Καταγγελίες καθηγητών: Αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές εξαιτίας των εκδρομών
Σχολεία επιστρέφουν με δεκάδες κρούσματα - Κόντρα ΟΛΜΕ με υπουργείο Παιδείας.
Άμεσα μέτρα από το υπουργείο Παιδείας ζητούν οι καθηγητές καθώς όπως επισημαίνουν έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές εξαιτίας των εκδρομών που πραγματοποιούνται.
Με δεδομένο ότι στο σύνολο των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας το 26% είναι μαθητές (9.337 κρούσματα σε ηλικίες έως 18 ετών) αλλά και το γεγονός ότι πλήθος μαθητών επιστρέφουν μετά από εκδρομές έχοντας μολυνθεί με κορονοϊό, καταγγέλλουν ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο έως τώρα.
Όπως καταγγέλλουν με συγκεκριμένα παραδείγματα οι σχολικές εκδρομές, που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους 75 συμμετέχοντες μαθητές.
Οπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης «τα σχολεία οργανώνουν 5ημερες και 7ημερες εκδρομές σε περιοχές που είναι στο κόκκινο. Πρέπει το υπουργείο να ξαναδεί το θέμα και να τις μεταθέσει ίσως σε πιο σωστό επιδημιολογικό χρόνο. Δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά στο στόμα του λύκου και να έρθουν πίσω και να έχουμε προβλήματα».
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης(ΟΛΜΕ), αυτή τη στιγμή υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων στις σχολικές εκδρομές και κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι δεν πήρε κανένα μέτρο για να προστατέψει μαθητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια των εκδρομών. Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ αναφέρει: Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών. Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται, την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους 75 συμμετέχοντες μαθητές. Oι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους. Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Τι λέει το υπουργείο
Το θέμα αυτό έχει τεθεί εδώ και καιρό στο υπουργείο Παιδείας αλλά όπως έχει δηλώσει και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζέττα Μακρή οι σχολικές εκδρομές είναι ένα θέμα που συζητήθηκε στο υπουργείο Παιδείας και αποφασίστηκε να γίνονται κανονικά οι εκδρομές με αυξημένο έλεγχο και πριν και μετά, για την πληρέστερη προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τι ισχύει για τις εκδρομές και τις μετακινήσεις μαθητών
Η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων έχει, δοθεί, με υπουργική απόφαση στις 10-9-2021, με θέμα: «Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές» και αναφέρει ότι : Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και τη διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων. Ομοίως, επιτρέπονται μαθητικά συνέδρια, μαθητικοί διαγωνισμοί. Η συμμετοχή σε αυτά λαμβάνει χώρα με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή έγχαρτης βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου(rapid test ή PCR test) έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες, πριν η οποία υπογράφεται από τον συμμετέχοντα, αν είναι ενήλικος, ή τον γονέα/κηδεμόνα του, αν πρόκειται για ανήλικο, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας (υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, μέγιστη δυνατή απόσταση, τήρηση κανόνων υγιεινής).
Αποφάσεις μετά τις γιορτές για νέα μέτρα – Φόβοι για τη μετάλλαξη Όμικρον
Νέα μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι της κυβέρνησης μετά τους φόβους για πιθανή ραγδαία διασπορά της Μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Κάτι που άλλωστε αναμένουν όλες οι χώρες της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, αφού η Μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει της Δέλτα στις αρχές του 2022 με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης μετά και τον συναγερμό για τη Μετάλλαξη Όμικρον είναι να εφαρμοσθούν κάποιοι νέοι περιορισμοί με το νέο έτος, ώστε να έχουν περάσει οι γιορτές και να μην επηρεασθεί η αγορά και η οικονομία.
Ειδικότερα:
Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.
Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες.
Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς.
ΠΗΓΕΣ: in.gr / ethnos.gr