Καθημερινή έκρηξη κρουσμάτων και προειδοποιήσεις στην Ελλάδα
Ολοένα και πιο νέοι, συνήθως ανεμβολίαστοι οι ασθενείς
Έσπασε το «φράγμα» των 13.000 νεκρών – Η καθημερινή έκρηξη κρουσμάτων και τα «καμπανάκια» των ειδικών
Συνεχίζει την αρνητική της πορεία η πανδημία του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να καταγράφει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ έσπασε και το «φράγμα» των 13.000 νεκρών από την αρχή της πανδημίας
Χωρίς σημάδια βελτίωσης συνεχίζεται η αρνητική πορεία της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, όπου τα νέα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 2.856, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έφτασε τους 192.
Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία (+43.66%), ενώ οι θάνατοι από τον ιό στη χώρα μας ξεπέρασαν τις 13.000 από την αρχή της πανδημίας, σπάζοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Όλο και νεότεροι συνεχίζουν να μολύνονται από τον ιό, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων του 24ώρου είναι τα 40 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.
Όπως κάθε μέρα, έτσι και την Τετάρτη η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έντονη ανησυχία προκαλεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αφού σήμερα η συμπρωτεύουσα «δίνει» 260.
Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 128 κρούσματα, τα Χανιά 107 και το Ρέθυμνο 44.
Ακόμα, 98 κρούσματα καταγράφει η Ρόδος, 80 η Αχαΐα, 68 η Εύβοια, 58 η Λάρισα και 49 η Κορινθία και η Μεσσηνία.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική «Βράζουν» οι γειτονιές της Αθήνας καθώς από τα σημερινά 2.856 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 830 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Αυτό που δεν αλλάζει, όσο κι αν περνούν οι μέρες, είναι η αρνητική πρωτιά που κατέχει το κέντρο της Αθήνας, στην κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 189 κρούσματα. Ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 133 μολύνσεις και ο Πειραιάς με 140.
Ακόμα, 103 κρούσματα «δίνει» η Ανατολική Αττική και 112 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, ενώ ο Νότιος Τομέας Αθηνών «δίνει» 99 κρούσματα.
Τέλος, Δυτική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 37 και 17 κρούσματα αντίστοιχα.
Ο κοροναϊός «σαρώνει» Τήνο και Πάρο – Τι δείχνει ο δείκτης θετικότητας Συνεχίζεται η επέλαση του κοροναϊού στα νησιά της Ελλάδας, με την Τήνο και Πάρο να ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τα δύο νησιά έχουν δείκτη θετικότητα πάνω από 4%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θετικότητας στην Τήνο ανέρχεται στο 4,66%, ενώ της Πάρου στο 4,31%.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλες περιοχές που… φλερτάρουν με το «κόκκινο», καθώς ο δείκτης θετικότητας είναι άνω του 3% και σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάζει στο 4%.
Πρόκειται για: Χίο με 3,75%, Ζάκυνθο με 3,67%, Νάξο με 3,51%, Ρέθυμνο με 3,30%, Μύκονο με 3,27% και Ρόδο με 3,13%.
Από την άλλη πλευρά, στα θετικά της ημέρας, καταφράφονται οι «καταπράσινες» περιοχές, με δείκτη θετικότητας σχεδόν μηδενικό.
Πρόκειται για: την Κάρπαθο με 0,23%, την Ξάνθη με 0,45% και τα Γρεβενά με 0,54%.
Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” μπαίνουν δημοφιλή νησιά
Ιδιαίτερα ενισχυμένη διαπιστώνεται η διασπορά κορονοϊού στην Επικράτεια, με πολλές περιφέρειες να σημειώνουν πάνω από 3% θετικότητα, δηλαδή 3 στους 100 κατοίκους να έχει διαγνωστεί με τον ιό. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι περιφέρειες της Τήνου και της Πάρου το χρονικό διάστημα της εβδομάδας 26 Ιουλίου 2021 – 01 Αυγούστου 2021, είχαν 4,66% και 4,31% ποσοστό θετικότητας αντίστοιχα.
Την ίδια περίοδο, θετικότητα πάνω από 3% καταγράφεται σε Ζάκυνθο, Ιθάκη, Ρόδο, Νάξο, Ρέθυμνο και Χίο.
Χθες βέβαια, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν κάποιες πτωτικές τάσεις, με το συνολικό δείκτη θετικότητας να να προσδιορίζεται στο 2,6%. Επίσης πτωτική τάση αποτυπώνει και ο σημαντικός δείκτης για την πορεία της πανδημίας, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt. Ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στο 1,05 μετά από μια συνεχή καθοδική πορεία, από το 1,38 στις 14 Ιουλίου και σταδιακά στο 1,23 και 1,16 την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι υπέρβαση της μονάδας σημαίνει κατάσταση συναγερμού και απαιτεί ετοιμότητα για την πρόληψη μιας απευκταίας επιδημικής εκτροπής.
Παρά την υποχώρηση του δείκτη Rt, το να προσδιορίζεται πάνω από τη μονάδα, δείχνει ότι ο ιός είναι παρών σε όλη την επικράτεια και μάλιστα μεταδίδεται ταχύτατα. Η μεγάλη διασπορά του, αποτυπώνεται στις δεκάδες περιφερειακές ενότητες, όπου καταγράφονται νέα κρούσματα, όσο και στην αύξηση των “κόκκινων” περιοχών στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών.
Στοιχεία ΕΟΔΥ Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τέταρτο επιδημικό κύμα κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 13.000 θανάτων λόγω κορονοϊού, φτάνοντας τους 13.013, μετά και την προσθήκη των τελευταίων 16 που ανακοινώθηκαν χθες. Επίσης 200 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω covid στα νοσοκομεία της χώρας σημειώθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός συνεχίστηκε και χθες 4/8.
Οι 204 προχθεσινές νοσηλείες, όπως τις σημειώσαμε και χθες, ήταν διπλάσιες συγκριτικά με τρεις εβδομάδες πριν, και προοιωνίζονται, την αναπόφευκτη πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας αν δεν επιτευχθεί σύντομα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Ήδη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό ξεπερνούν τους 1.550 ενώ έχουμε και 192 διασωληνωμένους.
Διασπορά κρουσμάτων Στα 297, βρέθηκαν χθες τα κρούσματα στην Κρήτη (128 στην ΠΕ Ηρακλείου, 18 στην Π.Ε. Λασιθίου, 44 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 107 στην Π.Ε. Χανίων), περισσότερα ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη (260). Ιδιαίτερα η ΠΕ Ρεθύμνου παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2021, στο 3,30%.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας για το παραπάνω χρονικό διάστημα ανήκουν σε νησιά, με κορυφαία την Τήνο στο 4,66% και την Πάρο 4,31% ενώ ακολουθούν η Χίος (3,75%), Ζάκυνθος (3,67%), Νάξος (3,51%), Μύκονος (3,27%) και Ιθάκη, στην οποία μάλιστα το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 3,10% από 0,46% την εβδομάδα 19 Ιουλίου – 25 Ιουλίου 2021.
Παυλάκης – Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα διακοπές
Φόβους ότι την χαλάρωση του καλοκαιριού, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα, εξέφρασε ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τονίζοντας ότι μόνη λύση είναι το lockdown.
«Το Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα, αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων, ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.
«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά, ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνία μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος», επεσήμανε ο κ. Παυλάκης, σημειώνοντας ότι το κύμα της παραλλαγής Δέλτα «δεν αστειεύεται», ενώ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με lockdown.
«Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα πληρώσουμε τη χαλάρωση» Μιλώντας στον Σκάι, ο επιστήμονας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα, μαζί με όλες τις φωτιές, θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο των 13.000 διαπιστωμένων νεκρών από κοροναϊό, προσθέτοντας πως «το τέταρτο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση, λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό».
Ο ίδιος επεσήμανε πως την χαλάρωση – ευφορία του καλοκαιριού, θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα.
«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι, έτσι όπως είναι η κατάσταση, πάμε για ένα μεγάλο Δέλτα κύμα, ιδίως όταν αρχίσουν οι άνθρωποι να επιστρέφουν από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά, το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Παυλάκης.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες, σοβαρά φορεμένες, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κοροναϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη», κατέληξε.
Περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες – Καμπανάκι για τα νοσοκομεία Σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, ο επιστήμονας ανέφερε πως, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι, ο ίδιος εκτιμά ότι τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθεί περαιτέρω έκρηξη των κρουσμάτων.
«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα, με 3500 κρούσματα, η θετικότητα ‘του 3 και κάτι’ δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν. Και στους τόπους διακοπών, η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο, ενώ χθες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς τη χώρα μας», όπως είπε.
Για να καταλήξει: «Οπότε νομίζω, δυστυχώς, ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».
Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές, ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος, καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος.
«Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3.000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», εξήγησε προσθέτοντας ότι, στις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μετά τον 15Αύγουστο, «η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία, γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – αυτό ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι.
Έκκληση ΠΟΥ – Όχι στην τρίτη δόση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – Να διατεθούν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση παγκοσμίως – και στην Ελλάδα – για μία τρίτη δόση εμβολίου, τη λεγόμενη «αναμνηστική», κατά του ιού, ο επικεφαλής τού Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση για ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.
«Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες, σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ο οποίος προσέθεσε ότι το μορατόριουμ πρέπει να διαρκέσει «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα, που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου, έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.
Αντιδρούσε στο γεγονός πως η Γερμανία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν εκστρατείες για μια τρίτη δόση (για τα εμβόλια που απαιτούν αρχικά δύο δόσεις) ή «ενισχυτική δόση».
Το Μάιο, ο δρ Τέντρος είχε θέσει μια πρόκληση: τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Προκειμένου να φθάσουμε αυτό τον στόχο, χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια ακριβώς να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.
Προς το παρόν, ο Covax δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του ελλείψει δόσεων και έχει διανείμει μόλις ένα μικρό μέρος των αρχικά προβλεπόμενων δόσεων.
Από τα 4 δισ. των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, το 80% έχει πάει σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επιδείνωση στο 11% των ρευματοπαθών που εμβολιάστηκαν
Περιορισμένες ήταν οι εξάρσεις ρευματοπαθειών μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού – Το 54,2% των ρευματοπαθών και το 63% των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα είναι θετικοί στον εμβολιασμό
Υπαρκτός αλλά περιορισμένος είναι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology έδειξε ότι το 11% των ασθενών με ρευματικές παθήσεις παρατήρησαν επιδείνωση της κατάστασής τους σε βαθμό να χρειάζονται θεραπεία, μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις εμβολίων mRNA κατά του κοροναϊού. Καμία όμως από τις περιπτώσεις επιδείνωσης δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 1377 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, όπως φλεγμονώδη αρθρίτιδα και λύκο, που εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού με δύο δόσεις εμβολίων mRNA. Η αναζωπύρωση των παθήσεων που καταγράφηκε στη μελέτη, συνδέθηκε με προηγούμενη νόσηση από κοροναϊό, με αναζωπύρωση της πάθησης σε διάστημα ενός εξαμήνου πριν τον εμβολιασμό και με χρήση συνδυαστικής ανοσοτροποιητικής θεραπείας.
Η βασική συγγραφέας της μελέτης Κίλιν Κόνολι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, επεσήμανε πως τα ευρήματα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και θα έπρεπε να απομακρύνουν τους προβληματισμούς ασφάλειας που ενδεχομένως να έχουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.
Από την πλευρά της η εποπτεύουσα της μελέτης Τζούλι Πάικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς πρόσθεσε πως «το εμβόλιο ήταν καλώς ανεκτό για τους περισσότερους ρευματοπαθείς ασθενείς. Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν τοπική αντίδραση στο σημείο του εμβολιασμού, πόνο από το «τσίμπημα» της βελόνας. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή αναζωπύρωση της αυτοάνοσης πάθησης».
Για αυτούς που παρατήρησαν έξαρση της νόσου τους, διαπιστώθηκε μέσα στις πρώτες επτά ημέρες της κάθε δόσης, αλλά και ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.
Σε ότι αφορά τις παρενέργειες, ο πόνος στο σημείο της ένεσης αφορούσε το 87% και 86% των ασθενών για την πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, αίσθημα κόπωσης στο 60% και 80% των ασθενών στην πρώτη και δεύτερη δόση αντίστοιχα, η αντίδραση αυξήθηκε μετά τη δεύτερη δόση, ιδίως σε ότι αφορά τις συστηματικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις αυτές δεν παρενέβησαν στις ημερήσιες δραστηριότητες των ασθενών. Επίσης, δεν υπήρξαν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πρόθεση εμβολιασμού
Το θέμα του εμβολιασμού των πασχόντων από αυτοάνοσα νοσήματα είχαν διερευνήσει επίσης ερευνητές με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, επισημαίνοντας ότι η σχετική ανησυχία των ασθενών για τον εμβολιασμό, αφορούσε το αποτέλεσμα ύστερα από ανοσοκατασταλτική αγωγή ή τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Οι ερευνητές επεσήμαιναν στη μελέτη τους ότι το ευρύτερο φάσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αυτοάνοσων παθήσεις και του κοροναϊού δεν είναι γνωστό. Επιπλέον, ο μηχανισμός που υποβόσκει στη λειτουργία του ιού σε συνδυασμό με το ανοσοποιητικό σύστημα των συγκεκριμένων ασθενών δεν έχει ακόμη κατανοηθεί. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών εφόσον προσβάλλονται από κοροναϊό, η νόσος τους κλιμακώνεται ταχύτατα.
Σε έρευνα επί 2.887 ασθενών με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι το 54,2% των ασθενών με φλεγμονώδη ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, 13,6% ήταν διστακτικοί, φοβούμενοι τις παρενέργειες και την επιβάρυνση της υποκείμενης πάθησής τους.
Συνολικά, το 63% του συνόλου των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα που μετείχαν στη μελέτη, ήταν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, το 30% δεν ήταν σίγουροι αν θέλουν να εμβολιαστούν και μόλις ένα 7% των πασχόντων από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ήταν αρνητικοί στον εμβολιασμό.
DW: Απαντήσεις παιδιάτρου για τον εμβολιασμό εφήβων
Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο δεν έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία των νέων από ό,τι μια μόλυνση με τον ιό, δηλώνει ο παιδίατρος Γ. Μάσκε.
Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών έδωσαν αυτές τις μέρες στη Γερμανία ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας και οι ομόλογοί του από τα κρατίδια. Σε πολλούς γονείς ωστόσο προκαλεί ανασφάλεια το γεγονός ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει εμβολιασμό μόνο παιδιών και νέων με υποκείμενα νοσήματα.
Σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF ο παιδίατρος και μέλος της ομοσπονδίας παιδιάτρων και εφηβικής ιατρικής Γιάκομπ Μάσκε μίλησε για τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου στους εφήβους: «Ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής κίνδυνος απορρέει από το ενδεχόμενο μυοκαρδίτιδας, η οποία εμφανίζεται σε 1 από 17.000 εμβολιαζόμενους. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εφήβων αναρρώνουν από τη μυοκαρδίτιδα και μόλις ένα μικρό ποσοστό εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Για όλα αυτά ενημερώνουμε φυσικά τους γονείς στο ιατρείο».
Παρά την περιορισμένη πιθανότητα μυοκαρδίτιδας, ο γερμανός παιδίατρος θεωρεί ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να εμβολιαστούν παιδιά με χρόνια νοσήματα και μετά τα υπόλοιπα. Κατά την άποψή του το λοκντάουν και το πάγωμα των κοινωνικών σχέσεων προκαλούν στα παιδιά μεγαλύτερη ζημιά από τις ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Με τους εμβολιασμούς, τονίζει ο Γιάκομπ Μάσκε, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία και νηπιαγωγεία και για να αποφύγουμε ένα νέο λοκντάουν».
Ο γερμανός παιδίατρος τάσσεται υπέρ της σύμπνοιας αρμόδιων πολιτικών και της επιτροπής εμβολιασμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε πολλούς γονείς στη Γερμανία, αλλά και να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: «Στόχος μας είναι από κοινού με παιδιά και εφήβους να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την πανδημία. Για να το επιτύχουμε αυτό ωστόσο θέλουμε ένα εμβόλιο 100% ασφαλές, για να είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα στους νέους ότι αυτό το εμβόλιο δεν έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία τους από ότι μια μόλυνση με τον ιό».
Έρευνα – Kορονοϊός: Πολύ μικρή η πιθανότητα να εμφανίσουν long Covid-19 τα παιδιά H πιθανότητα να πάσχουν τα παιδιά από «μακρά Covid-19», δηλαδή από πολύμηνα συμπτώματα, όπως συμβαίνει σε αρκετούς ενήλικες, είναι μηδαμινή Καθησυχαστικά είναι τα ευρήματα μίας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία βρήκε ότι είναι πολύ μικρή -αν και όχι μηδαμινή- η πιθανότητα να πάσχουν τα παιδιά από «μακρά Covid-19», δηλαδή από πολύμηνα συμπτώματα, όπως συμβαίνει σε αρκετούς ενήλικες.
Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που κολλάνε κορονοϊό είναι ασυμπτωματικά, ενώ τα περισσότερα απ’ όσα αρρωσταίνουν έχουν γίνει καλά σε περίπου μία εβδομάδα. Το 98% των παιδιών που αρρωσταίνουν έχουν αναρρώσει πλήρως μέσα σε περίπου δύο μήνες. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα για ύπαρξη συμπτωμάτων μετά από έναν μήνα.
Η μέση διάρκεια της οξείας φάσης της αρρώστιας είναι οι επτά ημέρες για τα παιδιά 12 έως 17 ετών και οι πέντε ημέρες για εκείνα πέντε έως 11 ετών. Συγκριτικά, η μέση διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας όχι βαριάς γρίπης στα παιδιά είναι οι τρεις ημέρες.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας Έμα Ντάνκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child And Adolescent Health», μελέτησαν στοιχεία για 1.734 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό και είχαν συμπτώματα της Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% των παιδιών είχαν συμπτώματα για πάνω από οκτώ εβδομάδες (δηλαδή σχεδόν ένα παιδί στα 50) και το 4,4% για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες (δηλαδή περίπου το ένα στα 25).
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Τα αντίστοιχα ποσοστά μακρόχρονης Covid-19 στους ενήλικες κυμαίνονται από 10% έως 20%, ανάλογα με τη μελέτη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα μακράς Covid-19 στα παιδιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση και η απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
«Πολλά παιδιά που κολλάνε τον κορονοϊό δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι γονείς θα καθησυχαστούν γνωρίζοντας ότι τα παιδιά που πράγματι αρρωσταίνουν με Covid-19 είναι απίθανο να υποφέρουν από παρατεταμένες συνέπειες. Η έρευνα μας επιβεβαιώνει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών αρρωσταίνουν με μεγάλη διάρκεια, αλλά και αυτά συνήθως γίνονται καλά με τον χρόνο», δήλωσε η Ντάνκαν.
Τα παιδιά που αρρωσταίνουν από κορονοϊό έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια πιθανότητα να έχουν συμπτώματα αρρώστιας μετά από έναν μήνα, σε σχέση με όσα αρρωσταίνουν από κρυολόγημα ή γρίπη. Από την άλλη πλευρά, στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα παιδί με γρίπη ή άλλη αρρώστια έχει παρατεταμένα συμπτώματα, αυτά είναι περισσότερα (κατά μέσο όρο πέντε), σε σχέση με όσα πάσχουν από μακρόχρονη Covid-19 (κατά μέσο όρο δύο συμπτώματα).
Ολοένα και πιο νέοι, συνήθως ανεμβολίαστοι οι ασθενείς
Φταίει η παραλλαγή Δέλτα, η συμπεριφορά τους ή η έλλειψη εμβολιασμού; Στο μέτωπο του κορονοϊού, γιατροί στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, αναφέρουν ολοένα και πιο συχνά ότι η εικόνα των ασθενών από Covid – 19 στα νοσοκομεία, έχει αλλάξει. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανεμβολίαστους, πολύ νεότερους σε σχέση με το παρελθόν (20άρηδες και 30άρηδες) , των οποίων τα συμπτώματα της νόσου είναι πολύ πιο σοβαρά συγκριτικά με ασθενείς αντίστοιχων ηλικιών πέρυσι. Η επιδείνωση των ασθενών γίνεται, επίσης, πολύ πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στο τέλος Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορονοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και οι ασθενείς 18 έως 49 ετών είναι το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει. Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Ορισμένοι γιατροί και επιστήμονες υποπτεύονται ότι για το νέο «προφίλ» των ασθενών του κορονοϊού παίζει ρόλο η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες, εκτοπίζοντας τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Κάποιες μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η Δέλτα πιθανώς προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όμως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως η «ινδική» παραλλαγή είναι χειρότερη για τις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Αυτό είναι το νέο δημογραφικό προφίλ των ασθενών
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νέο δημογραφικό «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της – συχνά ανεξέλεγκτης- ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.
Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid-19 (το 97%) είναι ανεμβολίαστοι. Ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 74 ετών ξεπερνά το 80%, σε εκείνους 18 έως 39 ετών είναι κάτω του 50%, πράγμα που αφήνει τους τελευταίους πιο εκτεθειμένους στη Δέλτα. Για την τελευταία οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν έχουν καταλήξει αν είναι και πιο επικίνδυνη ως προς τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της. Είναι πιθανό ότι απλώς, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τη Δέλτα (ιδίως οι ανεμβολίαστοι, όπως είναι ακόμη πολλοί νέοι), είναι αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των βαριά ασθενών μεταξύ των νεότερων ηλικιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ίδια η παραλλαγή είναι πιο φονική.
«Προς το παρόν δεν νομίζω ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία κατά πόσο η Δέλτα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι συμπεριφορικό: ένας συνδυασμός του γεγονότος ότι ανοίγουμε τα πάντα και σε μερικά μέρη δεν υπάρχουν καθόλου μάσκες, κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Άνταμ Ράτνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Δεν έχω δει στοιχεία ότι η Δέλτα στοχεύει επιλεκτικά τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή η παραλλαγή του ιού είναι τόσο πολύ μεταδοτική που ο κάθε ανεμβολίαστος πρόκειται να μολυνθεί και αυτό περιλαμβάνει και τους νέους», ανέφερε ο δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας.
Πηγές: in.gr/ethnos.gr/skai.gr/news247