Top

Καθολική κυριαρχία της Μετάλλαξης Δέλτα στα νέα κρούσματα

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
καθολική-κυριαρχία-της-μετάλλαξης-δέ-794417
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 906 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Ιουλίου 2021 έως 28 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 906 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 886 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC). Εκ των 886 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 874 αφορούν στο στέλεχος Delta και 12 αφορούν στο Alpha (Πίνακας 3). Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 31.260 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Εξ αυτών 27.465 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.055 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 27.465 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 56,64%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 25,78%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,53% και το Beta με ποσοστό 1,21% (Πίνακας 4).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 34 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9. Από τα 3.055 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.892 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 42,88% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 29,39% στο Delta, 15,58% στο Alpha, 6,58% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 308 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 175 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623 και 1 στο Β.1.1 (Variant E484K). Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Απόλυτη και σχετική συχνότητα κρουσμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Ανεμβολίαστοι το 89,32% των διασωληνωμένων ασθενών

Σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς (το 89,32%) που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59,7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όπως αναφέρει ειδικότερα, η σχετική έκθεση, Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΑΠΘ: Το εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότερη ανοσία από τη φυσική

ΠΟΕΔΗΝ: Περίπου 500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάζονται περιμένοντας απάντηση για την εξαίρεσή τους

Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που συνεχίζουν να εργάζονται στα νοσοκομεία. Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εικονικά πιστοποιητικά. Αίτημα που όπως είπε το έχει μεταφέρει και στον Υπ. Υγείας.

Στη συνέχεια μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Όπως είπε 13 Αυγούστου βγήκε μια υπουργική απόφαση που «όριζε τα νοσήματα που εξαιρούνται του εμβολιασμού και έδινε 3 μέρες προθεσμία στους συναδέλφους να υποβάλουν με ιατρικές βεβαιώσεις αίτημα εξαίρεσης. Μετά τις 17 Αυγούστου θα έπρεπε να απαντηθούν οι αιτήσεις. Είμαστε στις 9/9 και πολλά αιτήματα εκκρεμούν και δουλεύουν κανονικά μέχρι να απαντηθούν. Γεγονός άδικο. Είναι περίπου 1000 που έχουν υποβάλει αιτήματα. Εκτιμώ ότι 500 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα».

Ο «πονοκέφαλος» των πλαστών πιστοποιητικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα με τις δύο τραυματιοφορείς, τη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ και την διοικητική υπάλληλο να έχουν βγει ήδη σε αναστολή.

Άλλη άποψη πάντως, εκφράζει ανεμβολίαστη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, που αναγκάστηκε να βγει σε αναστολή άνευ αποδοχών ακολουθώντας τη νόμιμη οδό.

«Ό,τι κι αν κάνανε τις δικαιολογώ απόλυτα γιατί φοβηθήκανε. Δεν θέλανε να κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι καταδικαστέοι. Τις καταλαβαίνω απόλυτα.»

Σε απολογία κλήθηκε ο γιατρός από το Μεσολόγγι που κατηγορείται για πλαστό πιστοποιητικό νόσησης. Μόλις παρέλαβε το έντυπο της αναστολής, κατέρρευσε.

Η ιστορία των εικονικών εμβολιασμών όμως δεν είναι καινούργια για το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Το LIVE NEWS αποκαλύπτει πως από τον περασμένο Ιούνιο διενεργείται ΕΔΕ για νοσηλεύτρια που φέρεται να προσκόμισε πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού με την υπόθεση να έχει κολλήσει εδώ και 3 μήνες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

«Είχανε κατηγορήσει μία συνάδελφο ότι με κάποιον τρόπο όπως για παράδειγμα στον Παλαμά, πώς λέγεται το χωριό ότι περάστηκε ότι έχει κάνει το εμβόλιο.»

Σε αντίθεση με τον γιατρό που μέσα σε 1 μέρα βγήκε σε αναστολή, η εν λόγω νοσηλεύτρια εργάζεται κανονικά στο νοσοκομείο καθώς η επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη και το σύστημα την εμφανίζει πλήρως εμβολιασμένη.

«Προφανώς έγινε από το εμβολιαστικό κέντρο και τους υπαλλήλους οι οποίοι λειτουργούν στο εμβολιαστικό κέντρο σε έναν έλεγχο το οποίο μπορεί να έγινε.»

Νέες καταγγελίες όμως, έρχονται και από τη Δράμα καθώς μικροβιολογικά εργαστήρια δέχονται κλήσεις πολιτών που ζητούν θετικά rapid test για να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

«Εμφανίστηκε με τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτών, βιντεοκλήσεις προς τα μικροβιολογικά όπου ζητούσαν αν μπορούν να βρεθούνε κάποια rapid test θετικά, τα οποία θα δηλωνόντουσαν στο σύστημα, χωρίς να γίνουν όμως γιατί αυτοί δε νοσούσανε, γιατί επέμεναν σε αυτό οι συνάδελφοι. Αυτοί ήταν υπάλληλοι του δήμου προφανώς, ήταν κάποιοι εκπαιδευτικοί που το είχαν ακούσει, ήταν κάποιοι που ήταν σε σώματα ασφαλείας.»

Η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών ερευνάται εις βάθος από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Μαγιορκίνης: Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα

Για σημαντική μείωση κρουσμάτων για 2η συνεχόμενη εβδομάδα, έκανε λόγο ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας  αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα

«Η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για 2η εβδομάδα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας σταθεροποιείται»

Ωστόσο τόνισε το εξής: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες»

Όπως δήλωσε, κατά τις αρχές Οκτωβριού θα δούμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, αλλά κατά τη γνώμη του η πανδημία δεν θα «ξεφύγει». «Είμαστε σε καλό επίπεδο ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης πρέπει να τηρηθούν δύο πυλώνες προστασίας για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Ο πρώτος όπως είπε, αφορά στον εμβολιασμό: «Ο εμβολιασμός έχει εξαιρετικά υψηλή ασφάλεια, κανείς δεν περισσεύει, σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εθνική προσπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η αυτοδιάγνωση, αποτελεί τον ο 2ο πυλώνα προστασίας, με τον καθηγητή να εξηγεί ότι όποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, ή εχει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο, να προχωρά σε διενέργεια τεστ.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση για την μόλυνση εμβολιασμένων τόνισε πως και εκείνοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων. Τόνισε,  πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Γεωργαντάς: Αυτά είναι τα ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά ανά ηλικία

Γκάγκα: Μεγάλη μάστιγα η πανδημία, τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι

Μεγάλη μάστιγα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε αποκάλεσε την πανδημία η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Νομίζω ότι η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει, είναι σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς και οι οικογένειές μας» επισήμανε στην ενημέρωση της Πέμπτης

«Θέλω να ευχαριστήσω του συναδέλφους που βοηθούν σε αυτή τη πανδημία απ’ όπου βρίσκονται» πρόσθεσε η υπουργός.

Για τα σχολεία διευκρίνισε πως «όταν κάνουμε 80.000 ή 100.000 τεστ την ημέρα και έχουμε τόσα θετικά τεστ, ξαφνικά κάνουμε 1 εκατ. τεστ την ημέρα, οπότε τα θετικά είναι λογικό ότι θα αυξηθούν πολύ σε νούμερο. Δεν πρέπει να μας τρομάζει αυτό, αλλά να μας κάνει μάλλον χαρούμενους γιατί μπορούμε να τα απομακρύνουμε, δηλαδή να βάλουμε τα παιδιά σε περιορισμό οπότε δεν θα υπάρχει μετάδοση στα σχολεία».

Εκτίμησε ότι τα παιδιά και οι καθηγητές τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις συρροές. «Οι παρεμβάσεις θα γίνονται νωρίς και θα πάμε καλά. Υπάρχει συνεργασία» διαβεβαίωσε η Μίνα Γκάγκα.

Για τα πλαστά τεστ και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμών είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε και προχωράμε οπού υπάρχουν καταγγελίες, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Γίνεται ΕΔΕ επεμβαίνει εισαγγελέας, είναι λίγα τα αποδεδειγμένα κρούσματα  όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται οι υγειονομικοί θα εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία και θα ακολουθούν διοικητικές και νομικές κυρώσεις. «Όπου υπάρχουν αμφιβολίες γίνεται και PCR και Rapid τεστ σε πολλά νοσοκομεία» ξεκαθάρισε.

Επιδόθηκαν 5.305 πράξεις αναστολής στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία, 5,8% του συνόλου των εργαζομένων. Οι γιατροί στα νοσοκομεία ήταν το 2,1% δηλαδή 347 σε σύνολο 21.000 γιατρών, το νοσηλευτικό προσωπικό 2.700 σε σύνολο 40.000, ενώ το διοικητικό 879 σε περίπου 12.000. «Τα ποσοστά δεν είναι πολύ μεγάλα, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ΥΠΕ, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις όπου χρειαστεί έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα τρίξουν γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν». Υπάρχουν δυσκολίες, παραδέχθηκε η κ. Γκάγκα, όμως τα πράγματα αντιμετωπίζονται, και όπου χρειάζεται θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

Οι αιτήσεις αναστολής των επιστροφών 500 περίπου, και βρίσκονται σε φάση έλεγχου από την αρμόδια επιτροπή πρόσθεσε.

Πάτρα: Τι απαντά το Γενικό Νοσοκομείο στο εξώδικο του ασθενή προς το υγειονομικό προσωπικό

Σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτρης Μπάκος, με αφορμή το εξώδικο που απέστειλε ασθενής με κοροναϊό σε γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι οποίοι χρειάστηκε να τον διασωληνώσουν για να τον κρατήσουν στη ζωή. Μάλιστα, ο ασθενής είναι εργαζόμενος στο νοσοκομείο.

Ο κ. Μπάκος αναφέρει ότι «ο εν λόγω ασθενής που επικαλείστε νοσηλεύθηκε με Covid-19 σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και απαιτήθηκε μακρά νοσηλεία τόσο σε κλινική Covid όσο και σε ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών».

Ο αναπληρωτής διοικητής τονίζει, μεταξύ άλλων, πως ο ασθενής είχε την καλύτερη αντιμετώπιση «όπως άλλωστε και το σύνολο των ασθενών που διαχειρίζεται το Νοσοκομείο μας από την αρχή της πανδημίας» και επισημαίνει ότι ο ασθενής αντιμετώπισε με επιτυχία στην περιπέτεια της υγείας του και επανήλθε στην εργασία του.

«Στη συνέχεια, λάβαμε με έκπληξη από το συγκεκριμένο ασθενή ένα εξώδικο με το οποίο ζητούσε τον ιατρικό του φάκελο, ενώ περιείχε και αιχμές για την ποιότητα του παρεχόμενου ιατρονοσηλευτικού έργου» αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΠ στη δήλωσή του.

Επίσης, προσθέτει: «Με το εξώδικο αυτό ασχολείται πλέον η Νομική μας Υπηρεσία, ενώ ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, προφανώς βρίσκεται στη διάθεσή του. Τέλος, εκφράζουμε ιδιαίτερη λύπη και αγανάκτηση για την εν λόγω αντίδραση του ασθενούς ο οποίος τυγχάνει να είναι και εργαζόμενος του Νοσοκομείου μας».

Πηγή: skai.gr, in.gr, ethnos.gr

Δείτε επίσης:

ΠΙΣ: Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα για 3η δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα