Top

Κινήσεις ελιγμού από την Άγκυρα – Έμπρακτα σημάδια περιμένει η Αθήνα

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί αλλά εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων αρχίζει να εμφανίζεται θετική στο διάλογο.

Parallaxi
κινήσεις-ελιγμού-από-την-άγκυρα-έμπρ-654226
Parallaxi

Στη θέση της Τουρκίας, δηλαδή ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, χωρίς όμως καμία προϋπόθεση επανέλαβε σήμερα η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν».

Μάλιστα, κάλεσε την Ελλάδα, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο και οι διεκδικήσεις της είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «με χάρτες, συμφωνίες και παραδείγματα».

Ακάρ: Πρόκληση ο εορτασμός με Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο – Να αποστρατικοποιηθεί το νησί

Νωρίτερα, σε νέο προκλητικό παραλήρημα προχώρησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κας (Αντίφιλος), το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, όπου επισκέφτηκε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο νέο αυτό παραλήρημά του ο τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης 18 νησιών, ανάμεσα σε αυτά και το Καστελλόριζο.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην επίσκεψη της ΠτΔ στο νησί ανέφερε πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».

Για την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είπε ότι «θα υπάρχουν μπρος πίσω μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».

Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις: «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις μέσα από ειρηνικές μεθόδους. Έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς η ένταση και οι προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Απευθύνθηκε μάλιστα στον ελληνικό λαό και τον κάλεσε να μην πέφτει θύμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που όσα κάνει τα κάνει για δικό του όφελος. Όπως είπε, ο Μακρόν έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και όλα όσα κάνει τα κάνει για να καλύψει αυτή την πολιτική του χρεοκοπία.

Σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης περιμένει η Αθήνα

Ως ένα θετικό βήμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και σε έναρξη διαλόγου, εκλαμβάνει η Αθήνα την απόσυρση του Oruc Reis, που από τα ξημερώματα έχει καταπλεύσει στην Αττάλεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πρόθυμος να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιδείξει αυτή τη φορά ειλικρινή και σταθερή διάθεση εκτόνωσης της έντασης.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που επέλεξε να επισκεφθεί σήμερα το Κας, ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο, όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκδήλωσε και εκείνος διάθεση για διάλογο. Φρόντισε, ωστόσο, να θέσει εκ νέου τις τουρκικές αξιώσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

Σακελλαροπούλου από Καστελόριζο: Οι κάτοικοι του νησιού ποτέ μόνοι και αβοήθητοι

«Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη Καστελορίζου, στη διάρκεια των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού..

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι», υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στο λόγο της σημείωσε ακόμη: «Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών».

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Καστελόριζο η ΠτΔ δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα – το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα…Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας. Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια. Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του. Με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή. Φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Φτέρνα της δύναμης/ θέληση ανίσκιωτη».

Μιλώντας για την 77η επέτειο απελευθέρωση του Καστελόριζου, η ΠτΔ είπε: «Εβδομήντα επτά χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης», ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ’ όλη την Ευρώπη. Ήταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε. Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, «υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους». Το Καστελόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας».

Τελειώνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Σκελλαροπούλου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον τόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε αποκομμένοι από τον κορμό της πατρίδας, ποτέ απομονωμένοι και αβοήθητοι. Είμαστε πάντοτε κοντά σας, αντλώντας από το παράδειγμά σας, εμπνεόμενοι από τον καθημερινό σας αγώνα να κρατήσετε ζωντανή μια κοιτίδα Ελληνισμού με διαδρομή αιώνων. Γι’ αυτό και είναι ύψιστη τιμή για μένα ότι από σήμερα θεωρούμαι και εγώ δημότης του Καστελόριζου. Μια από σας, μέλος, πλέον, της κοινότητάς σας, πιστεύω ακράδαντα ότι με εθνική ομοψυχία και ενότητα θα αποδυναμώσουμε κάθε πρόκληση και θα αποκρούσουμε κάθε επιβουλή».

Στην τελετή ο δήμαρχος Καστελόριζου Γεώργιος Σαμψάκος, επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί, γι αυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότη.

Τουρκία: Oι ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη στάση στην Κύπρο

Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ «να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη στάση στην Κύπρο», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια αντίδραση της Άγκυρας στην υπογραφή μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Λευκωσίας ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του το Σάββατο στην Κύπρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό την κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο υπεγράφη μεταξύ της Λευκωσίας και της Ουάσινγκτον ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ αποφάσισαν την μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας:

«Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ αύξησαν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική της ουδετερότητας που παραδοσιακά υιοθετούν στην Κύπρο και να συμβάλουν στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα