Top

Κοντά σε συμβιβασμό για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
κοντά-σε-συμβιβασμό-για-τις-πατέντες-τ-866217
Parallaxi

Μια συμφωνία ανάμεσα στις πλούσιες και τις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να εξευρεθεί για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 τις «επόμενες εβδομάδες», εκτίμησε σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

«Πιστεύουμε πως ένα πεδίο συνεννόησης, ένας λογικός συμβιβασμός μπορεί να εξευρεθεί που θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε μεταφορά τεχνολογίας και στην πνευματική ιδιοκτησία ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε η Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι μπορεί να εξευρεθεί συμβιβασμός εγκαίρως μέχρι τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε πως στο θέμα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αντιπαρατίθενται δύο ομάδες χωρών.

Από τη μία πλευρά, «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν 100 τον αριθμό, που πιστεύουν πως μια άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ικανότητα παρασκευής» των εμβολίων σε αυτές, εξήγησε.

Από την άλλη, μια ομάδα “ανεπτυγμένων κυρίως χωρών που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση (στα εμβόλια)… και δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα αποθάρρυνε την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη επειδή με αυτόν τον τρόπο επινοήθηκαν τα νέα εμβόλια”, ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η πρόσβαση στα εμβόλια, που περνάει μέσα από δωρεές, από μια διευκόλυνση της διανομής τους, από την ανάγκη να αρθούν στον μέγιστο βαθμό οι περιορισμοί των (εμπορικών) ανταλλαγών και που αναμένεται να επιτρέψει επίσης για τώρα και για το μέλλον τη δημιουργία γραμμών παραγωγής», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Είναι η περίπτωση όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στη Σενεγάλη, τη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ριστέρ, “στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να είναι τροχοπέδη”.

«Αν πρέπει –αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης– να διευκολύνουμε περισσότερο την πρόσβαση σε εθελοντικές άδειες εκμετάλλευσης, σε υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης που ήδη υπάρχουν, εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με όσο πιο εποικοδομητικό τρόπο γίνεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

  • Γερμανία: Υπό έλεγχο μέχρι στιγμής οι συνέπειες από την εξάπλωση της Όμικρον

Το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά όχι την ισχύ, αλλά τις συνέπειές του, αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το σημείο κορύφωσής του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και προειδοποίησε για «επιπλέον δύσκολες εβδομάδες».

«Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το ζενίθ του ισχυρού κύματος. Και για αυτό δεν βρίσκω καλή ιδέα την άρση κάποιων περιορισμών που αποφασίζεται σε ορισμένα κρατίδια. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο: θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αρρωστήσουν σε αυτό το κύμα όσο το δυνατόν λιγότεροι ηλικιωμένοι», διευκρίνισε ο κ. Λάουτερμπαχ και ανέφερε ότι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι 200-300, τη στιγμή που σε όλη τη Γερμανία είναι σήμερα 1073.

«Αυτή είναι μια επιτυχία μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του ότι τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν και τις 400.000 την ημέρα, από 190.148 που ήταν σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ακόμη λόγο για ένα «ειδικό πρόβλημα» της Γερμανίας, τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων κατοίκων της και το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 60 ετών και, αναφερόμενος στον σχεδιαζόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθεί γρήγορα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του εμβολιασμού «και να αποτρέψουμε μια νέα υποτροπή το φθινόπωρο».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας για να ληφθούν μέτρα, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί η μόλυνση. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αριθμοί κρουσμάτων με την «Όμικρον» δεν αυξήθηκαν όσο θα μπορούσαν, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι τα ισχύοντα μέτρα τηρούνται και έχουν αποτέλεσμα. «Το κύμα της «Όμικρον» οδεύει όμως τώρα προς την κορύφωσή του», πρόσθεσε ο κ. Βίλερ και ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, να περιορίσουν τις επαφές, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να φορούν μάσκα και να φροντίζουν ώστε οι κλειστοί χώροι να αερίζονται συχνά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις φήμες που θέλουν τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» να είναι τελευταία προβληματική, με αφορμή την αιφνιδιαστική αλλαγή της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από τους έξι στους τρεις μήνες που επέβαλε το Ινστιτούτο, ο κ. Λάουτερμπαχ τόνισε ότι δεν υπήρξε «καμία διαφωνία» και έκανε λόγο μόνο για «προβλήματα επικοινωνίας» τα οποία, όπως είπε, «τα σταματούμε τώρα». Επί της ουσίας, διευκρίνισε, συμφωνεί με την επιστημονική αξιολόγηση του Ινστιτούτου, ότι όσοι μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα» μπορεί σε τρεις μήνες να μολυνθούν και πάλι, από την «Όμικρον».

Ο υπουργός Υγείας, καθηγητής επιδημιολογίας ο ίδιος, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο. «Τα εμβόλια προστατεύουν πάρα πολύ από το ενδεχόμενο θανάτου – και στην περίπτωση της «Όμικρον». Ο κίνδυνος θανάτου για τους εμβολιασμένους είναι κατά 99% μειωμένος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» εξήγησε ο κ. Λάουτερμπαχ και είπε χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει ακόμη!».

Το χάπι της Merck λειτουργεί εναντίον της μετάλλαξης Όμικρον

  • Ισραήλ: Υπέγραψε συμφωνία για 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Novavax

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της Novavax, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ τους ερχόμενους μήνες, εν αναμονή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή για επιπλέον 5 εκατομμύρια δόσεις, δεν αποκαλύφθηκαν.

Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ή άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA για να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση.

Το ισραηλινό υπουργείο πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της Novavax έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης και εξετάζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

  • Δανία και Βρετανία: Η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας διχάζει τους ειδικούς

Από την Αγγλία μέχρι την Δανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid. Η τάση αυτή διχάζει τους ειδικούς, οι διαφωνίες των οποίων τονίζουν τις αβεβαιότητες για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της πανδημίας.

«Αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό», δήλωσε η Μέτε Φρέντερικσεν, η πρωθυπουργός της Δανίας.

Η χώρα της ήρε την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών, όπως το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι αρχές εκτιμούν ότι η παραλλαγή Omicron, πολύ πιο μεταδοτική από τις προκατόχους της, εμφανίζεται ως περιορισμένη απειλή για την υγεία.

Χθες Πέμπτη, ήταν η σειρά της Αγγλίας που ήρε τους περισσότερους περιορισμούς που ίσχυαν ακόμη και ήταν ήδη ηπιότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και εμβολιαστικό πάσο για τις μεγάλες εκδηλώσεις.

Η τάση αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η οποία, παρά μία ελαφρά χαλάρωση του προγράμματος των περιοριστικών μέτρων την επόμενη εβδομάδα, δεν προβλέπει την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ποιες χώρες κάνουν την καλύτερη επιλογή; Η απάντηση δεν έχει δοθεί, διότι η άρση των περιοριστικών μέτρων προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ειδικών ως προς τον ρυθμό και τον χρόνο.

Μόλις ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η άρση των περιορισμών από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των ειδικών.

Ορισμένοι ειδικοί στηρίζουν συνολικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η Ομικρον έχει μεν προκαλέσει αστρονομικό αριθμό κρουσμάτων, δεν προκάλεσε δε κατακλυσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: είτε διότι είναι λιγότερο λοιμογόνα, είτε διότι ο πληθυσμός είναι καλύτερα προστατευμένος λόγω του εμβολιασμού.

«Σε επιδημιολογικό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρέθηκε ποτέ σε μία τόσο ευνοϊκή κατάσταση από την αρχή της πανδημίας», λένε ορισμένοι επιδημιολόγοι. Αλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούν με την πολύ εσπευσμένη εγκατάλειψη των περιοριστικών μέτρων και εκφράζουν ανησυχίες.

Αυτήν την στιγμή, ακόμη και λιγότερο λοιμογόνα, η Ομικρον επιβαρύνει αρκετά τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid αυξάνεται στην Δανία, ενώ στην Αγγλία έχει επιπεδωθεί, αφού σταμάτησε την πτωτική του πορεία.

Οι πλέον απαισιόδοξοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υποπαραλλαγής BA.2 της Omicron, η οποία εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτική.

Η μεγάλη κυκλοφορία του ιού απειλεί με σοβαρή νόσηση τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους πολύ ηλικιωμένους…

«Αν δεν έχουμε αρκετή υπομονή για να αναλάβουμε το έλεγχο του παρόντος επιδημικού κύματος, θα εγκαταλείψουμε μία σημαντική μειονότητα, ίσως εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποιεί ο ιολόγος Stephen Griffin.

Οι διχογνωμίες αυτές κρύβουν ωστόσο ορισμένες πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αντί να κρίνεται ως σύνολο η χαλάρωση των μέτρων, μπορούν να γίνουν διακρίσεις μεταξύ των χωρών.

Η Δανία έλαβε την απόφασή της με βάση τρία κριτήρια: το γεγονός ότι η Omicron είναι λιγότερο λοιμογόνα, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν ακόμη περιθώρια για να αντισταθούν στο σοκ.

Τα δύο πρώτα κριτήρια ισχύουν για όλες σχεδόν τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά το τρίτο μπορεί να εξαρτάται από την κατάσταση κάθε τοπικού συστήματος υγείας. Για παράδειγμα, η Δανία έχει αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο μακροπρόθεσμα, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται την υπερβολική αισιοδοξία των κυβερνήσεων που διαμορφώνουν την ιδέα ότι η Covid βρίσκεται οριστικά υπό έλεγχο. Είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα, με δεδομένες τις αβεβαιότητες γύρω από το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων, ίσως σοβαρότερων, παραλλαγών.

Η προοπτική αυτή, η οποία απειλεί να αναζωπυρώσει την επιδημία, ευνοείται από την μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γεγονός που ωθεί ορισμένους επιστήμονες να ανησυχούν για τις επιπτώσεις μίας υπερβολικής χαλάρωσης των περιορισμών.

Ομως, «άρση ή όχι των μέτρων δεν αλλάζει τα πράγματα, διότι η αποτελεσματικότητά τους στον έλεγχο της μετάδοσης είναι αυτήν την στιγμή πολύ μικρή απέναντι σε μία παραλλαγή όπως η Omicron», λέει ο επιδημιολόγος Antoine Flahaut του Institute of Global Health της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στον εξαερισμό των κλειστών χώρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

  • Βρετανία: 89.176 νέες μολύνσεις, 277 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα 89.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ το τελευταίο 24ωρο άλλοι 277 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων και των θανάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες είναι μειωμένος κατά 2,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία με σχεδόν 155.000 νεκρούς.

  • Ισλανδία: Σταδιακή άρση των περιορισμών έως τα μέσα Μαρτίου

Η Ισλανδία σχεδιάζει την άρση όλων των περιορισμών που έχει υιοθετήσει λόγω της Covid-19 έως τα μέσα Μαρτίου, το αποκορύφωμα ενός σχεδίου χαλάρωσης τριών σταδίων που παρουσίασε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πραγματικές αλλαγές στην μάχη που δίνουμε κατά της επιδημίας και επειδή ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει και χάρη στην καλή εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Τζακομπσντότιρ σε συνέντευξη Τύπου.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί από 10 σε 50 άτομα και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, που είναι κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες, θα μπορούν να ξανανοίξουν και να λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, όπως τα εστιατόρια.

Οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν επίσης να καλύψουν έως και το 75% της μέγιστης χωρητικότητάς τους (σε σύγκριση με το 50% παλαιότερα) και ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης θα μειωθεί στο ένα μέτρο αντί για δύο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο στάδιο.

Κατά την ημερομηνία αυτή, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί στα 200 άτομα, ενώ οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά κανονικά. Ταυτόχρονα, οι κανόνες καραντίνας και απομόνωσης θα καταργηθούν.

Κατά την άρση των μέτρων, ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού όσων νοσούν σοβαρά, αλλά και να διαταράξει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, προειδοποίησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι ισλανδικές αρχές σκοπεύουν στη συνέχεια να άρουν όλους τους εσωτερικούς περιορισμούς έως τις 14 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα δεν ανακαλυφθούν νέα στελέχη του ιού και δεν υπάρξει αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων που θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Ισλανδία, όπου σχεδόν το 80% των κατοίκων ηλικίας άνω των πέντε ετών είναι εμβολιασμένο και το 52% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ήδη κάνει τρίτη δόση, έχει καταγράψει 64.486 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 46 θανάτους που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Το νησί, που μετρά σχεδόν 1.300 νέες ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε ήδη την Τρίτη μια σημαντική χαλάρωση των κανόνων του για την καραντίνα.

λεωφορείο κοροναϊός μάσκα

  • Τουρκία: Νέο ρεκόρ με 93.596 επιβεβαιωμένες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο

Η Τουρκία κατέγραψε 93.586 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Πρόκειται για τον υψηλότερο απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά έχει δηλώσει ότι η νέα μετάλλαξη θα μειώσει τη σοβαρότητα της πανδημίας εξαιτίας του χαμηλότερου ποσοστού ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. «Ο ιός δεν είναι όσο ισχυρός ήταν. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα αυξημένα νούμερα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, 210 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, ο χειρότερος απολογισμός από τις αρχές Δεκεμβρίου και σημαντικά αυξημένος από την Πέμπτη, όταν είχαν καταγραφεί 174 θάνατοι.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η χώρα κατέγραφε καθημερινά περίπου 20.000 νέες μολύνσεις, πριν η παραλλαγή Όμικρον οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων ανά την επικράτεια.

  • Καναδάς: Πέντε μέλη της Ολυμπιακής αποστολής σε καραντίνα κορονοϊού

Η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (28/1) ότι πέντε μέλη από την αποστολή της στο Πεκίνο, η οποία ανέρχεται στα 246 άτομα, εντάχθηκαν στα πρωτόκολλα COVID-19, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που ανοίγουν αυλαία την επόμενη εβδομάδα (4-20 Φεβρουαρίου). «Ακολουθούμε τους κανόνες του Playbook για το Πεκίνο 2022», ανέφερε η COC.

Η αποστολή του Καναδά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου περιλαμβάνει 215 αθλητές και προσωπικό υποστήριξης. Τα ονόματα των ατόμων που μπήκαν στα πρωτόκολλα COVID-19 δεν αποκαλύφθηκαν.

Η COC υπογράμμισε ότι δεν θα κοινοποιήσει τα ονόματα κανενός στο πρωτόκολλο εκτός εάν ένας αθλητής, ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί λόγω επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, επιθυμεί να αποκαλύψει την κατάστασή του.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Επίσης, σε πενθήμερη καραντίνα ο πρωθυπουργός Τριντό

Σε κατ’ οίκον απομόνωση για τις επόμενες πέντε μέρες θα παραμείνει ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες, ήρθε σε επαφή με άνθρωπο μολυσμένο με το νέο κορωνοϊό και θα ακολουθήσει τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν στο Οντάριο για τα εμβολιασμένα άτομα.

«Χθες το βράδυ έμαθα ότι εκτέθηκα στην Covid-19. Το αποτέλεσμα του rapid test μου ήταν αρνητικό», έγραψε στο Twitter ο 50χρονος Καναδός πρωθυπουργός για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Νιώθω καλά και θα εργαστώ από το σπίτι».

Κατά συνέπεια, δεν θα έχει φυσική παρουσία τη Δευτέρα όταν και θα επαναληφθούν οι συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Τζάστιν Τριντό που έλαβε την τρίτη του δόση κατά της Covid-19 στις αρχές Ιανουαρίου, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Καναδούς να εμβολιαστούν.

Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, ο Τριντό χρειάστηκε να τεθεί σε απομόνωση για 14 ημέρες μετά τη μόλυνση της συζύγου του, Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, η οποία διαγνώστηκε θετική στον ιό κατά την επιστροφή της από ταξίδι της στο Λονδίνο.

Στο Οντάριο, όπου διαμένει ο Καναδός πρωθυπουργός, η περίοδος καραντίνας για τους ανεμβολίαστους είναι 10 ημέρες.

Η πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά αναμένεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς τη Δευτέρα, με την επαναλειτουργία εστιατορίων, μπαρ, χώρων αθλητισμού, κινηματογράφων.

Συνολικά, ο Καναδάς έχει καταγράψει από την έναρξη της πανδημίας περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια περιστατικά μολύνσεων με Covid-19  και 33.192 θανάτους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα