Κορονοϊός: Η Ευρώπη ξεπέρασε τους 1 εκατ. θανάτους
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.
Η Ευρώπη έγινε σήμερα η πρώτη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων το οποίο μπορεί και πάλι να κατακλύσει τα νοσοκομεία.
Από την έναρξη της πανδημίας, τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 εκατομμύρια θάνατοι αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Reuters.
Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, καταγράφει το 35,5% των παγκόσμιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 και το 30,5% των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες.
Η ευρωπαϊκή περιοχή έχει χορηγήσει περίπου 12 δόσεις εμβολίων για κάθε 100 άτομα, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν χορηγήσει περίπου 34 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Το Ισραήλ ηγείται στις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο με περίπου 110 δόσεις για κάθε 100 άτομα. Ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις.
Με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στην ΕΕ να ξεπερνά τους 550.000 και με λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση χειροτερεύει. “Βλέπουμε την κορύφωση ενός τρίτου κύματος στα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού”.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 στη Βρετανία για να προστατεύσει τις ανεπαρκείς δόσεις για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της.
Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αυξάνεται, με τη Γαλλία να καταγράφει πρόσφατα το μεγαλύτερο μονοήμερο άλμα σε κρούσματα μετά τον Νοέμβριο. Η περιοχή αναφέρει επί του παρόντος ένα εκατομμύριο νέες ημερήσιες μολύνσεις περίπου κάθε έξι ημέρες.
Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.
Η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων Covid-19, με πάνω από 4,4 εκατομμύρια ή σχεδόν το 12% όλων των μολύνσεων στην περιοχή. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 στον κόσμο, με περίπου 153 θανάτους ανά 100.0000 κατοίκους, πίσω από τις ΗΠΑ με 164 θανάτους για κάθε 100.000 άτομα.
Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 94.267, τουλάχιστον 221.534 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters που περιλαμβάνει θανάτους που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat.
Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά με ένα άλμα του αριθμού νοσηλειών.
Πιθανόν την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η πολυαναμενόμενη έκθεση του Οργανισμού αναφορικά με το αρχικό ξέσπασμα της Covid-19 στην Κίνα πιθανόν θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν επίσης σε δημοσιογράφους πως η εξέταση για χορήγηση άδειας κατεπείγουσας χρήσης στα κινέζικα εμβόλια Sinopharm and Sinovac αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, ενώ τόνισαν πως εξακολουθούν να αναμένουν πλήρη στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
ΠΟΥ: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων
Τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
“Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως”, υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του ΠΟΥ.
Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.
Η ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και την Πέμπτη ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα του εμβολίου.
Η Ρωσία καλύπτει τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε εμβόλια Sputnik-V στην Αγία Πετρούπολη
Στην Αγία Πετρούπολη έφθασε σήμερα, Παρασκευή, η πρώτη παρτίδα των εμβολίων Sputnik V από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ελλείψεων σε εμβόλια, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να ανασταλούν εν μέρει οι εμβολιασμοί.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν εμβολιασθεί, κάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik V, 3,5 εκατομμύρια από τα 144 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Έκτοτε, αρκετές ρωσικές περιοχές, εξαιρουμένης της Μόσχας, έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια, ενώ ορισμένοι Ρώσοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για το ότι τη Ρωσία στέλνει εμβόλια στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατίθενται περισσότερα εμβόλια για τις ανάγκες της χώρας.
Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, παρουσιάσθηκαν ελλείψεις σε σχέση με την πρώτη δόση του εμβολίου σε περισσότερα από 30 από τα περίπου 120 εμβολιαστικά κέντρα, δήλωσε η Όλγα Ριάμπινα, εκπρόσωπος της τοπικής επιτροπής Υγείας, προσθέτοντας ότι η πόλη δεν είχε παραλάβει εμβόλια από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την Παρασκευή, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους, παρέλαβε 15.300 δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή στον ιστότοπό της.
“(Οι δόσεις) θα παραδοθούν στα κέντρα εμβολιασμού το συντομότερο”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντρ Μπεγκλόφ.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, στην Αγία Πετρούπολη έχουν εμβολιασθεί κάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου περισσότεροι από 217.000 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 101.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο μήνα είχε εκφράσει την απορία της γιατί η Ρωσία διαθέτει το εμβόλιο Sputnik V σε ξένες χώρες σε όλο τον κόσμο, όταν πρέπει να εμβολιασθεί ο πληθυσμός της.
Ιρλανδία: Ξαναρχίζουν μέσα στις επόμενες μέρες οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Ιρλανδία σκοπεύει να ξαναρχίσει μέσα στις ερχόμενες μέρες τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 για όλα τα άτομα 18 ετών και άνω, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική συμβουλευτική επιτροπή ανοσοποίησης.
Ωστόσο, ανέφερε ότι όσοι λαμβάνουν το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να ενημερώνονται ότι “έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά επιπλοκών θρομβωτικών επεισοδίων σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που είχαν λάβει σε σύντομο διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca”, τόνισε η επιτροπή.
Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιρλανδία την περασμένη Κυριακή ανέστειλε τη χρήση του εν λόγω εμβολίου για προληπτικούς λόγους, μετά τις αναφορές περί εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.
Εντούτοις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε πως το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, οδηγώντας πολλές χώρες να ξαναρχίσουν τη χρήση του.
“Χρειαζόμαστε χρόνο”, λένε Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί τους θέτοντας τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή, παρ΄όλο που η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως τα οφέλη υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να επαναλάβουν τη χρήση του.
“Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν την περασμένη εβδομάδα τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για σπάνια περιστατικά αιματικών θρόμβων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.
Σήμερα σχεδόν δώδεκα από αυτές επανέλαβαν τους εμβολιασμούς μετά τη σύσταση του EMA.
“Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, στα βάση της αρχής της πρόληψης, συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό”, είπε ο Μπρόστρεμ.
Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.
“Αφού κάνουμε την έρευνα θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει”, είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.
Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Νορβηγία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων, ένας από τους οποίους πέθανε.
Ένας έκτος, ο οποίος είχε επίσης εμβολιαστεί, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με ελαττωμένο αριθμό αιμοπεταλίων.
“Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca”, ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.
Η Σουηδία εξετάζει επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και θεμάτων πηκτικότητας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων δύο θανάτων, αν και οι αρχές έχουν πει πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύνδεση με τους εμβολιασμούς παραμένει επισφαλής.
“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν αρχίσει να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας για την πανδημία που δεν επέβαλε λοκντάουν, στο δημόσιο δίκτυο SVT.
“Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε σαφή μηνύματα για το πώς και το γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca”.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει και οι αρχές ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία.
Η AstraZeneca δήλωσε την Κυριακή πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας περισσότερων από 17 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.
Η περίεργη τροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca και η κορύφωση της πανδημίας
Κύπρος: Με το εμβόλιο της AstraZeneca εμβολιάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Με το εμβόλιο της AstraZeneca εμβολιάστηκε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.
Εισερχόμενος στον χώρο εμβολιασμού, στην Κρατική Έκθεση, ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι λόγω ηλικίας, είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα εμβολιαστεί σήμερα και επισήμανε:
“Έχω επιλέξει να εμβολιαστώ με το εμβόλιο της AstraZeneca θέλοντας να δώσω ένα μήνυμα στους συμπολίτες μας. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους επιστήμονες μας, το υπουργείο Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας που μας διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με υψηλά ποσοστά προστασίας από τον κορονοϊό αλλά και από τις διάφορες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες μας να μην έχουν οποιονδήποτε δισταγμό, να ακολουθήσουν φυσικά τις οδηγίες και των προσωπικών τους ιατρών αλλά και να εμπιστευτούν τους επιστήμονες μας και το υπουργείο Υγείας”.
Κύπρος: 364 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
364 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/03) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.
Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 241. 204 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 45 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57.791 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 41.475.
Αυστρία: 3.515 νέα κρούσματα κορονοϊού και 42 οι νέοι θάνατοι
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Αυστρία 3.515 νέες μολύνσεις κορονοϊού και 42 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στη χώρα να ανέρχεται σε 508.096 και το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό σε 9.024.
Συνολικά έχουν αποθεραπευθεί 468.275 άνθρωποι, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 30.797, σε νοσοκομείο νοσηλεύονται 1.834 άνθρωποι και από αυτούς οι 397 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Την προηγούμενη ημέρα διενεργήθηκαν 65.834 διαγνωστικά τεστ – με τον μέσο ημερήσιο όρο να ανέρχεται σε πάνω από 60.000 — ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.189.103 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Αυστρία, με πληθυσμό 8,93 εκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η επίπτωση επτά ημερών, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 216,7.
Ιταλία: 25.735 νέα κρούσματα κορονοϊού, 386 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 25.735 νέα περιστατικά κορονοϊού και 386 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 364.822 διαγνωστικά τεστ, το 7,05% από τα οποία ήταν θετικό.
Σε σχέση με χθες, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 31 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στις νοσοκομειακές μονάδες είναι 164 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται πάντα η Λομβαρδία (5.518) και ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (3.188) με κύρια πόλη την Μπολόνια, το Πεδεμόντιο (2.997) με πρωτεύουσα το Τορίνο και η περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο, με 2.188 περιστατικά.
Ο Τζιάνι Ρέτσα, γενικός διευθυντής του Τομέα Πρόληψης του ιταλικού υπουργείου Υγείας τόνισε σήμερα πως “το γεγονός ότι ξανάρχισε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είναι λόγος ιδιαίτερης ανακούφισης, διότι πρέπει να δοθεί μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού”.
“Πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι αυτή την στιγμή σε κάθε 100.000 κατοίκους στην Ιταλία καταγράφονται 150 κρούσματα στατικά κορονοϊού. Αν εγκαταλείπαμε την οδό της δυναμικής εκστρατείας εμβολιασμού, θα κάναμε κάτι το τρομερά επικίνδυνο”, πρόσθεσε ο Ρέτσα.
Ιταλία: Όσοι αρνούνται το εμβόλιο της AstraZeneca θα έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής
Όσοι πολίτες στην Ιταλία δεν θελήσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα έχουν την δυνατότητα για μια εναλλακτική επιλογή αργότερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής υγείας της χώρας την Παρασκευή.
Η Ιταλία ξεκίνησε εκ νέου την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σήμερα, μετά από μια παύση τριών ημερών λόγω ανησυχιών για αναφορές θρομβώσεων και ύστερα από το “πράσινο φως” που έδωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
“Εάν κάποιος καλείται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και το απορρίψει, θα λαμβάνεται στα υπόψη αργότερα για έναν άλλο τύπο εμβολίου”, δήλωσε ο Franco Locatelli, επικεφαλής του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας της Ιταλίας, σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το Reuters.
Η Ιταλία, μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σταμάτησε προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ανησυχεί ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο μπορεί να έχει υποχωρήσει παρά την απόφαση του EMA, βλάπτοντας την ήδη αργή χορήγηση εμβολίων στη χώρα.
Ο Giovanni Rezza, επίσης μέλος του συμβουλίου, δήλωσε ότι κανένα εμβόλιο δεν θα πάει χαμένο παρά για τον δισταγμό για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο Μακρόν δεν βρίσκει “ενδεδειγμένη” τη λέξη “καραντίνα” αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στο Παρίσι
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η λέξη “καραντίνα” δεν είναι η “ενδεδειγμένη” για να περιγράψει κανείς τα νέα μέτρα κατά της Covid-19, που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση χθες και αφορούν το Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, καθώς πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να “μπει φρένο στον ιό χωρίς να κλειστούμε μέσα”.
“Πιστεύω πως η λέξη “καραντίνα” δεν είναι η ενδεδειγμένη για τη στρατηγική που παρουσιάστηκε χθες”, επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Ελιζέ με την ευκαιρία της Ημέρας της Γαλλοφωνίας.
“Αυτό που θέλουμε, είναι να βάλουμε φρένο στον ιό χωρίς να κλειστούμε μέσα, αυτό δεν είναι να μπούμε σε καραντίνα. Είναι να ζήσουμε με (τον ιό), το λέω εδώ κι έναν χρόνο, χωρίς θανάτους”, συμπλήρωσε.
“Αυτό που μάθαμε σε έναν χρόνο, είναι ότι δεν πρέπει να πολλαπλασιάζουμε τις αλληλεπιδράσεις. Υπάρχει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης. Το μόνο μέσο, είναι να μειώσουμε τις επαφές για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο ο ιός να διασπαρεί. Όμως, το να κάνουμε βόλτα έξω δεν είναι κακό”, συνέχισε ο Μακρόν.
Σε αυτό το πλαίσιο, “ο όρος της “καραντίνας”, για να μιλάμε κυριολεκτικά, δεν είναι ο σωστός. Σήμερα, μιλάμε για επιπρόσθετα μέτρα αναχαίτισης”, υπογράμμισε.
Ανακοινώνοντας αυτά τα μέτρα χθες, μπροστά στη διασπορά της επιδημίας Covid-19, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία “τρίτη οδό” με “νέα μαζικά μέτρα αναχαίτισης” της επιδημίας σε 16 διαμερίσματα. Ανέφερε μία φορά τη λέξη “καραντίνα” για να τα χαρακτηρίσει, όμως ο όρος αυτός αναμεταδόθηκε ευρέως στα ΜΜΕ σήμερα.
Στο πλευρό του, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διερωτήθηκε: “Μπορούμε να μιλάμε για μια τρίτη καραντίνα; Δεν γνωρίζω πώς πρέπει να ονομάσουμε αυτά τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν. Όμως, υπάρχει μια διαφορά που είναι αξιοσημείωτη, ότι γινόμαστε πιο εξωστρεφείς”.
Τα νέα μέτρα, που ξεκινούν σήμερα, αφορούν τουλάχιστον 21 εκατομμύρια Γάλλους, σε 16 διαμερίσματα, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού, οικονομικού πνεύμονα της χώρας.
Βάσει των μέτρων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών, επιτρέπεται η λειτουργία μονάχα των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης και οι μετακινήσεις εκτός της οικίας μπαίνουν σε ένα πλαίσιο, όμως με πιο ευέλικτους κανόνες σε σύγκριση με τις καραντίνες του Μαρτίου και του Νοεμβρίου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά μία ώρα μετά, στις 20.00 ώρα Ελλάδας και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.
Καθώς το εμβόλιο της Astra επιστρέφει η Λατινική Αμερική γνωρίζει και πάλι όλεθρο
Σερβία: Έξαρση της πανδημίας με το βρετανικό στέλεχος να κυριαρχεί
Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 5.000 εδώ και τρεις ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.305 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές του κορονοϊού 29 ασθενείς. Καταγράφεται δραματική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.
Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.277 ασθενείς εκ των οποίων οι 228 είναι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τους λοιμοξιολόγους η ραγδαία εξάπλωση του ιού οφείλεται στην κυριαρχία του βρετανικού στελέχους στον γενικό πληθυσμό. Η βρετανική παραλλαγή του ιού εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός δήλωσε στην εφημερίδα ΄΄Politika΄΄ του Βελιγραδίου η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων Τάνια Γιοβάνοβιτς. Ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού. Η καθηγήτρια Τάνια Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή όπως και το στέλεχος της Βραζιλίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί στη Σερβία.
Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν την μοναδική ελπίδα για να μην βρεθεί η χώρα στην δύσκολη κατάσταση που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε φτάσει τις 8.000 και οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους 10.000. Στην Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 2.109.618 εμβολιασμοί ενώ 825.981 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση. Στο Βελιγράδι που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διασποράς της νόσου εμβολιάστηκε το 28,65% των ενηλίκων κατοίκων και το 17,3% έκανε και τις δύο δόσεις. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας άρχισαν από σήμερα να λειτουργούν δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα όπου χρησιμοποιείται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca και όπου μπορούν να προσέλθουν για εμβολιασμό όσοι το επιθυμούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά την σχετική αίτηση και ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι σε κάποια ομάδα προτεραιότητας.
Σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την διοίκηση της κινέζικής εταιρίας Sinopharm συμφωνήθηκε η κατασκευή από κοινού εργοστασίου παραγωγής κινεζικών εμβολίων. Ανάλογη συμφωνία επετεύχθη πρόσφατα και με το ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας για την παραγωγή στο Βελιγράδι του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι με την λειτουργία αυτών των δύο εργοστασίων, μέχρι το τέλος του 2021, θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, ετησίως, σαράντα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα εξάγεται.
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έλαβε σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και κάλεσε τους συμπολίτες του να πράξουν το ίδιο, λέγοντας «δεν ένιωσε τίποτα».
Ο Τζόνσον, 56 ετών, νοσηλεύτηκε πέρσι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αφού προσβλήθηκε από τον ιό και νόσησε σοβαρά. Αργότερα ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο σοβαρή που είχαν καταρτιστεί σχέδια για το πώς θα ανακοινωθεί ο θάνατός του.
«Κυριολεκτικά δεν ένιωσα τίποτα. Ήταν πολύ καλό, πολύ γρήγορο», είπε ο Τζόνσον, μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας στο Λονδίνο.
«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να προτρέψω με τον πιο έντονο τρόπο, όλοι όταν λάβετε ειδοποίηση για να εμβολιαστείτε, παρακαλώ πηγαίντε και κάντε το, είναι το καλύτερο πράγμα για εσάς, το καλύτερο για την οικογένειά σας και για όλους τους άλλους».
Πηγή: ΑΠΕ