Κορονοϊός: Η Ευρώπη παρατείνει τα lockdown και την τηλεργασία

Προβληματισμός για την συνεχιζόμενη, παρά τους εμβολιασμούς διασπορά του ιού

Parallaxi
κορονοϊός-η-ευρώπη-παρατείνει-τα-lockdown-κα-730753
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 28 Μαρτίου

Παράταση της ισχύος του γενικού lockdown έως την 28η Μαρτίου, αλλά και σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50, αποφάσισαν το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εννέα ωρών, η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Υπό την πίεση των τελευταίων, εγκαταλείφθηκε το όριο των 35 κρουσμάτων που είχε τεθεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως βάση για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Μπαίνουμε στην επόμενη φάση με δικαιολογημένες ελπίδες», σημείωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου τρίτου κύματος της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη «να πάμε έξυπνα στα επόμενα βήματα». Δίνεται «μάχη με τον χρόνο», εξήγησε η καγκελάριος και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Υποσχέθηκε πάντως ότι «η άνοιξη του 2021 θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη», υποδεικνύοντας το εμβόλιο ως τον «πιο αξιόπιστο βοηθό μας» για την έξοδο από την πανδημία, σε συνδυασμό με τη διενέργεια μαζικών τεστ. Στο τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε, τα κρατίδια αναμένεται να παραλάβουν 11 εκατομμύρια εμβόλια και, σε λίγες εβδομάδες, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ηλικιωμένων πολιτών, γεγονός το οποίο θα ανακουφίσει, όπως είπε, σημαντικά το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το κείμενο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, εφόσον τα νέα κρούσματα παραμένουν για τουλάχιστον 14 μέρες κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των σχολείων –με περιορισμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις– και κατόπιν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αρχικά των ανθοπωλείων, των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων με είδη κήπου.

Αργότερα θα ανοίξουν, με περιορισμό στον αριθμό πελατών που θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους τους, όλα τα καταστήματα, αλλά αν ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει το όριο θα εφαρμόζεται το σύστημα «click-and-meet». Οι εργοδότες θα πρέπει μάλιστα να φροντίζουν ώστε το προσωπικό που εργάζεται με φυσική παρουσία να υποβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, το κόστος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν θα αναληφθεί από το κράτος ή τον εργοδότη.

Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, με περιορισμένο αριθμό θεατών. Σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους θα πρέπει να έχει προηγηθεί κράτηση. Κατόπιν, και πάλι υπό τους ίδιους όρους, προβλέπεται χαλάρωση των περιορισμών και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η τηλεργασία παρατείνεται έως τουλάχιστον την 30ή Απριλίου, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση σε σχέση με τον τουρισμό στο εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, θα υπάρχει το «φρένο κινδύνου», προκειμένου να προσαρμοστούν τα μέτρα στις συνθήκες.

Κατά τις ίδιες αποφάσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπονται και πάλι οι συναντήσεις των μελών έως και δύο νοικοκυριών, με ανώτατο όριο τα πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας να παραμένει κάτω των 100. Κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες και να συναντώνται πάντα με μέλη του ίδιου νοικοκυριού ή να φροντίζουν όλοι οι συνδαιτυμόνες να υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ότι το αργότερο από τις αρχές Απριλίου στον εμβολιασμό θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί, ενώ δάσκαλοι και διοικητικό προσωπικό σχολείων και παιδικών σταθμών θα πάρουν προτεραιότητα για εμβολιασμό και θα υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα. Από τον Απρίλιο αναμένεται επίσης να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση «γρήγορου» τεστ για όλους τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση. Τα τεστ θα πωλούνται ελεύθερα ήδη από το ερχόμενο Σάββατο.

Η ίδια η καγκελάριος μίλησε για «δύσκολες» διαβουλεύσεις, καθώς, όπως διευκρίνισε, εξετάζονταν δύο μοντέλα: το ένα προέβλεπε πιο γρήγορο άνοιγμα, το άλλο για περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. «Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό», εξήγησε και χαρακτήρισε σωστή την πρόνοια για διάστημα 14 ημερών από το κάθε βήμα στο επόμενο. Αναφερόμενη στην μακρά διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, χαριτολόγησε ότι τουλάχιστον δεν χρειάστηκε τελικά να… καλημερίσει τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου, ήταν ακόμη σε θέση να πει «καλησπέρα».

Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη ήταν –σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν γερμανικά ΜΜΕ– πολύ τεταμένο: όπως είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους συμμετέχοντες. Κεντρικό σημείο διαφωνίας, το όριο των 35 κρουσμάτων που έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως κριτήριο για την άρση των περιορισμών. Τελικά εγκαταλείφθηκε, υπό την πίεση των πρωθυπουργών. Σημαντική ήταν η διαφωνία μεταξύ του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ και του ατικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, με αφορμή την οικονομική κάλυψη που θα προσφέρει το ομοσπονδιακό κράτος: Δεν είστε ο καγκελάριος (…) Δεν ξέρω τι έχετε πιεί. Δεν είστε ο βασιλιάς της Γερμανίας ή ο κυρίαρχος του κόσμου (…) Δεν χρειάζεται να χαζογελάτε σαν στρουμφάκι», φέρεται να είπε δηκτικά ο κ. Ζέντερ στον κ. Σολτς, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ζέντερ παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένταση με τον συνομιλητή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί δημιουργίας έκτακτου ταμείου που θα αναλάβει την οικονομική βοήθεια προς τους πληττόμενους, αλλά διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα στη Λιθουανία

Οι Αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 503 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της Βαλτικής να φθάνει τους 200.351.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποκύψει στον COVID-19 3.281 άνθρωποι, σύμφωνα με τη λιθουανική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης επίπτωσης —ή με άλλα λόγια ο επιπολασμός του ιού— τις τελευταίες 14 ημέρες έχει φθάσει τις 254,7 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Μέχρι χθες, 180.235 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 73.811 είχαν λάβει και τη δεύτερη.

Χθες η κυβέρνηση της χώρας των σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα, επιτρέποντας κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα μαθήματα και οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης να ξαναρχίσουν.

Εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων, οι Αρχές παρέτειναν τους περιορισμούς ως την 31η Μαρτίου. Όμως η χρήση μασκών δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.

359 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 11.912 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.471.942, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 359 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει μέχρι στιγμής τους 71.240 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Μπάιντεν: Οι μάσκες έκαναν τη διαφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Τετάρτη ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήτες του Τέξας και του Μισισίπι, ισοδυναμούν με «παλαιολιθική λογική» εν μέσω της αύξησης των νεκρών από την πανδημία.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ένα μήνυμα για τους κυβερνήτες, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος. Ελπίζω όλοι να το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα, αυτές οι μάσκες έκαναν τη διαφορά».

Αν και παραδέχτηκε ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων καθιστά ευκολότερη την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι είναι επίσης κρίσιμης σημασίας όλοι να παραμείνουν σε εγρήγορση, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι αυτή η λογική του Νεάντερταλ, ότι “Τώρα, όλα πάνε καλά, βγάλτε τη μάσκα, ξεχάστε τη”. Έχει ακόμη σημασία», τόνισε. Υπενθύμισε επίσης ότι πάνω από 511.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστούν όλοι.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου τα 50.000 καθημερινά, μολονότι έχουν μοιραστεί ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

«Είναι κρίσιμο, κρίσιμο, κρίσιμο, να ακούτε την επιστήμη: πλένετε τα χέρια σας, με ζεστό νερό, συχνά. Φοράτε μάσκα και τηρείτε τις αποστάσεις. Το ξέρω ότι το ξέρετε. Θα ήθελα να το ξέρουν και κάποιοι από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας», συνέχισε.

Την Τρίτη, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ήρε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και είπε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά από την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια απόφαση έλαβε στη συνέχεια και ο κυβερνήτης του Μισισίπι Τέιτ Ριβς.

Βενεζουέλα: Δέκα κρούσματα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού

Δέκα κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Εντοπίσαμε στη Βενεζουέλα την παρουσία της βραζιλιάνικης παραλλαγής» του ιού που προκαλεί τον COVID-19, τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι «πιο μολυσματικό» και «πιο επικίνδυνο, πιο σοβαρό», προειδοποίησε. «Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε υπάλληλο του αεροδρομίου Μαϊκετία, το οποίο εξυπηρετεί την πρωτεύουσα Καράκας, όπου πλέον έχουν επιβεβαιωθεί δύο περιπτώσεις.

Άλλα δύο κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη γειτονική πολιτεία Μιράντα και ακόμη έξι στην πολιτεία Μπολίβαρ, η οποία γειτονεύει με τη Βραζιλία.

Η Βενεζουέλα, χώρα σχεδόν 30 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε καταγράψει ως προχθές Τρίτη 139.934 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και 1.353 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αμφισβητούνται από γιατρούς, την αντιπολίτευση και ΜΚΟ όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η λατινοαμερικάνικη χώρα άρχισε τη 18η Φεβρουαρίου εκστρατεία ανοσοποίησης, ξεκινώντας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς, μετά την άφιξη 100.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον νέο κορωνοϊό. Το Καράκας αναμένει να λάβει 10 εκατ. δόσεις του σκευάσματος αυτού από τη Μόσχα.

Άλλες περίπου 500.000 δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm έφθασαν στη χώρα τη Δευτέρα. Το φορτίο υποδέχθηκε προσωπικά στο αεροδρόμιο η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

Σύμβουλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους οι ΗΠΑ και πολλοί σύμμαχοί τους, δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα θα αρχίσει να παραλαμβάνει εμβόλια μέσω του προγράμματος COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μαδούρο, οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το σχέδιο «επτά συν επτά», που προβλέπει επτά ημέρες «αυστηρής» καραντίνας, κατά τη διάρκεια των οποίων δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και άλλες υπηρεσίες λειτουργούν με πολλούς περιορισμούς, και άλλες επτά ημέρες πιο «ευέλικτων» μέτρων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι περιορισμοί χαλαρώνουν.

Ισημερινός: Ο δήμος της Γουαγιακίλ σκοπεύει να αγοράσει απευθείας εμβόλια

Η δημοτική αρχή της Γουαγιακίλ, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα διαπραγματευθεί η ίδια την αγορά ποσοτήτων τριών εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοσοποίηση των πολιτών, με δεδομένη τη βραδεία πρόοδο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, εξήγησε πως σκοπός είναι να εμβολιαστεί το ταχύτερο δυνατόν το ένα εκατομμύριο από τους 2,6 εκατ. και πλέον δημότες.

Η Γουαγιακίλ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική πέρυσι.

Ωστόσο, για την απευθείας αγορά εμβολίων από τη δημοτική αρχή απαιτείται η έγκριση του απερχόμενου προέδρου της χώρας Λενίν Μορένο, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την πρωτοβουλία.

Κι άλλοι αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, του Κίτο, ζητούν μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα από τον αρχηγό του κράτους να τους επιτρέψει να προχωρήσουν απευθείας σε αγορές δόσεων εμβολίων.

Η κυρία Βιτέρι διευκρίνισε πως η δημοτική αρχή θέλει «να αγοράσουμε πρώτο το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερο το ρωσικό εμβόλιο (Sputnik V) και τρίτο το κινεζικό εμβόλιο (της Sinovac)».

«Η διαπραγμάτευση θα γίνει απευθείας ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους προμηθευτές στο εξωτερικό, χωρίς ενδιάμεσους», πρόσθεσε η δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας πως το κονδύλι που σκοπεύει να δαπανήσει η Γουαγιακίλ ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση άρχισε τον Ιανουάριο αυτή που αποκαλεί «φάση μηδέν» του προγράμματος ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας με το προϊόν των Pfizer/BioNTech μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένους, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας. Ωστόσο ήδη το πρόγραμμα ανοσοποίησης δέχεται επικρίσεις, καθώς έχουν εμβολιαστεί και άλλοι, εκτός των ομάδων προτεραιότητας.

Μέχρι στιγμής ο Ισημερινός έχει παραλάβει περίπου 40.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι ανέμενε χθες την άφιξη άλλων 31.500 δόσεων του προϊόντος αυτού.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης προγραμματίζεται να αρχίσει εντός του τρέχοντος μηνός.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μορένο διαβεβαιώνει πως έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων εμβολίων της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Sinovac και μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σκοπός είναι να ανοσοποιηθεί το 60% του πληθυσμού άνω των 18 ετών δωρεάν μέσα στο έτος.

Η χώρα των Άνδεων έχει καταγράψει επίσημα σχεδόν 290.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 11.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, ωστόσο οι Αρχές αναγνωρίζουν πως άλλοι τουλάχιστον 4.755 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς, επομένως ο απολογισμός των θυμάτων μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 16.000 νεκρούς. Αξιωματούχοι και ειδικοί, ανάμεσά τους και η κυρία Βιτέρι, έχουν σημειώσει όμως πως θεωρούν ακόμη και αυτόν τον τελευταίο αριθμό πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ξεπέρασαν τους 188.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 857 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.793 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των περίπου 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 188.044 νεκρούς επί συνόλου 2.104.987 μολύνσεων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Περισσότεροι από 60.000 οι θάνατοι στην Κολομβία

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κολομβία ξεπέρασε χθες Τετάρτη το όριο των 60.000 νεκρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λίγα 24ωρα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της λατινοαμερικάνικης χώρας, την 6η Μαρτίου 2020.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 60.082 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 2,3 εκατομμύρια.

Η Κολομβία ξεπέρασε το φράγμα των 50.000 νεκρών την 21η Ιανουαρίου, ενώ έδινε μάχη με το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Έκτοτε οι Αρχές θεωρούν ότι η κρίσιμη φάση ξεπεράστηκε. Oι αριθμοί των θανάτων και των μολύνσεων που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση βρίσκονται σε πτώση.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε άρχισε τη 17η Φεβρουαρίου εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών για τον νέο κορωνοϊό.

Η Κολομβία κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω από τη Βραζιλία, και τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Το Περού παρέλαβε την πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Το Περού παρέλαβε χθες μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Βιολέτα Βερμούδες.

«Η κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και τα εμβόλια συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα. Δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε την 9η Φεβρουαρίου, θα τη συνεχίσουμε ως την τελευταία μας ημέρα» στην εξουσία, επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης του υπηρεσιακού προέδρου Φρανσίσκο Σαγάστι.

Μέχρι στιγμής, η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει παραλάβει 50.000 δόσεις του εμβολίου αυτού. Το Περού έχει κλείσει συμφωνία για την προμήθεια 20 εκατ. δόσεων του προϊόντος της Pfizer.

Τον περασμένο μήνα, οι περουβιανές αρχές επιτάχυναν την εκστρατεία ανοσοποίησης αφού έλαβαν μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξε η κινεζική φαρμακευτική βιομηχανία Sinopharm.

Στο Περού έχουν καταγραφεί επίσημα πάνω από 46.000 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1,33 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Μέρος της περουβιανής επιστημονικής κοινότητας όμως θεωρεί τον επίσημο απολογισμό πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα στο κράτος των Άνδεων.

Ισραήλ: 16 θάνατοι και 4.173 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.173 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 788.869.

Ακόμη 16 θάνατοι ασθενών με τον COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.802 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 717 (+12 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.170 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορωνοϊό στο Ισραήλ βρίσκεται πλέον στο 51,9% — οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 4,83 εκατομμύρια — από την 20ή Δεκεμβρίου 2020.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα