Κορονοϊός: Νέα σενάρια για την προέλευσή του – Μπορεί να μην εμφανίστηκε στην Κίνα

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-νέα-σενάρια-για-την-προέλευ-583478
Parallaxi

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επέστρεψαν από την Κίνα, χωρίς να έχουν οριστικά συμπεράσματα για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Το μόνο για το οποίο ανακοίνωσαν ότι είναι σίγουροι ήταν ότι δεν διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ένας επιστήμονας του ΠΟΥ υποστηρίζει ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. Ο καθηγητής, Τζον Ουάτσον, που συμμετείχε στην αποστολή στην Κίνα για να ερευνηθεί η προέλευση του κορονοϊού, είπε ότι το πέρασμα του ιού από ζώα σε ανθρώπους μπορεί να έλαβε χώρα εκτός των κινεζικών συνόρων. Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, είναι πιθανό η πανδημία να ξεκίνησε από κάποιο ζώο και να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιον «ενδιάμεσο ξενιστή». Όταν ρωτήθηκε αν είναι σίγουρος ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, ο καθηγητής απάντησε «Όχι». Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει έρευνα πέρα από τα σύνορα της Κίνας, καθώς και μέσα στην Κίνα.

Γιατί η Ινδία πρόκειται να γίνει σημαντική στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Η Ινδία θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων κατά της Covid-19 στον κόσμο και διάφοροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει την ικανότητα να παράγει εμβόλια τόσο για τον δικό της πληθυσμό όσο και για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Τα περισσότερα από τα εμβόλια παγκοσμίως προέρχονται ιστορικά από την Ινδία. Ακόμα και πριν από την Covid-19, η χώρα της Νότιας Ασίας παρήγαγε περίπου το 60% των εμβολίων παγκοσμίως – και μπορεί να το κάνει με σχετικά χαμηλό κόστος.

“Η Ινδία υπήρξε κόμβος παραγωγής εμβολίων ακόμη και πριν από την πανδημία, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι στρατηγικός εταίρος στον παγκόσμιο εμβολιασμό κατά της Covid-19”, έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία συμβούλων Deloitte προβλέπει ότι η Ινδία θα είναι δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, παραγωγός εμβολίων κορονοϊού φέτος. Ο Π.Σ. Έαγουάρ, συνεργάτης της Deloitte India, δήλωσε ότι περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια εμβόλια Covid-19 θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα το 2021, σε σύγκριση με περίπου 4 δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι ινδικές εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση.

“Επεκτείνουμε τις ετήσιες δυνατότητές μας για να παραδώσουμε 700 εκατομμύρια δόσεις του Covaxin”, δήλωσε η ινδική εταιρεία Bharat Biotech, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο Covid-19 μαζί με το κρατικό ινδικό συμβούλιο ιατρικής έρευνας.

Ινδία εμβόλια κατάλληλα για αναπτυσσόμενο κόσμο

Ένα άλλο εμβόλιο – γνωστό ως Covishield στην Ινδία,  το οποίο και αναπτύχθηκε  σε συνεργασία με την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έλαβε επίσης έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Ινδία. Παράγεται στη χώρα από τη Serum Institute of India (SII). Σύμφωνα με το Reuters, η SII παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις Covishield κάθε μήνα και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του σε 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα έως τον Μάρτιο. Άλλες ινδικές εταιρείες συμφώνησαν να παράγουν εμβόλια για άλλες φαρμακευτικές όπως το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και την αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson.

Μερικά από τα κορυφαία εμβόλια αυτή τη στιγμή, όπως εκείνα της Pfizer-BioNTech και της Moderna, χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA). Αυτά τα εμβόλια απαιτούν “αυστηρές απαιτήσεις ψυχρής αλυσίδας” και  θα είναι δύσκολο, ή ακόμη και “απίθανο”, για τα περισσότερα συστήματα υγείας να χρησιμοποιηθούν (σσ. δεν υπάρχουν ψυγεία για να μεταφερθούν) , δήλωσε ο Σρίναθ Ρέντι, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

“Τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Ινδία είναι ευκολότερα στη μεταφορά και φθηνότερα, τοποθετώντας τη χώρα σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όταν πρόκειται για την κάλυψη της ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο”, πρόσθεσε.

Το “αποδεδειγμένο ρεκόρ” της Ινδίας

Η Ινδία έχει δεσμευτεί να στείλει εμβόλια σε γειτονικές  χώρες και έχει ήδη χορηγήσει 15,6 εκατομμύρια δόσεις σε 17 χώρες, σύμφωνα με το Reuters. “Οι ικανότητες της Ινδίας επαρκούν για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης”, δήλωσε η Νίσσι Σόλομον, ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική (CPPR).

“Η Ινδία θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει και τη διεθνή ζήτηση”, είπε στο CNBC.

Η Σόλομον πρόσθεσε ότι η χώρα παρακολουθεί τις εγχώριες ανάγκες πριν λάβει αποφάσεις σχετικά με τις εξαγωγές. Η Bharat Biotech, από την πλευρά της, δήλωσε ότι “είναι πλήρως προετοιμασμένη να καλύψει τις ανάγκες της Ινδίας και την παγκόσμια κοινότητα”.

Πρόκληση η αποθήκευση και η διανομή των εμβολίων

Ο αναλυτής  της Jefferies,  Αμπισεκ Σάρμα, τονίζει ότι η διάθεση εμβολίων στην Ινδία είναι αργή. Ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι η ταχύτητα των εμβολιασμών θα αυξηθεί, η Σάρμα εκτιμά ότι μόνο το 22% του πληθυσμού της Ινδίας μπορεί να εμβολιαστεί σε ένα χρόνο.

“Η προμήθεια εμβολίων δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο η αποθήκευση, η διανομή και ο εμβολιασμός”, δήλωσε η Σόλομον.

“Η Ινδία δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να διανέμει εμβόλια τόσο μεγάλης κλίμακας”, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει “στρατηγικά” να επιλέξει εμβόλια που δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται σε ακραίες θερμοκρασίες.

Τα εμβόλια που κατασκευάζει σήμερα η Ινδία απαιτούν κανονική ψύξη, ωστόσο εκείνα που παράγονται από την Pfizer-BioNTech πρέπει να διατηρούνται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή την εβδομάδα αποφασίζει ο Τζόνσον πόσο γρήγορα ή αργά θα εξέλθει του lockdown η Αγγλία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα κρίνει αυτήν την εβδομάδα πόσο γρήγορα μπορεί να εξέλθει η Αγγλία από το λοκντάουν που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, αλλά ο απολογισμός των νεκρών και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλοί, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλες χώρες στον κόσμο για τη χορήγηση πιστοποιητικών εμβολιασμού στους Βρετανούς ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

“Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα”, σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News σχετικά με το λοκντάουν. “Όλοι θέλουμε να εξέλθουμε από αυτό το ταχύτερο που μπορούμε με ασφάλεια, και είναι σημαντικά και τα δύο, και η ταχύτητα και η ασφάλεια”, υπογράμμισε.

“Το θέμα είναι να κριθεί πόσο γρήγορα και με ασφάλεια, πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Αυτή είναι η κρίση που θα κάνουμε αυτήν την εβδομάδα, κοιτάζοντας τα δεδομένα, ενόψει του καθορισμού από τον πρωθυπουργό του οδικού χάρτη, στις 22” Φεβρουαρίου, πρόσθεσε.

“Επομένως αυτές είναι οι κρίσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα”, συνέχισε.

Η Βρετανία έχει σήμερα τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στον κόσμο, ο οποίος ανέρχεται αυτήν την στιγμή σε 117.166, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλες χώρες στον κόσμο για την χορήγηση στους Βρετανούς πιστοποιητικών που να δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε χώρες που τα ζητούν.

“Γίνεται αυτή η διεθνής εργασία διότι αν άλλες χώρες ζητούν (απόδειξη εμβολιασμού) θέλουμε να επιτρέψουμε στους Βρετανούς να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

“Θέλουμε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτού του είδους την πιστοποίηση εμβολιασμού, αλλά δεν είναι κάτι που προγραμματίζουμε να εισαγάγουμε εδώ”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ένα λεγόμενο διαβατήριο εμβολιασμού δεν είναι κάτι που θα ζητείται για να έχει κάποιος πρόσβαση σε υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Χάνκοκ σημείωσε παράλληλα ότι το νέο σύστημα καραντίνας σε ξενοδοχείο για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από 33 χώρες, που βρίσκονται στον “κόκκινο κατάλογο”, δείχνει να λειτουργεί ομαλά λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του σήμερα.

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε νέα απαίτηση βάσει της οποίας οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από 33 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, θα οφείλουν να τηρήσουν καραντίνα 10 ημερών σε δωμάτιο ξενοδοχείου σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

“Από τις 06:30, όταν έλαβα την τελευταία ενημέρωση, το σύστημα αυτό λειτουργεί ομαλά, συνεργαζόμαστε με τα αεροδρόμια και με την μεθοριακή δύναμη για να διασφαλίσουμε ότι όλοι γνωρίζουν τη διαδικασία”, δήλωσε ο Χάνκοκ στον Times Radio.

“Σήμερα το πρωί δείχνει να λειτουργεί ομαλά”, πρόσθεσε.

Πρόγραμμα Εμβολιασμού

Η Βρετανία αναμένει η εβδομαδιαία προμήθειά της εμβολίων κατά της COVID-19 να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να χορηγεί στον κόσμο την πρώτη δόση του εμβολίου την ώρα που αρχίζει επίσης να χορηγεί την δεύτερη δόση, σημείωσε ο Χάνκοκ παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε στον BBC Radio.

“Ελπίζουμε όντως ότι η συνολική ποσότητα της εβδομαδιαίας προμήθειας θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς η παραγωγή γίνεται γρηγορότερη και αυτό είναι στο σχέδιο”, σημείωσε.

“Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι να φτάσουμε να προσφέρουμε σε όλους όσοι βρίσκονται στις κατηγορίες 1 ως 9 μιας δόσης ως τα τέλη του Απριλίου και ταυτοχρόνως να κάνουμε τις δεύτερες δόσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα”, πρόσθεσε.

Το παγκοσμίως μεγαλύτερο και γρηγορότερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται ως η μεγαλύτερη πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, βυθίσει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κρίση της μετά την Μεγάλη Ύφεση και ανατρέψει την φυσιολογική ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Ισραήλ έχει τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής στην διάθεση των εμβολίων σε αναλογία με τον πληθυσμό του και έπονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν.

Φλερτάρουν με νέο lockdown ευρωπαϊκές χώρες – Σκάνδαλο με τα εμβόλια στο Περού

Βραζιλία: Σχεδόν 240.000 οι νεκροί από κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.759 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 713 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 9,8 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί έχει φθάσει ως εδώ τους 239.245, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Κούβα: Πέντε νεκροί και 806 νέα κρούσματα κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 806 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι πέντε ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής να φθάνει μέχρι στιγμής τους 266 νεκρούς επί συνόλου 38.289 μολύνσεων.

Κατά τα δεδομένα του υπουργείου, 37 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 33 σε σοβαρή κατάσταση. Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα τα 784 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Και οι 15 επαρχίες της Κούβας κατέγραψαν κρούσματα. Τα περισσότερα (387) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας, ενώ ακολούθησαν το Σαντιάγο δε Κούμπα (116) και το Γουαντάναμο (92). Η νήσος των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Νέα Ζηλανδία – Κορονοϊός: Έφτασε το πρώτο φορτίο εμβολίων της Pfizer

Στη Νέα Ζηλανδία παραμένει σε ισχύ το lockdown στην πρωτεύουσα Όκλαντ. Η κατάσταση θα εξεταστεί αύριο, Τρίτη (16.02.2021) δήλωσε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν. Το lockdown κατά της εξάπλωσης της Covid19 στο Όκλαντ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε ισχύ για την ώρα και θα εξεταστούν σε 24 ώρες, ανέφερε δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν η διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι κάτοικοι του Όκλαντ εισήλθαν από χθες σε ένα νέο τριήμερο lockdown επιπέδου 3, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εφαρμόζονται περιορισμοί τύπου 2, μετά τον εντοπισμό τριών νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στο Όκλαντ. Η ίδια δήλωσε πως το πρώτο φορτίο του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech έφτασε στη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ / capital.gr/ ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα