Top

Κορονοϊός: Ολοταχώς για διπλή μάσκα – Προς παράταση του lockdown οδεύουν οι ειδικοί

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Parallaxi
κορονοϊός-ολοταχώς-για-διπλή-μάσκα-π-713969
Parallaxi

corona

Προς παράταση των μέτρων και του lockdown στην Αττική φαίνεται ότι οδεύουν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, που θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή για να μελετήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ethnos.gr Παρότι ήδη έχουν εξετασθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και παρουσιάζουν μια σχετική σταθεροποίηση στην Αττική, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν δίνει περιθώριο για καθησυχασμούς.

Οι ειδικοί που από την αρχή ήταν υπέρ ενός lockdown στην Αττική, είναι οι ίδιοι που επιμένουν και σήμερα να συνεχισθεί ώστε να εξασφαλισθεί το ενδεχόμενο ότι  θα περιορισθεί η διασπορά.

Άλλωστε, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί άμεσα, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που εντοπίζονται πια καθημερινά στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας είναι 495, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ της αφρικανικής μετάλλαξης είναι 7.

Το ΕΣΥ

Θεωρείται πάντως πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown στην Αττική, να γίνουν την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι πιο κοντά στην ημερομηνία που έχει ορισθεί ως το τέλος των μέτρων. Ήδη πάντως έχουν μελετηθεί διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διασπορά είναι σταθεροποιημένη, ενώ ελπίδα των ειδικών είναι ότι και η κακοκαιρία θα συμβάλει στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, δεδομένου ότι οι πολίτες περιορίστηκαν στα σπίτια τους.

Ωστόσο η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι ο βασικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει πιθανώς σε μία παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς σήμερα ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική παραμένουν κενές, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν κι άλλες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση επιπλέον κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid από τις ιδιωτικές κλινικές έπειτα από διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό και θεωρείται σφόδρα πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Διπλή μάσκα

Σε ό,τι αφορά στη διπλή μάσκα, αύριο Παρασκευή αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας της. Με βάση τα πρώτα στοιχεία οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνει ισχυρή σύσταση ή να υπάρχει υποχρεωτικότητα στο μέτρο. Πάντως τα δύο σημείο που θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Κοζάνη: Βγήκε νικητής μετά από 51 μέρες στη ΜΕΘ

Έδωσαν πολυήμερη και δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό, διασωληνώθηκαν και βγήκαν νικητές στην Κοζάνη, παίρνοντας εξιτήριο από το Μαμάτσειο νοσοκομείο. Πρόκειται για δύο ασθενείς, έναν 45χρονο και έναν 69χρονο οι οποίοι πήγαν και ήρθαν στον άλλο κόσμο καταφέρνοντας να βγουν νικητές.

Ο 45χρονος διασωληνώθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση και πήρε εξιτήριο από την ΜΕΘ αφού έμεινε και άλλες 12 ήμερες στην παθολογική κλινική και ο 69χρόνος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα ο οποίος είχε διασωληνωθεί λόγω covid πήρε εξιτήριο μετά από 51 ημέρες νοσηλείας. Ο τελευταίος διακομίστηκε σε κέντρο αποκατάστασης, για πλήρη επαναφορά του.

«Εκ μέρους όλου του προσωπικού του νοσοκομείου τους ευχόμαστε από τώρα και πέρα να είναι πάντοτε υγιείς και να χαίρονται και να τους χαίρονται οι οικογένειες τους και όλοι οι δικοί τους άνθρωποι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής του νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιος Γκανάτσιος.

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Τσολιά: Τα κρούσματα σταθεροποιούνται- Δύσκολο να προβλεφθεί το πότε ανοίγουμε

Τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, έχει σταματήσει η αύξηση και ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι” δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού. Ερωτηθείσα για το πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες η κ. Τσολιά ανέφερε πως είναι δύσκολο να το προβλέψει κάνεις.

Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ COVID οπότε δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80 και 70%, τόνισε η κ. Τσολιά.  Εκτίμησε πάντως ότι όταν θα αρθεί το αυστηρότερο απαγορευτικό θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ενώ παράλληλα μπορεί να ανοίξει και το λιανεμπόριο με παράδοση εκτός καταστήματος.

Θεοχάρης: Συζητήσεις με Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4 επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές, όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, άρα αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδοχή Βρετανών τουριστών το καλοκαίρι του 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως είναι αισιόδοξος και ότι «οι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι περίπου 4 εκατ. σε μια «κανονική» χρονιά. Σίγουρα, ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, με τα προγράμματα εμβολιασμού -και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο συγκεκριμένο τομέα- η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από την τωρινή. Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ημι-κανονικό -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος- τουριστικό καλοκαίρι».

Ταραντίλης: Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown

Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα