Κορονοϊός: Σε 12 ώρες ζημιά τριών ημερών οδηγεί στο lockdown

Συνεχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ

Parallaxi
κορονοϊός-σε-12-ώρες-ζημιά-τριών-ημερών-659848
Parallaxi

corona

Σε δεύτερο γενικό lockdown μέσα σε λίγους μήνες οδηγείται η Ελλάδα και όλοι αναμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Πέμπτης για το θέμα.

Ποιοι λόγοι όμως οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση;

400% αύξηση η ταχύτητα μετάδοσης

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή, ο χρόνος για την αύξηση του Rt. Η «επιθετική» μορφή μεταδοτικότητας έχει τη μορφή «έκρηξης» μέσα σε ώρες και όχι ενός μοντέλου γεωμετρικής προόδου σε βάθος χρόνου. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα έχει αύξηση 400% για την Ελλάδα και 500 έως 600% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε γενικός συναγερμός σε όλη την Ευρώπη και για αυτό νωρίτερα την Τετάρτη προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Σε 12 ώρες ζημιά τριών ημερών

Μέσα σε 12 ώρες έγινε ζημιά που στο πρώτο κύμα θα χρειάζονταν 3 έως 4 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε τα πάνω κάτω και όπως όλα δείχνουν θα μεσολαβήσουν λιγότερο από 24 ώρες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού μέχρι την επιβολή της καραντίνας. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Επιβεβαιώνεται το μοντέλο των 3.000 κρουσμάτων

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιβεβαίωση και των πιο απαισιόδοξων μοντέλων που αναφέρουν 3.000 κρούσματα μέχρι 8 Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εφιαλτικές προβλέψεις όσο περνούν οι ώρες επιβεβαιώνονται και μοιάζουν με… αισιόδοξα σενάρια.

Πίεση στα νοσοκομεία

Αντιμέτωπο με ισχυρές πιέσεις είναι πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού τα τελευταία 24ωρα ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει πάνω από 2.000 μολύνσεις συμπολιτών μας από κορωνοϊό με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Την περασμένη Δευτέρα (02/11) οι διασωληνωμένοι ήταν 153, την Τρίτη (03/11) 169 και την αμέσως επόμενη ημέρα 179.

Εάν αναλογιστούμε ότι την πρώτη ημέρα του Νοέμβρη οι διασωληνωμένοι ήταν 140, αντιλαμβανόμαστε πως τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με μια αυξητική τάση των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση.

Αυτές είναι οι διαθέσιμες σήμερα κλίνες COVID σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).

Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102. Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).

Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144. Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια: 1η ΥΠΕ (Αττικής): 425 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας): 122 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13 Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Ενδέχεται να δουλεύουν ασυμπτωματικοί γιατροί

Τη διάθεση μιας μονάδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ώστε να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι «πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται». Τα παραπάνω αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και μεταξύ συναδέλφων -όπως είναι γνωστό-, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη».

Το θέμα τέθηκε σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΣΘ στην οποία προσκλήθηκαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Π. Μπογιατζίδης και Δ. Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας (υπό τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας ζήτησε πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες covid19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευόμενα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας». Ο ίδιος ανέφερε ότι η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown, αφού χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, μια και ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες.

Ο κ. Νίτσας σημείωσε ακόμα ότι «δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε… μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ… covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, καθώς άλλα νοσήματα -εκτός covid19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές». Κατά τον ίδιο οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Ανεπαρκές το κλείσιμο των λυκείων

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των λυκείων, κρίνεται ανεπαρκές από τον ΙΣΘ, ο οποίος ζητάει το μέτρο να επεκταθεί και στα γυμνάσια, διότι «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας, σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα