Κρας τεστ τα Χριστούγεννα για Πρωτοχρονιά – Ανακοινώνονται μέτρα και έλεγχοι

Η μετάλλαξη του ιού «παγώνει» τις σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων

Parallaxi
κρας-τεστ-τα-χριστούγεννα-για-πρωτοχρ-697985
Parallaxi

Το απόλυτο crash test για την τήρηση των μέτρων θεωρείται το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων καθώς όπως ειδικοί και κυβέρνηση φοβούνται πως η γιορτή θα θρέψει τον ιό.

Άλλωστε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: Αν ξεφύγει η κατάσταση θα πάρουμε νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε μάλιστα πως σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετακινήσεις εν μέσω εορτών.

Συγκεκριμένα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων.

«Δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση για να μην έχουμε έξαρση του κοροναϊού. Μιλάμε για συστηματικούς ελέγχους για τις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και ιδίως για τις μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» είπε και πρόσθεσε δε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Σαρωτικούς ελέγχους προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως η Μαγνησία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, παράλληλα με την πλήρη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ.

«Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Εντολή να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται μετά τις 22:15

Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί μυστικό ότι ο μεγάλος φόβος τόσο του κυβερνητικού, όσο και του επιστημονικού επιτελείου της χώρας μας αφορά τα δυο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

Ρεβεγιόν με άτομα που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα

Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης την Τρίτη, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα.

Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε.

Τα Χριστούγεννα θα κρίνουν… την Πρωτοχρονιά

Την ίδια στιγμή, από το πως θα κυλήσουν η 24η και η 25η Δεκεμβρίου αναμένονται να κριθούν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς.

Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα πιο σκληροί περιορισμοί.

Κάντε ρεβεγιόν με προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη που έχει βάλει στο περιθώριο την Βρετανία από τα υπόλοιπα κράτη και δεν αποκλείεται να έχει φτάσει και στην Ελλάδα προβληματίζει τους ειδικούς, μιας και η συγκυρία δεν είναι καλή.

Ειδικότερα ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας και «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν.

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, μην κρύβοντας και τον προβληματισμό του για την επομένη της λήξης των υφιστάμενων μέτρων.

Με το νέο έτος οι αποφάσεις για τα σχολεία

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία» τόνισε χθες ο κ. Γώγος και διευκρίνισε πως «η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».

Για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα έκανε λόγο και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η όποια συνάθροιση θα πρέπει να γίνει κατά την κ. Λινού με μικρό αριθμό και με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.

Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Στον αντίποδα, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε χθες ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Πώς και από πότε θα μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού – Την Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί

Πέντε μόλις ημέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα ξεκινήσουν ο πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα κατά του κοροναϊού.

Όπως ανακοινώθηκε χθες θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, θα ακολουθήσουν όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και εν συνεχεία άτομα άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις , οι πρώτες 9.750 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος έως τα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα έχει λάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Πότε θα μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, η πλατφόρμα για τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξει μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Αυτό που απομένει να γίνει γνωστό είναι πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, κάτι που λογικά θα ανακοινωθεί στις επόμενες ενημερώσεις, μιας και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 18:00.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ραντεβού θα μπορούμε να κλείνουμε, είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία).

Στον «αέρα» από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναμένεται να είναι στον «αέρα» από σήμερα Τρίτη όπου οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Το χρονοδιάγραμμα με τις δόσεις

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό, έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα, εκτός απροόπτου, θα παραλάβει την πρώτη πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, με 83.850 δόσεις.

Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα ψυγεία, στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλια στην Ελλάδα

«Τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε χθες το εμβόλιο «ελπίδα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλιο οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Όπως είπε «τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες και οργανώσεις που βάσει ορισμένων κριτηρίων δίνουν την έγκριση».

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα τρία κριτήρια που έχει ένα εμβόλιο το οποίο παίρνει το «πράσινο φως», ενώ επανέλαβε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Όπως εξήγησε, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες, δεύτερον να αυξάνει την ανοσία και τρίτον να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, επειδή έχουν ακουστεί πολλά, «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» αφορά την ορθή αποθήκευση και διανομή του εμβολίου σε όλα τα σημεία της πατρίδας, ενώ οι φορείς που εμπλέκονται έχουν εγκατασταθεί ήδη στο υπουργείο για την καλύτερη συνεργασία τους.

Όσον αφορά στα βήματα της επιχείρησης, τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη κατάλληλα ψυγεία, έχοντας επίσης μεριμνήσει και για τους χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι θα είναι μυστικοί.

Υπεύθυνο για την αποθήκευση είναι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Από εκεί και πέρα, για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης σε όλα τα στάδια, υπεύθυνα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τη διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr Από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

ΠΗΓΕΣ: in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα