Κρίσιμη εβδομάδα για σταδιακή άρση μέτρων – Ανησυχούν ειδικοί και γιατροί
Ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους προκαλεί ο κορονoϊός στη χώρα μας. Τα νούμερα του «αόρατου εχθρού» στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πλέον περνάμε σε μία φάση ήπιας βελτίωσης η οποία όμως δεν μας έχει απομακρύνει από νέους θανάτους και διασωληνώσεις. Χθες, Κυριακή ο αριθμός θανάτων έσπασε το φράγμα των 3.000, με 101 […]
Ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους προκαλεί ο κορονoϊός στη χώρα μας.
Τα νούμερα του «αόρατου εχθρού» στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πλέον περνάμε σε μία φάση ήπιας βελτίωσης η οποία όμως δεν μας έχει απομακρύνει από νέους θανάτους και διασωληνώσεις.
Χθες, Κυριακή ο αριθμός θανάτων έσπασε το φράγμα των 3.000, με 101 νέα θύματα. Αυξήθηκε στους 600 ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ 203 νέες περιπτώσεις μόλυνσης εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 164 στην Αττική. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 904, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό τριψήφιος.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εμπνέει ανησυχία και η Αττική εξακολουθεί να έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Καμπανάκι για τήρηση των μέτρων
Οι λοιμωξιολόγοι στέλνουν μηνύματα για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων μέσα στις γιορτές ώστε να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση.
Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας αποτελεί το κλειδί για το κυβερνητικό σχέδιο για τα Χριστούγεννα, το οποίο θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Με πρωταρχικό κριτήριο, ωστόσο, τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, η διαδικασία της επανόδου στην κανονικότητα θα κυλήσει αργά, αλλά με ασφάλεια και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.
Σε αντίθετη περίπτωση, «το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως «εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα».
Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως «δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας», ενώ περιέγραψε πως «αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα».
Πρεμιέρα για εποχικά καταστήματα
Με κριτήριο την εποχικότητα άνοιξαν το πρωί της Δευτέρας μετά από έναν μήνα σχεδόν lockdown τα καταστήματα πώλησης εποχιακών ειδών (χριστουγεννιάτικα), με την αγοραστική κίνηση που θα σημειωθεί να κρίνει εν πολλοίς την έκβαση όλου του «οδικού χάρτη» προς τα Χριστούγεννα.
Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τα βήματα προς την εορταστική περίοδο στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά μεγάλο ζητούμενο παραμένει πως θα συγκεραστούν η υψηλή ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών με την αποφυγή συνωστισμού και νέων εστιών διασποράς του ιού. Για να λύσουν το «γόρδιο δεσμό», οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν καταλήξει στη λύση της κλιμακωτής επαναφοράς των καταστημάτων, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να εξηγεί ότι κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα προστίθεται με απόσταση 3-4 ημέρες από την προηγούμενη, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.
Επίσης, η κλιμακωτή επάνοδος του λιανεμπορίου θα συνδυαστεί με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην επαναλειτουργία των καταστημάτων, όπως φάνηκε και από τους κανόνες που θα ισχύσουν από αύριο για τη λειτουργία των 110 εποχιακών καταστημάτων, αλλά και των τμημάτων πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα:
· Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.
· Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών.
· Ως ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..
· Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:
· Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
· Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.
· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
· Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,
· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Στο επόμενο… σετ καταστημάτων που αναμένεται να ανοίξουν, περιλαμβάνονται:
· καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα
· ανθοπωλεία
· βιβλιοπωλεία και
· κομμωτήρια
Η αγωνία των γιατρών
Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ βρίσκονται μονίμως σε μία συνθήκη αγωνίας αντιμετωπίζοντας το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σαν ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερο σεισμό.
«Όταν αναφερόμαστε στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, εννοούμε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων πουυ συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό. Γι αυτό και το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.
Ενώ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, λέει ότι από τον ρυθμό των θανάτων συμπεραίνει κανείς ότι η κυκλοφορία του ιού παραμένει υψηλή, άρα είναι πολλά τα κρούσματα που δεν εντοπίζονται. Όταν όμως η διασπορά είναι τόσο μεγάλη, σε μία περίοδο καραντίνας σημαίνει ότι κλειδώνεις τους πολίτες που είναι θετικοί στον κορονοϊό στα σπίτια τους».
Σταθερή η πίεση στα νοσοκομεία
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ενώ η χώρα σε λίγες ώρες συμπληρώνει έναν μήνα lockdown. Η αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, καθώς όλο και περισσότερα είναι τα βαριά περιστατικά. Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο μάτι του κυκλώνα αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού.
«Είμαστε σε φάση αυταπάρνησης. Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας» δήλωσε στο Open TV ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», δίνοντας μία χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης. «Οι ρυθμοί είναι πιο χαμηλοί από ότι από πριν 10 ημέρες, ωστόσο είναι ακόμα πολύ υψηλά τα κρούσματα, οπότε έτσι πολλαπλασιάζονται» προσέθεσε, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, ενώ ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής νανοτεχνολογίας, προβλέπει ότι «πραγματική μείωση σε 1-2 εβδομάδες, από τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή».
Παράλληλα συνεχίζει κάθε εφημερία να αποτελεί και μια «μάχη» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε μισή ώρα δεν μένει κενή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις λιγότερες εισαγωγές πάντως οι υγειονομικοί μιλάνε για «μάχη» την ώρα των εφημεριών.
Το δράμα των υγειονομικών: 4 νεκροί σε 7 ημέρες, 1.000 έχουν νοσήσει
Και ενώ παραμένει οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία όλο και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν. Εννέα νοσοκομειακοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένοι σε εντατικές ενώ, δυστυχώς 4 έχασαν τη μάχη για τη ζωή την τελευταία εβδομάδα. Γιατροί και νοσηλευτές μίλησαν στο Open TV για το πώς βιώνουν οι ίδιοι τη μετάβαση από την πρώτη γραμμή της μάχης στη θέση του ασθενή.
«Εδωσε μεγάλη μάχη σχεδόν 15-20 ημέρες διασωληνωμένη» είπε για την 62χρονη νοσηλεύτρια που έχασε τη μάχη με τον θάνατο στην Καβάλα, η Kατερίνα Πετράκη, πρόεδρος Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείο Καβάλας. Δραματική και η περιγραφή της Ειρήνης Τάσκου, νοσηλεύτριας, «όταν μου είπαν από το τζάμι ότι είμαι θετική νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα. Με έπιασε τρόμος μήπως κολλήσω τη μητέρα μου», είπε, ενώ έστειλε μήνυμα στους αρνητές μάσκας «Ακόμη και η ψυχή ενός αρνητή θα μαυρίσει αν μπει σε ΜΕΘ».
Μόσιαλος: Εμβολιασμός και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Για το θέμα του εμβολιασμού σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μια ομάδα ανθρώπων που αναμένεται να έχει προτεραιότητα στην πρόσβαση του εμβολίου, μετά τους υγειονομικούς, αναφέρεται με νέα ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως πολλοί αναρωτιούνται για τις ομάδες προτεραιότητας στους εμβολιασμούς, αλλά επίσης και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών που ίσως εξαιρεθούν. «Τα διαθέσιμα δεδομένα όμως δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή για παρενέργειες των εμβολίων» ξεκαθαρίζει και εξηγεί:
«Έχω ήδη αναφερθεί στις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό για τις έγκυες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Δεδομένου πως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.
Μετά τη μόλυνση από τον νέο κοροναϊό, σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη ή ήπια ασθένεια. Υπάρχουν πολύ περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό σε εφήβους, και δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό σε μικρότερα παιδιά. Όσον αφορά τους έφηβους 12-18 ετών, υπάρχουν τρέχουσες κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη, και σύντομα θα έχουμε δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας».
Στη συνέχεια παραθέτει τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις έγκυες:
Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.
Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.
Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Για ποια άλλα χρόνια και μη νοσήματα έχουμε δεδομένα από τις ανακοινώσεις των εταιρειών από τις κλινικές μελέτες;
Όσον αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όπως ανακοίνωσαν Pfizer/BioNTech, η αποτελεσματικότητα σε ενήλικες άνω των 65 ετών ήταν πάνω από 94%, υπογραμμίζει.
«Στις αρχές Σεπτέμβρη οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν πως είχαν ζητήσει επέκταση της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ/ΙΙΙ -από τους 30.000 στους 44.000 συμμετέχοντες- από το FDA, γιατί είχαν πολλούς εθελοντές που ήθελαν να συμμετέχουν. Η επέκταση αυτή λοιπόν επέτρεψε στις εταιρείες να συμπεριλάβουν εφήβους ηλικίας έως 16 ετών και άτομα με χρόνιο αλλά σταθερό HIV (τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί AIDS), ηπατίτιδα C ή μόλυνση από ηπατίτιδα Β. Γνωρίζουμε δηλαδή πως μεταξύ αυτών των έξτρα 14.000 εθελοντών υπάρχουν και κάποιοι έφηβοι 16-18 ετών και ασθενείς με τα παραπάνω νοσήματα. Θα περιμένουμε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για τις ενδελεχείς αναλύσεις και περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ της Moderna, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, συμπεριλήφθηκαν και ομάδες πολιτών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19. Ξέρουμε πως η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 7.000 Αμερικανούς άνω των 65 ετών και περισσότερους από 5.000 ηλικίας κάτω των 65 ετών αλλά που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Αυτοί οι ευπαθείς εθελοντές αποτελούσαν το 42% των συμμετεχόντων στη μελέτη φάσης ΙΙΙ (περίπου 15% έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, 10.5 % έπασχαν από σοβαρή παχυσαρκία, περίπου 8% έπασχαν από σοβαρή καρδιακή νόσο, περίπου 7.6% έπασχαν από σοβαρή πνευμονοπάθεια και σχεδόν 1% από ηπατική νόσο). Τα δεδομένα ασφαλείας και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδείχθηκαν, και όπως ανέφερα και πριν, θα περιμένουμε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.
Γνωρίζουμε πλέον πως κάποιες υποκείμενες καταστάσεις υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από το COVID-19».
Στη συνέχεια αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προετοιμάζεται για τους εμβολιασμούς. Όπως τονίζει, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι συμβουλές της επιτροπής για τις ομάδες προτεραιότητας. Μεταξύ αυτών είναι και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ακολουθούνται από τα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου ηλικίας 16 ετών και άνω.
Οι ομάδες κινδύνου όπως προσδιορίζονται από την επιτροπή παρατίθενται παρακάτω:
χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της κυστικής ίνωσης και του σοβαρού άσθματος
χρόνια καρδιακή νόσος (και αγγειακή νόσος)
χρόνια νεφροπάθεια
χρόνια ηπατική νόσος
χρόνια νευρολογική ασθένεια συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας
σύνδρομο Down
σοβαρή μαθησιακή αναπηρία
διαβήτης
δέκτες μοσχεύματος στερεών οργάνων, μυελού των οστών και βλαστικών κυττάρων
ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο
ανοσοκαταστολή λόγω ασθένειας ή θεραπείας
ασπληνία και σπληνική δυσλειτουργία
σοβαρή παχυσαρκία
σοβαρές ψυχικές ασθένειες
Παράλληλα εξηγεί ότι αναμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κατηγορίες αυτές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τέλος καταλήγει πως «όλες οι χώρες προετοιμάζονται για τους επικείμενους εμβολιασμούς και είναι αναμενόμενο πως πολύ σύντομα θα έχουμε και περισσότερες λεπτομέρειες για το σχετικό ρίσκο μεταξύ των παραπάνω, αλλά και άλλων ομάδων με χρόνια νοσήματα. Αναφέρομαι στις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις που προκύπτουν από αναλύσεις ομάδων ασθενών με άλλα νοσήματα που δεν αναφέρονται στην παραπάνω λίστα. Για την ώρα, προτεραιότητα έχουν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων για τα πρώτα δυο εμβόλια».