Top

Κρούσματα: Στόχος των ειδικών η σταθεροποίηση – Αποφασίζουν για διπλή μάσκα

Όσο απομακρύνεται ο στόχος αυτός, τόσο πιο κοντά έρχεται η παράταση του lockdown

Parallaxi
κρούσματα-στόχος-των-ειδικών-η-σταθερ-713969
Parallaxi

corona

Με φόντο την επέλαση της “Μήδειας”, της κακοκαιρίας που επηρέασε κυρίως την Αττική, συνεχίζεται η κρίσιμη, για το αποτύπωμα της επιδημίας του κορονοϊού, εβδομάδα.

Ο στόχος που ελπίζεται να έχει επιτευχθεί στο τέλος της είναι να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ένδειξη ότι ελέγχεται μέσω των περιοριστικών μέτρων η διασπορά του κορονοϊού. Όσο απομακρύνεται χρονικά αυτός ο στόχος, τόσο πλησιάζει το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown και τον Μάρτιο.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα αρχίσουν να αυξάνονται οι ασθενείς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δοκιμάζοντας τα όρια του ΕΣΥ, όπως θα αυξηθούν και τα θύματα της επιδημίας.

Πάντως η πρώτη ένδειξη που δίδει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα δεν είναι θετική. Την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία οι επιστήμονες ανέφεραν πως τα ενεργά κρούσματα ήταν περίπου 10.000 και χθες ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στις 15.400. Μέσα σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν τα άτομα με ενεργή λοίμωξη κατά 54%.

Το χθεσινό 24ωρο καταγράφηκαν ανατροπές στο πρόγραμμα εμβολιασμού στο λεκανοπέδιο λόγω της “Μήδειας”, σε αντίθεση με την επιδημιολογική εικόνα που παρέμεινε σταθερή και επιβαρυμένη.

Για μια ακόμη ημέρα η Αττική συγκέντρωσε πάνω από 500 κρούσματα, σταθερά τα μισά από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων – χθες καταγράφηκαν 538 κρούσματα.

Οι αναβολές και ο προγραμματισμός των εμβολιασμών

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί (το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού) και δρομολογήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση χορήγησης των δόσεων των εμβολίων που δεν έγιναν στους πολίτες, σε εργαζόμενους και κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, και άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Επίσης, η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δρομοκαίτειο προκειμένου να μη χαθούν δόσεις εμβολίου που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε πολίτες, χορήγησε χθες τα εμβόλια σε ασθενείς που διαμένουν σε ξενώνες, οι οποίοι παράλληλα έχουν διαγνωστεί με χρόνια προβλήματα και άρα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έναντι της λοίμωξης Covid – 19.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της Αττικής την ερχόμενη Κυριακή ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των τελευταίων 24ωρων.

Σήμερα οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται μετά τις 12 το μεσημέρι κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας – τα ραντεβού των πρωινών ωρών, που δεν θα πραγματοποιηθούν, θα κλειστούν εκ νέου.

Η διασπορά στην επικράτεια και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ

Συνολικά, χθες, Τρίτη, με περίπου 40.000 τεστ που διενεργήθηκαν, επιβεβαιώθηκαν 1.121 κρούσματα. Εκτός από την Αττική, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη (144) και στη Χαλκιδική (48). Έντονο αποτύπωμα συνεχίζει να αφήνει ο κορωνοιός στην Εύβοια που, παρά το lockdown, “έδωσε” άλλα 20 κρούσματα, όπως και στην Αχαΐα (70 κρούσματα). Δυναμική δείχνει η επιδημία και στις άλλες περιοχές της Πελοπονήσου, όπως Ηλεία (25 κρούσματα), Αρκαδία (11), Κορινθία (20), Αργολίδα (24), ενώ επιβαρυμένη, είναι και η Αιτωλοακαρνανία (12 κρούσματα).

Στον επιδημιολογικό χάρτη μπήκαν το Ρέθυμνο (11 κρούσματα) και το Ηράκλειο (25), τα Ιωάννινα (12), η Λάρισα (17) και η Μαγνησία (14 κρούσματα).

Στα νοσοκομεία καταγράφεται σταθερή ροή ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Χθες έγιναν 211 εισαγωγές ασθενών με τις 109 (51%) από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.208 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.612 σε απλές κλινικές και οι 596 σε Μονάδες. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid 907 ασθενείς και άλλοι 200 σε Μονάδες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 309, την στιγμή που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 9 Φεβρουαρίου, ήταν 277.

Στη βόρεια Ελλάδα η “μάχη” μέσα στο ΕΣΥ συνεχίζεται αλλά με μειωμένη ένταση. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 433 ασθενεις και άλλοι 370 στα άλλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Διπλή μάσκα: Τι ισχύει προς το παρόν και τι αναμένεται να αλλάξει ως το τέλος της εβδομάδας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής των επιστημόνων που ασχολείται με το θέμα, ακολουθώντας ουσιαστικά τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

«Οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, με μέλη της Επιτροπής να επιβεβαιώνουν σε δημόσιες δηλώσεις τους ότι επίκειται η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας ως ένα επιπλέον μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό και τα μεταλλαγμένα στελέχη του, που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ήδη ο επικεφαλής των Λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, έχει χαρακτηρίσει ως μία «λογική προσέγγιση» την επιλογή της διπλής μάσκας για την αποφυγή της μετάδοσης της λοίμωξης Covid – 19.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε για την εφαρμογή της μάσκας το CDC, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για τους πολίτες κατά τη χρήση της ταπεινής μεν, σημαντικής δε «ασπίδας» που έχουν στη διάθεση τους. Πρώτον, είναι σημαντικό η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. Δεύτερον, πρέπει να επιλέγονται μάσκες με τουλάχιστον τρία στρώματα προκειμένου να συγκρατούν τα εισερχόμενα σωματίδια από το να έρθουν σε επαφή με το άτομο που τη φορά αλλά και το αντίθετο, δηλαδή, να μην επιτρέπουν να εξέρχονται σωματίδια μολυσμένου ατόμου.

«Τα κενά μπορούν να αφήσουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας», αναφέρει το CDC. Γι αυτό συστήνεται αρχικά η εφαρμογή μάσκας ιατρικής, μιας χρήσης, και στη συνέχεια πάνω από αυτήν η εφαρμογή μιας υφασμάτινης μάσκας. Η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας», επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων. Σε ό,τι αφορά στη χρήση δύο μασκών μίας χρήσης, το CDC εξηγεί ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά και δε βελτιώνουν την εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν αποφανθεί πως αντενδείκνυται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας με μία στρώση υφάσματος. Επίσης, υπενθυμίζουν πάντα πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται νοτισμένες οι μάσκες και πως αμέσως μόλις νοτίσουν πρέπει να πετιούνται και να χρησιμοποιούνται στεγνές και καθαρές μάσκες. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, όταν είναι υγρές οι μάσκες, είναι πολύ περισσότερο διαπερατές και άρα εύκολα προσβάσιμες από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, συνιστά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας τριών επιπέδων, όπου το ενδιάμεσο θα μπορεί να λειτουργεί ως φίλτρο. Το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται πως επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας υφασμάτινης και μιας χειρουργικής μάσκας.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα