Ξανά στον πάγο το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Γρίφος και το φετινό Πάσχα
Εν μέσω της εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία χτες
Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού κορυφώνεται, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιεστική, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, με ανθρώπους να πεθαίνουν σε ράντζα περιμένοντας το νοσοκομείο και το προσωπικό να εκπέμπει SOS για ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω και την τελευταία στιγμή.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συζήτηση για τον εκπεφρασμένο σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα έχει μπει για τα καλά στον «πάγο».
Εν μέσω της εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πλέον μακρινός στόχος και αυτός της 5ης Απριλίου, αφού κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν πως δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.
Η 29η Μαρτίου «κάηκε» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διεμήνυαν πως το καλεντάρι πλέον δείχνει 5 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να διστάζουν να βάζουν τον πήχη ακόμα πιο μακριά αφού κατανοούσαν ότι εάν χρειαστεί μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή έως τις 12 Απριλίου, δεν πρόκειται να βιαστούν για να διακινδυνεύουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Τούτων δοθέντων, κάθε προγραμματισμός φαίνεται πως πλέον συμπαρασύρεται όσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.
Μιλώντας δε για περιορισμούς, ένας από τους στόχους είναι η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό. Όσο κι αν οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς.
Νέο θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων
Χθες καταγράφηκαν άλλα 2.588 κρούσματα, έγιναν 511 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 706, 52 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θυμάτων της επιδημίας που μέσα στον Μάρτιο αριθμεί 1.197 άτομα.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το άνοιγμα της αγοράς εντός των δύο επόμενων εβδομάδων.
Υπό το βάρος αυτών των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή θα αξιολογήσει όπως κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα εισηγηθεί το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ακόμη κι αν σταματήσει η άνοδος της καμπύλης, σημάδι ότι το κύμα της επιδημίας έφθασε στο peak, δηλαδή στην κορύφωσή του, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για να σταθεροποιηθεί, να «επιπεδωθεί» πριν αρχίσει να πέφτει η επιδημιολογική καμπύλη και συνεπώς να μειώνονται τα κρούσματα.
Το υψηλό ποσοστό θετικότητας – που χθες έφτασε το 6% – ανησυχεί τους επιδημιολόγους, οι οποίοι στρέφουν όλη τους την προσοχή στην εβδομάδα που έρχεται. Παράλληλα, συνεχίζεται και η διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.
Η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως να κλονιστεί το σύστημα υγείας και για οποιαδήποτε επόμενη απόφαση θα σταθμίσει πρώτα την επιδημιολογική εικόνα.
Πότε θα έχουμε μείωση κρουσμάτων
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορoναϊου, τι θα γίνει το Πάσχα, και πώς θα προχωρήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε πριν 200 χρόνια και που έχουμε φτάσει. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Φτάσαμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όσο και να κάνουμε κριτική για τις παθογένειές μας», είπε ο κ. Θωμαΐδης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
«Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση. Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση», είπε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με την κατάσταση με τη διασπορά του ιού στην Αττική αυτή τη στιγμή.«Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Υπό πίεση τα νοσοκομεία
Την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής περιγράφει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Αττικό» όπου ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρουν οξυγόνο.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο στο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο εξαιτίας του ότι οι μολυσμένοι από covid ασθενείς που νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνούν τους 250.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται οι ασθενείς από κλινική σε κλινική προκειμένου να βρεθεί οξυγόνο για να τους χορηγηθεί.
«Αυτό δεν το λες σχεδιασμό» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Ο θάνατός σου η ζωή μου
Στο μεταξύ οι εικόνες με τα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων καλά κρατούν.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το «Αγία Όλγα» που εφημερεύει τώρα έχει κατειλημμένες όλες τις κλίνες κοροναϊού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 18 ράντζα για να ανταπεξέλθει στην εφημερία.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Γιαννάκου, το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (σε ότι αφορά τον αριθμό τους και τις ημέρες αναμονής για την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ) το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κοροναϊού.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Νίκαιας όπου έχει 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν αδειάζει κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Μανωλόπουλος: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή καλοκαίρι
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, ίσως παραμείνει έτσι για λίγο ακόμη», ανέφερε ο Eυάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ο καθηγητής ανέφερε πως η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σε μία εβδομάδα, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό.
«Ο Απρίλιος με τον έναν ή το άλλο τρόπο θα είναι επιβαρυμένος, ωστόσο θεωρώ πως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα λόγω εμβολιασμών», τόνισε μιλώντας στον ANT1.
Ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα με τα μέτρα είναι δύσκολο, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν, αλλά είναι δύσκολο να στηρίζονται στα νούμερα, καθώς αυτά θα παραμείνουν ψηλά.
Μάλιστα στην ερώτηση αν θα γιορτάσουμε Πάσχα, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.
Εμβόλιο : Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74 – Η διαδικασία
Σήμερα «ανοίγει» η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, κι ενώ έχει προηγηθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη των εμβολιασμών για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων – μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί ασθενείς κα.
Επιπλέον, αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, καθώς η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων προβλέπεται να ανοίξει άμεσα.
Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή 19 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α), ενώ αυτήν την περίοδο εμβολιάζονται οι πολίτες 60 – 64 ετών, οι πολίτες άνω των 75 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Επίσης, την 1η Απριλίου αρχίζουν τη λειτουργία τους τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό.
Τα δύο καινούργια κέντρα που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ημερήσια δυνατότητα της χώρας για εμβολιασμό θα διαθέτουν 48 εμβολιαστικές γραμμές σε πρώτο στάδιο, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ραντεβού για το εμβόλιο
Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με τρεις τρόπους.
– Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr
– Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
– Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Την ημέρα του εμβολιασμού
Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:
– Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
– Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
– Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / in.gr