Ξεκινά ο εμβολιασμός των εφήβων, ένας στους δυο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές
Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων και στο βάθος μέτρα
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15- 17 ετών
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να προγραμματίζεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet από οποιονδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών. Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, οι γονείς των παιδιών αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για αυτά, με το εμβόλιο της Pfizer.
Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να προγραμματίζεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. Μεγάλο βάρος της εκστρατείας εμβολιασμού πέφτει πλέον στις νεότερες ηλικίες αλλά και σε μια σημαντική μερίδα πολιτών άνω των 50 που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.
Την εβδομάδα που μας πέρασε έσπασε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, το 71,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, το 75,5% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει κοντά στο 80% αν υπολογίσουμε τα ραντεβού.
Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%. Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.
Σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τα 9,5 εκατ. εμβολιασμούς στη χώρα από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία». Αγγίζουν πλέον τα 5,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί με τη α’ δόση του εμβολίου και τα 4,5 εκατ. όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Χωρίς διακοπές οι μισοί Έλληνες
Το 50% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές φέτος, με 1 στους 2 καταναλωτές να επηρεάζεται από τα επίπεδα εμβολιασμού στην αγοραστική του συμπεριφορά και το 80% να θεωρεί ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα κρατήσει και το 2022. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) για την κρίση της πανδημίας.
Η 4η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο μέσω της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε χώρα Ιούνιο-Ιούλιο του 2021 μέσω πανελλήνιας έρευνας σε δείγμα 857 καταναλωτών.
Από την έρευνα προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού από την επίδραση της πανδημίας. Αναλυτικότερα, καταγράφεται έντονη ανησυχία του κοινού σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, καθώς το 83% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί και το 2022. Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται σε σχέση με τις προβλέψεις των καταναλωτών που αφορούν τις διακοπές του καλοκαιριού 2021.
Μόλις το 15% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο. Ένας στους 4, δηλαδή το 25%, ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 46% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα ποσοστό 14% δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει. Πρακτικά δηλαδή περίπου 1 στους 2 Έλληνες προβλέπει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές.
Σημειώνεται ότι το 72% του δείγματος απάντησε είτε ότι έχει εμβολιαστεί είτε ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί άμεσα.
Πώς ταξιδεύουμε με πλοίο: Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες O έλεγχος απο το λιμενικό.
Με συγκεκριμένα έγγραφα των ταξιδιωτών, κατά την επιβίβασή τους, γίνονται πλέον τα ταξίδια με πλοίο εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.
Υπενθυμίζεται πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν από σήμερα, Πέμπτη, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με την ηγεσία του Λιμενικού.
Ειδικότερα, για την επιβίβαση σε πλοίο απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό τεστ για τη λοίμωξη COVID-19.
Ποια έγγραφα απαιτούνται για το ταξίδι με πλοίο Οι ταξιδιώτες πρέπει, κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη νόσο COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Επίσης, δεκτά είναι τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν, καθώς και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος ως εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εάν απαιτείται από το σκεύασμα).
Τα προαναφερθέντα έγγραφα πρέπει να είναι στη μορφή που εξάγονται από την ιστοσελίδα gov.gr γι’ αυτό προτείνεται οι ταξιδιώτες να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
Πάντως, από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009) ενώ, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.
Επίσης, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας και κατά την επιστροφή από τα νησιά συστήνεται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Ωστόσο, προβλέπονται και συγκεκριμένες εξαιρέσεις και αυτές είναι οι εξής: Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου self test.
Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια self test, είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, τη Λευκάδα, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου – Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα – Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή – Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου self test έως και 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Α. Σκέρτσος: Τείχος ανοσίας με πειθώ, επιβράβευση και υποχρεωτικότητα
«Χρειάζεται -κατά τη γνωστή φράση- και καρότο και μαστίγιο, δηλαδή επιχειρήματα για όσους διαθέτουν λογική και κρίση, επιβράβευση σε όσους μπορεί να διστάζουν για απόλυτα κατανοητούς λόγους αλλά και αυστηρότητα για εκείνους που λειτουργούν αντικοινωνικά στο δημόσιο χώρο»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε ομιλία του με θέμα, «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;» και σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-Hecon). Παράλληλα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού.
Ξεκινώντας από αυτά, έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ανά ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού:
* 18-29 ετών: περισσότεροι από 1 στους 3 (35%) – 490 χιλ. από 1,401 εκατ. πολίτες
* 30-44 ετών: περισσότεροι από 1 στους 2 (51%) – 1,086 εκατ. από 2,133 εκατ. πολίτες
* 45-59 ετών: περισσότεροι από 2 στους 3 (66,4%) – 1,537 εκατ. από 2,316 εκατ. πολίτες
* 60 ετών και άνω: περισσότεροι από 3 στους 4 (76,2%) – 2,34 εκατ. από 3,069 εκατ. πολίτες.
Συνολικά, «5,3 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 60% του ενήλικου πληθυσμού, συμμετέχουν έως τώρα στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία και 4,4 εκ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως».
Ενώ από τις 28 Ιουνίου (ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass) έχουν κλειστεί σε δύο εβδομάδες 433.175 νέα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού. Μόνο χθες, 13 Ιουλίου κλείστηκαν 40.183 νέα πρώτα ραντεβού. Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, η ομάδα που οδηγεί σήμερα τα νέα ραντεβού είναι οι ηλικίες 18-29 ετών με μερίδιο συμμετοχής στα ημερήσια νέα ραντεβού της τάξης του 34%. Τούτων δοθέντων, «οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αρχικά περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, επιτεύχθηκαν», σημείωσε εξάλλου εξειδικεύοντας στη συνέχεια:
«Είχαμε πει ότι έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον το 50% των δικαιούχων εμβολιασμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Και, πράγματι, στις 30 Ιουνίου, το 56% των ενηλίκων πολιτών είχε κάνει την πρώτη δόση, ενώ εξ αυτών το 44% ήταν πλήρως εμβολιασμένο.
Είχαμε πει ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να πραγματοποιούν έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Και πράγματι ο στόχος αυτός υπερκαλύφθηκε κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τους ημερήσιους εμβολιασμούς να υπερβαίνουν τις 100.000.
Είχαμε πει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτό να πετύχουμε την επιδιωκόμενη ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό 70-75%. Και αυτό είναι πράγματι εφικτό».
Με αυτά τα δεδομένα, «η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συγκεκριμένα στο 42% έναντι του 40% στην Ε.Ε., ως προς το μερίδιο του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% αν υπολογιστεί επί των πραγματικών δικαιούχων, δηλαδή των ενηλίκων. ‘Αρα, ναι, τα έχουμε πάει καλά και ως προς τους ποσοτικούς στόχους που έχουμε θέσει αλλά και ως προς τους επιχειρησιακούς στόχους, οργανώνοντας μια άρτια εκστρατεία εμβολιασμού», σημείωσε με έμφαση.
Υπόθεση πειθούς ή υποχρεωτικότητας; Στο ερώτημα αν το εμβόλιο είναι υπόθεση πειθούς ή υποχρεωτικότητας, ο Α. Σκέρτσος αναγνώρισε κατ’ αρχήν ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μια υγειονομική πράξη στο σώμα του κάθε πολίτη και αποτελεί φυσικά μια προσωπική επιλογή». Σχετίζεται, όμως, και «με την κοινωνική συνείδηση, την ωριμότητα και υπευθυνότητα που διαθέτει κάθε πολίτης». Σε κάθε περίπτωση, «ο εμβολιασμός σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι πρωτίστως, αλλά όχι μόνο, μια υπόθεση πειθούς. Και εκεί έχουμε στηρίξει την εμβολιαστική μας εκστρατεία», υπογράμμισε επίσης.
Στο σημείο αυτό όμως, επικαλέστηκε τα ποσοστά εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού: «παρά τη συστηματική ενημέρωση στις δομές υγείας το 77% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί, όμως ένα 23% παραμένει ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό των μη εμβολιασμένων εργαζομένων είναι υψηλότερο στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Προφανώς αυτό είναι ανεπίτρεπτο και το κράτος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστούν λειτουργοί δημόσιας υγείας από τα χέρια των οποίων κρέμεται η ζωή πολιτών να αποφασίσουν πότε θα εμβολιαστούν», ξεκαθάρισε.
Κατάσταση που γίνεται πιο πιεστική λόγω των μεταλλάξεων, συμπλήρωσε, ενώ για τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και στις διατυπωθείσες θέσεις των κ. Βενιζέλου, Αλιβιζάτου και Μανιτάκη.
«Δεν υπάρχει κανένα ατομικό δικαίωμα που να επιτρέπει σε κάποιον να σκορπίζει το θάνατο», διεμήνυσε επίσης και επιχειρηματολόγησε ως εξής: «Ατομικό δικαίωμα είναι ότι είμαι κρεατοφάγος ή χορτοφάγος, ατομικό δικαίωμα είναι η σεξουαλική μου ταυτότητα, και πολλά άλλα που είναι και πρέπει να γίνονται σεβαστά σε μια δημοκρατία. Σε ένα κράτος δικαίου όμως δεν μπορεί να γίνεται σεβαστό το “ατομικό δικαίωμα” στο να συγχρωτίζεσαι με άλλους χωρίς να λαμβάνεις τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας ή να μην συμμορφώνεσαι με τους κανόνες δημόσιας υγείας που θέτει η Πολιτεία. Στο σπίτι σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όχι όμως και στο δημόσιο χώρο. Διότι αυτό συνιστά μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά και εδώ και πολλά χρόνια -αν δεν κάνω λάθος- ο άνθρωπος έχει επιλέξει να ζει σε κοινωνία, όχι σε ζούγκλα». Εξάλλου, συμπλήρωσε, όταν ένα ατομικό δικαίωμα στρέφεται κατά των δημοσίων αγαθών, τότε και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία των πολλών.
Υλικά κίνητρα Στο κεντρικό ερώτημα, λοιπόν, αν ο εμβολιασμός είναι υπόθεση πειθούς, ενθάρρυνσης ή υποχρεωτικότητας, η απάντηση, για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, είναι πως «σε συνθήκες πανδημίας είναι και τα τρία. Χρειάζεται -κατά τη γνωστή φράση- και καρότο και μαστίγιο, δηλαδή επιχειρήματα για όσους διαθέτουν λογική και κρίση, επιβράβευση σε όσους μπορεί να διστάζουν για απόλυτα κατανοητούς λόγους αλλά και αυστηρότητα για εκείνους που λειτουργούν αντικοινωνικά στο δημόσιο χώρο».
Στη συνέχεια, επικαλούμενος το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις κρατήσεις για ραντεβού για εμβόλια τις οδηγούν οι νέοι 18-30 ετών, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι «αυτό είναι μια απάντηση των ίδιων των νέων κυρίως προς την αντιπολίτευση που έσπευσε να επικρίνει τα μέτρα ενθάρρυνσης εμβολιασμού τους, όπως το freedom pass, σαν μέτρα εξαγοράς ή εκμαυλισμού τους».
Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε εξάλλου τον επικεφαλής της επιτροπής βιοηθικής της κυβέρνησης Ομπάμα, Εζέκιελ Ιμάνιουελ, και βασικό εισηγητή του Obamacare, που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ και των υλικών κινήτρων στον εμβολιασμό ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ενθάρρυνση μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού.
Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν είναι διχαστικά τα τελευταία μέτρα, άλλωστε, πρόσθεσε «η Ελλάδα δεν πρωτοτυπεί. Την ίδια πολιτική με τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ψυχαγωγίας εφαρμόζουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και άλλες χώρες, σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας όπου το οριζόντιο κλείσιμο της οικονομίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή λόγω του εμβολιασμού της πλειονότητας των ενηλίκων πολιτών».
Ως εκ τούτου, οι χώροι διασκέδασης «ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου», επεσήμανε θυμίζοντας και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.
«Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την COVID-19. Η ελευθερία μου και τα δικαιώματά μου σταματάνε στην ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου».
Πρόσκληση προς αντιπολίτευση, Εκκλησία, Τ.Α. κ.α. Συμπερασματικά, «αυτό που πρέπει να κάνουμε επομένως τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό μέσο πειθούς, ενθάρρυνσης αλλά και υποχρεωτικότητας, όπου αυτό είναι αναγκαίο και βιοηθικά θεμιτό, ώστε να καλύψουμε την απόσταση που απομένει για την επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού», ανέφερε ο Α. Σκέρτσος και απηύθυνε πρόσκληση στήριξης της καμπάνιας προς:
-την αντιπολίτευση και τις κομματικές της νεολαίες που «δεν έχουν κάνει έως σήμερα καμία ενεργητική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και είναι επιτέλους καιρός να το πράξουν, να απομονώσουν ή να αποπέμψουν τους αρνητές – μεγαλοστελέχη εντός των κομμάτων τους».
-την Εκκλησία «να μιλήσει πιο συστηματικά στους πιστούς για την ανάγκη εμβολιασμού».
-την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να πάει πόρτα πόρτα και να μιλήσει με όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για το εμβόλιο».
-τους ανθρώπους του πολιτισμού «να λάβουν δημόσια θέση».
-τις επιχειρήσεις, «ειδικά από το χώρο της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης που λόγω του συνωστισμού μπορεί να λειτουργούν ως χώροι υπέρ-μεταδότες του ιού, να φροντίσουν να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα δίνοντας το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού στους πελάτες και τους εργαζομένους τους».
Και, στο «δια ταύτα», «με την πλειονότητα των ενήλικων πολιτών να έχει πλέον εμβολιαστεί και το εμβόλιο καθολικά και δωρεάν διαθέσιμο, προφανώς δεν τίθεται ξανά ζήτημα οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία. Το μήνυμα, συνεπώς, ενόψει και των νέων μεταλλάξεων είναι ένα: δεν χρειάζεται πανικός, αρκεί ο εμβολιασμός».
Σκληραίνει τη γραμμή η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους – Οι επόμενες κινήσεις και τα εσωτερικά φάουλ
Έρχονται fast-track προσλήψεις στο δημόσιο για να καλυφθούν τα κενά από τις διαθεσιμότητες Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω την «βεντάλια» των μέτρων. Επί τάπητος είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει τι θα ισχύει για όσους εργαζόμενους μπαίνουν σε αναστολή. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου με fast-track διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά προκύψουν.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα, με την έκταση των παρεμβάσεων να κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των κρουσμάτων. Δηλαδή μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων- που πάντως δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση – θα περιορίσει το εύρος των μέτρων.
Προβεβλημένοι σύνδεσμοι
Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση.
Αντιθέτως μία επιθετική αύξηση της πανδημίας- και εφόσον υπάρξει στασιμότητα στο ρυθμό των εμβολιασμών- θα οδηγήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας καθώς σχεδόν 520.000 νέα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, ωστόσο ο στόχος για τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι ακόμα κοντά.
Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι θα πάρουν σειρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στο… περίμενε είναι μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες (π.χ. συνεργεία που ασχολούνται με θέματα ενέργειας και ύδρευσης). Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να γίνουν βιαστικές κινήσεις σε αυτό το θέμα.
Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για τους ανεμβολιαστους Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καλύπτει τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης αρχικά για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα, που αυτή τη στιγμή παραμένουν μετέωρα.
Το πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι αν η αναστολή σύμβασης θα μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι σε αυτή τη φάση το θέμα να μείνει ανοιχτό, ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχει στη ρύθμιση αναφορά σε απολύσεις στο δημόσιο. Ωστόσο γεννάται το ερώτημα αν αυτό μπορεί να γίνει δια της πλαγίας οδού …δηλαδή σε δεύτερο χρόνο με παραπομπή σε κάποιου είδους πειθαρχικό συμβούλιο (π.χ. για παράβαση καθήκοντος).
Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις με fast track διαδικασίες, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές συμβάσεων ανεμβολίαστων εργαζόμενων. Το βασικό σενάριο είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς είναι δύσκολο να προδικάσει κάποιος αν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή στην πορεία θα κάνουν το εμβόλιο και θα γυρίσουν στη δουλειά τους.
Τα δεδομένα για τον ιδιωτικό τομέα Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των εργαζόμενων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπήρχε θέμα αντισυνταγματικότητας. Επομένως το… γάντι πάει στις ίδιες τις επιχειρήσεις, που καλούνται να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν το θέμα του εμβολιασμού του προσωπικού. Ήδη υπάρχουν κάποιες εταιρείες που έχουν καλέσει το προσωπικό να εμβολιαστεί διαφορετικά θα μεταφερθεί σε αλλά πόστα ώστε να μην υπάρχει επαφή με το κοινό.
Το ερώτημα είναι αν θα υιοθετηθεί σταδιακά και από την ελληνική αγορά εργασίας το… μοντέλο της Morgan Stanley και μεγάλων πολυεθνικών όπου στα κεντρικά γραφεία δεν απασχολούνται ανεμβολίαστοι (οι οποίοι δουλεύουν με τηλεργασία) ενώ το μέτρο επεκτείνεται και σε επισκέπτες ή πελάτες.
Το αλαλούμ από τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά … φάουλ, που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και περνάνε τα λάθος μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες επικράτησε «αλαλούμ» για τα κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο, μετά από δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ειδικότερα η υφυπουργός μίλησε στο Open περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και τελικά η υφυπουργός προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις και μίλησε για λάθος διατύπωση. Ήταν τέτοιος ο θόρυβος που ξέσπασε στο «γαλάζιο» στρατόπεδο που υπήρξε και παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη , ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά άδεια άνευ αποδοχών.
Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε εδώ με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να «φουντώνει» εκ νέου τη συζήτηση, σημειώνοντας πως «η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής». Επεσήμανε δε πως σε ορισμένα επαγγέλματα υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες και προσέθεσε πως υποχρεώσεις θα υπάρξουν για συγκεκριμένα επαγγέλματα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις υποχρεώσεις θα βρίσκεται σε παραβίαση της σύμβασης εργασίας» είπε . Μάλιστα στο ερώτημα αν μπορεί αυτό να οδηγήσει σε απόλυση σημείωσε «βέβαια, αν δεν τηρεί αυτά που ορίζει ο νόμος για την εργασία του»
Την ίδια στιγμή από την αντιπολίτευση σε κοινοβουλευτικά πηγαδάκια έθεταν χθες το ερώτημα αν κυβερνητικά στελέχη λειτουργούν ως .. λαγοί για απολύσεις. Δηλαδή αν «μετρούν» αντιδράσεις στην κοινή γνώμη για το θέμα αυτό.
Το δεύτερο «μέτωπο» που κλήθηκε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση σχετίζεται με τα λιμάνια, όπου κρίθηκε ότι χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε όσους μπαίνουν στα πλοία. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο… χτύπησε καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι πρώτη προτεραιότητα να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα νησιά.
Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε πως οι έλεγχοι είχαν χαλαρώσει και πλέον αλλάζει όλο το πλαίσιο. Οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια νωρίτερα, ενώ ο έλεγχος περνά στο λιμενικό σώμα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες του προηγούμενου διαστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ/Ethnos.gr