Top

Ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας

Συνεδρίαση της Επιτροπής στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη του ιού - Οι φόβοι για τα εορταστικά τραπέζια

Parallaxi
ξεκινούν-ασκήσεις-προσομοίωσης-στα-ε-652343
Parallaxi

corona

Στις συγκεντρώσεις των χριστουγεννιάτικων εορτών έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους οι ειδικοί, που φοβούνται για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, σε μία περίοδο που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και το σύστημα υγείας πιέζεται.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες καταγράφηκαν 588 νέα κρούσματα, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται σε 70 νέους νεκρούς, ενώ μικρή μείωση παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι που ανέρχονται σε 515.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια την περίοδο των γιορτών θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης, καθώς ο κοροναϊός έχει «τρυπώσει» πλέον μέσα στις οικογένειες.

Έχει υπολογιστεί, μάλιστα, ότι 8 λεπτά αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

«Η ανίχνευση που κάνουμε δείχνει ότι ο ιός έχει μπει στα σπίτια μας, εάν χαλαρώσουμε η παραμικρής πίεση στο ΕΣΥ ολέθρια αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η όποια συνάθροιση πρέπει να γίνει εντός στενού οικογενειακού κύκλου, που δεν θα ξεπερνά τα 9 άτομα.

Προτρέπουν, παράλληλα, τους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, να περιοριστούν σε μικρότερο αριθμό συνδαιτημόνων.

«Θα πρέπει να περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους ζούμε σε ένα σπίτι, άντε να πάρουμε και μία γιαγιά που δεν πρέπει να ζήσει τη μοναξιά της τα Χριστούγεννα αυτά».

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι «όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό», είπε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.

«Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.

Σαρωτικά rapid test

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προσπάθεια και στο πεδίο ιχνηλάτησης του ιού, προκειμένου να αποτυπωθεί η «διαδρομή» του στην κοινότητα μέσω της μαζικότητας και της τυχαιότητας του δείγματος.

Για το λόγο αυτό, στην μάχη ρίχνεται ειδική πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία αποσκοπεί στην αναχαίτιση τυχόν τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα rapid test θα διεξάγονται δωρεάν, ενώ το ευκταίο είναι να αγγίξει ο ημερήσιος αριθμός τους τις 12.000, ώστε να οδηγήσει στην πράξη στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στην βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Η εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκινάει σήμερα και οι πρώτες ομάδες των 12.000 πολιτών έκαστη θα υποβληθούν στα τεστ το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Ήλθαν στην Ελλάδα τα ψυγεία που θα αποθηκευθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech, το οποίο αναμένεται να έλθει στις 26 Δεκεμβρίου στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά 27 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη. Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70 ° Κελσίου.

Ασκήσεις προσομοίωσης από σήμερα στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού. Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch, με τους υγειονομικούς αλλά και πολιτικά πρόσωπα να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πως θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Με δεδομένο ότι η ταυτόχρονη παραλαβή των πρώτων δόσεων θα γίνει την επομένη των Χριστουγέννων, στην Ελλάδα οι προετοιμασίες για την «υποδοχή» του πολύτιμου φορτίου είναι πυρετώδεις. Πολυπληθής ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με έδρα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, θα αναλάβει να υλοποιήσει το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Στο επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί το Μητρώο Εμβολίων στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από όλες τις χώρες προκειμένου να διαμορφώνεται με ευκρίνεια η εικόνα για τον ρυθμό ανταπόκρισης του πληθυσμού στην εμβολιαστική εκστρατεία. Την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας θα αναλάβουν από σήμερα, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με στελέχη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αεροπορικών εταιρειών, με διαμεταφορείς και διεθνείς εταιρίες ταχυμεταφορών έχουν εκπονήσει πολλά και εναλλακτικά σχέδια ώστε τίποτα να μην πάει στραβά σε μία διαδικασία που ενέχει μεγάλες προκλήσεις για όλη την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα.

Φορτηγά διεθνών μεταφορών μπορούν να καλύψουν τα 2.800 χλμ. από το Πούουρς ως την Αθήνα σε λιγότερο από δύο 24ωρα. Τα τρένα πιθανώς ακόμη πιο γρήγορα, ενώ τα αεροπλάνα μπορούν φέρουν το εμβόλιο στην Ελλάδα μέσα σε μόλις 3-4 ώρες. Η τελική απόφαση για το μέσον μεταφοράς που θα επιλέγεται κάθε φορά εναπόκειται όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση – ή σε άλλη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας- αλλά και στην Pfizer, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το πολύτιμο φορτίο.

Ο «Ιπποκράτης» στην υπηρεσία της «Ελευθερίας»

Από την ώρα που τα εμβόλια θα φτάνουν σε ελληνικό έδαφος θα ενεργοποιείται παράλληλα και το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, που καταρτίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την περιφρούρηση της αποθήκευσης και της μεταφοράς των εμβολίων με τελικό προορισμό τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ήδη σε έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε πέντε περιοχές της χώρας -Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα- έχουν τοποθετηθεί 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια. Το πρώτο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενέχει δυσκολίες τόσο στη μεταφορά όσο και στην αποθήκευσή του. Όπως είναι ήδη γνωστό, για την καλή συντήρησή του απαιτεί θερμοκρασίες έως -70 βαθμούς Κελσίου. Ενώ τα άλλα δύο εμβόλια μπορούν να συντηρούνται σε θερμοκρασίες μεταξύ -2 και -8 βαθμών Κελσίου, όπως τα περισσότερα γνωστά εμβόλια.

Περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες και θα περιφρουρούν τη διαδικασία της διανομής στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Για παράδειγμα, αν η μεταφορά των εμβολίων γίνεται οδικώς η αυτοκινητοπομπή θα συνοδεύεται από οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ).

Όπου χρειαστεί θα επιστρατευθούν εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. όπως τα ελικόπτερα που διαθέτει, όπως και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ για τη μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά θα αξιοποιηθούν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Για κάθε διανομή και μεταφορά θα καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και θα ορίζονται οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Στη ΜΕΘ ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ

Επιδείνωση παρουσίασε τα ξημερώματα της Κυριακής η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, ο οποίος νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κοροναϊό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Καστοριάς, κρίθηκε αναγκαίο ο Σεραφείμ να εισαχθεί να γίνει εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη επί του παρόντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μητρόπολης Καστοριάς:

Σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, η ιατρική ομάδα που διακονεί την υγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε, πρότεινε την εισαγωγή του ασθενούς στην ΜΕΘ, προκειμένου να τύχει στενότερης παρακολουθήσεως. Ο σεμνός και πράος ιεράρχης έχει την ανάγκη των προσευχών των κληρικών όλων των ιερατικών βαθμίδων, των μοναστικών αδελφοτήτων αλλά και του ευλαβεστάτου λαού μας. Ιδιαιτέρως παρακαλείται ο Καστοριανός λαός, που τόσο πνευματικά συνδέθηκε μαζί του, να αντιπροσφέρει στον καλό του ποιμένα ικεσίες και δεήσεις για την ταχεία ανάρρωσή του.

Βαρθολομαίος για κορονοϊό: Να τηρούμε τα μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές

Την προτροπή προς όλους να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του, κατά τη διάρκεια Χριστουγεννιάτικης Διαδικτυακής Γιορτής των Κωνσταντινουπολίτικων, Ιμβριακών και Τενεδιακών Σωματείων, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ). Αναλυτικά το μήνυμα που:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον πόνο που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Μας εντυπωσίασε όμως η αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών που με κίνδυνο της ζωής τους στέκονται στο πλευρό των ασθενών. Απεκαλύφθη επίσης ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και κοινά, και ότι για την αντιμετώπισή τους απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη. Όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, πρέπει να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα τα οποία επιβάλλουν οι υπεύθυνες αρχές. Και να έχουμε πίστη και ελπίδα ότι η θλίψη και το κακό, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν έχουν τον τελευταίο λόγο στην ιστορία. Ο Πατριάρχης σας προσεύχεται να βγούμε όλοι μας μέσα από αυτή τη δοκιμασία, έχοντας ανακαλύψει τη δύναμη της χάριτος και της φιλανθρωπίας του Θεού».

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους διοργανωτές για το συνολικό έργο τους και ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία της διαδικτυακής εορταστικής συνάντησης που, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα «να ζήσουμε τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και να στείλουμε, με μία φωνή, ένα μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας προς την ανθρωπότητα, η οποία δοκιμάζεται από τη φονική πανδημία του κορονοϊού Covid-19». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι εορτές για τους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι «η γιορτή είναι καιρός δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Θεό», και υπενθύμισε ότι μαζί μας συνεορτάζουν πάντοτε και «οι ψυχές των αγαπημένων μας προγόνων, στους οποίους οφείλουμε το ζην και το ευ ζην».

«Το πώς γιορτάζουμε έχει άμεση σχέση με το τι είμαστε, πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τον κόσμο. Τι άνθρωπο αποκαλύπτει άραγε η μετατροπή των Χριστουγέννων από εορτή της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού σε καταναλωτικό πανηγύρι, σε επίδειξη κοσμικότητας και αβροφροσύνης, σε “Χριστούγεννα χωρίς Χριστό”; Πώς έχει αντικατασταθή ο Μέγας Βασίλειος, ο ουρανοφάντωρ, ο ασκητικός και φιλάνθρωπος, από τον γνωστό μας ευτραφέστατο “Αϊ-Βασίλη” με τα κόκκινα; Ο χριστοπρεπής εορτασμός των Χριστουγέννων είναι σήμερα πράξη αντίστασης σε αυτή την αλλοτρίωση της μεγάλης γιορτής. Η Ορθόδοξη πίστη μας, με το ήθος και τον πολιτισμό της, με τις γιορτές και την κοινωνικότητά της, με τα ήθη και τα έθιμά της, είναι γεμάτη φως, μας στρέφει στην αλήθεια που ελευθερώνει, στη διάσταση της αιωνιότητας.

Οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι είμαστε υπερήφανοι, γιατί διασώζουμε την παρακαταθήκη των πατέρων μας, γιατί επιμένουμε σε αυτά που παρελάβαμε και τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Μας ενώνουν η κοινή ιστορία, οι κοινές εμπειρίες και οι περιπέτειες που σημάδεψαν την πορεία μας. Πέτρινα χρόνια, πόνος και προσφυγιά. Αλλά και επιμονή, σιγουριά γι’ αυτό που εκπροσωπούμε και δεν πρέπει να χαθεί. Όσοι έφυγαν πήραν μαζί τους όλα αυτά, το υψηλό φρόνημα, την εργατικότητα, την τιμιότητα, την πίστη στην πρόνοια του Θεού. Και όχι μόνον επιβίωσαν, αλλά πρόκοψαν παντού και σε όλους τους χώρους, στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση και στην επιστήμη, στη διακονία της Εκκλησίας. Διακρίθηκαν ως καλοί γονείς και οικογενειάρχες, ως υπεύθυνοι και νομοταγείς πολίτες, ως άνθρωποι με φιλότιμο. Δεν έσβησε ούτε στιγμή μέσα τους ο νόστος, ο πόθος της επιστροφής, δεν ελησμόνησαν την πατρώα γη, τα αγιασμένα χώματα, τους ναούς και τα σχολεία τους, τους τάφους των προγόνων, τον Βόσπορο και το Αιγαίο.

Όσοι έμειναν στην πατρική γη, έδειξαν απαράμιλλη καρτερία και δύναμη ψυχής. Χάρη σε αυτούς, τους “ολίγους και αμέτρητους”, δεν χάθηκε η ελπίδα. Χάρη σε αυτούς, όποιος ομογενής επισκέπτεται την Πόλη βρίσκει τα σχολεία μας ανοικτά και στις εκκλησίες μας ακούει το “Ευλογημένη η Βασιλεία…”, το “Χριστός γεννάται” ή το “Χριστός ανέστη!'”. Αυτοί κρατούν τις κοινότητες και τα κοινοτικά καταστήματα σε λειτουργία, από τα χείλη τους βγαίνει η πατρογονική μας λαλιά. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα είχε επανασυσταθεί η ομογενειακή εκπαίδευση στην Ίμβρο. Ούτε τα χωριά μας θα υπήρχαν. Τους τιμούμε όλους, τους ευγνωμονούμε, γιατί φύλαξαν τις γνήσιες παραδόσεις μας ως κόρην οφθαλμού, φύλαξαν Θερμοπύλες, γιατί παρέμειναν δεμένοι με την γη τους σαν το παιδί με την μάνα του. Χάρη σε αυτούς, διάφοροι νέοι Τούρκοι διανοούμενοι ανακάλυψαν τον πολιτισμό μας. Τον μελετούν, τον προβάλλουν, δημοσιεύουν άρθρα και βιβλία για την παρουσία μας και για την συμβολή μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο μήνυμά του, απευθύνθηκε ιδιαιτέρως προς τις νέες και τους νέους.

«Εσείς, πολύ αγαπητά μας παιδιά, θα κληθείτε να υπερασπιστείτε τις παραδόσεις και τις ζωτικές αξίες του Γένους. Πίσω από αυτές βρίσκεται ο τιτάνιος αγώνας των προγόνων μας. Βρίσκονται φωτεινές μορφές διδασκάλων του Γένους, με αυτοθυσία και αγωνιστικότητα, αγάπη για τον τόπο και τον ημέτερο τρόπο του βίου, αντοχή στις δυσκολίες, ακατανίκητη ελπίδα για το μέλλον. Πρέπει να γνωρίζετε το χθες, για να κατανοήσετε το σήμερα και για να εργαστείτε για το αύριο. Αυτό απαιτεί να σφυρηλατήσετε δυναμικό χαρακτήρα, να αναπτύξετε τις δημιουργικές σας δυνάμεις, να πιστεύσετε στην αποστολή σας.

Οι αξίες της “πονεμένης Ρωμιοσύνης” έχουν πανανθρώπινη εμβέλεια. Είναι γεμάτες ανθρωπιά, ομορφιά, εμπιστοσύνη στην θεία φιλανθρωπία και στη θεία Πρόνοια και στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ελευθερίας. Σε όλο τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκεστε, από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, την Ευρώπη και την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, παντού πρέπει να αγωνίζεστε για την ανάδειξη αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς. Αν δεν το πράξετε εσείς, ποιος άλλος θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό;

Θα ήθελα να σας δώσω, αγαπητοί νέοι και νέες, από το Κέντρο της Ορθοδοξίας, από την Πόλη, όπου, όπως έγραφε ο μακαριστός πατήρ Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, “πλάστηκε ο Ρωμηός και η πίστη του, τα δόγματα, οι παραδόσεις του, η ιστορία του'”, να σας δώσω, λέγω, δύο συμβουλές: Σε ένα κόσμο, όπου κυριαρχεί ο εαυτοκεντρισμός και το “ατομικό δικαίωμα'”, το ζητούμενο είναι να διαφυλάξουμε το κοινοτικό πνεύμα, τον “πολιτισμό του προσώπου”. Αυτή είναι η παράδοση της Ορθοδοξίας, της μήτρας του Γένους. Όταν ο άνθρωπος ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και τις ατομικές του ανάγκες, τότε συρρικνώνεται η ύπαρξή του, η ζωή του μετατρέπεται σε μια άγονη έρημο.

Η δεύτερη παρότρυνση είναι συγγενής με την πρώτη: Να διασώσουμε τον ευλογημένο θεσμό του χριστιανικού γάμου και της οικογένειας, το “μέγα μυστήριον” της Εκκλησίας μας, το ζωτικό κύτταρο της κοινωνίας, τον κατεξοχήν χώρο δεσμευμένης ελευθερίας και αφειδώλευτης προσφοράς. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο ηρωικός προκάτοχός μου στον αποστολικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, απεκάλεσε την οικογένεια “εκκλησίαν μικράν”. Ναι, είναι εκκλησία η οικογένεια».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι στο πλευρό των Κωνσταντινουπολίτικων, Ιμβριακών και Τενεδιακών Σωματείων, «τα οποία αγωνίζονται δυναμικά για τα δίκαιά μας και μεταδίδουν στη νέα γενεά την αγάπη για τα πάτρια», και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, που προβάλλει τον πνευματικό πλούτο της παράδοσής μας.

Ο Πατριάρχης προέτρεψε όλους να προσεύχονται «ο Θεός της αγάπης να κρατύνει την διακονία του σεπτού Πατριαρχείου μας», και ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα, ευλογημένο Δωδεκαήμερο και Καλή Χρονιά. «Το 2021 να είναι για εσάς και τους οικείους σας υγιεινό και δημιουργικό, χωρίς τον εφιάλτη του κορονοϊού, ο οποίος σκόρπισε πόνο και θάνατο και αναστάτωσε τη ζωή μας. Ο Θεός μαζί σας!».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα