Ξεπέρασαν τα 95 εκ τα κρούσματα-Η Αυστραλία κλείνει σύνορα όλο το 21

Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της η πανδημία

Parallaxi
ξεπέρασαν-τα-95-εκ-τα-κρούσματα-η-αυστρα-711371
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Η Αυστραλία μάλλον δεν θα ανοίξει τα σύνορά της το 2021

Η Αυστραλία δεν αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες το 2021, παρότι οι εκστρατείες εμβολιασμού άρχισαν και προχωρούν σε όλο τον κόσμο, εκτίμησε σήμερα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο Μπρένταν Μέρφι, γραμματέας του υπουργείου Υγείας, συγκαταλέγεται στους βασικούς συμβούλους της κυβέρνησης.

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ελπίδες πως το 2021 θα αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία των ταξιδιωτών. «Νομίζω ότι θα διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς σημαντικούς περιορισμούς στα σύνορα», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ακόμη κι αν μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα εμποδίσει τη μετάδοση» του νέου κορονοϊού, εξήγησε. «Είναι πιθανό ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για αρκετό καιρό ακόμη». Εξαιτίας των περιορισμών, δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι στο εξωτερικό. Όσοι επιστρέφουν υποχρεούνται να καταβάλλουν περίπου 3.000 δολάρια Αυστραλίας (1.900 ευρώ) για το κόστος της 14ήμερης παραμονής τους σε καραντίνα σε ξενοδοχείο. Η Αυστραλία, χώρα περίπου 25 εκατ. κατοίκων, έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά δόσεων του εμβολίου που ανέπτυξαν η βρετανική AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αυτού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech. Η κυβέρνηση αναμένει ακόμη πράσινο φως από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα. Οι εμβολιασμοί δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

463 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.170 κρούσματα του SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν άλλοι 463 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 140.704 νεκρούς επί συνόλου 1.641.428 μολύνσεων.

Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, αναγνωρίζει το υπουργείο, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

Πλησιάζουν τους 210.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 33.040 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 551 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον καταγράψει 8.488.099 μολύνσεις αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, ενώ ο απολογισμός έχει φθάσει ως εδώ τους 209.847 νεκρούς.

Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από έξι ημέρες που ο ημερήσιος αριθμός θανάτων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1.000.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Νωρίτερα χθες, η ANVISA, αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση δύο εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, του βρετανικού, που παράγει η AstraZeneca, και του κινεζικού CoronaVac.

Το πράσινο φως επέτρεψε να αρχίσει η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα. Καταρχάς θα αξιοποιηθεί το CoronaVac, το οποίο παράγεται από την κινεζική Sinovac σε συνεργασία με το βραζιλιάνικο ινστιτούτο Butantan· είναι το μόνο που είναι διαθέσιμο επί του παρόντος.

Ήταν μια 54χρονη αφροβραζιλιάνα νοσοκόμα που δουλεύει στην πολιτεία Σάο Πάολο, η Μόνικα Καλαζάνς, αυτή που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με παρόντα τον κυβερνήτη της πολιτείας, τον Ζουάου Ντόρια, που αναμένεται να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η πολιτεία διαθέτει έξι εκατομμύρια δόσεις του CoronaVac.

Ισημερινός: Στις 9.714 ο επίσημος απολογισμός των θανάτων

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 674 κρούσματα κορωνοϊού.

Με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 231.482. Παράλληλα, άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει επίσημα τους 9.714.

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 17.397 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.908.413.

Παράλληλα, 375 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει μέχρι στιγμής τους 48.631 νεκρούς.

Ινδία: 13.788 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα -Ακόμη 145 ασθενείς κατάληξαν

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.788 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.571.773.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 145 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 152.419 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 208.012.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ινδία, που πάντως καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Σάββατο ήταν κρίσιμη ημέρα στον αγώνα της Ινδίας για να εξαλείψει την πανδημία, καθώς άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού. Ως χθες Κυριακή, είχαν λάβει την πρώτη δόση 224.301 άνθρωποι.

Ινδία: Ικανοποίηση για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού

Η έναρξη το Σάββατο, της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ινδία εναντίον του COVID-19 ήταν επιτυχής με τουλάχιστον 190.000 ανθρώπους να έχουν λάβει μια δόση, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Υγείας, όμως ένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται προκαλεί ανησυχία σε ένα μέρος του πληθυσμού.

Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο υπολογίζει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν όσο ο πληθυσμός των ΗΠΑ, έως τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως.

Οι εμβολιασμοί γίνονται με δύο εμβόλια: το Covaxin που ανέπτυξαν η Bharat Biotech και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας και το Covishield της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και τα δύο παρήχθησαν από το Serum Institute of India και έλαβαν άδεια για επείγουσα χρήση στις αρχές Ιανουαρίου.

«Είχαμε ενθαρρυντικά και ικανοποιητικά αποτελέσματα την πρώτη ημέρα», δήλωσε το Σάββατο ο Ινδός υπουργός Υγείας Χαρς Βαρντάν στους ομολόγους του των ινδικών κρατιδίων.

«Το εμβόλιο αυτό θα είναι πράγματι ‘Sanjeevani’ (σωτήριο για τη ζωή)», πρόσθεσε.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο –μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες– από τον COVID-19 με περισσότερες από 10 εκατομμύρια καταγεγραμμένες μολύνσεις, αν και επισήμως το ποσοστό θνητότητας είναι ένα από τα πιο χαμηλά στον κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε πως δεν αναφέρθηκε καμία «περίπτωση νοσηλείας μετά τον εμβολιασμό», όμως τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ένας φρουρός ασφαλείας του All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), του κυριότερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας, παρουσίασε αλλεργική αντίδραση αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους γιατρούς του νοσοκομείου Ram Manohar Lohia του Νέου Δελχί απηύθυνε από την πλευρά του επιστολή ζητώντας να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το Covishield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και όχι το Covaxin, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές Φάσης 3.

«Οι άνθρωποι είναι λίγο ανήσυχοι λόγω του γεγονότος ότι οι δοκιμές του Covaxin δεν έχουν ολοκληρωθεί και μπορεί να μην έχουν μεγάλη συμμετοχή, κάτι που κινδυνεύει να υπονομεύσει τον σκοπό του εμβολιασμού», ανέφερε σε μια επιστολή που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σας ζητάμε να μας εμβολιάσετε με το ‘Covishield’ το οποίο έχει ολοκληρώσει όλες τις δοκιμές πριν από την ανάπτυξή του».

Οι ανησυχίες για τα εμβόλια είναι πολύ εκτεταμένες στην Ινδία. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 18.000 ανθρώπους έδειξε πως το 69% των πολιτών δεν βιάζονται να κάνουν το εμβόλιο.

Άρχισε ο εμβολιασμός των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου κατά του Covid-19 στους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, περιλαμβανομένων των 4.400 Παλαιστίνιων κρατουμένων, έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα της ισραηλινής δικαιοσύνης, παλαιστινίων αξιωματούχων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί πολίτες, επί πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ομως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας Αμίρ Οχάνα που άφηναν να εννοηθεί ότι οι κρατούμενοι δεν θα εμβολιασθούν κατά του Covid-19 καταγγέλθηκαν ως «παράνομο» μέτρο από τον γενικό εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν επίσης τις ισραηλινές αρχές να εμβολιάσουν τους παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, τουλάχιστον 250 από τους οποίους διαγνώσθηκαν θετικοί τον κορωνοϊό.

Τημ Κυριακή, οι σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 20 κρατούμενοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, χωρίς να διευκρινισθεί αν ήταν Ισραηλινοί ή Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, οι σωφρονιστικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι μετά τον εμβολιασμό του προσωπικού θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κρατουμένων στις φυλακές.

«Αυτό αφορά όλους τους κρατούμενους αδιακρίτως», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.

Ήλ. Μόσιαλος: Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ

Την αισιοδοξία του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας μετά τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος με αφορμή την πορεία του εμβολιασμού των πολιτών στο Ισραήλ σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό τόνισε πως ο μαζικός εμβολιασμός φαίνεται να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας, σημειώνοντας πως προς το παρόν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ

Τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί (ή έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 22% του πληθυσμού, σχεδόν 76% των πολιτών άνω των 60 ετών και, επιπλέον, άνω του 60% των ευάλωτων ομάδων.

Πως αξιολογείται η πορεία της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λοιπόν:

1. Οι πόλεις με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έχουν λιγότερους ασθενείς.

2. 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό περίπου του 30% των πολιτών άνω των 60 ετών, καταγράφηκε πτώση 25% στο (%) ποσοστό όσων νόσησαν σοβαρά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (τα αποτελέσματα προκύπτουν από αναλύσεις του εβδομαδιαίου μέσου όρου).

Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για εφησυχασμό και απλές επιδημιολογικές αναλύσεις.

Σε μια δυναμική κατάσταση όπως αυτή που εξελίσσεται στο Ισραήλ, με υψηλή εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, και με ταυτόχρονο μαζικό εμβολιασμό τέτοιας ταχύτητας, τα αποτελέσματα πρέπει να αναλύονται πολύ προσεκτικά. Δηλαδή, όχι μόνο με άξονα το αν συμβαδίζουν με την επίδραση του μαζικού εμβολιασμού, αλλά και με το εάν οφείλονται σε διακυμάνσεις της πανδημίας.

Οι δε διακυμάνσεις μπορεί να οφείλονται σε χρονική, γεωγραφική ή ακόμα και πληθυσμιακή διαφοροποίηση.

Για παράδειγμα

• κοιτώντας το σύνολο, μόνο το 1.5% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών νοσούν (σε κρίσιμα επίπεδα) επί του παρόντος. Αλλά αυτό το ποσοστό είχε καταγραφεί και σε άλλη φάση της πανδημίας.

• το μειωμένο -πλέον- ποσοστό των ασθενών που νοσούν ήπια θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση των περιπτώσεων στό νεότερο πληθυσμό. Αυτό θα μπορούσε να καταγραφεί ως συνέπεια των εμβολιασμών – επειδή συντελούν στη μείωση των λοιμώξεων.

• οι πόλεις με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών έχουν μικρότερα ποσοστά ασθενών με σοβαρή λοίμωξη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (συγκρινόμενες με τα αντίστοιχα ποσοστά σε πόλεις με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού). Αυτή θα μπορούσε να είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη συσχέτιση του μαζικού εμβολιασμού με τη μείωση της εξάπλωσης. Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς η συσχέτιση δεν αποδεικνύεται ακόμα.

• φαίνεται να καταγράφεται πλατό σε ‘χαμηλά’ ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες πόλεις. Παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ορισμένες πόλεις φαίνεται να έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν μόνο 50% ή και λιγότερο των πολιτών άνω των 60 ετών.

• στον υπερ-ορθόδοξο τομέα, η κατά κεφαλή θνητότητα παραμένει 6 φορές μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς, ενώ ο αριθμός των νέων ασθενών σταθεροποιείται και φαίνεται να εμφανίζει μείωση στον αραβικό τομέα.

Τι στοιχεία έχουμε όμως αναφορικά με τις λοιμώξεις ή και τις νοσηλείες μεταξύ αυτών που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου;

Το ποσοστό μόλυνσης μεταξύ των Ισραηλινών που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου μειώθηκε δραματικά 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (πηγή εφημερίδα Haaretz).

Η εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που έλαβαν την πρώτη δόση, δεν έχουν περάσει ακόμη 15 έως 22 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, μετά τις πρώτες 1.7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

• 4.484 άτομα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό 1 με 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους,

• 3.186 άτομα 8 έως 14 ημέρες από την αντίστοιχη ημερομηνία που εμβολιάστηκαν.

• Όμως, 15 με 22 ημέρες μετά από την πρώτης δόσης του εμβολίου, ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν μειώθηκε στα 353 άτομα.

Όσον αφορά αυτούς που κόλλησαν και νοσηλευτήκαν: συνολικά, από την έναρξη της εκστρατείας, 375 από εκείνους που έλαβαν την πρώτη δόση αργότερα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν. Από αυτούς,

• 244 διαγνώστηκαν 1-7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό,

• 124 άτομα μεταξύ 8 και 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό.

• 7 άτομα διαγνώστηκαν και νοσηλεύτηκαν μετά από 15 ή περισσότερες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Αναφορικά δε με τις παρενέργειες μετά από 1,7 εκατομμύρια δόσεις:

στο σύνολο αναφέρθηκαν 1217 παρενέργειες και δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν γενικής φύσεως (όπως πονοκέφαλος, πυρετός ναυτία και μυϊκοί πόνοι) ενώ κάποιες ήταν εστιασμένες στο σημείο του εμβολιασμού (όπως τοπικός ερεθισμός, πόνος και μερικός περιορισμός της κινητικότητας του χεριού) και 92 ήταν νευρολογικής ή αλλεργικής φύσεως.

Ήταν αναμενόμενο όμως να νοσήσουν κάποιοι άνθρωποι;

Καταρχάς, να σημειώσουμε εδώ πως νοσούν περισσότεροι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο αριθμός πέφτει μετά τις δυο πρώτες εβδομάδες γιατί οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν αντισώματα, και σιγά σιγά το ποσοστό των νοσούντων μειώνεται σημαντικά. Αυτό είναι και αναμενόμενο και συμβατό με τα στοιχεία αποτελεσματικότητας, αλλά και τα διαστήματα εμπιστοσύνης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, όπως έχουν προκύψει από τις κλινικές μελέτες.

Θυμίζω εδώ πως στη δημοσίευση για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech στο New England Journal of Medicine (doi: 10.1056/NEJMoa2034577) αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 52,4% μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης (με μεσοδιάστημα 21 ημερών). Κατά τη διάρκεια της δοκιμής φάσης III, οι περισσότερες ´αποτυχίες’ του εμβολίου ήταν τις ημέρες αμέσως μετά την πρώτη δόση, υποδηλώνοντας ότι η βραχυπρόθεσμη προστασία ξεκινά περίπου την ημέρα 11. Κοιτάζοντας τα συνολικά δεδομένα από την ημέρα 15 έως 21, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (στη διαδικασίας αξιολόγησης της εναλλαγής δόσεων μεταξύ εμβολίων) υπολόγισαν ότι η αποτελεσματικότητα έναντι του συμπτωματικού covid-19 ήταν περίπου 89% (95% με διάστημα εμπιστοσύνης 52% έως 97%).

Άρα, τα ποσοστά που παρατηρούνται στο Ισραήλ είναι αναμενόμενα.

Να αναφέρω επίσης εδώ πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε δηλώσει στις 7 Ιανουαρίου ότι η συμφωνία του Ισραήλ με την Pfizer για 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, συμπεριλάμβανε τον όρο αποστολής 400.000-700.000 δόσεων κάθε εβδομάδα. Επίσης συμπεριλάμβανε και την ανώνυμη αλλά ενδελεχή ενημέρωση της Pfizer (καθώς και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας) για τα δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο, καθώς και τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά του. Ακούγεται πολύ πολύπλοκο αλλά αυτό στο Ισραήλ μπορεί να γίνει με ευκολία.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα εξαιρετικά οργανωμένο, ψηφιακό εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας. Διατηρούνται ψηφιακά αρχεία όλων των ασθενών, ώστε να είναι εφικτό για τον γιατρό ή ένα φορέα υγείας να ανατρέξει στα ιατρικά δεδομένα των ανθρώπων από τη γέννησή τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα δεδομένα κάθε προηγούμενης νοσηλείας, των συνταγογραφημένων φαρμάκων και των εμβολιασμών.

Εν συντομία, τα νέα από το Ισραήλ είναι σημαντικά. Όπως βλέπουμε παρότι εμβολίασαν τη μεγάλη πλειοψηφία των ευάλωτων -που στην πλειοψηφία τους είναι και ηλικιωμένοι- και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, δεν υπήρξε αναφορά θανάτων και υψηλών ποσοστών παρενεργειών.

Αναφερόμουν συχνά τον Δεκέμβριο στο πλεονέκτημα – αναφορικά με τα έξτρα δεδομένα ασφαλείας- που μας έδωσε το γεγονός ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από άλλες χώρες. Τώρα βλέπουμε αντίστοιχα τα ενθαρρυντικά νέα από το Ισραήλ, αναφορικά με τα επίπεδα μείωσης της εξάπλωσης μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Όπως επίσης, ο ταχύτατος ρυθμός εμβολιασμού μας δίνει νέα δεδομένα για τις συμπτωματικές λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό και την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και βλέπουμε πως η αποτελεσματικότητα είναι πραγματικά υψηλή. Σύντομα, θα ξέρουμε και εάν μεταδίδουμε τον ιό μετα τον εμβολιασμό.

Η συστηματική καταγραφή των δεδομένων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές είναι η βάση της καλής επιδημιολογικής επιτήρησης και μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε.

Καταγράφηκαν 109 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 109 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα — ο αριθμός τους παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 100 για έκτη συνεχόμενη ημέρα — καθώς η εξάπλωση στην επαρχία Χεμπέι εγείρει ανησυχίες για νέο κύμα της πανδημίας ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους.

Από τα 93 κρούσματα που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, 54 εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο. Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν εντόπισε 30 κρούσματα, αριθμό άνευ προηγουμένου.

Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει μικρός σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2020, οι Αρχές λαμβάνουν επιθετικά μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων σε εθνική κλίμακα. Επέβαλαν lockdown σε περιοχές όπου ζουν συνολικά 28 εκατομμύρια άνθρωποι για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η χώρα να παραλύσει ξανά.Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκαν ελαφρά σε 115 από 119 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.301 ασθενείς με τον COVID-19, οι 43 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 89.336 μολύνσεων.

Κίνα: Στο 2,3% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2020

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού (+2,03%), όμως επρόκειτο για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια.

Την περασμένη χρονιά η κινεζική οικονομία «αντιμετώπισε μια σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (…) λόγω των τεράστιων συνεπειών της επιδημίας» του νέου κορωνοϊού, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%).

Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

Η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (–6,8%), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων άνευ προηγουμένου, τα οποία παρέλυσαν τη δραστηριότητα.

Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, που βυθίστηκαν σε ύφεση, «η κινεζική οικονομία κατέγραψε μια αξιοζήλευτη τροχιά το μεγαλύτερο μέρος του 2020», έκρινε ο αναλυτής Σιάο Τσουν Σου του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Αν και αντιμετωπίζεται συχνά με επιφύλαξη, το επίσημο ποσοστό ανάπτυξης εξετάζεται πάντα με μεγάλη προσοχή, με δεδομένο το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα χαρακτηρίζεται άλλωστε βαρόμετρο για την αναμενόμενη με αδημονία ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αυτό το 2,3% που οι δυτικές οικονομίες μόνο να ζηλεύουν μπορούν είναι για την Κίνα ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τέλος της εποχής του Μάο, το 1976.

Πάντως η βιομηχανική παραγωγή έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του 2020, αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις λιανικής — βασικός δείκτης της κατανάλωσης στη χώρα — αντίθετα επιβραδύνθηκαν, αυξήθηκαν κατά μόλις 4,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Περισσότεροι από 70.000 οι νεκροί στη Γαλλία

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.642 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 141 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων τείνουν να είναι χαμηλότεροι τις Κυριακές, διότι γίνονται λιγότερα τεστ στη χώρα. Ο αριθμός των μολύνσεων σε ημερήσια βάση κυμαινόταν περί τις 20.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 70.283 νεκρούς επί συνόλου 2.910.989 μολύνσεων.Τις τελευταίες επτά ημέρες εισήχθησαν σε νοσοκομεία 9.631 ασθενείς με τον COVID-19, εκ των οποίων 1.418 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την υπηρεσία.

Χθες Κυριακή άλλοι 9.081 άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τους, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ανοσοποιηθεί να φθάνει τους 422.127 από τα τέλη Δεκεμβρίου. Από σήμερα Δευτέρα, η εκστρατεία εμβολιασμού επεκτείνεται σε ανθρώπους ηλικίας 75 ετών που ζουν στα σπίτια τους, ενώ θα συμπεριλάβει επίσης 800.000 ανθρώπους με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει παραγγείλει περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων έχει λάβει ως εδώ τις 1.651.000.

Ολλανδία: Διαδήλωση στο Άμστερνταμ κατά των περιοριστικών μέτρων

Οι δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν δύο χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια την Κυριακή στο Άμστερνταμ κατά των μέτρων του lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Μουσείων κρατώντας πανό με συνθήματα «Ελευθερία: στοπ στην πολιορκία» και φωνάζοντας «Τι θέλουμε; Ελευθερία!»

Κανείς δεν φορούσε μάσκα, καθώς η χρήση τους δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους στην Ολλανδία, ενώ δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος, που αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις συστάσεις. Περί τα εκατό άτομα συνελήφθησαν.

Η ολλανδική αστυνομία έκλεισε τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον Δεκέμβριο, μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19. Αυτήν την εβδομάδα το lockdown παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Στις αρχές της επιδημίας, οι ολλανδικές αρχές δεν έλαβαν περιοριστικά μέτρα, όπως οι περισσότεροι γείτονες της Ολλανδίας. Αλλά κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος, η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας ανάγκασαν την ολλανδική κυβέρνηση να επιβάλει περιοριστικά μέτρα.

Ιταλία: 12.400 κρούσματα κορωνοϊού και 377 θάνατοι σε 24 ώρες

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.415 κρούσματα κορωνοϊού και 377 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 12.778 διαγνωστικά τεστ, το 5,9% των οποίων προέκυψε θετικό.

Το Σάββατο τα περιστατικά ήταν 16.310, με 475 θανάτους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με το Σάββατο βρίσκονται 17 λιγότεροι ασθενείς. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς είναι 27 λιγότεροι.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, υποστήριξε την Κυριακή ότι από τη Δευτέρα, μπορεί να επιστρέψει στις αίθουσες των λυκείων της χώρας, το 50% των μαθητών. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι «αν ορισμένες περιφέρειες ορίσουν ότι η τηλεκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, θα αναλάβουν όλη την σχετική ευθύνη».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των προέδρων των ιταλικών περιφερειών, αποφάσισε ότι η επιστροφή των μαθητών στα λύκεια θα πρέπει να αναβληθεί, με επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα