Top

Ξέσπασμα βίας κατά γυναικών στον κόσμο

Πακιστάν, ΗΠΑ και Μεξικό πρωταγωνιστούν σήμερα σε ανατριχιαστικές ιστορίες

Parallaxi
ξέσπασμα-βίας-κατά-γυναικών-στον-κόσμ-737791
Parallaxi

Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ατλάντα, μετά τις επιθέσεις που σκοτώθηκαν 6 γυναίκες ασιατικής καταγωγής

Οι αρχές της Τζόρτζια ακόμη δεν έχουν προσδιορίσει τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι ενός 21χρονου λευκού άνδρα, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο στα ινστιτούτα μασάζ, την περασμένη Τρίτη. Ο ίδιος ο ύποπτος, ο Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, είπε στους αστυνομικούς ότι έχει σεξουαλικές εμμονές, όμως κοινοβουλευτικοί και ακτιβιστές που μάχονται τη ρατσιστική βία λένε ότι ενδέχεται να έπαιξε κάποιο ρόλο και η προκατάληψή του απέναντι στους Ασιάτες.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Καπιτώλιο της Τζόρτζια, στην Ατλάντα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κοινότητα των Ασιατών Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Τα έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο που αυξάνεται, εδώ και έναν χρόνο, η βία εναντίον των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. Ηγετικά στελέχη της κοινότητας λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατηγορούνται οι άνθρωποι αυτοί για την πανδημία, επειδή ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο σήμερα. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε ο ιός» και «Σταματήστε το μίσος κατά των Ασιατών».

«Οι γυναίκες που χάθηκαν… Τις θεωρώ οικογένειά μου», είπε ο Τίμοθι Φαν, από το Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας, ο οποίος οδήγησε οκτώ ώρες με το αυτοκίνητό του για να παραστεί στη διαδήλωση.

Οι γερουσιαστές της Τζόρτζια, Ράφαελ Γουόρνοκ, και Τζον Όσοφ, οι δύο Δημοκρατικοί που εξελέγησαν τον Ιανουάριο, έδωσαν επίσης το παρών και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και να ζητήσουμε δικαιοσύνη», είπε ο Όσοφ.

«Ας οικοδομήσουμε ένα κράτος και ένα έθνος όπου κανείς δεν θα ζει με τον φόβο εξαιτίας του ποιος είναι, από πού προέρχεται ο ίδιος ή η οικογένειά του», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Τζόρτζια ακόμη δεν έχουν προσδιορίσει τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι ενός 21χρονου λευκού άνδρα, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο στα ινστιτούτα μασάζ, την περασμένη Τρίτη. Ο ίδιος ο ύποπτος, ο Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, είπε στους αστυνομικούς ότι έχει σεξουαλικές εμμονές, όμως κοινοβουλευτικοί και ακτιβιστές που μάχονται τη ρατσιστική βία λένε ότι ενδέχεται να έπαιξε κάποιο ρόλο και η προκατάληψή του απέναντι στους Ασιάτες.

Ορισμένες από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν ήταν μετανάστριες και μητέρες. Μια από αυτές ήταν η Χιουν Τζουνγκ Γκραντ. Ο γιος της, ο Ράντι Παρκ, οργάνωσε διαδικτυακό έρανο για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ίδιο και τον εαυτό του που τώρα έμειναν μόνοι τους στις ΗΠΑ, αφού η υπόλοιπη οικογένειά τους βρίσκεται στη Νότια Κορέα.

«Ήταν μια μόνη μητέρα, που αφιέρωσε όλη τη ζωή της για να φροντίζει τον αδελφό μου και εμένα», ανέφερε.

Μεξικό: Μια υποψήφια δήμαρχος δολοφονήθηκε από ενόπλους στην Οαχάκα

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τις 5 Μαρτίου φέτος έχουν δολοφονηθεί 55 πολιτικοί Μια υποψήφια δήμαρχος στις προσεχείς τοπικές εκλογές δολοφονήθηκε σήμερα στην Πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος της χώρας.

Η Ιβόν Γκαλέγος σκοτώθηκε από τα πυρά των ενόπλων ενώ ένας άνδρας που την συνόδευε τραυματίστηκε, ανέφερε η αστυνομία του Οκοτλάν δε Μορέλος, μιας πόλης που απέχει 30 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας της Οαχάκα. Οι δράστες διέφυγαν.

«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τη δολοφονία της υποψηφίας μας, την Ιβόν Γκαλέγος Καρένιο», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Δράσης, απαιτώντας να διενεργηθεί «έρευνα εις βάθος», να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Τη δολοφονία καταδίκασε και ο κυβερνήτης της Οαχάκα Αλεχάντρο Μουράτ. Για την υπόθεση διενεργείται ήδη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών και δημάρχων σε πολλές Πολιτείες και πόλεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούνιο. Εκτός από τη βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, εκατοντάδες πολιτικοί δέχονται επιθέσεις ή δολοφονούνται σε επιθέσεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται κατά τις προεκλογικές περιόδους. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της συμβουλευτικής εταιρείας Etellekt, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τις 5 Μαρτίου φέτος δολοφονήθηκαν στο Μεξικό 55 πολιτικοί, οι 14 από τους οποίους ήταν υποψήφιοι στις φετινές εκλογές.

Πακιστάν: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο άνδρες για τον βιασμό Γαλλοπακιστανής

Δικαστήριο στο Πακιστάν καταδίκασε σε θάνατο δύο άνδρες για τον ομαδικό βιασμό Γαλλοπακιστανής, υπόθεση που πυροδότησε διαδηλώσεις σε πόλεις της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας και ώθησε την κυβέρνηση να σκληρύνει τη νομοθεσία.

«Καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσόντρι Κάσιμ Αράιν, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Πρόσθεσε ότι ασκήθηκε έφεση.

Το θύμα βιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, μπροστά στα παιδιά του, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έμεινε από βενζίνη κοντά στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών ζητούν να τερματιστεί η κουλτούρα που θέλει τα θύματα να φταίνε που δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις στο Πακιστάν. Μετά τον βιασμό της μητέρας τον Σεπτέμβριο, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας είχε διερωτηθεί δημόσια γιατί η γυναίκα οδηγούσε μόνη τόσο αργά τη νύχτα μαζί με τα παιδιά της.

Σύμφωνα με την οργάνωση War Against Rape, που εδρεύει στο Καράτσι, σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων στο Πακιστάν καταδικάζεται λιγότερο από το 3% των δραστών.

Η υπόθεση του βιασμού της μητέρας πυροδότησε διαδηλώσεις με αίτημα την καλύτερη προστασία των γυναικών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του αξιωματικού της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αντέδρασε καταρτίζοντας νόμο που προβλέπει ιδίως τον χημικό ευνουχισμό των βιαστών – μέτρο υπέρ του οποίου τάχθηκε ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.

Σε μεγάλο μέρος του Πακιστάν εφαρμόζεται ο πατριαρχικός κώδικας «τιμής», που συστηματοποιεί την καταπίεση των γυναικών εμποδίζοντάς τις, για παράδειγμα, να επιλέγουν τον σύζυγό τους, ή να εργάζονται εκτός σπιτιού.

Η υπόθεση και οι δηλώσεις του αξιωματικού της αστυνομίας, που φάνηκε να κατηγορεί τη γυναίκα για τον βιασμό της διότι πήρε το τιμόνι χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα, προκάλεσαν αγανάκτηση.

Κανένας στο Πακιστάν «δεν επιτρέπει στις κόρες του και τις αδελφές του να ταξιδεύουν μόνες τόσο αργά», είχε πει ο Όμαρ Σέιχ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχόρης, στον πακιστανικό Τύπο. «Η οικογένειά της είναι από τη Γαλλία, ο άντρας της ζει στη Γαλλία. Το έκανε αυτό γιατί έχει ζήσει στη Γαλλία. Νόμιζε ότι η κοινωνία μας είναι εξίσου ασφαλής με αυτή της Γαλλίας», είχε προσθέσει.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ο αξιωματικός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Πακιστάν έχει αποφύγει να πάρει δημόσια θέση για την υπόθεση μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο, στο Πακιστάν δολοφονούνται περίπου χίλιες γυναίκες για λόγους «τιμής». Γενικά, τα θύματα των εγκλημάτων του είδους – συνήθως πρόκειται για γυναίκες – δολοφονούνται από κάποιον συγγενή τους διότι θεωρείται ότι έθιξαν την τιμή και την υπόληψη της οικογένειας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα