Top

Κυρώσεις για ανεμβολίαστους και αντιδράσεις στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων

ΑΧΕΠΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας υγειονομικών-Αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Parallaxi
κυρώσεις-για-ανεμβολίαστους-και-αντι-778529
Parallaxi

corona

Κέρκυρα: Κατέληξε Βρετανός τουρίστας με Covid-19 – Είχε εμβολιαστεί πλήρως

Την τελευταία του πνοή άφησε Βρετανός τουρίστας στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενώ είχε επισκεφτεί τη χώρα μας για διακοπές, και ύστερα από «μάχη» με τον Covid-19. Ο 73χρονος, που φέρεται να έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις κατά του Covid-19, με σκεύασμα mRNA.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε γιατρό για παρακίνηση των πολιτών να μην εμβολιαστούν

Την επιβολή κυρώσεων σε γιατρό, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, αποφάσισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, στα πλαίσια πειθαρχικής δίωξης, για παρακίνηση των πολιτών να μην εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, στον γιατρό, επιβλήθηκε πρόστιμο ποσού 3.000 ευρώ, για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και συγκεκριμένα των άρθρων για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από την Covid-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας μετά τις δηλώσεις του γιατρού η εμβολιαστική κάλυψη της Θεσσαλίας στις 07.06.2021 αλλά και αργότερα ήταν σχετικά χαμηλή.

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Ξεκινούν την Παρασκευή με οχήματα Δήμων και προσωπικό από Κέντρα Υγείας

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του ethnos.gr για εμβολιασμούς κατ’ οίκον όχι από ιδιώτες γιατρούς αλλά με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας Με γιατρούς και νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας ξεκινά επισήμως την Παρασκευή 23 Ιουλίου το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση κι ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε τη Δευτέρα νέα έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ότι στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια που περιλαμβάνει τις σχεδόν τη μισή Αττική και όλα τα νησιά, μόλις 10 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν θετικά για να συμμετάσχουν στους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.

Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, βρέθηκαν άρον άρον οχήματα από τους Δήμους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Άλλωστε έκκληση στους Δήμους να συμβάλουν είχε κάνει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τα οχήματα των Δήμων θα χρησιμοποιούν τα κλιμάκια που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή από τα Κέντρα Υγείας τα οποία στενάζουν από έλλειψη προσωπικού.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι χρειάστηκε να ανακληθούν άδειες γιατρών και νοσηλευτών αλλά και να αλλάξουν προγράμματα εφημεριών ώστε να δημιουργηθούν τα κλιμάκια και να κάνουν τους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.

Όμως με την απασχόληση του προσωπικού στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, χρειάστηκε να αλλάξουν και να μειωθούν και τα εμβολιαστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη μέσα στα Κέντρα Υγείας, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Οι δυσκολίες στα αστικά κέντρα

Με μεγαλύτερη ευκολία πάντως αναμένεται να γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί στα νησιά καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές είναι μικρότερος ο αριθμός των περιστατικών ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ και η πρόσβαση είναι ευκολότερη με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρές κοινωνίες ενώ και οι αποστάσεις είναι μικρότερες.

Δυσκολίες αναμένεται να υπάρξουν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου και οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και οι πολίτες με προβλήματα κίνησης είναι περισσότεροι. Να υπενθυμιστεί ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν με το εμβόλιο της Johnson.

Θεσσαλονίκη-ΑΧΕΠΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας υγειονομικών-Αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των υγειονομικών στηρίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του covid – 19 αλλά τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιoύν σήμερα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 7.00 μέχρι τις 11.00 π.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ. στην κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ.

«Την Παρασκευή 16/7/2021 έγινε στο κτίριο της ΕΔΟΘ συνάντηση εκπροσώπων των σωματείων υγειονομικών της Κεντρικής Μακεδονίας. Μοναδικό θέμα ο προωθούμενος από την κυβέρνηση υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και οι προσπάθειες εκφοβισμού και διάσπασης τους.

Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των υγειονομικών στηρίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του covid – 19 αλλά τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των απειλών για ποινές, περικοπές μισθών και απολύσεις. Καταδικάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές και προσβλητικές απέναντι σε εργαζόμενους που στήριξαν από την πρώτη στιγμή το περιφρονημένο, συκοφαντημένο και αποδεκατισμένο από την κυβέρνηση δημόσιο σύστημα υγείας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας καλούν την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να τοποθετηθούν άμεσα, αποφασιστικά και δυναμικά για το θέμα.

Ζητούν από τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων των υγειονομικών να στηρίξουν τις αποφάσεις των εκπροσώπων τους, να ενημερώσουν άμεσα τους εργαζόμενους στους χώρους τους και να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας (7:00-11:00π.μ.) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ την Τετάρτη 21/7/2021 στις 8:30 π.μ.

Οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό μας, τον covid – 19 αλλά και σε οποιονδήποτε προσπαθεί να μας διχάσει και να μας εκφοβίσει», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση.

Ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού -Τα μέτρα στα νησιά για να αποφύγουν lockdown

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε υγειονομικές αρχές και ειδικούς η διασπορά του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας, όπου το τελευταίο διάστημα -εν μέσω τουριστικής περιόδου- καταγράφονται ολοένα και περισσότερες νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, μόλις το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε 21 από τις 26 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σαντορίνη βρέθηκαν 58 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 37, ενώ στην Πάρο 34.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει, από την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός είχε εκφράσει ανησυχία για τα συγκεκριμένα νησιά, που βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκε «έκρηξη» ενεργών κρουσμάτων.

Σε συναγερμό Πάρος και Σαντορίνη Η επιδημιολογική εικόνα οδήγησε τοπικούς φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς δεν θέλουν να γίνουν «νέα Μύκονος».

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του επισήμανε πως παρότι μέχρι τώρα η Πάρος βρίσκεται ψηλά στις θέσεις των νησιών αλλά και της χώρας όσον αφορά τα ποσοστά του εμβολιασμού στον ντόπιο πληθυσμό και οι επιχειρηματίες τηρούν με προσήλωση όλα τα μέτρα προστασίας, «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων έτσι απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα. Η δημοτική αρχή στη Σαντορίνη ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους, αλλά και επισκέπτες να έχουν υπεύθυνη στάση σε μία προσπάθεια το νησί να παραμείνει προφυλαγμένο από τον κορωνοϊό και να μη βρεθεί αντιμέτωπο με έκτακτα μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό.

«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας.

Κορωνοϊός: Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εδώ και τρεις μήνες Την ίδια ώρα, και ενώ οι προβλέψεις των ειδικών αποκαλύπτουν σενάριο με 6.000 κρούσματα ημερησίως, εάν δεν χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.565 κρούσματα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει καταγραφεί εδώ και τρεις μήνες, όταν, συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου είχαν καταγραφεί 3.789 κρούσματα.

Την αυξητική τάση επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%), ενώ πτωτικές μεταβολές καταγράφηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

«Έκρηξη» σημειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

 Δεν θα πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιαστούν

Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι για όσο διάστημα αρνούνται να εμβολιαστούν – Δεν θα προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Τι δηλώνουν Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης. Το πλαίσιο που θα ρυθμίζει μία σειρά από λειτουργικά ζητήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις ποινές προς τους «αρνητές» – όπως θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων και μονάδες υγείας – έχει σχεδόν κλειδώσει στο Μαξίμου και οι σχετικές διατάξεις αναμένονται στη Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος, αναζητώντας προσεκτική διατύπωση, ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων, ωστόσο έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, πέντε γενικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη είναι η αναστολή μισθού για όσους βρίσκονται στη λίστα υποχρεωτικότητας αλλά αρνούνται τον εμβολιασμό τους, με την εν λόγω επίπτωση να αναφέρεται ως «αναστολή εργασίας» ή «άδεια άνευ αποδοχών». Το σενάριο της μετάθεσης εργαζομένων στα… μετόπισθεν φαίνεται πως απορρίφθηκε οριστικά. Το δεύτερο σημείο είναι η επ’ αόριστον ισχύς της εν λόγω αναστολής, χωρίς χρονικό «ταβάνι» δηλαδή, αλλά για όσο διαρκεί ο πανδημικός κίνδυνος. Τρίτος άξονας είναι, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα προβλέπονται ούτε καν ασφαλιστικές εισφορές, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που σημαίνει χαμένο μισθό αλλά και ένσημα για τον εργαζόμενο εφόσον επιμένει να κρατά απόσταση από την… «Ελευθερία». Τέταρτον, η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρχει αποσύνδεση του μέτρου με απολύσεις, επομένως αναμένεται διευκρίνιση ότι ο μη εμβολιασμός δεν θα δείχνει τον δρόμο για το πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα αντιμετωπίζεται ως ειδικό μέτρο με απευθείας χορήγηση άδειας χωρίς ο εργαζόμενος να πληρώνεται. Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν ενημέρωση για τον εμβολιασμό ή μη των εργαζομένων τους.

Οι άξονες του σχεδιασμού Για «μέτρο ώθησης διαφόρων εργαζομένων που δουλεύουν σε υπηρεσίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα να πάνε να εμβολιαστούν» μίλησε (Σκάι) ο υπουργός Εργασίας και έδειξε τους άξονες του σχεδιασμού: Ούτε χρονικό πλαίσιο θα τεθεί στην αναστολή εργασίας, ούτε θα καταβάλλονται μισθός και ασφαλιστικές εισφορές. Οσο για την αναπλήρωση των κενών που αναμένεται να προκληθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως δύσκολο – διαχειριστικά – εγχείρημα, ο ίδιος προανήγγειλε διαδικασίες-εξπρές. Για όσο διαρκέσει η αναστολή, μισθός δεν θα υπάρχει, σύμφωνα με τη διευκρίνιση και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. «Θα επιστρέψει στη δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά (Σκάι) ο Βορίδης, ο οποίος επιμένει στην «οριοθετημένη» αναστολή, δηλαδή να προβλεφθεί ένας συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ως περιθώριο στον εργαζόμενο να εμβολιαστεί.

Η επικείμενη ρύθμιση, που κρίνεται επείγουσα καθώς σε αυτή θα υπάγονται οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ευπαθών κατηγοριών από 16 Αυγούστου και οι απασχολούμενοι στην Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως «πιλότος» για τυχόν νέες επαγγελματικές ομάδες του Δημοσίου που θα ενταχθούν σε καθεστώς υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Συζητήσεις γίνονται ήδη με πρώτους στη λίστα τους εκπαιδευτικούς αλλά και δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις πρώτης γραμμής με απευθείας επαφή με το κοινό. Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει άμεσα νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά στις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογεί τα δεδομένα (ρυθμούς εμβολιασμού, πανδημικοί δείκτες κ.ο.κ.) ώστε να καταλήξει σε αποφάσεις.

Πανεπιστήμια – Σχολεία Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαμηνύεται η πρόθεση για πλήρως ανοιχτές δραστηριότητες από το φθινόπωρο, όπως η δια ζώσης λειτουργία πανεπιστημίων και σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω «δύσκολες» αποφάσεις μετατίθενται χρονικά για τον επόμενο μήνα – και όχι νωρίτερα. Κυρίαρχο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι να δουν αυξητική τροχιά και στους εμβολιασμούς – στις πρώτες δόσεις για την ακρίβεια -, με το Μαξίμου να αναζητεί, κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, την «κατάλληλη ισορροπία» μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων. «Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και με τη φράση «μόλις ανακοινώθηκαν τα πεδία της υποχρεωτικότητας, προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό» επιχείρησε να κλείσει προσώρας τη συζήτηση για τυχόν επέκταση του μέτρου στους επόμενους μήνες.

Θωμαΐδης σε ΣΚΑΪ 100,3: Επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου λυμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

«Εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου 5 ήμερες

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, «δεν το περιμέναμε».

Εκτίμησε, επίσης, ότι για να περιοριστεί η διασπορά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης έκανε γνωστό ότι είχε προταθεί να γίνονται μετρήσεις στα λύματα και στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία λέει οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις.

Χρήστος Δάντης: Δεν είμαι αντιεμβολιαστής αλλά θα παίζω μόνο σε μικτά μαγαζιά

«Σέβομαι τον φόβο του κόσμου για το εμβόλιο και προτιμώ να αλλάξω επάγγελμα» Χρήστος Δάντης: Δεν είμαι αντιεμβολιαστής αλλά θα παίζω μόνο σε μικτά μαγαζιά

«Ο κόσμος δεν κατάλαβε τι θέλω να πω σαν μήνυμα. Δεν είμαι αντιεμβολιαστής. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος φόβος από τον κόσμο και το σέβομαι να μη θέλει να εμβολιαστεί κάποιος. Μπορεί να είμαι κατά της απόφασης αλλά δεν είμαι κατά του εμβολίου. Το γεγονός της όποιας διαδήλωσης το θεωρώ λίγο επικίνδυνο» τόνισε ο Χρήστος Δάντης και πρόσθεσε:

«Τον αδίκησαν τον Πάνο Κιάμο για το πρώτο covid free νυχτερινό μαγαζί. Εγώ όμως στο παιχνίδι αυτό δεν θα παίξω αλλά μόνο σε μικτά μαγαζιά. Δεν μου αρέσει να το λέω αλλά αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι θα μας φέρει στον διαχωρισμό. Προτιμώ, αν η δουλειά μου οδηγηθεί 100% σε αυτό, να αλλάξω επάγγελμα».

Πηγές: ethnos/in.gr/skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα