Top

Ανοίγει η αγορά στη Θεσσαλονίκη – Ανησυχία για το αποτύπωμα της επιστροφής στα θρανία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Επιστροφή με self test και προβληματισμό στα θρανία για τους μαθητές Λυκείων - Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις για το Πάσχα

Parallaxi
ανοίγει-η-αγορά-στη-θεσσαλονίκη-ανησ-711445
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away.

Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής:

-για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ.: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ.: για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Επιπλέον, από σήμερα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα αυτά ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Τέλος, από σήμερα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“κόκκινο”), από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”), λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας περνούν οι εξής περιοχές:

-η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας

-η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

-οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

-ο δήμος Κατερίνης

-ο δήμος Αστυπάλαιας

-ο δήμος Σκιάθου

Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”) βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”).

Με υποχρεωτικά self tests ανοίγουν σήμερα τα Λύκεια

Μετά από μία πεντάμηνη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις σήμερα, Δευτέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ (https://www.youtube.com/watch?v=D0Hu3MvSUF0) του υπουργείου Παιδείας, ενώ οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, αλλά και σε βίντεο (https://youtu.be/uqy9EtE1uuE).

Έτσι, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα). Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Πού πετάμε τα test, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Τα πρώτα στοιχεία

Μόλις 0,27 % είναι η θετικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με βάση τα self test που έγιναν χθες ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων που ξεκινά σήμερα το πρωί.

Μάλιστα το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές είναι ακόμα μικρότερο σε 0,24% καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και μόλις 236 θετικά.

Αντιστοίχως, το ποσοστό θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι 0,34% καθώς αρνητικά ήταν 50887 και θετικά μόλις 172.

Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν σήμερα στα σχολεία. Δηλαδή έως τώρα σε σύνολο 149.852 αποτελεσμάτων που έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα παρατηρείται χαμηλή θετικότητα (0,27%) και 408 δυνητικά νοσούντες σε σύνολο 255.000 μαθητών λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει χαμηλή τη θετικότητα στον κορωνοϊό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τεστ που δηλωθούν μέχρι σήμερα το πρωί.

Έντονος προβληματισμός

Το κουδούνι στα Λύκεια όλης της χώρας χτυπά σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, αλλά ο φόβος των ειδικών δεν έχει εκλείψει. Μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι με self test και μέτρα προστασίας, όμως αρκετοί επιστήμονες παραμένουν με κομμένη την ανάσα για το τι θα συμβεί λίγες ημέρες μετά.

Ο προβληματισμός άλλωστε είναι έντονος σε πολλούς ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αφού υπήρχαν επτά ειδικοί που είχαν ψηφίσει αρνητικά για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα 12 Απριλίου, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ειδικοί της επιτροπής ξεκινούν από σήμερα άλλον έναν κύκλο διεξοδικής μελέτης του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η διασπορά θα αυξηθεί από το άνοιγμα των Λυκείων. Βέβαια η πραγματική εικόνα για μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων θα αρχίζει να καταγράφεται μετά από μία εβδομάδα με 10 ημέρες, οπότε και μέχρι τότε τα Λύκεια θα κλείσουν και πάλι για τις διακοπές του Πάσχα.

Αυτός είναι και ο βασικός φόβος των επιστημόνων ότι τις ημέρες του Πάσχα είναι πιθανό να παρουσιασθεί αύξηση του ιικού φορτίου στην χώρα, ακριβώς εξαιτίας των σχολείων, γεγονός όμως που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους κλάδους που είτε έχουν ανοίξει είτε αναμένεται να ανοίξουν. Μεταξύ αυτών και ο τουρισμός που επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου.

Στο μεταξύ μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να συζητηθεί πότε και υπό ποια μέτρα θα ανοίξουν Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Θεωρείται βέβαιον ότι τα παιδιά και αυτών των βαθμίδων εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά το ζήτημα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν αντίστοιχα και με τα Λύκεια. Κάτι που θα καθοριστεί στην ειδική συνεδρίαση που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Αυτό που έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι είναι να επιστρέψουν στα σχολεία τα μικρότερα παιδιά στις 10 Μαΐου που είναι μία ημερομηνία που ούτως ή άλλως θα επέστρεφαν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όμως ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι την ίδια περίοδο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, οπότε και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί τις ίδιες ημέρες η κινητικότητα του πληθυσμού. Γεγονός που προκαλεί έντονους φόβους.

Παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις για το Πάσχα – Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές του Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί – με το δίχτυ ασφαλείας που δημιουργούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test)- και παράλληλα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, πλην της επιβαρυμένης επιδημιολογικά Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Οι προβλέψεις για τον εορτασμό του Πάσχα, που ημερολογιακά απέχει τρεις εβδομάδες, είναι ακόμη παρακινδυνευμένες. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχουν μια πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 20 ημέρες από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και δύο εβδομάδες από τη διά ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «επενδύει» πολύ στην ορθή και συστηματική χρήση των self test, σε πρώτη φάση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν ευκρινέστερης εικόνας της επιδημίας αλλά και για την απομόνωση των ασυμπτωματικών φορέων, που θα μειώσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Το βαθύ αποτύπωμα της επιδημίας στο σύστημα υγείας

Οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισάγονται κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια (ανέρχονται στα 30.000) παρακολουθούνται με πολλή προσοχή από τους ειδικούς, που γνωρίζουν ότι αυτοί οι σκληροί δείκτες μπορούν να αποτελέσουν στέρεο έδαφος για την επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και να ναρκοθετήσουν την έξοδο από την επιδημία.

Ωστόσο, η μελανή εικόνα της επιδημίας που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας, μετριάζει την ελπίδα ότι το κύμα του κορωνοϊού θα ελεγχθεί πολύ σύντομα και επιβεβαιώνει την ανάγκη της τήρησης των ατομικών προστατευτικών μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, καλή υγιεινή χεριών) τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη της πολυπόθητης «ανοσίας της αγέλης».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο 4.519 νέα κρούσματα – ειδικότερα, 2.801 προχθές και 1.718 χθες. Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, που αντιστοιχεί, όμως, σε μικρό λόγω Κυριακής αριθμό τεστ – συνολικά 28.887 τεστ. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν πρόκειται για συγκυριακή μείωση ή αρχή σταθεροποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης.

Οι κρίσιμοι, οι «σκληροί» δείκτες, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών το περασμένο Σάββατο ήταν 535 και χθες μέχρι νωρίς το βράδυ 568. Από τους 1.103 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid -19 που εισήχθησαν το προηγούμενο διήμερο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 553 νοσηλεύτηκαν στην Αττική.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται πλέον 2.617 άτομα και σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας άλλοι 1.456 ασθενείς – αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιοχές καταγράφεται σταθερά αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι μια «ανάσα» πριν από τους 800 και συγκεκριμένα έως χθες ανέρχονταν σε 780. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, 52 ασθενείς ήταν χθες διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη που έχει αρχίσει να θυμίζει ημέρες Νοεμβρίου. Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας χθες «έσπασε» το φράγμα των 200 διασωληνωμένων.

Συνεχίζεται η ενίσχυση του συστήματος υγείας

Από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες είχαν εισαχθεί σε κλινικές covid-19 όλης της χώρας 4.133 άτομα, εκ των οποίων τα 2.007 στην Αττική. Οι ειδικοί δεν αναμένουν να ανακοπεί άμεσα το κύμα των εισαγωγών προς τα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας έχουν δρομολογήσει, μετά το Θριάσιο (180 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ), να μετατραπεί σε covid νοσοκομείο και το «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα», με 178 απλές κλίνες και 20 κλίνες ΜΕΘ. Αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι το «Σωτηρία», το «Σισμανόγλειο», ο «Ερυθρός Σταυρός» το «Αγία Βαρβάρα», το «Αμαλία Φλέμιγκ», η «Παμμακάριστος».

Τέλος, προετοιμάζονται άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» και «Ελπίς». Αυτές θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμες ΜΕΘ κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ στο «Γ. Γεννηματάς» θα παραχωρηθεί και η καρδιολογική κλινική.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα