Lockdown: Αυτά τα μέτρα θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή
Χαλάρωση του lockdown με επιτήρηση, τεστ και υποστήριξη του ΕΣΥ.
Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να μαίνεται χωρίς ακόμη να έχει φτάσει στην κορύφωσή του, και με τα περισσότερα από 3.000 κρούσματα και τους 645 διασωληνωμένους, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τις δυνατότητες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μια «ανάσα» στις οικονομικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Οι προβληματισμοί αφορούν τώρα την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων κυρίως στην Αττική, η οποία χθες κατέγραψε 1.524 περιπτώσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές στο σύνολο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, εντοπίζεται τώρα στον Πειραιά, όπου η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1500% καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν επικρατήσει και αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάνοντας τα περιοριστικά μέτρα να φαντάζουν «λίγα» σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορούν να δώσουν.
Την ίδια ώρα βέβαια, ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τις απαγορεύσεις, αίροντας στην πράξη το lockdown, με συναθροίσεις και στο σπίτι εκτός των εξόδων που λόγω των περιορισμών στο ωράριο κυκλοφορίας οδηγεί σε ακόμη περισσότερους συνωστισμούς.
Οι ΜΕΘ
Το κυρίαρχο ενδιαφέρον της επιτροπής στρέφεται στη διαχείριση των αυξανόμενων περιστατικών, με τους ειδικούς να προβλέπουν μικρά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας – τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο – προκειμένου να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς την απαιτούμενη νοσηλεία. Αντίστοιχα, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για περιστατικά covid, με την σύμπτυξη κλινικών άλλων παθήσεων. Όσο για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ που έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία ασθενών με αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζονταν και πριν την πανδημία, καθώς η χώρα διέθετε μικρό αριθμό κλινών εντατικής.
Το επόμενο σοβαρό ζήτημα που θέτει η επιτροπή για τον έλεγχο της πανδημίας, είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, προτείνοντας την απελευθέρωση των τεστ, ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στα γρήγορα τεστ αντιγόνων και να είναι δυνατός ο έλεγχος στην παραμικρή υποψία.
Εδώ, οι προτάσεις αφορούν την ενεργοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και της αγοράς, ώστε η δυνατότητα ελέγχου να επεκταθεί τόσο, ώστε να επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση, ακόμη και από τις πρώτες μέρες που κάποιος είναι φορέας του ιού, ώστε να μην υπάρχει διασπορά από τους ασυμπτωματικούς.
Στη λογική αυτή και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της πανδημίας.
Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα
Έτσι, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων και την… βούλα της κυβέρνησης σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί κατ’ αρχάς η εξίσωση των ωρών κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με το πλαίσιο που ισχύει τις καθημερινές. Έτσι, άμεσα από αύριο αναμένεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00.
Επίσης, η μετακίνηση για άθληση αναμένεται να απελευθερωθεί σε ολόκληρη την οικεία περιφερειακή ενότητα καταργώντας έτσι τον περιορισμό που ίσχυε και ήθελε το SMS 6 στο 13033 να ισχύει μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.
Αντίστοιχα από την ερχόμενη Δευτέρα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους καταναλωτές, με αυστηρούς κανόνες, όπως την προϋπόθεση ραντεβού. Παράλληλα θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ.
Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στο protothema.gr την άποψη πως τα παραπάνω μέτρα είναι μονόδρομος γιατί στην εξίσωση της αποδοτικότητας του lockdown είναι ισχυρότερος από ποτέ ο παράγοντας της κόπωσης των πολιτών. «Μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων κάποιες απαγορεύσεις έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση και η επιστήμονες. Όταν όλοι είναι κουρεμένοι γύρω μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το μήνυμα. Το μήνυμα πως δεν γίνεται καταστρατήγηση των μέτρων από άποψη αλλά από ανάγκη πλέον. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να προσαρμοστεί το μείγμα της πολιτικής των περιορισμών για να υπάρχει αποσυμπίεση στους πολίτες» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η πορεία των κρουσμάτων μέχρι στιγμής μπορεί να δικαιολογήσει τα… ψήγματα χαλάρωσης για να επιτευχθεί περαιτέρω απόδοση των μέτρων, η άνοιγμα της οικονομίας ωστόσο αποτελεί διαφορετικό κεφάλαιο. Αυτό, γιατί αν και το λιανεμπόριο αυτό καθ’ αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, η κινητικότητα που συνεπάγεται αλλάζει τα δεδομένα.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Εάν, ωστόσο, τελικά αυτό αποφασιστεί τότε θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.
Λήγει το τελεσίγραφο Κικίλια για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας απεδείχθη τελικώς όπως φαίνεται το θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας στο ΕΣΥ, καθώς τα αγκάθια είναι πολλά για να «επιστρατευθούν».
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς με covid, οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πουν το «ναι» αφού εκτιμούν ότι είναι νομικά έωλοι αφού φοβούνται ότι θα βρεθούν μπροστά σε περιστατικά αστικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 50 ονόματα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που έχει ζητήσει τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Να σημειωθεί ότι η τελική λίστα που αναζητείται θα πρέπει να περιλαμβάνει 200 γιατρούς με ειδικότητες, παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, διαφορετικά θα γίνει επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς όπως έχει διαμηνύσει ο Βασίλης Κικίλιας.
Οι δυσκολίες της επίταξης
Ως μία από τις βασικές πηγές για την απορρόφηση- επίταξη στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών θεωρούνται οι ιδιωτικές κλινικές. Ήδη όμως οι «κλινικάρχες» είχαν συγκεντρώσει από τη πρώτη στιγμή 30 ονόματα γιατρών οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα συνδράμουν στο ΕΣΥ. Στην περίπτωση που επιλεγεί η δεξαμενή των ιδιωτικών κλινικών, θα παρουσιασθούν προβλήματα στην αντιμετώπιση περιστατικών non covid που νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς θα περιορισθεί ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού. Γεγονός που θα προκαλέσει βέβαια αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διαχείριση ασθενών που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ
Από την άλλη στην περίπτωση που επιλεγεί ο ΕΟΠΥΥ ως δεξαμενή για την επίταξη συμβεβλημένων γιατρών που ήδη συνεργάζονται με το κράτος, θα προκύψει επίσης πρόβλημα στην αντιμετώπιση των ασθενών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξάλλου οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν τους ασθενείς τους, αφού θα εργάζονται στα νοσοκομεία σε 8ωρες βάρδιες ενώ θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες.
Ταυτόχρονα άλλη μία δυσκολία είναι πως πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές συνεπώς το πρόβλημα είναι διπλό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους συνολικά 50 γιατρούς που έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, μόνο οι 5 είναι του ΕΟΠΥΥ (Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι) έπειτα από πρόσκληση που είχε σταλεί μέσω του Ε-ΔΑΠΥ.
Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει συνολικά στην Αττική 320 συμβεβλημένους παθολόγους και πνευμονολόγους, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 850 συμβεβλημένοι Γενικοί Γιατροί που επίσης είναι μία ειδικότητα που αναζητείται από το υπουργείο υγείας.
Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για το θέμα της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να «επιστρατευθούν» χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου
Σήμερα, 19 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου- ομάδα Α-. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.
Προτeραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου
Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.
Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.
Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.
Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.
Διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώρηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.
Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.
Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / ethnos.gr