Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση – Το πλάνο για το σταδιακό άνοιγμα

Την ώρα που η πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ είναι ασφυκτική.

Parallaxi
lockdown-αντίστροφη-μέτρηση-για-την-άρση-το-622748
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεπεράσει τα όριά τους καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ σε όλο το λεκανοπέδιο και οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να παρατείνουν για δύο ημέρες την συνεδρίασή τους για σταδιακή άρση του lockdown.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων που ολοένα και αυξάνονται, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βάζουν στην εξίσωση την πληγωμένη οικονομία της χώρας καθώς και την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, οι οποίοι έπειτα από την συμπλήρωση ενός έτους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown, δεν τηρούν απόλυτα τα μέτρα.

Η κυβέρνηση αναζητεί να ανοίξει τη «βαλβίδα εκτόνωσης», ενώ αρκετοί ειδικοί σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες πως το lockdown δεν εφαρμόζεται απόλυτα και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα νέο μείγμα μέτρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών για να δώσει στην κυβέρνηση έναν οδικό χάρτη ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων, με αυστηρούς όμως περιορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Ανοιγμα λιανεμπορίου

με click away από 22 Μαρτίου και με τον κωδικό SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου

Ανοιγμα βιβλιοπωλείων

Ανοιγμα κομμωτηρίων και επιχειρήσεων μανικιούρ – πεντικιούρ από 22 Μαρτίου (με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και οι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο)

Επαναξιολόγηση του μέτρου απαγόρευσης από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο (αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο)

Επαναξιολόγηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα, στις περιοχές που ισχύει

Αξιολόγηση του ανοίγματος της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με αυστηρού περιορισμούς μετά τις 15 Απριλίου

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία προς στιγμήν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πρόθεση όμως της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον οι μεγάλες βαθμίδες σταδιακά να επαναλειτουργήσουν. Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων.

Την Παρασκευή η συζήτηση για άρση lockdown

Ακυρώθηκε το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το πρωί της Τετάρτης 17 Μαρτίου. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και, σύμφωνα με πληροφορίες, όποια μέτρα θα ισχύσουν για την άρση του lockdown, θα εφαρμοστούν από την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί θα εξετάσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτής της εβδομάδας και με δεδομένο ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600 και τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν γεμίσει, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ήδη την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ως εναλλακτικά μέσα, ξεκινώντας με πρόταση για εκτεταμένη διενέργεια τεστ, στην προσπάθεια να ανιχνεύονται τα θετικά περιστατικά του ιού έγκαιρα και να μην δημιουργούν νέους «θύλακες» γύρω τους, που με τη σειρά τους επεκτείνουν τη διασπορά.

Έτσι, το τεστ θεωρείται καθοριστικό μέσο διαχείρισης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η πρόταση να θέτει θέμα διενέργειας πολύ περισσότερων από 60.000 τεστ σε ημερήσια βάση.

Επιπλέον, αυτή τη φορά, οι ειδικοί θα συζητήσουν τα διενεργούμενα τεστ να γίνονται πλέον στοχευμένα, με την αξιοποίηση και σε αυτό το κομμάτι της πανδημίας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τα φαρμακεία, ώστε τα περιστατικά που θα προκύπτουν να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Γιατί εκεί ο πληθυσμός είναι γνωστός και είναι καλύτερα αντιμετωπίσιμος από ένα τυχαίο δείγμα. Ταυτόχρονα μπορούν να τηρούνται στοιχεία διαστρωμάτωσης του πληθυσμού, για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών». Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν το επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

Εμβολιασμοί : Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Ανοίγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ομάδα Α) και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 19 Μαρτίου η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για αίτηση ενός ραντεβού για εμβόλιο στην ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι’ αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και προσέθεσε πως συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, «το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Ποιοι ανήκουν στην α’ ομάδα των ευπαθών

Όπως ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η διαδικασία για να εντοπιστούν οι ασθενείς που ανήκουν στην α’ ομάδα θα είναι δύσκολη, καθώς γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται. Οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία και μπορούν να αιτηθούν για το εμβόλιο είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. ‘Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΟ ΑΓΩΓΗ Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα) Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 Διάμεση πνευμονοπάθεια

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες) Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης Πνευμονική Υπέρταση

ΣΟΒΑΡΗ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4

ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύνδρομο Down

Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

Δύσκολες ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής – Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής

Το περασμένο 24ωρο άλλοι 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία – καθώς και στα δύο ιδιωτικά, του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid – με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η ροή των ασθενών προς τις κλινικές ή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid παραμένει αμείωτη. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στη μεγάλη εστία της επιδημίας, στην Αττική.

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελούν τον πιο «σκληρό» αλλά αξιόπιστο δείκτη τόσο για την ανοδική πορεία της επιδημίας αλλά και για την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική -όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Πλέον, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνοντας το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία αναπτύσσει Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκκενώσει και άλλο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο λεκανοπέδιο και να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου». Ακόμη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ / ethnos.gr / in.gr / OPEN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα