Lockdown και εγκρίσεις εμβολίων στη σκιά της μετάλλαξης

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στην Νέα Υόρκη

Parallaxi
lockdown-και-εγκρίσεις-εμβολίων-στη-σκιά-της-705361
Parallaxi
Η εικόνα της πανδημίας, σήμερα 5/1 – Πηγή: John Hopkins University
Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της 4ης Ιανουαρίου

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο γνωστοποίησε πως οι τοπικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της ιδιαίτερα μεταδοτικής «βρετανικής» μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, προκαλώντας ανησυχίες για την ικανότητα των νοσοκομείων να ανταποκριθούν αν αυτή η μετάλλαξη εξαπλωθεί ταχύτατα στην Πολιτεία.

Ο Κουόμο ανέφερε σήμερα ότι ένας άντρας στα 60 του, που ζει στην πόλη Άλμπανι, διαγνώσθηκε με το νέο στέλεχος του ιού. Ο άντρας, που αναρρώνει, δεν είχε ταξιδέψει το πρόσφατο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι πραγματοποιείται εξάπλωση στην κοινότητα.

Η Νέα Υόρκη έχει πραγματοποιήσει 5.000 τεστ για το νέο στέλεχος του ιού – και μέχρι στιγμής εντόπισε μόνο ένα κρούσμα. Ο κυβερνήτης Κουόμο πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε «ανατροπή των δεδομένων» αν το νέο στέλεχος αυξήσει τις νοσηλείες και αναγκαστούν περιοχές να κλείσουν.

«Μείνετε σπίτι»: Ο Μπ. Τζόνσον ανακοίνωσε επαναφορά σε απόλυτο lockdown ολόκληρης της Αγγλίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τη Δευτέρα ένα νέο πανεθνικό απόλυτο lockdown στην Αγγλία, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, που απειλεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας, προτού ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην χώρα εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού.

Το νέο απόλυτο lockdown θα ισχύσει ως νόμος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες πρέπει από τώρα να τηρούν τους νέους κανόνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα νέο, περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εγκαταλείποντας την πολιτική lockdown ανά περιφέρεια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι», είπε.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων από αύριο Τρίτη και κανόνες που απαιτούν από τους περισσότερους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, εκτός από βασικές αγορές, σωματική άσκηση και άλλες περιορισμένες εξαιρέσεις.

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Καθώς η Βρετανία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τα κρούσματα ημερησίως καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, οι επικεφαλής ιατροί αξιωματούχοι της χώρας προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της Covid-19 μπορεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας μέσα στις επόμενες 21 ημέρες.

Η αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού, σημειώνουν αξιωματούχοι και ενώ αναγνωρίζουν ότι η πανδημία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, λένει ότι υπάρχει φως του τούνελ, που είναι οι εμβολιασμοί.

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ μίλησε για «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αλλά ακόμη και με την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στη χώρα, ο αριθμός μολύνσεων και θανάτων λόγω της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από την Covid-19, ενώ σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 58.784 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα από το βραδινό διάγγελμα Τζόνσον, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την επιβολή του αυστηρότερου lockdown μετά τον Μάρτιο, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

Ξανά σε lockdown ο Λίβανος έως τα τέλη Ιανουαρίου

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι η χώρα τίθεται ξανά υπό περιορισμό από μεθαύριο Πέμπτη ως τα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω ανάφλεξης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό μετά τις γιορτές και μπροστά στον κίνδυνο απόλυτου κορεσμού των νοσοκομείων. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ενέκρινε την επανέναρξη της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, για να τονώσει την οικονομία, προκαλώντας οργή στους ιατρικούς κύκλους, καθώς ήδη ο δείκτης πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρισκόταν σε κρίσιμο επίπεδο.

Η χώρα θα τεθεί ξανά σε περιορισμό «από την Πέμπτη το πρωί ως την 1η Φεβρουαρίου το πρωί», δήλωσε στον Τύπο ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού κλιμακίου στο οποίο έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο πλαίσιο των μέτρων, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 ως τις 05:00, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα παραμείνει ανοικτό, αλλά ο αριθμός των επιβατών «θα μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», ανέφερε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Φάχμι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα εφαρμοστεί ξανά το μέτρο της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων εκ περιτροπής με το σύστημα των μονών-ζυγών κατά τη διάρκεια του lockdown.

Τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν – έφθασαν τα 3.500 την Πέμπτη, έναντι 1.000 ως 2.000 την ημέρα τις προηγούμενες εβδομάδες – όπως και ο αριθμός των περιπτώσεων με σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, που χρειάζονται εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Η χαλάρωση των μέτρων ενόψει εορτών προκάλεσε «μεγάλο πρόβλημα. Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες και θα δούμε τον δείκτη θνητότητας να αυξάνεται», προειδοποίησε ο Μαχμούντ Χασούν, επικεφαλής της κλινικής εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι. «Είμαστε σχεδόν γεμάτοι ήδη και δεν έχουμε καν δει ακόμη τις συνέπειες της περιόδου των γιορτών», συνόψισε.

«Είναι πλέον σαφές ότι η πρόκληση της πανδημίας φθάνει σε επίπεδο που απειλεί τις ζωές Λιβανέζων, τα νοσοκομεία δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθούν ασθενείς», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Η χώρα έχει καταγράψει αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, την 21η Φεβρουαρίου, πάνω από 192.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων σχεδόν 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

«Δεν υπάρχουν πλέον κενές κλίνες σε ορισμένες ΜΕΘ (…) Χρειαζόμαστε εξαιρετικά μέτρα και αυστηρή εφαρμογή τους», τόνισε νωρίτερα χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ.

Οι αρχές φοβούνται ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων πλήττει και τις τάξεις του ιατρικού προσωπικού: μέχρι την Κυριακή είχαν προσβληθεί 1.997 γιατροί, εκ των οποίων έχουν υποκύψει 12.

Η χώρα αναμένει μέσα στον Φεβρουάριο τις πρώτες παραδόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό.

Το νέο λοκντάουν επιβάλλεται καθώς ο Λίβανος παραμένει βυθισμένος σε οικονομική κρίση, έκρηξη της ανεργίας, αλλά και τον διπλασιασμό του ποσοστού της φτώχειας, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Η οικονομική κρίση ώθησε το λιβανέζικο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση και παρέλυσε τις τράπεζες, με τους πολίτες πλέον αποκλεισμένους από τις αποταμιεύσεις τους. Η προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού γίνεται ολοένα δυσκολότερη.

Το σύστημα υγείας έφθασε στα όριά του το καλοκαίρι, εν μέσω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, όταν σημειώθηκε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, που διέλυσε ολόκληρες συνοικίες της Βηρυτού – καταστρέφοντας νοσοκομεία -, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 200 νεκρούς.

Μεξικό: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η ομοσπονδιακή επιτροπή για την προστασία από τους υγειονομικούς κινδύνους (COFEPRIS), ο αρμόδιος εποπτικός φορέας στο Μεξικό, ενέκρινε χθες Δευτέρα την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού το οποίο ανέπτυξαν η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έκαναν γνωστό ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ και ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Η επιτροπή «έδωσε άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον του SARS-CoV-2», ανέφερε μέσω Twitter ο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί η χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αξιοποίηση του εμβολίου αυτού έχει ήδη εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή και την Ινδία.

Για «πολύ καλή είδηση» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της μεξικανικής Εμπράρδ, επίσης μέσω Twitter, τονίζοντας πως μετά την εξέλιξη αυτή, «η παραγωγή του θα αρχίσει σύντομα στο Μεξικό».

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου της Moderna

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για την τρίτη χώρα που το εγκρίνει, την πρώτη εκτός βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έκλεισε συμφωνία μαζί της για την προμήθεια «6 εκατομμυρίων δόσεων» του εμβολίου της και «οι πρώτες παραδόσεις» αναμένεται «να αρχίσουν τον Ιανουάριο».

Το εμβόλιο της Moderna είχε ήδη εγκριθεί από τους εποπτικούς φορείς των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ τη χορήγηση άδειας για την αξιοποίησή του εξετάζουν το τρέχον διάστημα οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αρχές του Ισραήλ διεξάγουν εκστρατεία ανοσοποίησης με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς παγκοσμίως: θέλουν να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι θεωρείται πως ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες περί τα τέλη Ιανουαρίου. Ο εμβολιασμός άρχισε τη 19η Δεκεμβρίου με το προϊόν που ανέπτυξαν η Pfizer και η BioNTech.

Η Τράπεζα του Ισραήλ, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, εκτίμησε χθες ότι η ισραηλινή οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 αν ο εμβολιασμός συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, το Ισραήλ έχει καταγράψει ως εδώ 3.416 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 441.542 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Η Moderna ανέφερε χθες πως πλέον προβλέπει ότι θα παραχθούν τουλάχιστον 600 εκατ. δόσεις του εμβολίου της μέσα στο 2021, από εκατό εκατομμύρια που ήταν η εκτίμησή της ως εδώ. Η διεύθυνση της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει επενδύσεις και προσλήψεις ώστε να παραχθούν έως ακόμη και 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της μέσα στη χρονιά.

Ως τώρα η εταιρεία έχει προμηθεύσει περίπου 18 εκατομμύρια δόσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (έχει συμφωνήσει να της παραδώσει 200 εκατ. δόσεις), ενώ έχει υπογράψει επίσης συμφωνία με την κυβέρνηση του Καναδά για την προμήθεια 40 εκατ. δόσεων.

FDA: Πρόωρη η όποια καθυστέρηση στη 2η δόση ή η μείωση των δόσεων των εμβολίων για τον κορονοϊό

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, τάχθηκε -προς το παρόν τουλάχιστον- ενάντια στις προτάσεις για αλλαγή στις δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού (μείωση του αριθμού των δόσεων από δύο σε μία ή περιορισμός των δύο δόσεων στο μισό η κάθε μία) ή στην καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, προκειμένου να εμβολιασθούν περισσότεροι άνθρωποι έστω με την πρώτη δόση.

Η FDA χαρακτήρισε «λογικούς» τους σχετικούς προβληματισμούς των επιστημόνων που περιλαμβάνουν και τον συνδυασμό δόσεων από διαφορετικά εμβόλια (ελλείψει και επαρκών εγκεκριμένων εμβολίων μέχρι στιγμής) και οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές. Όμως στην ανακοίνωση της τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η πρόταση για αλλαγές στις δόσεις ή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την FDA (σ.σ. Pfizer/BioNTech και Moderna), είναι πρόωρη και δεν εδράζεται στέρεα στα διαθέσιμα δεδομένα».

«Χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα που να υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές στη διαχείριση των εμβολίων, διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υποσκάπτοντας την ιστορική προσπάθεια εμβολιασμού για προστασία του πληθυσμού από την Covid-19», αναφέρει στη δήλωση της η FDA και υπενθυμίζει ότι «για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτείται μεσοδιάστημα 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ενώ για το εμβόλιο της Moderna 28 ημερών».

Η όλη επιστημονική συζήτηση -και διαμάχη- απέκτησε πιο έντονη διάσταση μετά την προ ημερών «αιρετική» απόφαση των βρετανικών υγειονομικών αρχών να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ή να συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.

Η FDA τονίζει ότι για να διασφαλιστεί η αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% που έδειξαν οι δοκιμές των δύο ανωτέρω εμβολίων, είναι σημαντικό αυτά να χορηγούνται χωρίς τροποποιήσεις στην ποσότητα ή στον χρονισμό των δόσεων τους. Όπως επισημαίνει, από τα ανεπαρκή στοιχεία των κλινικών δοκιμών των εμβολίων με βάση όσους εθελοντές δεν έκαναν δύο δόσεις, «δεν μπορούμε να συμπεράνουμε οτιδήποτε βέβαιο σχετικά με το βάθος ή τη διάρκεια της προστασίας μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου».

Όπως τονίζει, «αν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά πόσο τους προστατεύει ένα εμβόλιο, υπάρχει πιθανότητα για πρόκληση βλάβης, επειδή μπορεί να υποθέσουν ότι είναι πλήρως προστατευμένοι, ενώ δεν είναι, και κατά συνέπεια να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αναλαμβάνοντας περιττούς κινδύνους».

Συνεπώς, καταλήγει η FDA, «εωσότου οι κατασκευαστές των εμβολίων διαθέτουν στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε αλλαγή, συνεχίζουμε να συνιστούμε με έμφαση όπως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας ακολουθούν το εγκεκριμένο από την FDA πλάνο δόσεων για κάθε εμβόλιο κατά της Covid-19».

Ινδία: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 150.000, πάνω από 10,35 εκατ. κρούσματα

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.375 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.356.844.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 201 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 149.850 νεκρούς ως εδώ.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 231.036.

Τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης βρίσκονται σε πτώση από τον Δεκέμβριο. Η εξάπλωση του ιού έφθασε στην κορύφωση τον Σεπτέμβριο.

Γερμανία: 11.897 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 944 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.897 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.787.410, δείχνουν σήμερα Τρίτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Παράλληλα, ακόμη 944 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 35.518 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης που άρχισε στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία την 27η Δεκεμβρίου 265.986 άνθρωποι είχαν ανοσοποιηθεί μέχρι χθες Δευτέρα, κατά τους αριθμούς του Ινστιτούτου. Πρόκειται για 114.600 φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας και περίπου 123.100 μέλη του ιατρικού προσωπικού. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διαβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός «ανοίγει τον δρόμο» ώστε η χώρα να μπορέσει το προσεχές διάστημα να ξεπεράσει την πανδημία «βήμα-βήμα».

Βραζιλία: Πάνω από 20.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 543 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 543 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως εδώ τους 196.561 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 20.006 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τους 7.753.752.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη χώρα, παραμένει αυτή που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα (1.473.670 κρούσματα, 46.888 θάνατοι), ακολουθούμενη από αυτή του Ρίο ντε Ζανέιρο (439.435, 25.617).

Χθες οι αρχές στη Σαν Πάουλου επιβεβαίωσαν τα δύο πρώτα κρούσματα στη Βραζιλία της μεταλλαγμένης παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θεωρείται πιο μολυσματική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα