Top

Lockdown: Προς άρση μέτρων από το Σάββατο παρά τις διαφωνίες και τους φόβους

Στο «τραπέζι» και οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Τα τελευταία σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία

Parallaxi
lockdown-προς-άρση-μέτρων-από-το-σάββατο-παρά-719070
Parallaxi

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις και ανακοινώσεις που θα αλλάξουν το πλαίσιο του lockdown οδηγώντας σε χαλάρωση των μέτρων και επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα που αφορούν στην επιδημιολογική καμπύλη αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται την Τετάρτη να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο άρσης ορισμένων εκ των περιορισμών. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 738, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην ενημέρωση της Δευτέρας, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν πως βιώνουμε μέρα με την ημέρα την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας. Εφόσον αυτό συμβεί τότε τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή μείωση των ημερησίων κρουσμάτων και σε δεύτερο χρόνο η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση ως έχει με το lockdown σε αυτή του την μορφή δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε κυρίως λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν άμεσα, την ίδια μέρα, ή την επόμενη (Πέμπτη) οι ανακοινώσεις

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Πρώτες στην σειρά των επερχόμενων ανακοινώσεων είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση. Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα. Μένει να φανεί εάν αυτό θα γίνει με τη μέθοδο του click away ή η απόφαση να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία

Στο φλέγον ζήτημα των σχολείων τώρα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχαν συνδέσει την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την διενέργεια των self tests. Η προμήθειά τους λοιπόν θα κρίνει και το πότε τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσαν λιανεμπόριο και σχολεία να επαναλειτουργήσουν μαζί, ωστόσο ειδικά για το δεύτερο, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας. Έτσι, με δεδομένες και κάποιες προτάσεις από τους επιστήμονες πως δεν θα είχε αρνητική επίπτωση τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά φαίνεται πως το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά.

Εάν δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου τότε θα μετατεθεί για τις 12, ή για τις 8, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στο… κόκκινο οι «σκληροί δείκτες»

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν καίρια χτυπήματα στον κορωνοϊό, σταματώντας τη μετάδοσή του, είτε μέσω των εμβολίων είτε μέσω των ελέγχων και ιδίως των πολυαναμενόμενων self test , είτε πολεμώντας τον μέσα στα νοσοκομεία, και προσβλέποντας παράλληλα σε έναν γνωστό σύμμαχο, στην καλοκαιρία της άνοιξης, για τον περιορισμό των μολύνσεων.

Ενώ το τείχος ανοσίας έναντι του ιού συνεχίζεται να υψώνεται με ικανοποιητικό ρυθμό στη χώρα μας, με 1.630.000 δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε πολίτες, σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή μάχη των επαγγελματιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.150 ασθενείς. Τουλάχιστον 1.232 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες και 738 είναι διασωληνωμένοι.

Υπό την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργούν οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι, οι νεκροί (χθες κατέληξαν 65 άνθρωποι, συνολικά μέσα στον Μάρτιο οι νεκροί ανέρχονται σε 1.441), οι δείκτες της οικονομίας και της «βαριάς» ψυχολογίας των πολιτών, θα κληθούν αύριο οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσουν αν υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση της επιδημίας.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίασή τους θα εισηγηθούν την άρση ή μη κάποιων περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και σχολείων. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν καταθέσει από την περασμένη Παρασκευή αιτήματα προς την Επιτροπή για το άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων καθώς και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η εστία της Αττικής και η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η Αττική κρατάει σταθερά την πρωτιά των νέων διαγνώσεων – χθες καταγράφηκαν 773 κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου 1.724 κρουσμάτων στην επικράτεια. Ο πυρήνας της επιδημικής εστίας στο λεκανοπέδιο βρίσκεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών, δηλαδή στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους, όπου καταγράφηκαν 178 μολύνσεις. Ακολουθεί ο Πειραιάς (161 κρούσματα), ο Δυτικός τομέας (136), ο νότιος (102), ο βόρειος τομέας (93 κρούσματα) και ο νότιος (99).

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου το περασμένο 24ωρο έγιναν 204 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 – ήταν έπειτα από πολλές ημέρες λιγότερες από τις μισές εισαγωγές που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, ποσοστό 43% των συνολικών εισαγωγών. Με δεδομένο ότι οι εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού αποτελούν σκληρό δείκτη σημαντικό για την αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας, αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τους αρμόδιους η αποτύπωση του συγκεκριμένου δείκτη σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια αρχόμενη, αδιόρατη αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.

Συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής οι νοσηλευόμενοι χθες το βράδυ ανέρχονταν στους 2.454, με τους διασωληνωμένους να είναι 417.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας βρίσκονταν χθες το βράδυ 17 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, ενώ στις 15 Μαρτίου οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω κορωνοϊού ήταν 9. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στους διασωληνωμένους ηλικίας 40-64 (από 199 πριν δυο εβδομάδες, έφτασαν τους 263), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραγωγικές ηλικίες αποτελούν πλέον σταθερό κομμάτι των ανθρώπων που νοσούν βαρύτατα από τη λοίμωξη covid-19.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρατηρήθηκαν εικόνες έντονου συνωστισμού, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γίνονται με μικρό, αλλά αμείωτο ρυθμό.

Χθες καταγράφηκαν 241 νέες λοιμώξεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 130 της προηγούμενης Δευτέρας.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται πλέον στους 1.092, με την πλειονότητα αυτών να νοσηλεύονται στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Το δίχτυ ασφαλείας των self test

Πέντε εταιρείες αναλαμβάνουν την προμήθεια των – αρχικά – 10 εκατομμυρίων self tests, τα οποία στοχεύεται να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να γίνει ομαλή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εξής εταιρίες: Swiss Med που μπορεί να διαθέσει 3.000.000 τεμάχια, Ξενοφών Γερμανός με 2.500.000 τεμάχια, η εταιρεία Roche που δύναται να παραδώσει 1.900.000 τεμάχια, η Anats με 1.000.000 τεμάχια και η Marvifarm με, επίσης, 1.000.000 τεμάχια.

Τα τεστ θα έχουν τη δυνατότητα εξέτασης τόσο δείγματος σιέλου όσο και ρινικού επιχρίσματος, κάτι που αποτελούσε κριτήριο συμμετοχής στο διαγωνισμό. Το ίδιο προϊόν, δηλαδή, θα μπορεί να δεχθεί είτε δείγμα σιέλου είτε δείγμα από τη μύτη.

Πλέον ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου. Θα ακολουθήσει η κατακύρωση των συμβάσεων ώστε οι εταιρίες να παραδώσουν τα τεστ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, δηλαδή μέσα σε διάστημα 7 ημερών.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες. Ειδικά για τα σχολεία επίκειται νομοθετική ρύθμιση, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη πώς θα αποδεικνύεται ότι ένας μαθητής πραγματοποιεί εβδομαδιαίως το τεστ, πιθανότατα με επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων του.

Ανοίγει στις 2 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 65-69

Από τις 2 Απριλίου οι Έλληνες πολίτες ηλικίας 65-69 ετών θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ανοίγει την ίδια ημέρα για τις συγκεκριμένες ηλικίες.

Από την 1η Απριλίου εξάλλου, θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ την ίδια ώρα σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000 σε ολόκληρη τη χώρα, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο, εφόσον και γιατροί κρίνουν ότι αυτό είναι πιο ασφαλές.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί εμβολιαστική κάλυψη με μια δόση που φτάνει το 10,14%.

Έως την ώρα της ενημέρωσης (Δευτέρα 29-03-2021) είχαν πραγματοποιηθεί 26.000 εμβολιασμοί και από την πρώτη μέρα μέχρι τη Δευτέρα συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε νέο μηχανισμό αναπλήρωσης με λίστα αναμονής, στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να μπαίνουν και το σύστημα θα τους καλεί μέσω sms για μελλοντικό ραντεβού όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις κάτι που στην ουσία θα τους βοηθήσει να εμβολιάζονται νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού τους.

Επίσης, ανέφερε ότι στον μηχανισμό αναπλήρωσης εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα μπουν και οι εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο- 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 360.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Σε σχετική ερώτηση για το πόσες δόσεις εμβολίου αναμένονται το καλοκαίρι και ποτέ θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ο κος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες όλες τις παραδόσεις αλλά οι εμβολιασμοί μπορούμε να πούμε ότι αυξάνονται σημαντικά τους 2 επόμενους μήνες.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα ανά ηλικιακή ομάδα είπε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην ηλικιακή ομάδα των 70-75 ετών, η οποία ξεπερνά το 50% και ότι αντίστοιχα στις ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών έχει εμβολιαστεί το 55%, στους 75-79 ετών το 75%, στους 80-84 ετών το 64% και στους άνω των 85 ετών το 60%.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα