Top

Lockdown: Συνταγή παράτασης με μερική άρση περιορισμών

Αποφασίζουν οι ειδικοί για τη χρήση διπλής μάσκας - Τι αλλάζει από σήμερα στις μετακινήσεις

Parallaxi
lockdown-συνταγή-παράτασης-με-μερική-άρση-πε-711449
Parallaxi
Φωτογραφίες: Μάριος Δαδούδης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα του κορονoϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός διασωληνωμένων καταγράφει σταθερή άνοδο.

Αποκαλυπτικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.400 και οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 320.

Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει το «επίκεντρο», παρότι βρίσκεται σε lockdown, με το ενδεχόμενο παράτασής του να είναι ορατό βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 687 κρούσματα από τα συνολικά 1.400.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τα στοιχεία σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η εκπεφρασμένη άποψη αρκετών επιστημόνων πως δεν τελειώνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν την παράταση του lockdown να είναι για τα καλά στο τραπέζι.

Σήμερα, Παρασκευή συνεδριάζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση.

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα.

Στο κάδρο υπάρχει και μία πιθανή μέση λύση που από την μία δεν θα αφορά σε παράταση και από την άλλη θα επαναφέρει κάποιες από τις δραστηριότητες πάντα με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών. Εάν ένα τέτοιο σενάριο τεθεί σε εφαρμογή, τότε θα μπορούσαμε να δούμε το λιανεμπόριο να επαναλειτουργεί από την 1η Μαρτίου, μόνο με click away προκειμένου να «κινηθεί» η αγορά.

Επιστήμονες και κυβέρνηση θα μελετούν τα στοιχεία καθημερινά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν αναχαιτίσουν την τελική επίθεση του ιου, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εισαγωγές αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο γίγαντα του συστήματος Υγείας νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην εντατική και 112 στις κλινικές κορονοϊού.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ρεκόρ εισαγωγών στο ΕΣΥ – Πίεση στις ΜΕΘ

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 διασωληνωμένους, αριθμός που προφανώς δείχνει την πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα στις 11 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων κινούνταν στα ίδια επίπεδα με τα χθεσινά (1.327), ωστόσο οι διασωληνωμένοι ήταν 281, σχεδόν 40 λιγότεροι. Την 1η Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 248. Μέσα σε δυόμισι εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση κατά 29% στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σύμφωνα δε με όσα έχουν αναφέρει οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται περαιτέρω αύξηση σε νοσηλευόμενους και στη συνέχεια σε διασωληνωμένους, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής. Έγιναν 277 νέες εισαγωγές, με το 61% αυτών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, 170 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία, σε απλές κλινικές και σε Μονάδες, δηλαδή 67 περισσότεροι ασθενείς από όσους εισήχθησαν προχθές.

Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 2.201 ασθενείς, με τους 1.617 σε απλές κλινικές και τους 584 σε Μονάδες. Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι είναι 1.128, με τους 200 εξ αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες. Τα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Αττικόν συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, 287, 147 και 117, αντίστοιχα, δοκιμάζοντας τα όρια των επαγγελματιών υγείας. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σχεδόν σταθεροί τις τελευταίες ημέρες. Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 418 ασθενείς, με τους 348 να νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και τους 70 σε Μονάδες. Τέλος, άλλοι 362 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας.

Σε αναμονή για τις νέες συστάσεις στη χρήση της μάσκας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Βεβαίωση μετακίνησης: Από σήμερα οι αλλαγές στο έντυπο – Τι να προσέξουν εργοδότες, εργαζόμενοι

Η κακοκαιρία Μήδεια, που έπληξε τη χώρα και δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα, μετέθεσε και το καθεστώς για τη νέα βεβαίωση μετακίνησης, που ισχύει πλέον από σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Πλέον, αλλάζουν όλα τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πολιτών για λόγους εργασίας καθώς εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα – βεβαιώσεις μετακίνησης που θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα. Σημειώνεται ωστόσο, ότι μέχρι και της Τρίτη 16 Φεβρουαρίου από τις αρμόδιες Αρχές θα γίνονται μόνο συστάσεις προς τους εργαζομένους που θα έχουν τις παλιές βεβαιώσεις.

Επομένως όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να εφοδιαστούν με τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, ακόμη και όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους έντυπα με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερης της 15ης Φεβρουαρίου. Για τα νέα έντυπα των εργαζομένων φροντίζουν οι εργοδότες.

Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση. Σημειώνεται από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασίας, αλλά και νόμιμης άδειας,

οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. Παράλληλα σημειώνεται ότι:

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15/2/2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr. Η Βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με νέο έντυπο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Με νέο έντυπο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Δημόσιο – Επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι – Δημοσιογράφοι

Για το δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων

Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα