«Μαύρος» Νοέμβριος – Ανησυχία για αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων
Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία της χώρας
«Μαύρος» αναδεικνύεται ο Νοέμβριος για την Ελλάδα καθώς οι θάνατοι από κοροναϊό λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις. Μέσα στις 15 ημέρες του Νοεμβρίου έχουμε σχεδόν τους μισούς θανάτους (πάνω από 480) συνολικά από την έναρξη της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι αυτός ο μήνας θα είναι τραγικά φονικός μέχρι τη λήξη του.
Οι 71 νεκροί χθες σε μία ημέρα, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 3 ώρες, δείχνει τη σφροδρότητα του δευτέρου κύματος της πανδημίας η οποία μετρά για την Ελλάδα σχεδόν 75 χιλιάδες κρούσματα. Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της αρρώστιας τις επόμενες ημέρες καθώς περιμένουν υψηλά νούμερα και σε κρούσματα και σε θανάτους και φυσικά σε ανθρώπους που χρειάζονται Εντατική.
Είναι ενδιαφέρον επίσης το στοιχείο ότι τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα οι θάνατοι κινούνταν σε μονοψήφιο αριθμό και πλέον μιλάμε καθημερινά για 50 ή για 70 νεκρούς.
Ακόμη πιο δραματικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Mega, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 8 νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 39 ετών. Η νόσος χτυπά πλέον και τους νέους και κανείς δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένος.
Την Κυριακή μπορεί τα κρούσματα να εμφανίζονται χαμηλά, 1.698, όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι έγιναν μόλις 14 χιλιάδες τεστ, σχεδόν τα μισά απ’ ότι γίνονται καθημερινά. Και η εικόνα αυτή δεν θα βελτιωθεί ίσως πριν από το επόμενο Σαββατοκύριακο οπότε κι αναμένονται τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν επιβληθεί, με κυριότερη φυσικά την καραντίνα.
Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των θανάτων και το ΕΣΥ συνεχίσει να πιέζεται, τότε όχι μόνο δεν θα σταματήσει η καραντίνα στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά θα ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες. Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε… “.
“Ότι υπάρχει πίεση υπάρχει και περισσότερες εισαγωγές… Στην Αθήνα ακόμα δεν έχουμε την πίεση που έχει η Θεσσαλονίκη αλλά μας ανησυχεί ο αριθμός. Θα θέλαμε εθελοντές, αυτό είναι βέβαιο… Είναι ένας αγώνας δρόμου” συμπλήρωσε η κυρία Γκάγκα.
Η δραματική έκκληση που κάνουν οι επιστήμονες για βοήθεια, δείχνει ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του και αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των ασθενών τότε η Ελλάδα μπορεί να γίνει δυστυχώς… Μπέργκαμο.
Προκειμένου να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο για χρήση ακόμη και άλλων χώρων, όπως το Βελλίδειο ή άλλα κλειστά γήπεδα για να υποδέχονται ασθενείς. Κάτι που βεβαίως προϋποθέτει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλωστε, η αύξηση κατά 72% μέσα σε μία εβδομάδα των διασωληνωμένων δείχνει την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Χριστούγεννα με sms;
Την ένατη μέρα από την επιβολή του καθολικού lockdown, καθώς και τη δεύτερη από την αυστηροποίηση των μέτρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας διανύει η Ελλάδα, ενώ από αύριο, Δευτέρα, θα βρεθούμε ακριβώς δύο εβδομάδες από την 30η Νοεμβρίου, ονομαστική ημερομηνία άρσης του.
Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας δεν δείχνει σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση της άρσης της καραντίνας, αφού μπορεί τα κρούσματα να ήταν αισθητά μειωμένα σήμερα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο τόσο ο αριθμός των θανάτων, όσο αυτός των διασωληνομένων παραμένει τρομακτικά υψηλός.
Άλλωστε ο λόγος που η χώρα οδηγήθηκε σε γενικό lockdown, είναι η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στα όριά του. Έτσι, όλα δείχνουν… παράταση του lockdown και μέσα στον Δεκέμβριο. Πλέον, το στοίχημα είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και να μην τα γιορτάσουμε παρέα με το SMS στο 13033.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις ΜΕΘ
Η στιγμιαία ανακούφιση, πως τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.698 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, έδωσε τη θέση της στην ανησυχία, αφού ανακοίνωσε επίσης, τον αριθμό των 71 θανάτων και 392 διασωληνωμένων.
Σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 72%. Συγκεκριμένα, μόλις τις τελευταίες επτά ημέρες 164 βαριά ασθενείς με κοροναϊό διασωληνώθηκαν.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά καθημερινά το αρνητικό ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας, φτάνοντας μια ανάσα από ακόμα ένα «μαύρο» ορόσημο, αυτό των 400.
Εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου εξαντλούνται και οι ελάχιστες ΜΕΘ που λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως με κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, μονάδες καρδιοχειρουργικές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας πως αυτό είναι «καλύτερα από ένα θάλαμο νοσηλείας αλλά δεν είναι ΜΕΘ».
«Ένα σύστημα με 35.000 κρεβάτια, δεν θα γονάτιζε σε αυτή τη φάση στη Θεσσαλονίκη εάν λειτουργούσε ο απαραίτητος αριθμός κλινών ΜΕΘ και μάλιστα την ώρα που τα γενικά περιστατικά διακομίσθηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ και σταμάτησαν τα χειρουργεία που μετά απαιτούν ΜΕΘ» ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στην ενημέρωση της Παρασκευής, η κα. Παπαευαγγέλου, η οποία είχε περιγράψει πως το lockdown θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα στο θέμα της διάδοσης του ιού, δηλαδή θα παρατηρηθεί μείωση νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων ωστόσο από την ασθένεια θα παραμείνει ψηλός για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Η ίδια σημείωσε συγκεκριμένα πως οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν πριν από έναν μήνα. Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και ο χρόνος παραμονής στις ΜΕΘ υπολογίζεται σε 11 μέρες. Χρειάζονται δηλαδή, 15 με 20 μέρες από την εφαρμογή του Lockdown προκειμένου να υπάρξει μείωση στον αριθμό θανάτων.
Μία διασωλήνωση κάθε 40 λεπτά
Τα στατιστικά για τον κοροναϊό είναι αμείλικτα. Κάθε 40 λεπτά πραγματοποιείται μια διασωλήνωση, ενώ κάθε 20 λεπτά υπάρχει μια εισαγωγή για νοσηλεία στα νοσοκομεία της χώρας.
Στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 400 άτομα, ενώ αρκετοί είναι νεαρής ηλικίας.
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς και για τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται 168 ασθενείς και μόλις μία κλίνη ΜΕΘ στην πόλη να είναι διαθέσιμη.
Γεμάτη και η μονάδα στα Τρίκαλα όπου από τα 10 κρεβάτια ένα είναι κενό. Στην Καρδίτσα άρχισαν ήδη διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με 2 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στην ΜΕΘ της Χαλκίδας.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το σύστημα υγείας καθώς αν τα κρούσματα και οι εισαγωγές δεν μειωθούν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο θα καταρρέει σαν ντόμινο.
Μάλιστα, οι θάνατοι δεν αναμένεται να μειωθούν τις επόμενες μέρες. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Open. «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες. Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε» υπογράμμισε.
«Ότι υπάρχει πίεση υπάρχει και περισσότερες εισαγωγές. Στην Αθήνα ακόμα δεν έχουμε την πίεση που έχει η Θεσσαλονίκη αλλά μας ανησυχεί ο αριθμός. Θα θέλαμε εθελοντές, αυτό είναι βέβαιο. Είναι ένας αγώνας δρόμου» συμπλήρωσε.
Τρεις θάνατοι την ώρα
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα νούμερα των θανάτων. Χθες οι νεκροί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έσπασαν το «φράγμα» των 1.000 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, ενώ το χθεσινό σοκ, ακολούθησε ακόμα ένα σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 71 θανάτους σε μόλις 24 ώρες.
Δηλαδή, σχεδόν 3 θανάτους την ώρα…
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει το MEGA, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 8 νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 39 ετών.
«Η επιδημία έχει ξεφύγει»
«Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα μαραθώνιο. Και ότι τα δύσκολα, μπορεί να είναι και μπροστά…» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας στο «Αττικών», Ηρακλής Τσαγκάρης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων».
Κομμένη… στη μέση η χώρα με πανδημία δύο «ταχυτήτων»
Η βόρεια Ελλάδα έχει μπει ήδη στον αναπνευστήρα. Περισσότερα από τα μισά κρούσματα καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στο νότο, όπως στην Αττική και την Πελοπόννησο, οι νέες λοιμώξεις είναι λιγότερες.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που αποκαλύπτει το Βήμα δείχνουν πως η βόρεια Ελλάδα «φλέγεται».
Στην Κεντρική Μακεδονία, με πληθυσμό 1.837.777 άτομα, καταγράφεται το 48% των συνολικών κρουσμάτων. Στη Θεσσαλία, με πληθυσμό 718.640 άτομα, καταγράφεται το 11,1% των συνολικών κρουσμάτων, ενώ στην Αττική με πληθυσμό 3.742.235 άτομα, καταγράφεται το 22% των συνολικών λοιμώξεων. Στην Πελοπόννησο, καταγράφεται μόλις το 2,5% των κρουσμάτων.
Ο ιός καλπάζει στην Θεσσαλονίκη με τους κατοίκους να είναι θορυβημένοι.
Παρόλο που το λεκανοπέδιο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα όσον αναφορά στα κρούσματα, οι Αθηναίοι φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι πως το lockdown θα παραταθεί.
Ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καραντίνα πολύ περισσότερες ημέρες τα κρούσματα είναι υπερτετραπλάσια από την Αττική ανά 100.000 κατοίκους.
ΠΟΕΔΗΝ : Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Γέμισαν οι ΜΕΘ
Εξαντλήθηκαν οι ελάχιστες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως με κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, μονάδες καρδιοχειρουργικές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας πως αυτό είναι «καλύτερα από ένα θάλαμο νοσηλείας αλλά δεν είναι ΜΕΘ».
«Ένα σύστημα με 35.000 κρεβάτια, δεν θα γονάτιζε σε αυτή τη φάση στη Θεσσαλονίκη εάν λειτουργούσε ο απαραίτητος αριθμός κλινών ΜΕΘ και μάλιστα την ώρα που τα γενικά περιστατικά διεκομίσθηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ και σταμάτησαν τα χειρουργεία που μετά απαιτούν ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.
Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου στη Θεσσαλονίκη
Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» εισήχθησαν 30 ασθενείς με κοροναϊό και 21 ύποπτα κρούσματα. Επίσης στο ΑΧΕΠΑ εισήχθησαν 70 ασθενείς με κοροναϊό. Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 56 θετικοί ασθενείς και 21 ύποπτα και στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθνείς με κοροναϊό.
Πρόβλημα στο «Γεννηματάς» και σε άλλα νοσοκομεία είναι η διεκπεραίωση των υπόπτων κρουσμάτων λόγω καθυστέρησης έκδοσης των τεστ αφού δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν πανεπιστήμιο και ιδιωτικό τομέα και κάνουν μια ή δυο ημέρες να εκδοθούν.
Στις ΜΕΘ το ΑΧΕΠΑ νοσηλεύει 34 ασθενείς διασωληνωμένους στα 37 κρεβάτια (δόθηκαν 5 κλίνες στην ανάνηψη) και στο Γεννηματάς 12 διασωληνωμένοι δόθηκαν 6 κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν 16.
Αττική
Στο ΣΩΤΗΡΙΑ νοσηλεύονται 48 ασθενείς στις ΜΕΘ με 31 κενές κλίνες, στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 25 ασθενείς στα 28 κρεβάτια, στο ΑΤΤΙΚΟ 14 ασθενείς στα 23 κρεβάτια.
Από χθες δύο πέθαναν και ένας ασθενής εξήλθε.
«Μεταξύ των δύο νεκρών ένας 42 χρόνος γιατρός πνευμονολόγος. Συλλυπητήρια στους οικείους του. Οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική γεμάτες», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / tanea.gr / in.gr / MEGA / OPEN / ANT1 / ethnos.gr