Με προσοχή το ρεβεγιόν και στο βάθος νέα μέτρα
Τι θα γίνει με σχολεία -τηλεργασία
Όμικρον – Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Ρεβεγιόν με νέα μέτρα και χωρίς μουσική
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού Ευχή το 2022 να ξανα-αγκαλιαστούμε και να ξαναφιληθούμε, αλλά προς το παρόν ασφαλές είναι να αποφύγουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εορτών και με την υπερ-μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» να εξαπλώνεται ραγδαία, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο των νέων διαγνώσεων, απαιτείται ελαχιστοποίηση του εφησυχασμού και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
-Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.
-Απαγορεύεται η μουσική.
-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.
Διαβάστε επίσης: «Πέλεκυς» 50.000 ευρώ για οργανωμένα πάρτι – Τι πρόστιμα προβλέπονται σε όσους δεν τηρούν τα νέα μέτρα
Επιλέγουμε την παρέα που θα διασκεδάσουμε Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού.
Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ.
Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.
Επιπλέον προτείνεται:
-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.
-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
-Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις
-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.
Βατόπουλος – Προειδοποιεί για να μην υποτιμήσουμε την «Όμικρον», θα γίνει συζήτηση για τα σχολεία
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, την «Όμικρον», αλλά και για το τι θα γίνει με τα σχολεία.
Μια μέρα μετά από απόλυτο ρεκόρ, μέχρι τώρα, κρουσμάτων κοροναϊού με 35.580 μολύνσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας προειδοποίησε να μην υποτιμήσουμε την παραλλαγή Όμικρον, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που «καίει» την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Ο κ. Βατόπουλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το γενικό απαγορευτικό (lockdown), ενώ ανέφερε ότι για τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Eπιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας ότι με την παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.
«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (σ.σ. η Όμικρον) είναι απλό κρυολόγημα… Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε.
Κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».
«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Να γίνουν τεστ για το ρεβεγιόν «Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (σ.σ. στο ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δεν θα πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.
Για το άνοιγμα των σχολείων Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε.
«Ακραίο μέτρο το lockdown» Όπως τόνισε «έχει γίνει κατανοητό κι από εμάς ότι ένα νέο lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο και ανεκτό ίσως να μη γίνει, και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει». «Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Κορονοϊός: Η μάχη των τεστ – Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR
Μάχη τόσο σε πραγματικό επίπεδο με ατελείωτες ουρές σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε πολιτικό για την αποζημίωση των τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Την ώρα που η Μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στη χώρα, οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκτεθεί ή όχι στον κορονοϊό. Γεγονός βέβαια που μετατρέπει σε Γολγοθά τη διεξαγωγή ενός διαγνωστικού ελέγχου, καθώς οι ουρές τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ένα τεστ είναι ατελείωτες.
Να σημειωθεί ότι τα rapid test στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν ενώ PCR πραγματοποιείται μόνο όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει διατίμηση και το rapid test κοστίζει έως 10 ευρώ ενώ το PCR έως 60 ευρώ.
Πολιτική κόντρα για τα τεστ
Η αύξηση των τεστ τις τελευταίες ημέρες λόγω και της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Μετάλλαξης Όμικρον, έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συνταγογραφούνται τα PCR test ώστε να τα πραγματοποιούν δωρεάν οι πολίτες στις ιδιωτικές δομές.
Κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη: «Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που συνταγογραφούνταν τα PCR test οι πολίτες θα πλήρωναν είτε συμμετοχή είτε θα τα πραγματοποιούσαν δωρεάν σε ιδιωτικές τομές αφού το κόστος θα το κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ.
Γιατί δεν χρειάζονται PCR οι εμβολιασμένοι
Στο μεταξύ σύγχυση προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι δεν απαιτείται PCR για όσους έχουν εμβολιαστεί παρά μόνο εάν χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης.
Στην περίπτωση που εμβολιασμένος βρεθεί θετικός σε rapid test μπορεί να μην πραγματοποιήσει για επιβεβαίωση το PCR εκτός κι αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό του και χρειάζεται το πιστοποιητικό νόσησης. Να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι κάτω των 60 ετών με βάση την απόφαση της Ε.Ε. έχει διάρκεια ζωής 9 μηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να μειώσει το χρονικό διάστημα σε 7 μήνες. Από την άλλη το πιστοποιητικό νόσησης διαρκεί μόνο 3 μήνες.
Ποια είναι τα αξιόπιστα τεστ
Στο μεταξύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test κυρίως επειδή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να είναι θετικός στον κορονοϊό, αλλά να μην το εντοπίζει το rapid.
Να σημειωθεί ότι τα rapid test, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Μάλιστα όπως σημείωσε σχετικά με τη Μετάλλαξη Όμικρον: ««Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της «Όμικρον».
Πάντως, τα PCR test έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και τα κρούσματα με χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται πάντα με τα rapid test.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ (rapid test, δηλαδή έχουν αρνητικό rapid, αλλά θετικό PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.
Νέα μέτρα: «Κατενάτσιο» την Πρωτοχρονιά και αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα
Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τον δείκτη θετικότητας να έχει εκτιναχθεί δεδομένο είναι πως έρχονται και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην κυβέρνηση εξετάζουν ήδη εναλλακτικά σενάρια, τα οποία εκτός απροόπτου θα μπουν σε εφαρμογή το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Προς το παρόν ακολουθείται μια στρατηγική που είναι επικεντρωμένη σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ παραμένει ο στόχος για ανοιχτή οικονομία.
Νέα μέτρα: Στάση αναμονής στην κυβέρνηση
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί το αν η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση και κατ/ επέκταση σε μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το νέο αυτό κύμα που «αιφνιδίασε» με την ταχύτητα του.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα χθες έφτασαν τα 35.580 με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 8.38% όταν μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα δεν ξεπερνούσε το 2.02%. Οι ειδικοί κάνουν δραματικές προβλέψεις για περισσότερα από 50.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως σταμάτησε η υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Οι διασωληνωμένοι ήταν χθες 636 (αυξήθηκαν κατά 20 μέσα σε μια ημέρα), ενώ 72 ακόμα άτομα έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.
in.gr/ethnos/ape