Με το βλέμμα πλέον στις διαπραγματεύσεις, άνοδος πετρελαίου, πτώση για ρούβλι
Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία;
Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Σε διάγγελμά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε «Μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας»
Στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Πρίπιατ, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 8 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σε διάγγελμά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε «Μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας»
Τόνισε επίσης ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών.
Νομίζει ότι έτσι θα πιέσει, αλλά δεν θα υποκύψουμε” δήλωσε ο κύριος Κουλέμπα.
Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώ εξέπνεεε το τελεσίγραφο της Μόσχας.
Σε δήλωση από το γραφείο του ο κ. Ζελένσκι αποσαφήνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν “χωρίς προϋποθέσεις” κοντά στον ποταμό Πρίπιατ.
Η εξέλιξη ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επικοίνωνησε με τον κ. Ζελένσκι το απόγευμα.
“Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στη Λευκορωσική επικράτεια παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού έθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις πυρηνικές δυνάμεις, μετά τις “επιθετικές δηλώσεις” των χωρών του ΝΑΤΟ και τις “σκληρές κυρώσεις” που επέβαλαν στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.
Πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο για συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας απήθυνε νωρίτερα το Κρεμλίνο αναφέροντας ότι η αντιπροσωπεία του είναι έτοιμη να συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους. Με τη διορία των Ρώσων προς τους Ουκρανούς να λήγει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Ναι σε συνομιλίες αλλά όχι στη Λευκορωσία ήταν νωρίτερα η απάντηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Άνοδο 5% στο πετρέλαιο – Στα 103 δολάρια το βαρέλι
Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ
Άνοδο άνω του 5% καταγράφει το πετρέλαιο Μπρεντ στις ασιατικές αγορές. Διαμορφώνεται στα 103.15 δολάρια ανά βαρέλι.
Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Ανάλυση CNN: Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Είναι όλα έτοιμα για μια συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα κοντά στον ποταμό Πριπιατ.
Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία;
Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».
https://www.youtube.com/watch?v=-upyPouRrB8
Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή αρνείται να διαπραγματευτεί.
Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.
Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ-Στο εδώλιο του κατηγορουμένου η Ρωσία
Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.
Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες.
Θα πρόκειται για μόλις την 11η έκτακτη ειδική συνεδρίασή της τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια.
Σκοπός είναι να ξεπεραστεί τουλάχιστο ο αριθμός των ψήφων των χωρών που είχαν χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. 100 κράτη μέλη είχαν ταχθεί τότε υπέρ, 11 είχαν ταχθεί κατά και 58 απείχαν.
Το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή «με τους πιο σθεναρούς όρους» και εκφράζει υποστήριξη στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Ουκρανίας. Αξιώνει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.
Κατά διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα τροποποιηθεί.
Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συχνά νομικά δεσμευτικές, αυτές της Γενικής Συνέλευσης εξ ορισμού δεν έχουν τέτοια φύση, έχουν ωστόσο αξία σε επίπεδο συμβολισμού.
Αναστέλλει από σήμερα Δευτέρα όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.
Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα, Δευτέρα, όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της ΕΕ να κλείσει το σύνολο του εναέριου χώρου της σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα.
«Εξαιτίας περιορισμών που αφορούν τον εναέριο χώρο, τους οποίους έθεσαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές αρχές, η Aeroflot αναστέλλει από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς το σύνολο των ευρωπαϊκών προορισμών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής.
«Μαύρη» Κυριακή για τους Ρώσους – Σημαντικές απώλειες, «αιμορραγεί» το στράτευμα
Το τέταρτο 24ωρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή η σημερινή μέρα, φαίνεται να είναι η χειρότερη για τους Ρώσους, αφού είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες Σε σταυροδρόμι φαίνεται πως οδεύει η αναμέτρηση στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη. Όπως φαίνεται οι προβλέψεις για εύκολη επικράτηση των Ρώσων σε μόλις δύο μέρες έχουν πέσει έξω και πλέον οι Ρωσία έχει αρχίσει να «αιμορραγεί».
Η Ουκρανία αποκρούει τις επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά κύματα ο ρωσικός στρατός από την 24η Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα καταφέρνει πολύ σημαντικά πλήγματα στην «αρκούδα».
Διαβάστε επίσης: Εδώ θα γίνει η «συνάντηση» Πούτιν – Ζελένσκι – Ποια είναι η εγκαταλελειμμένη πόλη του Τσερνόμπιλ Ενώ μαίνονται οι μάχες ιδίως στα βόρεια και νότιο-ανατολικά της χώρας μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και αναμένεται συνάντηση ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Λευκορωσία -μετά τη σχετική επιβεβαίωση από πλευράς του Β. Ζελένσκι- ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι «χωρίς όρους» διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται τον ουκρανό αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, θα ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα.
Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν κάποιο περιθώριο προσπάθειας αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις, σημειώνει από την πλευρά του το Reuters.
Οι συνομιλίες θα γίνουν σε χώρο κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προϋποθέσεις στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζελένσκι.
Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα επικοινωνίας μεταξύ του Ζελένσκι και του Λευκορώσου προέδρου, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Μαύρη» Κυριακή για τη Ρωσία Μάλιστα, το τέταρτο 24ωρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλαδή η σημερινή μέρα, φαίνεται να είναι η χειρότερη για τους Ρώσους, αφού είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 4.300 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, κάτι που η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει σε κανένα σημείο. Μάλιστα πολλοί από τους νεκρούς αποτελούν μέλη της Spetsnaz, της επίλεκτης ομάδας κομάντο της Ρωσίας.
Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, έδωσε στην δημοσιότητα πίνακα με τις ρωσικές απώλειες.
Την ίδια στιγμή, στα social media υπάρχουν πολλές αναφορές για κατεστραμμένα άρματα μάχης, ρώσους αιχμάλωτους, διαλυμένα τανκ και εκτελέσεις σαμποτέρ.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τόσο το ηθικό των πολιτών, όσο και του στρατού δημοσιεύουν εικόνες και βίντεο από επιθέσεις του ουκρανικού στρατού σε ρωσικά στρατεύματα.
Πάντως, σύμφωνα με το BBC οι παραπάνω αριθμοί δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά αλλού, ενώ ούτε η Ρωσία έχει ανακοινώσει ακριβή αριθμό θανάτων.
Διαβάστε επίσης: «Το Κίεβο είναι περικυκλωμένο, βοηθήστε μας» – Δραματικό μήνυμα από τον δήμαρχο της πόλης Παραδέχονται νεκρούς στρατιώτες οι Ρώσοι Ωστόσο, για πρώτη φορά η Ρωσία φαίνεται να παραδέχεται θανάτους στρατιωτών της.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς να αναφέρει αριθμούς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Από την αρχή αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει 1.067 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανακοίνωσε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.