Όσον αφορά στο κυνήγι και το ψάρεμα, επανέλαβε ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν επιτρέπονται ακόμη μέχρι να δώσουν το πράσινο φως για αυτές οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. «Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα αυτήν την εβδομάδα και προς το τέλος της, ενδεχομένως, θα επανεξετάσουμε κάποιες δραστηριότητες. Θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε όσα έχουμε κατακτήσει έως τώρα», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.
Κολχικίνη: Το «όπλο» κατά του κορονοϊού βρίσκεται στον κρόκο που καλλιεργείται και στην Ελλάδα
Ως φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων η κολχικίνη, η φυσική τοξική ουσία που αποτελεί το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού. Αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει ότι το φυτό Colchicum autumnale, απ’ όπου παράγεται η κολχικίνη, ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι’ αυτό και το ονόμασαν «η ψυχή των αρθρώσεων». Για τη δηλητηριώδη δράση της κολχικίνης έγραψε ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, ο οποίος στο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορία», την περιγράφει ως ένα θανατηφόρο δηλητήριο με καθυστερημένη έναρξη δράσης.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Διαμάντω Λάζαρη, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΑΠΘ, το εκχύλισμα του φυτού Colchicum autumnale περιγράφηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα από τον Διοσκουρίδη στο έργο του «De Materia Medica». Ο φθινοπωρινός κρόκος είναι ένα από τα 700 φαρμακευτικά φυτά που περιγράφονται στο παλαιότερο ιατρικό κείμενο, τον πάπυρο του Ebers της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου το 1550 π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για τον πόνο και το οίδημα.
«Ωστόσο, αρχικά η βιβλιογραφία σχετικά με τα φυτά που περιέχουν κολχικίνη, αναφέρεται κυρίως στην καθαρτική και δηλητηριώδη δράση τους όπως σημειώνει ο Θεόφραστος (περ. 371-287 π.Χ. ). Ακόμα και σήμερα οι τοξικές επιδράσεις της κολχικίνης είναι σοβαρές. Δεν υπάρχει αντίδοτο και η υπερδοσολογία έχει υψηλή θνησιμότητα ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση επαφής με το δέρμα».
Σύμφωνα με την κ. Λάζαρη, η κολχικίνη είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το 1810. Από την έγκριση της κολχικίνης ως φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα το 2009 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, υπήρξε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έρευνα σχετικά με τις εφαρμογές της κολχικίνης.
«Λαμβάνεται από τους βολβούς του Gloriosa superba της ίδιας οικογένειας (περιεκτικότητα σε κολχικίνη 0,9% περίπου) και επίσης από το Colchicum autumnale (περιέχεται στους σπόρους, τα άνθη και τους βολβούς του φυτού). Το Colchicum autumnale εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Αφρική, ενώ το είδος Gloriosa superba στην Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των λόφων των Ιμαλαΐων, της Βιρμανίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας κ.λπ.».
Σήμερα, η κολχικίνη έχει μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα χρήσεων και παραμένει, τονίζει η κ.Λάζαρη, «βασική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα ενώ χρησιμοποιείται επιπλέον για τη θεραπεία του κληρονομικού Μεσογειακού πυρετού, την περικαρδίτιδα, τη νόσο Behcet, και την κολπική μαρμαρυγή». Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες την καθιστούν πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών.
Μετακίνηση με αυτοκίνητα ΙΧ και ταξί: Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται – Οι εξαιρέσεις
Παρά το γεγονός ότι η Αττική έχει μπει από το Σάββατο (30/1) στις κόκκινες περιοχές, δεν άλλαξαν οι περιορισμοί στο όριο των επιβατών που επιτρέπονται μέσα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και στα ταξί και ισχύουν τα δεδομένα που ενεργοποίησε η κυβερνητική απόφαση την προηγούμενη Δευτέρα, 25 Γενάρη.
Ετσι σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιτρέπονται δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε:
- επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης)
- σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)
- καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό
Πότε επιτρέπονται περισσότεροι επιβάτες
Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:
- Ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
- Ατομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.
Ανησυχητική αύξηση της παιδικής κακοποίησης εν μέσω lockdown
Ο κορονοϊός και τα διαρκή lockdown φαίνεται πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις ζωές των παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης πήρε ανησυχητικές διαστάσεις στις περιόδους της καραντίνας, κυρίως μέσω κάποιων εφαρμογών στο Διαδίκτυο, στις οποίες επιτήδειοι παραπλανούν τα μικρά παιδιά.
Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για «βραδυφλεγείς βόμβες», ενώ τόνισε πως από τη στιγμή που τα παιδιά απαραίτητα περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους για την τηλεκπαίδευση, δημιουργούνται προβλήματα, από το bullying που έχει ξεφύγει από τα όρια του σχολείου και «έχει διασπαρεί σε όλο το Διαδίκτυο», μέχρι τις περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν ανήλικους με σκοπό να τους βλάψουν.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τον μέσο όρο ηλικίας των παιδιών που εξαπατώνται από τους διάφορους επιτήδειους, σημειώνοντας πως αυτός πέφτει και έκανε αναφορά σε περίπτωση 11χρονων κοριτσιών που πείστηκαν να γδυθούν μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή τους, ώστε να περάσουν από κάστινγκ για εκπομπή!
Γεωργιάδης: Να συνηθίσουμε το «άνοιξε-κλείσε» – Πιθανό ολικό lockdown
Ταραντίλης: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση εμβολίου – Σε εγρήγορση για μεταλλάξεις
«Είμαστε σε εγρήγορση για τις μεταλλάξεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στην ενημέρωσή του, δίνοντας περισσότερη έμφαση στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Όπως είπε έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 270.000 εμβολιασμοί, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας έχει διασφαλίσει την β’ δόση. Όσο για το πότε θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών της χώρας μας, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τα εμβόλια που θα έχουμε στα χέρια μας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται», τόνισε. «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».
Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».
Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»
«Είναι αναμφίβολα μια κακή εξέλιξη» λέει για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με αυτή την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει, η οποία προσομοιάζει με αυτή της βρετανικής μετάλλαξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρούσματα».
Όπως εξηγεί ο κ.Σαρηγιάννης, με 2000 αλληλουχίσεις γονιδιώματoς οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής 174 μεταλλαγμένα κρούσματα, το ποσοστό αυτό των μεταλλαγμένων είναι στο 8,6%. «Το μικρό αυτό υποδείγμα, δείχνει το βαθμό της ταχείας διασποράς των μεταλλαγμένων. Εκτός από τα πολλά τεστ την ημέρα και την εξονυχιστική ιχνηλάτηση μόνο με σκληρό lockdown θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά τους και να μην οδηγηθούμε σε κατάρρευση στο δημόσιο σύστημα υγείας».
«Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού»
Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που κάνει στην ουσία η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι πως αλλάζει τη δεξαμενή του πληθυσμού και εκεί που είχαμε έναν ιό,τώρα θα έχουμε δύο. «Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέλεχος δεν επηρεάζει τελικά την εισβολή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τότε πιθανοί για να νοσήσουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρακολουθήσουμε την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανασύσταση των εμβολίων καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αρχίζει να επελαύνει είναι το πιο πιθανό σενάριο να συμβεί και μάλιστα άμεσα. Αυτό βέβαια είναι κάτι το εύκολο για τα mrna εμβόλια. Έτσι, το νέο αναθεωρημένο εμβόλιο θα έχει πια 2 πρωτεΐνες για την αντιμετώπιση του ιού. « Δεδομένου ότι ο ιός προχωρά ακάθεκτος τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρατικοποίηση των πατεντών. Έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια» καταλήγει ο κος Σαρηγιάννης.
Με λιγοστά, για την ώρα, όπλα στη μάχη της μετάλλαξης
Αξιόπιστες πηγές του newsit.gr αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται ημερησίως αλλά και η ιχνηλάτηση στα υπάρχοντα, είναι πολύ φτωχή κι ειδικότερα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι απαιτήσεις από την πανδημία αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσο ο ιός μεταλλάσσεται και η ανοσοαπάντηση από τα εμβολιασμό μειώνεται, δεδομένου και του αργού ρυθμού του, αυτές οι πρώτες δόσεις να φτάσουν να κάνουν τελικά μια πολύ μικρή δουλειά η οποία θα ‘πέφτει’ διαρκώς και δεν θα προσφέρει όσα πολλά αναμένονταν στο τείχος της ανοσίας, μέχρι να έχουμε την νέα σύσταση των εμβολίων στα χέρια μας. Ως τότε ο αρχικός σχεδιασμός των εμβολιασμών αποδυναμώνεται διαρκώς.
Το ότι η επικαιροποίηση της νέας σύστασης μπορεί να γίνει γρήγορα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο με τα εμβόλια της γρίπης, είναι βέβαια ένα θετικό σε αυτή τη νέα δύσκολη εξέλιξη που έχει εμφανιστεί.
Την ίδια στιγμή, το πανεθνικό δίκτυο για τη συστηματική παρακολούθηση των μεταλλάξεων, παραμένει ακόμα το εξής ένα: το ΙΙΕΒΑ, με την δυνατότητα να μπουν στη μάχη άλλα δύο, τρία το πολύ, εργαστήρια που κάνουν σχεδόν εφάμιλλη δουλειά με αυτή του ΙΕΒΑ.
Στην ουσία τα υπόλοιπα εργαστήρια (από πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κέντρα υγείας κτλ) κάνουν ένα pro screening πριν όλα τα ύποπτα δείγματα να φτάσουν στο ΙΙΕΒΑ, στο οποίο τις τελευταίες ημέρες μια ομάδα 25 ειδικών δουλεύει νυχθημερόν για να εξετάσει τα δείγματα.
Γεωργιάδης προς εστιάτορες: Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά, τα παίρνω εγώ
Λιανεμπόριο: Πρόστιμα ύψους 13.400 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων
Πρόστιμα, συνολικού ύψους 33.900 ευρώ, επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων 13.400 ευρώ αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας και την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα:
1. Από τις 25 Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 484 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο και 40 που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα.
2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19 πραγματοποιήθηκαν σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.
3. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 33.900 ευρώ, εκ των οποίων 13.400 ευρώ αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα και 20.500 ευρώ αφορούσαν παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) του υπαίθριου εμπορίου (ν.4497/2017) και του ν. 4712/2020 που αφορά την τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 3377/2005 «Διοικητικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων».
4. Κατασχέθηκαν 3.400 τεμάχια μάσκες καθώς δεν είχαν δηλωθεί στην πλατφόρμα Δήλωσης Αποθεμάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και 30 τεμάχια απομιμητικών ειδών.
5. Δεσμεύτηκαν 2.718 τεμάχια απομιμητικών ειδών.
Πηγή: ΑΠΕ / ethnos.gr / newsit.gr / skai.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ