Μετά το ρεβεγιόν τι;

Το κρας τεστ, ο δύσκολος Γενάρης και το ερωτηματικό με τα σχολεία

Parallaxi
μετά-το-ρεβεγιόν-τι-685517
Parallaxi

Τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ ισχύουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο του lockdown για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Η μετακίνηση σε συγγενείς ή σε κάποιο φιλικό σπίτι γίνεται μέσω sms στο 13033, ωστόσο για να μην πληρώσετε ακριβά με πρόστιμο το ρεβεγιόν θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να στείλετε κωδικό μετακίνησης τόσο κατά την μετακίνησή σας για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, όσο και κατά την αποχώρησή σας για την επιστροφή στο σπίτι.

Μην κάνετε το λάθος να πάρετε το ρίσκο να μετακινηθείτε σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2020, παραμονή Πρωτοχρονιάς, χωρίς να στείλετε τον κωδικό μετακίνησης μέσω sms στο 13033 καθώς χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός και στους παραβάτες θα πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα. Μάλιστα, τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά των Χριστουγέννων καθώς θα υπάρχουν πολλά μπλόκα γίνεται ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα και οι πολίτες που κυκλοφορούν μετά τις 22:00. Μέχρι και έλεγχο στο διαδίκτυο και τις αναρτήσεις στα social media περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας προκειμένου να έχουν εικόνα για καλέσματα σε μυστικά ρεβεγιόν. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται για τους οποίους με την απαραίτητη βεβαίωση δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.

Λόγω του lockdown, το ανώτατο όριο στο τραπέζι για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς είναι 9 άτομα από 2 οικογένειες. Απαραίτητη είναι η αποστολή γραπτού μηνύματος sms στο 13033 με τον κωδικό 6, τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε την απαραίτητη βεβαίωση κυκλοφορίας.

Το ρεβεγιόν θα κρίνει μερική άρση ή παράταση μέτρων

Την ίδια ώρα η τωρινή κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού, της κόπωσης των πολιτών, αλλά και του εορταστικού κλίματος που θα βάλει πολλούς σε πειρασμό να διακινδυνεύσουν όλα όσα με τόσο δυσκολία έχουμε καταφέρει δύο μήνες τώρα που είμαστε σε καραντίνα.

Το 2021 πρέπει να είναι το έτος όπου θα αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για αυτόν τον ιό.

Όπως είχε πει και η κυρία Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας «πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον ιό. Πρέπει να τον τελειώσουμε».

Θεσσαλονίκη: 159 παραβάσεις για παράνομες μετακινήσεις

Δυστυχώς κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν θεωρείται, καθώς ο Ιανουάριος δεν θεωρείται ένας ευνοϊκός μήνας για τη χώρα μας.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις εορταστικές ημέρες της Πρωτοχρονιάς είναι δύο.

Τι «αποτύπωμα» θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία;

Το πρώτο είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει η εορταστική περίοδος στην πανδημία.

Επιστήμονες και αναλυτές της πανδημίας φοβούνται πως στα μέσα Ιανουαρίου κι ίσως λίγο νωρίτερα θα υπάρξει αύξηση των νέων διαγνώσεων λόγω της κινητικότητας των πολιτών την περίοδο των εορτών.

Η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε ασφαλώς μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με δύο εβδομάδες, όμως, απέχει παρασάγγας από το να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέχρι στιγμής μέτρων.

Την ώρα λοιπόν που η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται αργά και βασανιστικά, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην «θρέψει» τον κοροναϊό και οδηγήσει σε νούμερα σταθερά πάνω από 1.000 και σε μεγάλους αριθμούς νεκρών και νοσηλευομένων.

Σε κάθε περίπτωση σαφής εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες.

Ιανουάριος: Ένας δύσκολος μήνας για τη χώρα μας

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως για κακή μας τύχη, ο μήνας που έρχεται δεν θα είναι και ο ιδανικότερος.

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς γνωρίζουν πως ο Ιανουάριος είναι από μόνος του δύσκολος μήνας, εξαιτίας της κορύφωσης της εποχικής γρίπης μετά τις γιορτές.

Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης: «Θα κάνουμε το εμβόλιο, όμως δεν είναι πανάκεια»

Άλλωστε είναι γνωστό πως στη χώρα μας η κορύφωση της εποχικής γρίπης έρχεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες, εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που έχουμε.

Αν λοιπόν το γιορτινό τραπέζι γίνει εστία διασποράς και τα κρούσματα αυξηθούν σε μία περίοδο που αναμένεται αύξηση νοσηρότητας από την γρίπη, τότε η σύγχυση που θα προκληθεί θα είναι μεγάλη.

Είναι σαφές δηλαδή πως σε περίπτωση που συνεχίσουν να αυξάνονται περιοχές, τότε θα είναι αδύνατο να γίνει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση να ανοίξει η εστίαση και η αγορά.

Πλέον η τήρηση των μέτρων στις γιορτές είναι «αναγκαίο καλό» ώστε να ακολουθήσει ένας μήνας με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα αλλά και κόκκινες περιοχές.

Οι 10 περιοχές που είναι στο κόκκινο

Ο υπουργός Υγείας χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.

Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

Καπραβέλος: Για ορισμένες κατηγορίες ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός

Σε αυτές τις περιοχές αλλά και σε όσες τις επόμενες ημέρες παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων, θα υπάρχει άμεση κινητοποίηση των αρχών με παράταση lockdown ή ό,τι άλλο χρειαστεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι πλέον αντιληπτό ότι ο φόβος της έξαρσης μετά την Πρωτοχρονιά (οπότε και θα εμφανιστούν οι μολύνσεις γύρω στις 15-20 Δεκεμβρίου) κάνει τους ειδικούς και την κυβέρνηση να μην αποφασίζουν να ανοίξουν τα σχολεία.

Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων καθώς στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Ο στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παραμένει να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ένα πρόωρο άνοιγμα των σχολικών μονάδων για λίγες μόνο ημέρες και μετά να χρειαστεί να τα ξανακλείσουμε λόγω μίας πιθανής έξαρσης της πανδημίας.

Τόσο τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών όσο και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζουν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στα σχολεία.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων προετοιμάζεται ώστε να γίνει με προσεχτικά βήματα.

Έτσι ένα, από τα βασικά μέτρα που εξετάζονται αφορά στη διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να φανεί εάν υπάρχει διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να έχει προτείνει ένα σχέδιο με στοχευμένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μία ειδική πλατφόρμα στην οποία θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον όσοι επιθυμούν να κάνουν τεστ.

Για τη διενέργεια αυτών των τεστ θα συγκροτηθούν ειδικά συνεργεία σε όλη την Ελλάδα , πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Στη «φαρέτρα» του υπουργείου Παιδείας υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις, όπως η προσέλευση και η λήξη των μαθημάτων με μικρή χρονική απόκλιση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Καμπανάκι ειδικών

Οι ειδικοί όσο περνούν οι μέρες και βλέπουν τον κόσμο να κυκλοφορεί στους δρόμους σαν να μην υπάρχει κορονοϊός στη χώρα αλλά και εξαιτίας της εορταστικής περιόδου όπου βρέθηκαν στο γιορτινό τραπέζι μέλη διαφορετικών οικογενειών, φοβούνται όλο και περισσότερο το «αποτύπωμα» των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και πάσης φύσης δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία.

Μόσιαλος: Αυτό θα προτείνω στην κυβέρνηση για τα σχολεία

Τη δική του άποψη για το πως πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση των σχολικών μονάδων κατέθεσε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση και στα σχολεία. Θα μπορούσαν να γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα, ενώ εγώ συνεχώς προτείνω να συνδυαστεί το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση της τηλεργασίας για τους γονείς, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA .

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν στην τελευταία συνεδρίαση ότι τα σχολεία θα πρέπει να επανεκκινήσουν στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου χωρίς όμως να έχουν καταλήξει εάν πρέπει να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα δημοτικά ή μαζί και τα γυμνάσια με τα λύκεια.

Υπάρχουν όμως και λοιμωξιολόγοι που είναι πιο επιφυλακτικοί ζητώντας να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν το σταδιακό άνοιγμα των σχολικών μονάδων από τις 18 Ιανουαρίου και αυτό μόνο στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα το επιτρέψουν.

Στις 4 Ιανουαρίου, τα μέλη της Επιτροπής θα προχωρήσουν σε νέα τηλεδιάσκεψη και αφού εξετάσουν όλα τα τελευταία στοιχεία (μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων, αριθμός διασωληνωμένων, ποσοστό θετικότητας κ.α) θα προχωρήσουν στην τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει εξειδικευτεί και το σχέδιο για τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα