Μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι φέρνουν παράταση του lockdown
Κλειδώνει η παράταση του lockdown - Πώς θα περάσουμε την Καθαρά Δευτέρα.
Κανένα σημάδι άμεσης υποχώρησης δεν δείχνουν τα κρούσματα κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένο lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο.
Για ακόμα μία ημέρα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, τα νέα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 2.500 χιλιάδες (2.570 συγκεκριμένα) ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Γι’ αυτό και «κλειδώνει» η παράταση του lockdown, όπου καθημερινά τα κρούσματα ξεπερνούν το 50%, όπως φαίνεται από την κατανομή.
Από το περασμένο Σάββατο και έπειτα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική με τις εισαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», σημείωσε ο υπουργός κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στα όριά της».
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι το γεγονός πως μέσα σε 10 μόνο ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων με COVID-19 αυξήθηκε κατά 100 ενώ για πρώτη φορά μέσα στο 2021 ο αριθμός τους ξεπέρασε το «φράγμα» των 500. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 506 διασωληνωμένους ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη ενώ τo 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τελευταία ημέρα που οι διασωληνωμένοι ήταν περισσότεροι από 500 ήταν η 21η Δεκεμβρίου του 2020. Ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες 10 ημέρες:
1 Μαρτίου: 406 διασωληνωμένοι 2 Μαρτίου: 422 διασωληνωμένοι 3 Μαρτίου: 431 διασωληνωμένοι 4 Μαρτίου: 449 διασωληνωμένοι 5 Μαρτίου: 451 διασωληνωμένοι 6 Μαρτίου: 452 διασωληνωμένοι 7 Μαρτίου: 466 διασωληνωμένοι 8 Μαρτίου: 477 διασωληνωμένοι 9 Μαρτίου: 484 διασωληνωμένοι 10 Μαρτίου: 479 διασωληνωμένοι 11 Μαρτίου: 506 διασωληνωμένοι
Μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι φέρνουν παράταση lockdown
Οι μεταλλάξεις κορνοϊού συνεχίζουν να αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για τη διασπορά των κρουσμάτων και προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση.
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη, τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν να είναι 373 σε 400 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας (B.1.1.7/UK lineage Variant VOC_202012) και 51 θετικά με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (B.1.351/South Africa Variant 501.V2).
Ανησυχούν, όμως, και οι διασωληνωμένοι, καθώς αντί να μειώνονται σε αριθμό αυξάνονται. Μάλιστα, στις εφημερίες τα νοσοκομεία γεμίζουν. Γι’ αυτό και επιστρατεύτηκαν και ιδιωτικές κλινικές ώστε να δοθεί μία ανάσα στο ΕΣΥ. Ωστόσο, οι ειδικοί θα εξετάσουν αύριο τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την παράταση του lockdown.
Πελώνη: Η πανδημία παραμένει σε έξαρση – Η συζήτηση για άνοιγμα δεν είναι της παρούσης
Στις μεταλλάξεις, στον καιρό αλλά και στα φαινόμενα συγχρωτισμού απέδωσε την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών», σημείωσε η κυρία Πελώνη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε δηλώσει πως «η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης» και ξεκαθάρισε ότι «το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».
Κεραμέως: Καμία απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων
Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβερνητική εκπρόσωπο και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία μίλησε στο Star για το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε η υπουργός ενώ παρέπεμψε για την απόφαση σε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που επίσης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.
Η κυρία Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι όταν θα ανοίξουν τα σχολεία θα προηγηθούν αυτή τη φορά οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων και σημείωσε ότι «κάθε μέρα που γίνεται μία διαδήλωση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων».
Καθαρά Δευτέρα με πέταγμα χαρταετού εντός δήμου και SMS 6 στο 13033
Κανονικά θα μπορεί να γίνει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα αφού δεν αποφασίστηκε τελικώς το κλείσιμο των μεγάλων πάρκων, ούτε και επιβλήθηκε αυστηρότερο «μπλόκο». Υπήρξαν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ωστόσο δεν εισακούστηκαν και τα μέτρα που θα ισχύουν θα είναι τα ίδια που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες.
Έτσι, σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο τριήμερο που έρχεται και την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο δεν φαίνεται να ανακοινώνονται νέα μέτρα, παρά μόνο συστάσεις. Στόχος είναι οι πολίτες να ακολουθήσουν το πλαίσιο που είναι σε ισχύ, να βγουν βόλτα και εφόσον μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό σε κάποιο κοντινό πάρκο της περιοχής τους, πάντα με σεβασμό στα μέτρα με δεδομένο πως δεν επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Έτσι, παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να μπει λουκέτο στα πάρκα, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως απαιτείται αποστολή SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την μόνιμη κατοικία των πολιτών, μέτρο που κρίνεται από τις αρχές ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Έτσι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να στείλει κωδικό 6 στο 13033 θα μπορεί να μετακινηθεί μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αντίστοιχο είναι και το πλαίσιο για την Αποκριά με τις εορταστικές εκδηλώσεις να μετατίθενται για την επόμενη χρονιά και το «ξέφρενο γλέντι» να μην βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αφού το ερχόμενο διήμερο θα είναι ένα… απλό Σαββατοκύριακο.
Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση
Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του Δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Έτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία.
Οι ώρες κυκλοφορίας
Παράλληλα υπενθυμίζεται πως για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 18:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00.
Μετακινήσεις εκτός νομού
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:
1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr