Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταξύ εμβολιασμένων τα μισά νέα κρούσματα στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις τον Σεπτέμβριο.
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους τα νεότερα στοιχεία από το Ισραήλ, το οποίο έχει μεν εμβολιάσει σχεδόν το 80% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, καταγράφει όμως έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, με 9.379 νέα κρούσματα την Δευτέρα.
Για «κρίσιμη φάση» και για «αγώνα δρόμου εναντίον της πανδημίας» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς, λίγες ημέρες αφότου το Ισραήλ των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων έγινε η πρώτη στον κόσμο που χορηγεί τρίτη δόση στους άνω των 50.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό Science, παρόλο και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με το Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.
Παρόλο που οι ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν, η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι ακόμη και οι καλύτερα εμβολιασμένες χώρες μπορεί να έχουν απρόσμενες δυσκολίες με τη Δέλτα.
Για «ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο επιστήμονας δρ Ραν Μπάλιτσερ του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών υγείας Clalit Health Services (CHS). «Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε».
Οι συνέπειες της σταδιακά φθίνουσας προστασίας των εμβολίων είναι πιο ορατές σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι στο Ισραήλ. Μελέτη επιστημόνων του άλλου μεγάλου οργανισμού υγείας Μακάμπι (MHS) δείχνει ότι η προστασία έναντι της Covid-19 μειώνεται αναλογικά με τον χρόνο που έχει περάσει μετά τον εμβολιασμό: όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο (λαμβανομένου πάντως υπόψη ότι οι υπερήλικες και εκείνοι με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν εμβολιαστεί πρώτοι).
Ενώ στην αρχή του καλοκαιριού το Ισραήλ είχε ελάχιστα κρούσματα και έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα αλλά ίσως και λόγω της φθίνουσας προστασίας των εμβολίων. Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Science, σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.
Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με βαριά Covid-19 ή σε κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν τέσσερις μέρες, και από αυτούς το 59%, δηλαδή οι έξι στους δέκα, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Από αυτούς τους πλήρως εμβολιασμένους σε σοβαρή κατάσταση, το 87%, δηλαδή σχεδόν οι εννέα στους δέκα, ήταν άνω των 60 ετών.
«Υπάρχουν πια τόσες πολλές λοιμώξεις breakthrough που κυριαρχούν, και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι εμβολιασμένοι. Ένα από τα βασικά μηνύματα από το Ισραήλ είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν, αλλά όχι αρκετά καλά» ανέφερε ο ειδικός στη βιοπληροφορική Ούρι Σαλίτ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion).
«Αυτό που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είναι το βάρος στα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο» δήλωσε ο δρ Ντρορ Μεβοράχ του Νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem.
Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το νέο πανδημικό κύμα, το Ισραήλ άρχισε από τις 30 Ιουλίου να χορηγεί τρίτη – ενισχυτική ή αναμνηστική – δόση στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών. Μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει τρίτη δόση σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τρίτη δόση αυξάνει άμεσα τα αντισώματα κατά του κοροναϊού. Προκαταρκτικά στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι άνω των 60 ετών που λαμβάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μισές πιθανότητες, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Από την άλλη, ακόμη και η τρίτη δόση ίσως αποδειχθεί δύσκολο να τιθασεύσει από μόνη της το κύμα της Δέλτα. Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων Ντβιρ Αράν του Technion, «ακόμη και αν κάνουν έξτρα δόση τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 60 ετών, αυτό θα μας δώσει απλώς άλλη μία εβδομάδα, ίσως δύο, προτού τα νοσοκομεία μας κατακλυστούν».
Γι’ αυτό, κρίνει κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης θεωρεί αναγκαίο να επιστρέψει η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Όπως λέει, «δεν νομίζω ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν τη λύση».
Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις τον Σεπτέμβριο
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να καταστήσει ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται από την παραλλαγή Δέλτα.
Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να προσφέρει μια τρίτη αναμνηστική δόση από την ημερομηνία αυτή σε όλους τους Αμερικανούς, που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας σε μια ανακοίνωση.
Οι αναμνηστικές δόσεις θα δοθούν αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους. Όλες αυτές οι κατηγορίες ήταν μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο.
Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επισήμαναν, σε μια κοινή ανακοίνωση, πως βασίζουν την απόφασή τους να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από τα εμβόλια κατά του Covid-19, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, αρχίζει να φθίνει μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Μεταξύ των αξιωματούχων είναι ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι όπως και οι επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.
«Τα διαθέσιμα στοιχεία καθιστούν πολύ σαφές ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης SARS-CoV-2 αρχίζει να ελαττώνεται με τον καιρό… και σε συνδυασμό με την κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα, αρχίζουμε και βλέπουμε ενδείξεις μειωμένης προστασίας έναντι ήπιας και μετρίου βαθμού νόσησης», τονίζουν οι αξιωματούχοι.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια αναμνηστική δόση θα χρειαστεί για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία από τα εμβόλια και να παρατείνουμε την ανθεκτικότητά της», τονίζουν.
Η όποια απόφαση εξαρτάται, εντούτοις, από την έγκριση μιας επιπλέον δόσης των εμβολίων Pfizer και Moderna από την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), σημειώνουν.
Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως αναμένουν ότι όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του COVID-19 θα χρειαστούν επίσης αναμνηστικές δόσεις. Όμως, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ «τον Μάρτιο του 2021» και τα δεδομένα σχετικά με αυτούς αναμένονται «εντός των επόμενων εβδομάδων».
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει ανάγκη προς το παρόν για αναμνηστικές δόσεις
Τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19, επισήμανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας πως οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν πλήρως εμβολιαστεί προτού οι χώρες με υψηλά εισοδήματα προχωρήσουν σε συμπληρωματικούς εμβολιασμούς.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο προτού η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώσει πως σχεδιάζει να καταστήσει τις αναμνηστικές δόσεις ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς από τις 20 Σεπτεμβρίου, την ώρα που αυξάνονται οι μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα.
Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για να αυξηθεί η προστασία κατά της νόσου, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη: «Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως τα στοιχεία σήμερα δεν υποδεικνύουν ότι χρειάζονται οι αναμνηστικές δόσεις».
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αναφερόμενος στις αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, είπε σε δημοσιογράφους: «Υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως δεν πηγαίνουν στα σωστά σημεία με τη σωστή σειρά».
Δύο δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στους πιο ευάλωτους παγκοσμίως, πριν από τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε, προσθέτοντας: «Απέχουμε πολύ, πολύ από αυτό».
Γαλλία: Για δεύτερη μέρα οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν για δεύτερη μέρα περισσότεροι από 100 θάνατοι στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορονοϊού, φθάνοντας τους 112, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 86.451 θάνατοι.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 28.405 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Παράλληλα οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της Covid-19 ξεπέρασαν τους 2.000 για πρώτη φορά από τις 14 Ιουνίου, φθάνοντας τους 2.054.
Ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιασθεί σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού αυξάνει και πάλι την πίεση στα νοσοκομεία της Γαλλίας.
Ιταλία: 7.162 νέα κρούσματα και 69 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα 69 θανάτους που σχετίζονται με την νόσο Covid-19, έναντι 54 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασαν τα 7.162 έναντι των 5.273 χθες.
Η Ιταλία έχει καταγράψει 128.579 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας από τον Φεβρουάριο του 2020, ένας αριθμός που την κατατάσσει στην δεύτερη θέση των χωρών ως προς τον αριθμό θανάτων λόγω της Covid-19 στην Ευρώπη μετά την Βρετανία και στην όγδοη θέση των χωρών παγκοσμίως. Συνολικά στην χώρα έχουν καταγραφεί 4.460.000 εκατομμύρια κρούσματα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό, χωρίς να περιλαμβάνονται αυτοί που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έφθασαν σήμερα τους 3.559 σε σχέση με τους 3.472 που ήσαν χθες.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας εισήχθησαν σήμερα 50 ασθενείς έναντι των 49 που εισήχθησαν χθες. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ έφθασε τους 442 από τους 423 που ήσαν χθες.
Χθες έγιναν 226.423 τεστ, έναντι των 238.073 που έγιναν την προηγούμενη μέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
«Είναι πράξη αγάπης»: Σε διαφημιστικό σποτ για το εμβόλιο κορωνοϊού ο Πάπας Φραγκίσκος
Στη μάχη για την προώθηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό πράξη αγάπης.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμμετείχε σε ένα διαφημιστικό σποτ του Βατικανού, με στόχο να δοθεί ώθηση στους εμβολιασμoύς, καθώς σε όλο τον κόσμο εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό μια πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών.
Η συγκεκριμένη καμπάνια απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, με βασικό μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή αποτελεσματικά και ο εμβολιασμός όπως λέει ο Πάπας μια πράξη αγάπης.
Ο εμβολιασμός είναι ένας απλός και βαθύς τρόπος για να κάνεις κάτι καλό και να δείξεις ότι νοιάζεσαι για τους γύρω σου και κυρίως τους πιο ευάλωτους, συνεχίζει στο μήνυμά του.
Κύπρος: Τρεις θάνατοι και 433 νέα κρούσματα σήμερα
Τρεις θανάτους και 433 (ποσοστό θετικότητας: 0.97%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 467.
223 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 90 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 81.17% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
14 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 44.475 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 110.098
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ