Μια ανήσυχη άνοιξη στον κόσμο: Από τη Βενεζουέλα μέχρι το Μπαγκλαντές

Ταραχές, πόλεμοι, δύσκολες εκλογές και ανησυχία σε πολλές περιοχές.

Parallaxi
μια-ανήσυχη-άνοιξη-στον-κόσμο-από-τη-βε-616477
Parallaxi

Μάχες στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας: 8 στρατιώτες νεκροί

Εννέα νεκροί τρομοκράτες και περίπου τριάντα μέλη των ομάδων «ατάκτων» έχουν αιχμαλωτιστεί – Πάνω από 3.000 άμαχοι, κάτοικοι της περιοχής όπου μαίνονται μάχες, έχουν προσφύγει στην Κολομβία, κατά την Μπογοτά

Οκτώ μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έχουν σκοτωθεί από την 21η Μαρτίου στις μάχες ανάμεσα στον στρατό και «κολομβιανές ένοπλες ομάδες ατάκτων» στην πολιτεία Απούρε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας.

«Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), έχουμε καταγράψει εννέα νεκρούς στις τάξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων και, δυστυχώς, έχουμε υποστεί εννέα απώλειες μελών των ένοπλων δυνάμεων και (έχουμε) 34 τραυματίες», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Παντρίνο σε παρέμβασή του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έξι νεκρούς στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Περίπου τριάντα μέλη των ομάδων «ατάκτων» έχουν αιχμαλωτιστεί. Ενώ πάνω από 3.000 άμαχοι, κάτοικοι της περιοχής όπου μαίνονται μάχες, έχουν προσφύγει στην Κολομβία, κατά την Μπογοτά.

Προχθές Κυριακή, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την άρση «ναρκοπεδίων» που έχουν στήσει οι ομάδες των ενόπλων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, έχουν εξουδετερωθεί από τον στρατό 16 νάρκες κατά προσωπικού και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Κατά πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας, οι ομάδες «ατάκτων» για τις οποίες μιλά το Καράκας είναι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα.

Αν και τα περισσότερα από τα 13.000 μέλη των FARC αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα, διάφορες ομάδες «αποστατών» αρνούνται να δεχθούν τη συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση της μέχρι τότε μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου.

Οι ομάδες αυτές, χωρίς ενιαία διοίκηση, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων κι έχουν ενισχυθεί στις απομονωμένες περιοχές της Κολομβίας όπου δρουν, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αναγνωρίσει την 28η Μαρτίου πως πράγματι είναι πιθανό οι ομάδες των «ατάκτων» με τις οποίες συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να είναι αποστάτες των FARC. Συνήθως, οι αρχές στο Καράκας αποφεύγουν να αναφέρονται στους αποστάτες αυτούς.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Διέγο Μολάνο υποστήριξε το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα El Tiempo, ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπλέχτηκε στις συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων αποστατών των FARC και ότι συνεργάζεται με κάποιες από αυτές στη διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον κ. Μολάνο, έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας και συμμάχους τους αποστάτες για τον συντονισμό των επιχειρήσεων εναντίον άλλων ομάδων αποστατών. «Σκοπός των επιχειρήσεων δεν είναι η προστασία των συνόρων, είναι η προστασία της διακίνησης ναρκωτικών», είπε.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτής της Κολομβίας πως διευκολύνει τη διακίνηση ναρκωτικών ή ενέχεται σε αυτή.

Η Μπογοτά και το Καράκας, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου ο κολομβιανός δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019. Οι σχέσεις των δύο γειτόνων με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Μπανγκλαντές: Τρεις τραυματίες από σφαίρες σε διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας

Στο Μπανγκλαντές επιβάλλονται από χθες Δευτέρα και για επτά ημέρες περιοριστικά μέτρα για να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να απαγορεύονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες το βράδυ χθες Δευτέρα σε αγροτική περιοχή του Μπανγκλαντές όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με έναν γιατρό και την αστυνομία.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Σαλτά, στην περιφέρεια Φαρίντπουρ, όπου σύμφωνα με την αστυνομία κυκλοφόρησαν φήμες ότι άνδρας τραυματίστηκε σε αγορά κατά τη διάρκεια ελέγχου για την τήρηση των μέτρων.

Χιλιάδες εξοργισμένοι χωρικοί κατέβηκαν στους δρόμους. Ορισμένοι πέταξαν τούβλα και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικού τμήματος, προχώρησαν σε βανδαλισμούς δημόσιων κτιρίων, έβαλαν φωτιά στο σπίτι αστυνομικού και πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα που ανήκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, κατά τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Άνδρες της αστυνομίας «άνοιξε πυρ για να αμυνθούν όταν έγινε η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα», εξήγησε εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην περιοχή Φαρίντπουρ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλος ένας αστυνομικός, ο επιθεωρητής Νουρ-α-Αλάμ Φακίρ, επιβεβαίωσε την εκδοχή αυτή.

Η αστυνομία δεν έδωσε κάποιον απολογισμό. Όμως, σύμφωνα με τον Άμπντουλ Ματίν, γιατρό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Φαρίντπουρ, τρεις άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού υπέστησαν τραύματα από σφαίρες.

Στο Μπανγκλαντές επιβάλλονται από χθες Δευτέρα και για επτά ημέρες περιοριστικά μέτρα για να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να απαγορεύονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν.

Μπόρις Τζόνσον: Το Λονδίνο ανησυχεί για τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα με την Ουκρανία

Η G7 ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα αναγνωρίσει τις «απόπειρες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει (την) κατοχή» της Κριμαίας Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε χθες Δευτέρα την ανησυχία του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ακλόνητη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε μια ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού. «(Ο πρωθυπουργός) εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι μπροστά σε αυτήν την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα και χαιρέτισε την προσέγγιση της Ουκρανίας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ζελένσκι και Τζόνσον θα «συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Λίγο μετά τη συνομιλία τους, ο Ουκρανός πρόεδρος με tweet του ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι το Κίεβο «δεν βρίσκεται μόνο του» και «έχει τη στήριξη των χωρών της G7» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η G7 ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα αναγνωρίσει τις «απόπειρες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει (την) κατοχή» της Κριμαίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του την Παρασκευή επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία», κατηγορώντας την Μόσχα ότι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Μόσχα να «εξηγήσει» τις «προκλήσεις» στα σύνορα με την Ουκρανία.

Βόρεια Κορέα: «Μπλόκο» λόγω πανδημίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το υπουργείο Αθλητισμού της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο για να προστατευθεί η υγεία των αθλητών της, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την απόφαση αυτή έλαβαν η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Κορέας και ο υπουργός Αθλητισμού Κιμ Ιλ Γκουκ έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη την 25η Μαρτίου, σύμφωνα με ιστότοπο του υπουργείου Αθλητισμού.

«Η επιτροπή αποφάσισε να μην υπάρξει συμμετοχή στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προστατευθούν οι αθλητές από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», κατά την ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, θα πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές από το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας.

Η ιαπωνική οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τους ξένους θεατές που είχαν αγοράσει εισιτήρια. Υπενθυμίζεται ότι οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι για το 2020, είχαν αναβληθεί πέρυσι το Μάρτιο. Τότε, η οργανωτική επιτροπή υπολόγιζε τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων στα 90 δισ. γιεν (826 εκατ. δολάρια). Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. εισιτήρια έχουν πουληθεί στο εξωτερικό.

Πλέον, φαίνεται ότι η Ιαπωνία θα κλείσει την πόρτα και στους εθελοντές από το εξωτερικό.

Ισραήλ: Εν αναμονή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, στη «σκιά» της δίκης Νετανιάχου

Σήμερα αναμένεται να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον πρόεδρο του Ισραήλ, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου να είναι το φαινομενικό φαβορί να λάβει την εντολή.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρούβεν Ρίβλιν, είχε χθες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, με τον ίδιο να διαθέτει μια ευρεία διακριτική ευχέρεια βάσει νόμου να κάνει την επιλογή του. Ο ίδιος ανέφερε ότι «ηθικά κριτήρια» δύνανται να διαδραματίσουν ρόλο στην απόφασή του, σε μια προφανή αναφορά στην εξέλιξη της δίκης του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Οι εκλογές του Ισραήλ στις 23 Μαρτίου, οι τέταρτες σε δύο χρόνια, έληξαν χωρίς ένα δεξιό και θρησκευτικό μπλοκ υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, ούτε μια πιθανή συμμαχία των αντιπάλων του να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη: Το «πάντρεμα» ακροδεξιάς και ισλαμιστών η νέα πρόκληση του Νετανιάχου

Το πολιτικό αδιέξοδο παρέμεινε μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες που είχε ο Ρίβλιν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων που κέρδισαν έδρες στην Κνεσέτ. Ένας εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι ο γύρος των διαβουλεύσεων τελείωσε και ο πρόεδρος θα λάβει την απόφασή του σήμερα Τρίτη.

Ο Νετανιάχου έλαβε τη στήριξη 52 βουλευτών στην Κνεσέτ των 120 εδρών για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κεντρώος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λάπιντ του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς επτά.

Τρία κόμματα, με συνολικά 16 κοινοβουλευτικές έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να ορίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο.

Ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Μπένετ και έναν άλλο πρώην σύμμαχό του, τον Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ίδρυσε το δεξιό κόμμα New Horizon αφού αποχώρησε από το συντηρητικό Λίκουντ του πρωθυπουργού, να προσχωρήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Μπένετ δεν έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί ξανά με τον Νετανιάχου, με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση. Ο Σάαρ έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού – η οποία ξεκίνησε χθες Δευτέρα – αλλά απέφυγε να στηρίξει τον Λάπιντ.

Ο Νετανιάχου ο οποίος έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της κατάχρησης εμπιστοσύνης και απάτης και χαρακτηρίζει τον εαυτό του θύμα σε κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα, παρευρέθηκε χθες στην επανέναρξη της δίκης του, υποστηρίζοντας εκ νέου πως το κατηγορητήριο είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος» που έχει στόχο να εκδιώξει έναν «ισχυρό, δεξιό πρωθυπουργό».

Εν αναμονή της απόφασης του Ρίβλιν, ο Λάπιντ δήλωσε χθες ότι πρότεινε στον Μπένετ μια συμφωνία συνασπισμού. Με βάση αυτή τη συμφωνία, ο Μπένετ θα διατελούσε πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα αναλάμβανε τα ηνία ο Λάπιντ.

«Ο ισραηλινός λαός χρειάζεται να δει ότι οι ηγέτες του μπορούν να συνεργαστούν», ανέφερε ο Λάπιντ σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Μπένετ δεν τοποθετήθηκε άμεσα για την προσφορά του Λάπιντ. Πολιτικοί σχολιαστές ανέφεραν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο στον Σάαρ να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Λάπιντ, με την προοπτική του Μπένετ, ενός συντηρητικού συντρόφου, στο τιμόνι της χώρας.

Όποιος λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό και μπορεί να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να δώσει την εντολή σε άλλο υποψήφιο εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η δήμαρχος του Σικάγο απαιτεί αλλαγές μετά τον θάνατο 13χρονου από πυρά αστυνομικού

Ο Άνταμ Τολέντο χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής, περί τις 02:30 (τοπική ώρα) την 29η Μαρτίου στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με την γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου Η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ απαίτησε χθες Δευτέρα η αστυνομία στο Σικάγο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων πεζή από τα μέλη της, μετά τον θάνατο 13χρονου από πυρά αστυνομικού σε τέτοια καταδίωξη πριν από μία εβδομάδα.

Ο Άνταμ Τολέντο χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής, περί τις 02:30 (τοπική ώρα) την 29η Μαρτίου στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με την γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου (CPD).

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο δεκατριάχρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν τον έφηβο και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά, κατά το CPD.

«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η κυρία Λάιτφουτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα.

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

Δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί βίντεο από το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας. Υπηρεσία αρμόδια για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της αστυνομίας (Civilian Office of Police Accountability, COPA), τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός μέσα σε 60 ημέρες. Τόνισε πως τα πλάνα την έχουν «θορυβήσει».

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Τουρκία : Οι ΗΠΑ «πνίγουν» τον Ερντογάν – Οι κυρώσεις που επιβάλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ

Στην περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προχωρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων είναι προγραμματισμένη να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Federal Register) την Τετάρτη 7 Απριλίου.

Κυρώσεις Εναντίον της SSB • Οποιαδήποτε υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα εκδώσει ή χορηγήσει οποιαδήποτε ειδική άδεια ή εξουσιοδότηση σε κάθε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία απαιτεί εξέταση ή έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εξαγωγή ή την επανεξαγωγή αγαθών ή τεχνολογίας στην SSB.

• Απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια ή να παρέχουν πιστώσεις στην SSB που θα υπερβαίνουν το ποσό των 10.000.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και προβλέπει ως μοναδική εξαίρεση τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της SSB που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

• Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εγκρίνει την έκδοση οποιασδήποτε εγγύησης, ασφάλισης, και επέκτασης πίστωσης σε σχέση με την εξαγωγή οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών στην SSB.

• Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιταχθούν σε οποιοδήποτε δάνειο προς την SSB.

Κυρώσεις Εναντίον Φυσικών Προσώπων Εκτός από τον πρόεδρο της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν ο αντιπρόεδρο Φαρούκ Γιζίτ, ο επικεφαλής αεράμυνας και διαστήματος Σερχάτ Γκντσόγλου και ο διευθυντής των προγραμμάτων περιφερειακής αεράμυνας Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα