Μπαίνει στη ζωή μας το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Πώς θα λειτουργεί, τι θα βεβαιώνει, πώς θα μπορεί κάποιος να το εκδώσει και ποια προσωπικά δεδομένα θα περιλαμβάνει - Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς στους 12-15.

Parallaxi
μπαίνει-στη-ζωή-μας-το-ψηφιακό-πιστοπο-767210
Parallaxi

Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δηλώνει την ετοιμότητά μας για ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι».

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδώσουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Να σημειώσουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Επίσης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID.

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

– έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

– έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

– έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Στο μικροσκόπιο ο εμβολιασμός των παιδιών

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών όμως οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής βρίσκονται σε επιστημονική ετοιμότητα αναφορικά με τη συλλογή και την αξιολόγηση στοιχείων χωρίς όμως να βιάζονται να γνωμοδοτήσουν.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά της λοίμωξης Covid-19 που εγκρίνεται για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έγκριση έχει δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά- καθώς μέχρι τώρα χορηγούνταν σε άτομα ηλικίας 16 χρόνων και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 7 Ιουνίου. Το δοσολογικό σχήμα θα είναι το ίδιο με αυτό των ενηλίκων, δηλαδή δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Ανάλογη θετική απόφαση αναμένεται και για το εμβόλιο της Moderna για την ηλικιακή ομάδα 12-15 χρόνων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης των μελετών για τα τύπου mRNA εμβόλια και σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 χρόνων.

«Πρωταρχικός στόχος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων» επανέλαβε, χθες, κατά την τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Θεοδωρίδου. Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, του εμβολιασμού των παιδιών, την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει πως «οι ενήλικοι πρέπει να δώσουν δυναμικό ”παρών” στον εμβολιασμό ώστε να μη δημιουργηθεί κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 19,4% του ενήλικου πληθυσμού και έχει λάβει μία δόση το 34,5%.

Αναλύοντας την απόφαση του ΕΜΑ που ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως «η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε 2.260 παιδιά της ηλικίας 12 έως 15 ετών, τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο ήταν ανοσογόνο, δηλαδή παρήγαγε αντισώματα, και αποτελεσματικό. Από τα 1.005 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο κανένα δεν ανέπτυξε τη νόσο, ενώ στα 978 παιδιά, που δεν εμβολιάστηκαν 16 προσβλήθηκαν από τη νόσο. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%».

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες η καθηγήτρια είπε πως «ήταν συνήθεις και ήπιες, όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια», ωστόσο υπογράμμισε πως «η Επιτροπή σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Η έγκριση του ΕΜΑ και η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να μπορεί να διαμορφώνει μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, πως το «πράσινο φως» που έδωσε ο ευρωπαϊκός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων κινητοποίησε και την εγχώρια επιτροπή. Η Εθνική Επιτροπή, όπως είπε, θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης covid-19. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο εμβολιασμός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός στο υπουργείο Υγείας.

«Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορωνοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά-, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να βρίσκονται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και τέλος, την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός» παρέθεσε τους έξι κρίσιμους παράγοντες που θα σταθμίσει κατά τη συνεδρίασή της η επιστημονική επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη νόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νόσησης παιδιών, ακόμα και μικρής ηλικίας, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά συγκριτικά με τους μεγάλους. Παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 20 ετών νοσούν σπάνια (περίπου 2%). Επίσης, οι ειδικοί έχουν υπογραμμίσει πως η συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μικρή – το επανέλαβε ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών. Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα. Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά» εκτίμησε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην επικείμενη συζήτηση και εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στις ανησυχίες των γονιών τονίζοντας ότι «τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν μας, γιατί οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουν τη συναίνεση τους για τον εμβολιασμό, και με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί άριστα για να έχει η χώρα μας ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για όλα τα λοιμώδη νοσήματα» καθώς και στην επιστημοσύνη και τα αντανακλαστικά των παιδιάτρων. «Θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στους παιδιάτρους, οι οποίοι έχουν όλα αυτά τα χρόνια στα χέρια τους εμβολιασμούς των παιδιών και που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για αυτό το εμβόλιο» όπως τόνισε.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα