Ναι στα μπουζούκια, όχι σε συναυλίες και μαθητικές παρελάσεις, λέει η Παγώνη
Να απαγορευτεί συνολικά η μουσική, προτείνει ο Βασιλακόπουλος.
Για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και την ανάγκη να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις στις κόκκινες περιοχές μίλησε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να διασκεδάσουν, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει περισσότερα τα πράγματα, δεδομένοι ότι στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. «Υπάρχουν νομοί με 40% και 45% και υψηλό ιικό φορτίο», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα. «Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περυσινό. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει», επισήμανε.
Ερωτηθείσα αν πρέπει να κλείσουν και τα μπουζούκια, η κ. Παγώνη, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να ξεδώσει, ωστόσο χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα. «Να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων», ανέφερε.
Για τους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε θα πρέπει η Αρχιεπισκοπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά. «Αν εμβολιαστούν στα μοναστήρια, στις εκκλησίες και στις θεολογικές σχολές, θα φτάσουμε στο 75%-78%. Η Αρχιεπισκοπή πρέπει να βγει μπροστά. Όχι μόνο στα λόγια. Αν γίνει ένα καλό κίνημα από την Αρχιεπισκοπή, θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στις εκκλησίες», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αρνητές, οι οποίοι ανέρχονται σε ένα ποσοστό 7-8%, δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.
Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δε θα μπορούν όλοι να τα χρησιμοποιήσουν, καθώς ακόμα και αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. «Θα υπάρχει επιτροπή που θα ορίζει ποιος πρέπει να πάρει. Τα τα μονοκλωνικά κάνουν συγκεκριμένη δουλειά πριν φτάσεις στη μονάδα. Δε σημαίνει ότι παίρνεις τα μονοκλωνικά και είσαι καλά. Μπορεί κι αυτά να έχουν επιπλοκές», σημείωσε.
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιικά φάρμακα, τα οποία μαζί με το εμβόλιο, θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε.
Βασιλακόπουλος: Να απαγορευτεί συνολικά η μουσική
«Το θέμα της μουσικής είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί εξαρτάται όπως το αναλύει ο καθένας. Αν σε ένα μαγαζί εστίασης υπήρχαν μουσικοί που έπαιζαν μπουζούκι και όλοι κάθονταν στις σωστές αποστάσεις και άκουγαν τη μουσική δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Εάν η μουσική παίζει όλη νύχτα στο μπαρ και είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να φοράμε τις μάσκες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Φαντάζομαι ότι ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, υπάρχουν χώροι με μουσική στον εξωτερικό χώρο, όπου οι νέοι μαζεύονται αγκαλιά και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί. Δεν είναι το σωστό μήνυμα να γίνεται η συναυλία και από την άλλη να μην μπορεί να λειτουργήσει το μαγαζί με μουσική. Θα έπρεπε η μουσική να απαγορευτεί συνολικά», είπε σχετικά με τις εικόνες διασκέδασης και συνωστισμού στην συναυλία του Γιάννη Πάριου.
Η άποψη του κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι αυτά θα έπρεπε να λειτουργούν μόνος με εμβολιασμένους και με αυστηρό έλεγχο. Ακόμα και σήμερα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μας επιτρέπουν να είμαστε σε μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους.
«Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού με τον εμβολιασμό μειώνεται στο 65%», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Στα πανεπιστήμια υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή των φοιτητών στον εμβολιασμό, που δείχνει ότι η μόρφωση είναι ένα καλό εργαλείο.», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ιατρική Αθηνών άγγιξε το 90% εμβολιασμένων φοιτητών.
Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις κρύβουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε παρελάσεις όπου θα συμμετέχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και δεν θα υπάρχουν θεατές», είπε σχετικά με τις παρελάσεις.
ΕΟΔΥ: «Σαρώνεται» όλο το ΔΣ μετά τις παραιτήσεις
Σαρωτικές αλλαγές σε όλο τον ΕΟΔΥ αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μετά τις παραιτήσεις του Προέδρου Παναγιώτη Αρκουμανέα αλλά και του Αντιπροέδρου Χρήστου Κουρούση.
Οι περισσότεροι επιστήμονες τους οποίους έχει προσεγγίσει η κυβέρνηση δεν είναι αμέσως θετικοί για να ηγηθούν του ΕΟΔΥ, αφού θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κυρίως θεσμικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr
Άλλωστε ο ΕΟΔΥ είναι ένας από τους πιο δύσκολους φορείς του δημοσίου ο οποίος μάλιστα έχει και αμαρτωλό παρελθόν, από το οποίο δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει.
Πάνω πάνω στη λίστα των υποψηφίων βρίσκεται το όνομα της Παγώνας Λάγιου, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ η οποία είναι και Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, την κ.Λάγιου είχαν προσεγγίσει και στο παρελθόν να αναλάβει τον ΕΟΔΥ αλλά είχε αρνηθεί. Άγνωστο εάν θα πεισθεί να πει τώρα το «ναι».
Ακολουθεί ο Θεοκλής Ζαούτης Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine ο οποίος πρόσφατα έλαβε και πανεπιστημιακή έδρα στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής – όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr – δεν έχει γίνει επικοινωνία με τον Θεοκλή Ζαούτη, αλλά ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τον ΕΟΔΥ.
Μέσα στα πρώτα τρία πρόσωπα βρίσκεται και ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ο οποίος μάλιστα έχει δημιουργήσει και ένα πρότυπο κέντρο- εργαστήριο στη Λάρισα. Και ο κ. Χατζηχριστοδούλου σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τη χώρα τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και γενικότερα σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Θέτει ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις για να αναλάβει το εγχείρημα που σχετίζονται κυρίως με οργανωτικά και θεσμικά ζητήματα.
Στην περίπτωση πάντως που αρνηθούν τελικά όσοι βρίσκονται πάνω πάνω στη λίστα της κυβέρνησης, στην ατζέντα της υπάρχουν και άλλα πρόσωπα κυρίως ειδικοί επιστήμονες και μέλη της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr.
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούστηκαν για τη νέα προεδρία του ΕΟΔΥ, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, ήταν και εκείνο του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Ωστόσο ο ίδιος κράτησε στάση… Πυθίας και δεν αποκάλυψε περισσότερα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της υποψηφιότητάς του.
ΠΗΓΕΣ: MEGA / SKAI / ethnos.gr