Νέα καμπανάκια μετά τα ανησυχητικά νούμερα της Δευτέρας

Μέτρα, απαγορεύσεις και στο βάθος ανησυχία

Parallaxi
νέα-καμπανάκια-μετά-τα-ανησυχητικά-νο-743231
Parallaxi

Όλα τα νέα μέτρα στην εστίαση – Ψυχαγωγία μόνο με καθήμενους για να μη… μείνει όρθιο το τέταρτο κύμα

Στον «πάγο» μπήκε το σχέδιο για μεικτούς και αμιγώς για εμβολιασμένους κλειστούς χώρους στην εστίαση, καθώς η ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα «χτύπησαν» τη χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού.

Η εστίαση παραμένει «ζωντανή» κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, ωστόσο οι κλειστοί της χώροι θα λειτουργήσουν τελικά μόνο για εμβολιασμένους από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σε μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσσοτάκης.

Τι θα ισχύει στην εστίαση για εμβολιασμένους και μη Οι εμβολιασμένοι, λοιπόν, θα απολαμβάνουν το προνόμιο να κάθονται και μέσα σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στους ανοικτούς χώρους, οπότε βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σε αυτούς θα επιτρέπονται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη.

Επιπλέον, στους χώρους ψυχαγωγίας – είτε ανοικτούς είτε κλειστούς – θα επιτρέπονται μόνο καθιστοί πελάτες και όχι όρθιοι για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ακόμα, τα καταστήματα εστίασης θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, με τους ελέγχους να είναι αυστηροί. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, και προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις η πληρότητα αναμένεται να προσδιοριστεί στο 85%.

«Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα προαναφερθέντα μέτρα θα εξειδικευθούν σήμερα Τρίτη, στις 12:30, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αναμένεται εξάλλου να παρουσιαστεί το ειδικό app με το οποίο θα γίνεται η αναγνώριση της γνησιότητας των πιστοποιητικών των εμβολιασμένων από τους καταστηματάρχες της εστίασης.

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και η τακτική step by step της κυβέρνησης

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εν μέσω θέρους Τρεις βασικοί λόγοι – η πορεία των κρουσμάτων, η ανοδική πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών- οδήγησαν στην ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα το ενδεχόμενο πρόσθετων ανακοινώσεων παραμένει ανοιχτό, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ένα «μεικτό σύστημα» με μέτρα και πειθώ για να πουσάρει τους εμβολιασμούς.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε όταν διαπιστώθηκε πως οι ημερήσιοι εμβολιασμοί υποχώρησαν κάτω από τις 100.000. Ακολούθησε ένα δεύτερο καμπανάκι όταν έσπασε το “φράγμα” των 1000 κρουσμάτων την ημέρα (μάλιστα πλέον έχουν “παγιωθεί” σχεδόν στις 2000). Το τρίτο καμπανάκι σήμανε όταν διαπιστώθηκε πως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν ανοδική πορεία, χωρίς βέβαια να απειλούν σε αυτή τη φάση τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Η Betsson ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της στην Ελλάδα και προσφέρει στοίχημα με Σουηδική εγγύηση. Χθες υπήρξε ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πορεία της πανδημίας αλλά και οι επόμενες κινήσεις για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα εν μέσω θέρους. Παράλληλα σήμερα θα υπάρξει από τους αρμόδιους υπουργούς περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα η κυβέρνηση θέλει να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο παραμένει σημαντική απόσταση έως ότου εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού, καθώς μέχρι τώρα περίπου 4.3 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα – και με ξεκάθαρη τη θέση πως δεν υπάρχει περιθώριο για ένα νέο καθολικό lockdown – αποφασίστηκε να ανακοινωθεί χθες το πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό. Το πρώτο που «κλείδωσε» ήταν ο υποχρεωτικός εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για μέτρο που «πατά» πάνω στα παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είναι χαρακτηριστικό πως χθες ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού παραμένει εκτός τραπεζιού, ωστόσο πιθανό είναι το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Αυτό που θα μπορούσε σε επόμενη φάση να εξεταστεί είναι κάτι ανάλογο να εφαρμοστεί σε εργαζόμενους κρίσιμων υπηρεσιών που έχουν άμεση επικοινωνία με τους πολίτες (π.χ. σε κάποια πόστα σε σχέση με την ενέργεια και την ύδρευση). Σε αυτή τη φάση πάντως κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να μπουν στην «εξίσωση» οι εκπαιδευτικοί, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει σημαντική συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία» (το 74% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού). Επομένως εκτιμάται ότι μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

Παράλληλα στην απόφαση αυτή συνυπολογίζεται και ένας ακόμα παράγοντας : να μην ξεκινήσει η νέα σχολική χρόνια με κενές θέσεις στα σχολεία. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση προχωρά βήμα – βήμα, καθώς η έκταση των νέων μέτρων συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Αυτό φάνηκε και από τις ανακοινώσεις σχετικά με τους κλειστούς χώρους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Σε πρώτη φάση το «μπλόκο» στους εμβολιασμένους ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης και το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό λύνεται και μία δύσκολη “εξίσωση” που είχε προκύψει, καθώς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας ήταν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να επιλέγουν οι ίδιοι αν θα λειτουργούν για εμβολιασμένους ή με «μεικτό» σύστημα.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και μια επιχείρηση πειθούς των πολιτών, με κίνητρα να ξεδιπλώνονται σταδιακά. Η αρχή έγινε με το freedom pass των 150 ευρώ στους νέους που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Χθες ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι εξετάζονται διευκολύνσεις για εμβολιασμένους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς (σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει περαιτέρω έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες διαδρομών), ενώ και αλλά υπουργεία καλούνται να καταθέσουν προτάσεις με κίνητρα εμβολιασμού.

Σε αυτή την φάση η κυβέρνηση εστιάζει σε δυο μεγάλες κατηγορίες : τους νέους και τους ηλικιωμένους που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικά για τους ηλικιωμένους στόχος είναι να ανέβουν άμεσα οι ρυθμοί του εμβολιασμού καθώς είναι αυτοί που απειλούνται κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία ένας στους τέσσερις πολίτες άνω των 6Ο ετών δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» παρά το συναγερμό που έχουν σημάνει οι ειδικοί.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Άδεια άνευ αποδοχών η αναστολή εργασίας για όσους αρνηθούν

Τη σκυτάλη στους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πέρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μετά το τηλεοπτικό τους μήνυμα. Οι τρεις τους θα εξειδικεύσουν την Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι το καρέ των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση για να ανακόψει τη νέα, εκτεταμένη διασπορά του ιού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Καταρχάς, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το «ποινολόγιο» ή τις επιπτώσεις που θα έχει η μη συμμόρφωση με την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Κατά ορισμένες πληροφορίες, όπως αναφέρει η ertnews αυτό θα έχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπει από τη μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, όπως και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Για αυτήν τη κατηγορία καλά ενημερωμένες πηγές μετέδιδαν προς την ΕΡΤ ότι το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένo τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα δεδομένα των εμβολιασμών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η αναστολή εργασίας, όπως διευκρίνιζαν, ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών άρα δεν θα πληρώνονται.

Για τους κλειστούς χώρους, ο πρωθυπουργός μίλησε για αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες το οποίο- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης – θα προβλέπει μια διαβάθμιση.

Το 85% στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου θα είναι υψηλότερο ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, πιθανότατα σε μια αντεστραμμένη κλίμακα, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός για μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.

Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραματίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα ενημερώσουν την Ιερά Σύνοδο για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εκδοθεί και μια εγκύκλιος που θα καλεί όχι μόνο τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς να εμβολιαστούν άμεσα.

Συναγερμός για τους άνω των 60 ετών: Οι 3 στους 10 δεν εμβολιάστηκαν – Όλα τα ποσοστά ανά ηλικία

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Ανησυχία στην κυβέρνηση για νοσηλείες από το Φθινόπωρο Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό, με δεδομένο ότι περίπου 3 στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Η ανησυχία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς με βάση τις διεθνείς μελέτες πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρές επιπτώσεις μετά τη νόσηση από κορονοϊό. Άλλωστε υπάρχουν και επιστήμονες που επιμένουν ότι ουσιαστικά είναι η κατηγορία των πολιτών που θα έπρεπε πρώτοι να εμβολιαστούν πριν από κάθε άλλο πολίτη.

Όμως η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες, φαίνεται ότι οδηγεί μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, παρότι και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τονίζει ότι «ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι πιο κοντινοί.

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα».

Τα ποσοστά των εμβολιασμών

Πάντως στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» επικρατεί ανησυχία επειδή ακριβώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εάν νοσήσουν από το Φθινόπωρο θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, γεγονός που μπορεί να φέρει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Αυτός είναι άλλωστε και ο κίνδυνος αλλά και ο φόβος για τις περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μην τυχόν και οι διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας δεν μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού από την covid-19.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές μόνο οι 7 στους 10 άνω των 60 ετών στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί από τον φόβο των παρενεργειών, ενώ 3 στους 10 είναι πλήρως ακάλυπτοι.

Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν: Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη χειρότερη Δευτέρα των τελευταίων δύο μηνών

Το τέταρτο κύμα της επιδημίας καλπάζει με ρυθμό μεγαλύτερο των προηγούμενων κυμάτων. Έντονη ανησυχία από τα χθεσινά -ιδιαίτερα υψηλά για Δευτέρα- νέα κρούσματα και την αυξημένη θετικότητα.

Σε ασυνήθιστα επίπεδα ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού χθες Δευτέρα, με τη θετικότητα να ξεπερνά μετά από περίπου δύο μήνες το 5%. Πλέον ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων διαγνώσεων της επιδημίας έχει φτάσει στις περίπου 2000 την ημέρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα ανέλθει στο επίπεδο των 3000.

Χθες καταγράφηκε σχετικά χαμηλός αριθμός τεστ καθώς αφορούσε κυρίως τους ελέγχους της Κυριακής, οι οποίοι διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τις 37.000. Παρόλ’ αυτά επιβεβαιώθηκαν πάνω από 2000 νέα κρούσματα, αριθμός ασυνήθιστος για Δευτέρα. Μάλιστα αντίστοιχο αριθμό για τη συγκεκριμένη ημέρα η οποία δεν θεωρείται ενδεικτική συνήθως, είχαμε να δούμε από τις 3 Μαΐου.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μέση θετικότητα σε επίπεδο εβδομάδα διαμορφώνεται στο 3,23%, όταν μόλις πριν από μία εβδομάδα ήταν χαμηλότερη του 2%. Συναγερμός σημαίνει βέβαια όταν το ποσοστό ξεπεράσει το 4%, όμως επίσημα και τυπικά η χώρα μπορεί να μη φτάσει εκεί καθώς μπορεί να συμπεριλάβει και τα self test. Την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα τα αποτελέσματα από περίπου 1,4 εκατομμύρια self test.

Διασπορά του ιού Χθες ο ΕΟΔΥ αποτύπωσε και πάλι μια εικόνα ευρείας διασποράς κορονοϊού, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται πάλι εκτός Αττικής.

Μάλιστα, αυξημένη διασπορά παρατηρείται σε άτομα ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας λόγω του μη εμβολιασμού τους αλλά και της κινητικότητα κατά την περίοδο των διακοπών, όπως επίσης και σε περιοχές όπου υπάρχει και αυξημένο τουριστικό κύμα. Όπως μάλιστα επεσήμανε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

“Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών” επεσήμανε η εκπρόσωπος.

Βασική αιτία της αυξημένης διασποράς αποτελεί η μετάλλαξη Δέλτα η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα και όπως ανέφερε η κα Πελώνη το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Το «όχι» Χαρδαλιά στη Γαλατασαράι -Τι έγινε με τα rapid tests και τους αρνήθηκε την είσοδο

Μια διαφορετική τροπή πήρε η προγραμματισμένη για σήμερα φιλική αναμέτρηση κόντρα του Ολυμπιακού κόντρα στην τουρκική Γαλατασαράϊ. Η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η αποχώρηση από το αεροδρόμιο, καθώς όπως φαίνεται δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.

Συνεπώς, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράϊ να υποβληθεί σε rapid test στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορωνοϊό «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Χθες, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στο iefimerida.gr ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αρνήθηκε την είσοδο στην τουρκική ομάδα, μετά την άρνησή τους να υποβληθούν σε rapid test.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή να μην εισέλθουν τα μέλη της αποστολής στη χώρα, διότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται πρόσθετους ελέγχους. Κατά τους ίδιους κύκλους της ΓΓΠΠ, η διοίκηση της Γαλατασαράι αρνήθηκε να κάνει rapid test σε όλα τα μέλη της και κατά συνέπεια ο υφυπουργός αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο της τουρκικής ομάδας στη χώρα.

«Πρόκειται για διεθνές ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα και ισχύει για τους αθλητές ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά Το συμβάν με τη Γαλατασαράι και το «μπλόκο» κατά την άφιξή της στην Αθήνα σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε tweet, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Αθλητισμού, ο οποίος καταδίκασε τη στάση των ελληνικών αρχών.

Τούρκος υπουργός Αθλητισμού: «Καταδικάζουμε την πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που δέχθηκε η Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο της Αθήνας» Τη στάση των ελληνικών αρχών καταδικάζει με τη σειρά του και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας. Οπως μεταδίδει το CNN Turk, ο Μεχμέτ Κασάπογλου, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, κάνει λόγο για πρωτόγνωρη στάση, ενώ ενημερώνει ότι έχει επικοινωνήσει τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τον προπονητή της ομάδας.

«Μετά τη στάση που αντιμετώπισε ο αθλητικός μας σύλλογος Γαλατασαράι, που πήγε στην Ελλάδα για φιλικό αγώνα, μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπουράκ Ελμάς και τον προπονητή Φατίχ Τερίμ, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή μας. Καταδικάζω έντονα αυτή την πρωτόγνωρη στάση που αντιμετώπισαν», έγραψε.

Η αντίδραση της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Αμεση ήταν η αντίδραση και της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Παρά το γεγονός ότι η αποστολή της Γαλατασαράι εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε μετά την προσγείωση στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τη Γαλατασαράι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν δεκτά τα μοριακά τεστ των μελών της αποστολής της Γαλατασαράϊ. Μετά από περίπου δύο ώρες που έμεινε στο αεροδρόμιο, η τουρκική ομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας, μάλιστα, συγγνώμη» από την Αθήνα.

Γαλατασαράι: «Φεύγουμε για την Τουρκία και περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Ελληνες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και προχώρησαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

«Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Πηγές: ethnos.gr/in.gr/iefimerida.gr/news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα