Νέα lockdown και απαγορεύσεις στον κόσμο που καλπάζει η πανδημία
Και κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη στη διάρκεια της.
H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Oxfam: Ρέφαραν σε 9 μήνες της ζημιές της πανδημίας οι 1.000 πλουσιότεροι του κόσμου
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά σήμερα, στην έκθεσή της για τις ανισότητες που δίνει στη δημοσιότητα όπως κάθε χρόνο, ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν αν δεν μεγέθυναν τα πλούτη τους εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες για να καταπολεμηθεί αυτός που αποκαλεί «ιό της ανισότητας».
«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο» της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει η ΜΚΟ στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιείται την ημέρα που ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ (WEF) — φέτος θα διεξαχθεί ψηφιακά, όχι στο Νταβός της Ελβετίας ως είθισται —, με διάρκεια μέχρι την Παρασκευή.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.
Στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι — συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ — «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Μπροστά σε αυτή την έξαρση των ανισοτήτων, η Όξφαμ επαναλαμβάνει τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν, να αυξηθούν δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους.
«Η κρίση του (νέου) κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Όξφαμ. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών και άρχισε «η κούρσα προς την κορυφή».
Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η ΜΚΟ επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών, που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισεκ. δολάρια, με τα οποία θα καλυφθούν τα κόστη ιατροφαρμακευτικού υλικού και μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη Γαλλία, όπου ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες καταργήθηκε το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους ως τα τέλος της πενταετίας της, το 2022, για να χρηματοδοτηθεί το δαπανηρό σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας.
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης, το παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία αρχίζει σήμερα εκστρατεία για να καταγγείλει το φαινόμενο της ανισότητας.
«Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη»: η αιχμηρή παράφραση του ρητού που συνοψίζει τα ιδεώδη της Δημοκρατίας της Γαλλίας θα δεσπόζει στην εκστρατεία. Αφίσες με το σύνθημα θα τοποθετηθούν σε εμβληματικές τοποθεσίες σε δέκα γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, τη Λιόν και τη Λίλλη.
Ο Μπάιντεν θα επιβάλλει εκ νέου τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιβάλλει εκ νέου από σήμερα Δευτέρα, απαγόρευση εισόδου σε όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, δήλωσε αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο.
Ο Τζο Μπάιντεν θα επεκτείνει μάλιστα την απαγόρευση στους ταξιδιώτες που βρίσκονταν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, εξαιτίας των πληροφοριών ότι παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο μεταδοτικά, διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή του Αμερικανού νέου προέδρου εντάσσεται στο σχέδιό του για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εν μέσω της έξαρσής της στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από αυτή στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τα κρούσματα του SARS-CoV-2 (25,1 εκατ.), όσο και ως προς τους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 (πάνω από 419.000).
Ο Μπάιντεν εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενδέχεται να «ξεπεράσουν κατά πολύ τους 600.000» στις ΗΠΑ.
Από τις πρώτες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, την περασμένη Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έδωσε εντολή να τίθενται σε καραντίνα όλοι όσοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς.
Τη 19η Ιανουαρίου, πρακτικά την τελευταία του πλήρη ημέρα στο αξίωμα, ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε ότι η απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες που έρχονται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και από τη Βραζιλία, επρόκειτο να αρθεί την 26η τρέχοντος, όμως η εκπρόσωπος του Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η προεδρική εντολή αυτή θα ακυρωνόταν αμέσως.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά, την 31η Ιανουαρίου 2020, την απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, για να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Το μέτρο επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες τη 14η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς.
Θάνατος ατόμου ώρες μετά τον εμβολιασμό του για κορωνοϊό – Θα γίνει έρευνα
Ειδοποιήθηκαν η υπηρεσία υγείας και η ιατροδικαστική υπηρεσία για το περιστατικός. Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής, ποιο από τα δύο εγκεκριμένα στις ΗΠΑ εμβόλια του είχε χορηγηθεί, αυτό των Pfizer/BioNTech ή αυτό της Moderna.
Ένα πρόσωπο που ζούσε στην Καλιφόρνια πέθανε μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό του για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλάσερ, τονίζοντας ότι για την υπόθεση διενεργούνται έρευνες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το γραφείο του σερίφη ανέφερε μέσω Facebook ότι για τον θάνατο του προσώπου αυτού ειδοποιήθηκαν η υπηρεσία υγείας και η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας.
Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποιο από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια του είχε χορηγηθεί, αυτό των Pfizer/BioNTech ή αυτό της Moderna. Απεβίωσε την 21η Ιανουαρίου, διευκρίνισε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλάσερ.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ιατροδικαστική υπηρεσία θα προχωρήσει σε νεκροψία-νεκροτομή σήμερα.
Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ολλανδία και η Βουλγαρία, έχουν καταγράψει παρενέργειες σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το προϊόν των Pfizer/BioNTech.
Τον Δεκέμβριο, ένας άνθρωπος πέθανε σε γηροκομείο στην Ελβετία, μερικές ημέρες αφού του χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου αυτού, αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση του θανάτου του με το σκεύασμα.
Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικος του Βελγίου πέθανε πέντε ημέρες αφού του χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο. Διενεργείται έρευνα.
Έρευνες διενεργούνται επίσης στη Νορβηγία για τους θανάτους 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους με το προϊόν των Pfizer/BioNTech.
Κίνα: 124 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες, Κυριακή, ενημερώθηκε για την επιβεβαίωση 124 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 80 την προηγουμένη, με την αύξησή τους να αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε μέχρι τώρα ασυμπτωματικούς φορείς του νέου κορωνοϊού που εκδήλωσαν όμως πλέον συμπτώματα του COVID-19 στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.
Η ηπειρωτική Κίνα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρότερο και πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τα 117 κρούσματα που οφείλονταν σε μόλυνση στην κοινότητα, οι 67 περιπτώσεις, εκ των οποίων 64 ήταν μέχρι χθες ασυμπτωματικοί φορείς, διαγνώστηκαν στην Τζιλίν. Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 35 κρούσματα, η Χεμπέι επιβεβαίωσε 11.
Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει συγκριτικά χαμηλός σε σχέση με αυτούς που ανακοινώνονται σε πολλές άλλες χώρες, η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη είναι αποφασισμένη να ελέγξει την κατάσταση, καθώς τον επόμενο μήνα εορτάζεται το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν.
Οι αρχές στις περιοχές που πλήττονται επιβάλλουν τοπικά lockdown που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, περιορίζουν τις μετακινήσεις και κάνουν μαζικά τεστ για να περιορίσουν τα ξεσπάσματα.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες, το υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 45, από 92 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.850 ασθενείς με τον COVID-19 (+50 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 109 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+14).
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 89.115 μολύνσεων.
Τουρκία: Η χώρα παρέλαβε 6,5 εκατ δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac (μέσα ενημέρωσης)
Η Τουρκία παρέλαβε σήμερα 6,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της κινεζικής Sinovac Biotech, όπως μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η διάθεσή του σε εθνικό επίπεδο. Μια πρώτη παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου είχε ήδη φθάσει στην Τουρκία και χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό 1,245 εκατομμυρίου πολιτών, κυρίως εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το κρατικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι η τελευταία αποστολή, που εντάσσεται σε μια συνολική αποστολή δέκα εκατομμυρίων δόσεων, έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης νωρίς σήμερα το πρωί με πτήση της Turkish Airlines από το Πεκίνο. Περίπου 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες όταν ξεκίνησε η χορήγηση το εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε έπειτα και από τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει την νέα παραλαβή, διαδικασία που σύμφωνα με τους γιατρούς διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, προτού ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία θα πραγματοποιεί περίπου 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 25.073 θανάτους από COVID-19. Μια αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει λόκνταουν τα σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 6.000, από 33.000 και πλέον που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Βολιβία: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα κορωνοϊού
Στη Βολιβία ξεπέρασαν χθες Κυριακή τις 200.000 οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ η χώρα πλησιάζει το τραγικό ορόσημο των 10.000 θανάτων εξαιτίας του COVID-19, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 1.048 κρούσματα χθες, ενώ ακόμη 58 ασθενείς υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 9.985 νεκρούς επί συνόλου 201.037 κρουσμάτων ως αυτό το στάδιο.
Σάντα Κρους και Λα Πας είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις στο δεύτερο κύμα. Γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά αυτή εναντιώνεται στην πρόταση, επιχειρηματολογώντας ότι εάν επιβληθεί νέο lockdown θα υποστεί δυσβάστακτο πλήγμα η οικονομία.
«Οι οικογένειες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» που προκάλεσε, τόνιζε πρόσφατα ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, αναγγέλλοντας ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα φθάσει στη χώρα μια πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, που θα αξιοποιηθεί πρωτίστως για να ανοσοποιηθεί το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στην αρχή της χρονιάς, η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και του εμβολίου της AstraZeneca, που προβλέπεται να έχουν παραδοθεί στη χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Κούβα: 634 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη τρεις ασθενείς με COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει μέχρι σήμερα τους 194 νεκρούς επί συνόλου 21.261 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.
Ο Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα, 591 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και διαγνώστηκαν και στις 15 επαρχίες της χώρας, ενώ 43 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Παναμά, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Ισημερινό, την Κροατία, την Κολομβία και τον Καναδά.
Η Αβάνα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 48 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).
Κατά τον Φρανσίσκο Ντουράν, η ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που μολύνθηκαν δείχνει ότι το 70 ως 80% των περιπτώσεων οφειλόταν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Ο επιπολασμός του νέου κορωνοϊού στη νήσο ωστόσο, παραμένει συγκριτικά χαμηλός, στα 59,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος του Μεξικού
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2.
Ο βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός διευκρίνισε ότι παρουσιάζει «ήπια» συμπτώματα του COVID-19, παρακολουθείται από γιατρούς και είναι αισιόδοξος.
«Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι μολύνθηκα» από τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ μέσω του προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. «Έχω ήπια συμπτώματα» του COVID-19 και «υποβάλλομαι ήδη σε ιατρική θεραπεία», πρόσθεσε ο Μεξικανός πρόεδρος.
Ισημερινός: Περισσότερα από 3.000 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.060 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 241.292.
Παράλληλα, άλλοι 25 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επίσημα τους 9.968 νεκρούς. Ωστόσο, στον απολογισμό αυτό πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 4.600 θάνατοι που θεωρείται ότι οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ γιατροί, επιστήμονες και αιρετοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει ότι ο επίσημος απολογισμός μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με τον πραγματικό.
Επίσης χθες Κυριακή, ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Την 20ή Ιανουαρίου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρέλαβε 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα (86.000 δόσεις) αναμένεται να παραδοθεί στη χώρα προοδευτικά ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα χρησιμοποιηθεί για τη «φάση μηδέν», όπως την αποκαλούν οι αρχές, δηλαδή την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των συνταξιούχων που ζουν σε οίκους ευγηρίας.
Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού αναμένεται να αρχίσει στον Ισημερινό τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.
Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη εναντίον των μέτρων για τον κορωνοϊό
Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης εναντίον των περιοριστικών μέτρων των Αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας την «απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει».
Κραυγάζοντας «ελευθερία!», σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά εχθρική προς τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.
Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες, παρότι είναι νομικά υποχρεωτική η χρήση της στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, που πλήττεται σκληρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας, η χώρα της Ιβηρικής κατέγραφε 400 θανάτους την ημέρα κατά μέσον όρο αυτή την εβδομάδα.
«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», είπε η Μιλάγρος Σολάνα, συνταξιούχος, 71 ετών.
«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό (55.000 νεκροί εξαιτίας του COVID-19, 2,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2) στην Ισπανία.
Δίπλα της, μια φίλη της έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο από ασθενείς με COVID-19, όπου νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Ορισμένοι διαδηλωτές εξάλλου καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολιασμού.
Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.
Περισσότεροι από 1.200 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία, όπου ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας, επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα αλλά ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Κολομβία: Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού
Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Σάββατο το όριο των 2 εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 κοντεύουν πλέον τους 51.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.
Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 15.551 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, που αύξησαν το σύνολο των περιπτώσεων σε 2.002.969, ενώ υπέκυψαν ακόμη 396 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα να φθάνει μέχρι τώρα τους 50.982 νεκρούς.
Η Κολομβία, που πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναμένει να λάβει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τις πρώτες δόσεις εμβολίων, των Pfizer/BioNTech, πάντως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Γαλλία: Εισήγηση για τρίτο lockdown τον Φεβρουάριο
Η Γαλλία ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο lockdown, ίσως κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα, δήλωσε την Κυριακή, ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία.
Οι Γάλλοι μαθητές κατά παράδοση έχουν δύο εβδομάδες διακοπές τον Φεβρουάριο (σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την περιοχή), αρχής γενομένης από τις 6 Φεβρουαρίου.
«Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση», είπε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Γαλλία 18.436 νέα κρούσματα του Covid-19 και 72 θάνατοι, πολύ λιγότεροι από τους 230 του Σαββάτου. Αυξήθηκαν όμως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, κατά 493 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, κατά 69. Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Συνολικά, σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 26.393 άνθρωποι και στις ΜΕΘ 2.965.
«Αν δεν αυστηροποιήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση από τα μέσα Μαρτίου. Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν», τόνισε ο Ντελφρεσί. Επισήμανε επίσης ότι θα ήταν λογικό το νέο lockdown να συμπέσει με τις σχολικές διακοπές, οι οποίες θα μπορούσαν να παραταθούν κατά μία εβδομάδα.
Γερμανία: 217 θάνατοι και πάνω από 6.700 κρούσματα σε 24 ώρες
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6.729 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.141.665, δείχνουν σήμερα Δευτέρα τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, 217 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 52.087 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.
Τυνησία: 80 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες. Ο ΥΠΕΞ της χώρας Οθμάν Τζεράντι μολύνθηκε, έχει «πολύ σοβαρά» συμπτώματα
Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.059 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 80 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως εδώ τους 6.234 νεκρούς επί συνόλου 197.373 μολύνσεων. Την περασμένη Παρασκευή, η Τύνιδα ανακοίνωνε τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων αφότου εκδηλώθηκε η επιδημία, 103 νεκρούς.
Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 2.165 ασθενείς, οι 418 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα στοιχεία του υπουργείου. Αργότερα χθες ανακοινώθηκε ότι ο Οθμάν Τζεράντι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και εκδηλώνει «πολύ σοβαρά» συμπτώματα της COVID-19, τόσο με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, όσο και από τον ίδιο. «Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκα επιβεβαίωσαν ότι έχω την COVID-19, παρότι λάμβανα όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τηρούσα τα πρωτόκολλα» βιοασφάλειας, ανέφερε ο κ. Τζεράντι μέσω Twitter. Πρόσθεσε πως έχει «πολύ σοβαρά συμπτώματα» της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, προσθέτοντας «προσεύχομαι στον θεό να είναι όλοι ασφαλείς».