Νέα μέτρα: Βγάζουν 8.000 αστυνομικούς στο δρόμο για ελέγχους από το Σάββατο
Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-64
Με μια κολοσσιαία επιχείρηση των ελεγκτικών μηχανισμών συνοδεύεται η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων αναχαίτισης της έξαρσης της πανδημίας, το ερχόμενο Σάββατο.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις 6.000 σε καθημερινή βάση, το στοίχημα της αυστηρής συμμόρφωσης απέναντι στο νέο πλαίσιο περιορισμών καλούνται να φέρουν εις πέρας οι ελεγκτικές Αρχές, αναλαμβάνοντας δράση στο εξής σε όλη την επικράτεια.
Το επιχειρησιακό σχέδιο ενόψει του Σαββατοκύριακου επεξεργάστηκαν αναλυτικά χθες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και η φυσική ηγεσία των ελεγκτικών μηχανισμών, σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «με αντικείμενο τον συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό», με παρόντες τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη.
Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ανεμβολίαστους πολίτες, την πιστή τήρηση των μέτρων θα επιτηρούν:
· 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα
· 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης
Ασφαλιστικές δικλείδες
Για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ θα μετακινούνται σε άλλες περιοχές από την περιοχή που υπηρετούν, έτσι ώστε να αμβλύνεται το αίσθημα της εντοπιότητας κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων.
Παράλληλα, οι έλεγχοι θα εκκινήσουν από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβατικές συμπεριφορές ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψής τους. Δίνοντας και ένα ηθικό πρόσημο στο όλο εγχείρημα, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου σε μια «μαύρη λίστα» θα κατονομάζονται οι επιχειρήσεις που έχουν επιβεβαιωθεί παραβάσεις αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενημερώνοντας δημόσια τους καταναλωτές.
Οι στόχοι
Σε πρώτη φάση, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κύριος όγκος των ελεγκτικών κλιμακίων θα κατευθυνθεί σε:
· χώρους νυχτερινής διασκέδασης
· χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
· μεγάλα εμπορικά κέντρα
· σούπερ μάρκετ
· λιανεμπόριο
Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.
«Μηδενική ανοχή»
Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν οι ελεγκτικές Αρχές αναφορικά με τους επικείμενους ελέγχους του Σαββατοκύριακου, εκπέμποντας σήμα «μηδενικής ανοχής» από την πρώτη κιόλας ημέρα εκκίνησης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας, ενώ τα κλιμάκια θα δρουν συντονισμένα και γρήγορα, ώστε να μη χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και συμμορφωθούν προσχηματικά οι υπότροπες επιχειρήσεις μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Ο κλοιός ελέγχων για τα νέα μέτρα έρχεται ως επιστέγασμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown, ενδεχόμενο που διέψευσε για άλλη μια φορά χθες κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, και θα ήταν πάρα πολύ άδικο σήμερα να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων», επισημαίνοντας παράλληλα πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα ουσιαστικά δεν ακολουθεί αυτή την τακτική».
Για το λόγο αυτό, η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν θα έχει προηγούμενο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει και την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε ισχύ και πάλι περιοριστικά μέτρα.
Οι αστερίσκοι
Κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης αποτελεί η συνεργασία των επιχειρηματιών, καθώς θα κληθούν να ελέγξουν την ταυτοπροσωπία, αντιπαραβάλλοντας το πιστοποιητικό με την ταυτότητα του πελάτη, προκειμένου να αποκλειστούν οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών ή ακόμη και «δανεικών», αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να δανειστούν έγγραφο εμβολιασμένου πολίτη, για να εξυπηρετηθούν.
Επιπλέον, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στους ημιεξωτερικούς χώρους, δηλαδή χώρους με οροφή και πλαϊνά προστατευτικά, οι οποίοι θεωρούνται κλειστοί, σε αντίθεση με τους ανοιχτούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται οροφή και περιμετρική κάλυψη.
Υπενθυμίζεται ότι από το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προβλέπονται:
Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα
Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).
Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:
· δημόσιες υπηρεσίες,
· τράπεζες,
· μικτούς χώρους διασκέδασης
· ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
· εμπορικά κέντρα
· κομμωτήρια
Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:
· χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ
· φαρμακεία
· χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος
Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, ωστόσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα και ένταση και προς τις νοτιότερες περιοχές όπως και τις νησιωτικές, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 (αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί μεταδίδουν σε τουλάχιστον άλλους 112 ανθρώπους), ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.
Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις παραγωγικές ηλικίες
Από τις 6.150 νέες διαγνώσεις που ανακοινώθηκαν χθες οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες ηλικίας 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους. Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Συγκεκριμένα, από τους 431 ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής το τελευταίο 24ωρο, οι 217 είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμβολιαστεί (το 84,22% των διασωληνωμένων συνολικά), είτε η ανοσία από το εμβόλιο έχει εξασθενήσει μετά την πάροδο των έξι και πλέον μηνών από τον εμβολιασμό τους.
Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.
Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ιδιωτική κλινική Αρωγή στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε 200 κλίνες για Covid ασθενείς, και μέσα σε τρεις ημέρες έχει ήδη πληρότητα σχεδόν 40%. Με αμείωτη ροή γεμίζουν και οι κλίνες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος που έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Παραμένει επίσης σε διαθεσιμότητα και το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.
Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr / ethnos.gr