Νέα παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Ακραία ρητορική από Αγκυρα
Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ. (του ανταποκριτή του ΑΠΕ Π. Κασφίκη)
«Πειρατικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα
Αμείωτη ωστόσο παρέμεινε η πολεμική ρητορική της Αγκυρας.
«Πειρατικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο «προσπαθεί να φτάσει πέρα από το ύψος του», χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης, ενώ αναφορικά με τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι Τουρκία διεξάγει έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της υφαλοκρηπίδας της και ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα».
Είχε προηγηθεί, επίθεση του Ερντογάν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «παιχνίδι σκιών» και ανέφερε πως «είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν ως δόλωμα της Ελλάδα, που «είναι ανίκανη, ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία».
Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βασίζονται στην αναζήτηση δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, δήλωσε ακόμη.
Εκανε λόγο δε για επιθυμία ορισμένων να αγνοήσουν την ακτογραμμή της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ένα νησί έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναφερόμενος στο Καστελλόριζο και υποστηρίζοντας πως αυτό είναι «η πιο ξεκάθαρη απόδειξη αδικίας».
«Ο καιρός των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει. Πιστεύουμε σε αυτή τη νέα περίοδο, οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα αυξηθούν σταδιακά» συνέχισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζοντας στο στόχαστρό του το Καστελόριζο
«Εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει», είπε.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου επανέφερε τα περί διαλόγου, αναφέροντας ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα , τότε είναι και η Τουρκία.
«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», κατέληξε.
Η Τουρκία «πυρπολεί» τη Μεσόγειο και στοχεύει στο Αιγαίο
Η Τουρκία πυρπολεί το κλίμα ανεβάζοντας σε πρωτοφανή όρια την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας ταυτόχρονα σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Η τακτική της Τουρκίας κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μια πλευρά η Άγκυρα δια του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς στις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή και από την άλλη μεριά η Άγκυρα οξύνει τη ρητορεία της και τις απειλές της κατά της Ελλάδας.
Ερντογάν: Η Τουρκία είναι παγκόσμια δύναμη
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, αφήνεται να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο ανοίγοντας τη βεντάλια των διεκδικήσεών της για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα που υπερβαίνει κατά πολύ την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα τόνισε σχετικά και τους στόχους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων και υπογράμμισε με νόημα:
«Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες, και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους. Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε από αυτό το παιχνίδι των σκιών. Άρχισε να γίνεται αστείο. Ρίχνουν ένα κράτος το οποίο δεν έχει προκοπή ούτε στον εαυτό του και το κάνουν δόλωμα μπροστά στην Τουρκία η οποία είναι μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».
Ερντογάν:«Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος, που σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες»
Τουρκίας vs Γαλλίας
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ συνέχισε τις τουρκικές βολές κατά της Γαλλίας και του Εμμανουέλ Μακρόν.
«Αν ο Μακρόν έχει βάλει κόκκινη γραμμή για τη «Γαλάζια Πατρίδα», του την επιστρέφουμε και έχουμε τη δύναμη να την επιστρέψουμε» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αξιωματούχος με αφορμή την απόφαση του Παρισιού να στείλει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, τη ναυαρχίδα το γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συνοδευόμενο από «αόρατα» πλοία και υποβρύχια, προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, το Σαρλ ντε Γκωλ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διαθέτοντας εξοπλισμό που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης και αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο.
…δεν αφορά την Ελλάδα
Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τη χώρα μας πως «λειτουργεί σαν πειρατική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο» και μάλιστα «προσπαθεί να ξεπεράσει το μπόι της».
Ενώ σχετικά με την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ομέρ Τσελίκ επεσήμανε πως «διεξάγουμε μελέτες στην υφαλοκρηπίδα μας, σε περιοχή που ανήκει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας».
«Δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Δημοσιεύματα …βόμβα
Η χρονική στιγμή κατά την οποία η Τουρκία επιλέγει αυτή τη ρητορική συμπίπτει με αλλεπάλληλες τα τελευταία 24ωρα «ενδείξεις» που εμφανίζουν την Τουρκία ως αποφασισμένη να προκαλέσει πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα.
Τελευταίο δημοσίευμα-βόμβα έρχεται από τη γερμανική Die Welt σύμφωνα με το οποίο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, υποστηρίζει πως πριν λίγες ημέρες ο «σουλτάνος» διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές, με αποτέλεσμα να προκριθεί το σενάριο κατάρριψης ελληνικού αεροσκάφους, όπου και ο πιλότος θα είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.
Πρόθεση δηλαδή της Άγκυρας φαίνεται πως ήταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου χωρίς ανθρώπινες απώλειες, σχέδια πάντως τα οποία απορρίφθηκαν από τους Τούρκους στρατηγούς.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.
Σαρλ ντε Γκωλ: Η απάντηση Μακρόν σε Ερντογάν; Η άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κύπρο
Η τελευταία επέκταση, η τρίτη από τις 21 περασμένου Ιουλίου, της τουρκικής Navtex μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, διέψευσε όσους αισιόδοξους ανέμεναν πως τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, η Άγκυρα θα προχωρούσε σε σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης με τη μετακίνηση του Ορούτς Ρέις εκτός ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τουναντίον, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε νέα επέκταση της περιοχής των παράνομων ερευνών, ακολουθώντας και σε αυτή την περίπτωση τη λογική της προηγούμενης, δηλαδή προς βορρά και προς την πλευρά του τριγώνου Ρόδου-Καρπάθου-Καστελόριζου. Τακτική που, εκ των πραγμάτων, εντείνει περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, στην οποία βρίσκονται ναυτικές δυνάμεις.
Στο τεταμένο σκηνικό που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί πριν την 12η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης της τρίτης επέκτασης, θα πρέπει να προστεθεί και η έντονη δραστηριότητα πολεμικών μέσων, σε αέρα και θάλασσα, εικόνα που στο εγγύς μέλλον δεν φαίνεται να μεταβάλλεται. Αντιθέτως, οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούν για ένα θερμό δεκαήμερο η εξέλιξη του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η γνωστοποίηση, υπό τη μορφή διαρροών που δεν έχουν διαψευστεί, ότι το Παρίσι στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, έρχεται να εξασθενήσει όλες εκείνες τις απόψεις που θεωρούσαν επιφανειακό το γαλλικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της περιοχής. Πέρα από την επίδειξη ισχύος του Παρισιού, απέναντι στις πολεμικές εξάρσεις του Ταγίπ Ερντογάν, οι γαλλικές στρατιωτικές διεργασίες σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για μια νέα αγορά του «αιώνα» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την γαλλική πολεμική βιομηχανία, δημιουργούν νέα δεδομένα που αγγίζουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η «ναυαρχίδα»
Η αναχώρηση του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle για την ανατολική Μεσόγειο έγινε γνωστή μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών, με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί να επιβεβαιώνει στη συνέχεια τις πληροφορίες. Από στρατιωτικές πηγές γίνεται λόγος ότι το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ιπτάμενα ραντάρ, στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η μετακίνηση του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ταξίδι ρουτίνας. Εδώ σημειώνονται, με νόημα, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε απάντηση στις απειλές Ταγίπ Ερντογάν ότι Ελλάδα και Γαλλία «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις».
Μαχητικά – φρεγάτες
Ένας δεύτερος παράγοντας της γαλλικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει να κάνει με τις στρατιωτικές συμφωνίες που βρίσκονται στο στάδιο εκκόλαψης στο κομμάτι των εξοπλιστικών, ζήτημα που επικεντρώνεται κυρίως στην πλευρά της Ελλάδας. Μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στις συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας για την αγορά γαλλικών φρεγατών Belh@rra από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο εξοπλιστικών από την γαλλική πολεμική βιομηχανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει και η «Κ» από ελληνικές πηγές, η προκαταρκτική συμφωνία μιλά για αγορά 12 συν 6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Τα 12 θα είναι τελευταίας γενιάς μαχητικού και τα υπόλοιπα από τα διαθέσιμα της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κλείσει στη Μεσογειακή Διάσκεψη που θα γίνει στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου. Παρασκηνιακά λέγεται πως έγινε προσέγγιση της Αθήνας από το Παρίσι με μεσολάβηση τρίτης χώρας για την αγορά των μαχητικών, αλλά και για την αγορά των φρεγατών Belh@rra, σε καλύτερη τιμή από την αρχική. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως οι κινήσεις που γίνονται στο κομμάτι των εξοπλιστικών σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και με το ενδεχόμενο έναρξης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Πάντως, οι πληροφορίες για αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών υπήρχαν μετά το ναυάγιο αγοράς γαλλικών φρεγατών, ως εξισορροπητική κίνηση. Σε λεκτικό επίπεδο, διαφοροποίηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και από γερμανικής πλευράς, η οποία συνάμα συνεχίζει τις προσπάθειες για έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στις νουθεσίες για τερματισμό των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα απάντησε με νέα επέκταση των ερευνών, σε βορειότερο σημείο ανάμεσα σε Κύπρο και Καστελόριζο. Μια τακτική που παρατηρείται με ιδιαίτερη προσοχή από την Αθήνα μιας και εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα επέκταση των ερευνών προς την πλευρά της Ρόδου και του Καστελόριζου. Από τις 21 Ιουλίου οπότε εξαγγέλθηκε η πρώτη navtex για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία παρά τα όσα λεγόντουσαν έχει προχωρήσει σε τρεις επεκτάσεις, μια χρονική για την ίδια περιοχή και άλλες δυο σε διαφορετικές περιοχές. Παράλληλα με τις Νavtex για έρευνες, η Τουρκία δέσμευσε περιοχές βόρεια της Κύπρου για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων. Σε μια περίπτωση μάλιστα, την τελευταία, δέσμευσε παράνομα περιοχή από τα βόρεια παράλια της Κύπρου έως τα τουρκικά.
Διά στόματος Πομπέο η άρση του αμερικάνικου εμπάργκο
Και επίσημα μετά από 33 χρόνια, οι ΗΠΑ αίρουν τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στηνπώληση στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο. Μια εξέλιξη που γνωστοποιήθηκε στη Λευκωσία με τον πιο επίσημο τρόπο και από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με πρωτοβουλία του ιδίου, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, καθόσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal). Μια εξέλιξη που ικανοποίησε την κυπριακή πλευρά μιας «ως κοινή διαπίστωση, συνιστά αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή καθώς και ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται από τις δύο χώρες στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
Με νόμο των ΗΠΑ
Όπως μεταδόθηκε από την αμερικάνικη πρωτεύουσα, το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που πέρασε από ολομέλεια Γερουσίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις στην Ουάσιγκτον έγιναν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησαν οι βοηθοί Υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλερ για στρατιωτικές. Το τηλεφώνημα Εκτός από τα του εμπάργκο όπλων, οι Αναστασιάδης – Πομπέο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, «προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή». Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μάικ Πομπέο για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της καθόσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη αποστολής σαφών μηνυμάτων προς την τουρκική πλευρά προς αποτροπή της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της που όχι μόνο αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά περαιτέρω δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μ. Σχοινάς: Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές
Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας αλλά και τα μέτρα που μελετά η ΕΕ, σημείωσε. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία.
Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι» είπε, ενώ στην ερώτηση ποια θα είναι η κύρωση που θα «πονέσει» περισσότερο απάντησε: «Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται.
Πηγή: ΑΠΕ, Τα Νέα, Καθημερινή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ