Top

Νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ στην Ινδία, όχι Άστρα για κάτω των 40 στη Βρετανία

Ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ σε Αγγλία και Ουαλία κατά τη διάρκεια του lockdown

Parallaxi
νέο-ημερήσιο-παγκόσμιο-ρεκόρ-στην-ινδ-756576
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

ΜΚΟ καλούν το Covax να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες με τους κατασκευαστές εμβολίων

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) κάλεσαν την Πέμπτη το Covax, το πρόγραμμα κατανομής των εμβολίων κατά του Covid-19, «να αυξήσει τη διαφάνεια», δίνοντας στη δημοσιότητα τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους κατασκευαστές των εμβολίων.

Στόχος είναι «να καταστούν τα εμβόλια σύντομα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά σε όλους», τονίζουν, σε ένα κοινό δελτίο Τύπου, η Human Rights Watch, η Amnesty και η αμερικανική ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών Public Citizen.

«Οι κυβερνήσεις και οι άλλοι χρηματοδότες του Covax θα έπρεπε να απαιτούν το μέγιστο της διαφάνειας και υπευθυνότητας, ιδίως προκειμένου να εξακριβώσουν τον σεβασμό από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις δεσμεύσεις τους να προμηθεύσουν το Covax σε τιμή κόστους ή με το μικρότερο περιθώριο κέρδους, χάρη σε ελέγχους που θα γίνονται από τρίτα μέρη, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να δημοσιοποιούνται», τονίζουν.

Έχοντας συσταθεί για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια, το Covax βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης. Προμηθεύεται κυρίως εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Έχει, επίσης, υπογράψει συμβάσεις με άλλους κατασκευαστές, μεταξύ αυτών τις Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, όμως έχει καταφέρει να διανείμει 49 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, έως σήμερα, καθώς η Ινδία μπλόκαρε τις εξαγωγές του Ινστιτούτου Serum, που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το να δημοσιευτούν οι συμβάσεις και οι τιμές, μοιραζόμενοι τα στοιχεία αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, είναι ένα καλό μέσο για να αρχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα εμβόλια θα είναι οικονομικά προσιτά και διαθέσιμα για δισεκατομμύρια ανθρώπους, που τα έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», δήλωσε ο Άρβιντ Γκάνεσαν, διευθυντής του τμήματος Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα της HRW.

Μια εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας για τα Εμβόλια (Gavi) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το σύστημα «κάνει ό,τι μπορεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανές».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «πρέπει να αφεθεί ένα περιθώριο ελιγμών» σε εκείνους που υλοποιούν το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο πρόγραμμα διανομής εμβολίων στην ιστορία.

Διαβεβαίωσε πως μόλις τα εμβόλια αγοραστούν, η UNICEF, εταίρος του Covax, θα δημοσιεύσει τις τιμές.

Ινδία: Νέο ρεκόρ 414.188 κρουσμάτων

Η Ινδία ανέφερε σήμερα μία νέα αύξηση ρεκόρ του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στα 414.188 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.915 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στη χώρα, καταγράφεται στα 21,49 εκατομμύρια περιστατικά, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε στους 234.083 θανάτους.

Κατά την εβδομάδα που διανύουμε στην Ινδία, καταγράφηκαν 1,57 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και περισσότεροι από 15.100 θάνατοι.

Οι αεροπορικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αυστραλών από την Ινδία θα ξεκινήσουν από τα μέσα Μαΐου

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι οι Αυστραλοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ινδία, που πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας της Covid-19, θα μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους από τις 15 Μαΐου μετά την επανάληψη των πτήσεων επαναπατρισμού.

Οι αυστραλιανές αρχές την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσαν σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών υπηκόων, να εισέλθουν στη χώρα λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων της Covid-19 στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και προειδοποίησαν ότι όσοι αποπειραθούν να επιστρέψουν στην Αυστραλία από την Ινδία κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.

Η πολιτική απόφαση προκάλεσε την έντονη κριτική από βουλευτές, απόδημους και την ινδική διασπορά.

«Η αρχική απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η εντολή βιοασφάλειας έως τις 15 Μαΐου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι εκείνη την ημερομηνία, χωρίς καμία αλλαγή», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον από την πόλη Νιουκάστλ, βόρεια του Σίδνεϊ.

Ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ σε Αγγλία και Ουαλία κατά τη διάρκεια του lockdown

Στην Αγγλία και την Ουαλία, ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ εκτοξεύθηκε το 2020, αποκάλυψε την Πέμπτη το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, που διαπίστωσε μια πολύ μεγάλη αύξηση αυτού του αριθμού από την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο.

Το 2020, 7.423 άνθρωποι πέθαναν έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ήτοι μια αύξηση περίπου 20% σε σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, ανακοίνωσε το βρετανικό Γραφείο Στατιστικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων που έχει καταγραφεί από τότε που ο οργανισμός αυτός τους καταμετρά, δηλαδή από το 2001.

Το ποσοστό θνητότητας από το αλκοόλ, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος έως Μάρτιος) ήταν «στατιστικά παρόμοιο με εκείνα των δύο προηγούμενων ετών», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, «όμως τα ποσοστά του δεύτερου τριμήνου, του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα όλων των υπόλοιπων ετών».

«Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής σημειώνει πως αυτή η αύξηση συμπίπτει με την αρχή της πανδημίας», εξήγησε η Σάντιε Μπονιφέις, η διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μελετών Αλκοόλ, όπως και με τις τρεις καραντίνες, η πρώτη εκ των οποίων ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου του 2020.

Οι θάνατοι που κατέγραψε το Γραφείο συνδέονται, στην πλειονότητά τους, με μακροχρόνια προβλήματα εξάρτησης: το 80% οφειλόταν σε μια ηπατική νόσο που προκάλεσε το αλκοόλ, ενώ το 10% προκλήθηκε από συμπεριφορές ή επικίνδυνες ψυχικές καταστάσεις που συνδέονται με το αλκοόλ και το 6% σε δηλητηρίαση από αλκοόλ.

«Αυτό δείχνει ότι η αύξηση δεν εξηγείται από το γεγονός ότι τα άτομα που έπιναν κατά το παρελθόν σε λιγότερο επικίνδυνα επίπεδα αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει η Μπονιφέις.

Σύμφωνα με την ίδια, τα αίτια αυτής της «ανησυχητικής» διαπίστωσης πρέπει κυρίως να αναζητηθούν από την πλευρά της αύξησης της κατανάλωσης σε άτομα που ήδη έπιναν πολύ, αλλά και στην έλλειψη «πρόσβασης σε φροντίδα».

«Για παράδειγμα, οι ηπατικές νόσοι οδηγούν συχνά στα επείγοντα, όμως οι άνθρωποι μπορεί να φοβόντουσαν να πάνε στα επείγοντα λόγω του ιού», εξηγεί.

Βρετανία: Εναλλακτικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca θα προσφέρεται στους κάτω των 40 ετών

Στα άτομα κάτω των 40 ετών στη Βρετανία θα προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο κατά του Covid-19 αντί αυτού της Oxford/AstraZeneca, μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών, ανέφεραν οι εφημερίδες Daily Telegraph και Independent.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης», τόνισε η Telegraph.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

«Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η JCVI συνέταξε τις συστάσεις της νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και μια ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Independent.

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε χθες Πέμπτη ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπάνιες θρομβοεμβολές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από όσο σε άνδρες, σημειώνοντας ότι η διαφορά στα περιστατικά ήταν μικρή.

Γερμανία: 18.485 νέα περιστατικά μόλυνσης και 284 θάνατοι

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.485 περιστατικά στα 3.491.988 περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 284 θανάτους σε 84.410 θανάτους.

Γερμανία: Η κυβέρνηση θέλει να «προστατευτούν» οι πατέντες των εμβολίων

Η πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών για τα εμβόλια του Covid-19 θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες είναι η ικανότητα παραγωγής και οι ποιοτικές προδιαγραφές, παρά τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή της.

Ισπανία: Θετική πρόταση η άρση των πατεντών για τα εμβόλια

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον για άρση των πατεντών στα εμβόλια για τον Covid-19 «δείχνει το δρόμο» όμως δεν αρκεί αυτό για να εξασφαλιστούν δόσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την έγκριση αυτής της προσωρινής κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα χρειαστεί χρόνος και, στο μεταξύ, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και να παραχωρήσουν άδειες παραγωγής σε εθελοντική βάση, αναφέρεται σε ένα έγγραφο εργασίας που τιτλοφορείται «Εμβόλια για όλους».

Το έγγραφο αυτό, που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. στο Πόρτο, ζητά την κατάργηση των εμπορικών φραγμών και των εμποδίων στον ανεφοδιασμό, για να περιοριστεί η ανεπάρκεια στην παραγωγή εμβολίων.

Η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών δεν δημιουργεί μόνο ένα «αίσθημα αδικίας» αλλά «συνιστά και υγειονομικό κίνδυνο για τον κόσμο», προστίθεται στο κείμενο.

Η Μαδρίτη θεωρεί επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες, το έργο των οποίων έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς και να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στις παραδόσεις των εμβολίων.

Ελβετία: Σαφής μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρά τη χαλάρωση των μέτρων

Στην Ελβετία, τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται σαφώς, παρά την εκτεταμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από τις 26 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων λοιμώξεων μειώθηκε κατά περίπου 18%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Ο δείκτης θετικότητας ανά 100.000 κατοίκους μειώθηκε από 168,8 σε 137,8 κρούσματα, αλλά αυξήθηκε ταυτόχρονα ο αριθμός των θανάτων από 50 σε 59.

Η εν λόγω ελβετική Υπηρεσία παρουσιάζει σε καθημερινή βάση στοιχεία σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά υπολογίζει τον δείκτη θετικότητας ανά 14 και όχι ανά 7 ημέρες. Ο δείκτης θετικότητας των επτά ημερών υπολογίζεται μία φορά την εβδομάδα. Την Πέμπτη, αναφέρθηκαν συνολικά 1.687 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών, σε σύγκριση με τα 2.066 κρούσματα κορωνοϊού πριν από μια εβδομάδα.

powered by Rubicon Project Στις αρχές Μαρτίου, τα καταστήματα, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι ζωολογικοί κήποι, τα γυμναστήρια και οι εγκαταστάσεις αναψυχής άνοιξαν ξανά στην Ελβετία μετά από σχετική απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τα υπαίθρια εστιατόρια άνοιξαν επίσης και αυτά στα μέσα Απριλίου. Ισχύουν βέβαια παντού όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή κανόνες όπως η διατήρηση της απόστασης, η χρήση μάσκας και τα μέγιστα όρια επισκεπτών σε όσους χώρους άνοιξαν.

Καταγράφηκαν 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε 13 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον COVID-19 για την 6η Μαΐου, έναντι πέντε κρουσμάτων μόλυνσης την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υγειονομική αρχή της χώρας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι όλα τα νέα περιστατικά μόλυνσης ήταν εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών περιστατικών, τα οποία η Κίνα δεν αξιολογεί ως επιβεβαιωμένα περιστατικά, αυξήθηκε σε 17 από 7 την προηγούμενη ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, καταγράφεται τώρα στα 90.739 περιστατικά, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει αμετάβλητος στους 4.636 θανάτους.

2.550 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 2.550 θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 ενώ επιβεβαιώθηκαν 73.380 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας.

Το λατινοαμερικάνικο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 416.949 θανάτους ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια.

Τον Απρίλιο η Βραζιλία κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε μηνιαία βάση (82.266), για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση στα τέλη Μαρτίου και μοιάζει να οδεύει σε σταθεροποίηση, πλην όμως σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση αναμένεται να παρατείνει σήμερα την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στοχεύει στην παράταση της ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, αλλά και σε τρεις άλλες περιοχές για περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από το νέο κορονοϊό, λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπως δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μία «σύντομη αλλά σκληρή» κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να περιορίσει το τέταρτο κύμα των μολύνσεων, αλλά νέα περιστατικά μόλυνσης στο Τόκιο, αλλά και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Οσάκα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο οποίος έχει την ευθύνη εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την 11η Μαΐου ως την 31η Μαΐου θα αφήσει ένα χρονικό περιθώριο, λιγότερο των δύο μηνών, μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στις 23 Ιουλίου, οι οποίοι αναβλήθηκαν για ένα χρόνο εξαιτίας της πανδημίας.

«Ειδικότερα, η Οσάκα βρίσκεται σε μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα» δήλωσε ο Νισιμούρα κατά την έναρξη μιας σύσκεψης με τη συμμετοχή ειδικών από τους τομείς της υγείας και της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξαπλώνονται ταχύτατα.

«Έχουμε μία δυνατή αίσθηση του κινδύνου, ότι το Τόκιο θα βρεθεί σύντομα στην ίδια κατάσταση με την Οσάκα» παρατήρησε ο ίδιος.

Όλες οι διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων στην Οσάκα είναι κατειλημμένες, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικός τηλεοπτικός σταθμός NHK.

Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, σε εθνικό επίπεδο η Ιαπωνία έχει αναφέρει περίπου 622.000 περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19, με περίπου 10.600 θανάτους.

Όπως δήλωσε ο Νισιμούρα, η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό Άιτσι στα δυτικά του Τόκιο, αλλά και το νομό Φουκουόκα στα νοτιοδυτικά της χώρας, μαζί με τους νομούς του Τόκιο, της Οσάκα, του Χιόγκο και του Κιότο, όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα και διαμένει περίπου το ¼ του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα