Top

Νέοι υγειονομικοί συναγερμοί σε πολλές χώρες

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
νέοι-υγειονομικοί-συναγερμοί-σε-πολλ-697993
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί πριν από το 2022

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορωνοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές χθες Τρίτη.

Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς — οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η οργάνωση People’s Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.

Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία — χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων — δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

801 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.228 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 801 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 128 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 115.099 νεκρούς επί συνόλου 1.267.202 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης της χώρας όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων παγκοσμίως έχουν επισημάνει ότι οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Πλησιάζουν τους 16.000 οι θάνατοι στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.498 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 575.329.

Παράλληλα, άλλοι 18 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 15.949 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις απηύθυνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκκληση στους πολίτες να «πηγαίνουν αμέσως σε κέντρο υγείας μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα» της νόσου που προκαλεί ο ιός.

Αυξήθηκαν οι θάνατοι και τα κρούσματα στη Νότια Αφρική

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.552 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 873.679.

Ακόμη 210 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 23.661 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

2.706 θάνατοι και περισσότερα από 248.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με περισσότερες από 248.000 μολύνσεις να επιβεβαιώνονται σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ταυτόχρονα η χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με τρομακτική αναζωπύρωση της πανδημίας εδώ και πάνω από έναν μήνα, θρήνησε άλλους 2.706 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, κατά τους αριθμούς της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που εξέτασε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα).

Οι ΗΠΑ σπάνε το ένα μαύρο ρεκόρ πίσω από το άλλο εδώ και δύο εβδομάδες. Το όριο των 200.000 μολύνσεων σε ένα 24ωρο έχει ξεπεραστεί τις 10 από τις τελευταίες 13 ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία βρίσκεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του από την εκδήλωση της πανδημίας: 113.000 κλίνες είναι κατειλημμένες από ανθρώπους με τον COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση οδεύει μεν να βελτιωθεί στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και των εισαγωγών σε νοσοκομεία σημειώνουν πτώση, αλλά επιδεινώνεται στο βορειοανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το COVID Tracking Project.

Ειδικά η πολιτεία Καλιφόρνια είναι πλέον αντιμέτωπη με έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Λιγότερες από 100 τέτοιες κλίνες ήταν ελεύθερες χθες Τρίτη στην κομητεία του Λος Άντζελες, η οποία μετράει 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Η κολοσσιαία εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε προχθές Δευτέρα στις ΗΠΑ, με τις πρώτες ενέσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, δεν θα αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας, έχουν προειδοποιήσει ειδικοί και αξιωματούχοι: θα χρειαστούν πολλοί μήνες προτού να έχει ανοσοποιηθεί αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Ισραήλ: Περισσότερα από 360.000 τα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.560 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 360.630.

Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει εξαιτίας του COVID-19 αυξήθηκε κατά 10 στους 3.014.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν κατά τρεις σε 378, από το σύνολο των 683 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε δομές υγείας. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 18.832.

Παναμάς: Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου αναμένεται στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενημέρωσε η υφυπουργός Υγείας Ιβέτ Μπάριο.

Η γειτονική Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι επίσης προχώρησε στην έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου.

Άδειες για την κατεπείγουσα χρήση του έχουν ήδη χορηγήσει οι Αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν, του Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας και της Σιγκαπούρης.

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Ισημερινό

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 176 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 20 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων ως εδώ σε 9.357 νεκρούς επί συνόλου 202.356 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο σημειώνει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.539 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κάτι που δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί.

Οι 24 επαρχίες του Ισημερινού καταγράφουν όλες αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται σε εντόπια μετάδοση, με τέσσερις να αναφέρουν τις περισσότερες. Την πρώτη θέση στον κατάλογο καταλαμβάνει η Πιτσίντσα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο, με 72.337 κρούσματα και 2.015 θανάτους επισήμως. Πρόκειται για το 35,7% των μολύνσεων στη χώρα. Στο Κίτο, τα κρούσματα είναι 66.645.

Ξεπέρασαν τους 182.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.889 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 964 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 182.799 νεκρούς επί συνόλου 6.970.034 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκαν 1.078 κρούσματα του SARS-CoV-2 έως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό που έχει καταγραφεί ως εδώ, ενημέρωσε σήμερα η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Το ρεκόρ καταγράφηκε τρεις ημέρες αφότου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά στη χώρα της Ασίας από τον Ιανουάριο, όταν είχε διαγνωστεί η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση.

Η KDCA ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 12 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 612 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι δεκατρείς θάνατοι που είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ήταν ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων μέχρι τώρα.

Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκε σε 226 (+21 σε 24 ώρες).

Σε αυστηρό lockdown από σήμερα η Γερμανία

Γενικό, αυστηρό lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα και τουλάχιστον ως τις 10 Ιανουαρίου σε όλη τη Γερμανία, μετά την αποτυχία του «μερικού lockdown», που εφαρμόστηκε από τις 2 Νοεμβρίου, να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα λιανικής, τα οποία ήταν μέχρι τώρα ανοιχτά, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και καταστήματα με εποχικά είδη. Από σήμερα κλείνουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στούντιο τατουάζ, ενώ κλειστές παραμένουν ούτως ή άλλως από τις αρχές Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο, οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού. Σε λειτουργία παραμένουν ιδιωτικά ιατρεία, κέντρα εργοθεραπείας και λογοθεραπείας, κέντρα φυσιοθεραπείας και ποδολογίας.

Από σήμερα απαγορεύεται ακόμα η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο, μέτρο που αυτή την εποχή αφορά κυρίως το ζεστό κρασί που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive through».

Τα σχολεία, τα οποία κανονικά θα έκλειναν την 21η ή την 23η Δεκεμβρίου, κλείνουν κι αυτά ήδη από σήμερα, με την έκκληση της πολιτείας οι μαθητές να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι πριν συναντήσουν συγγενείς ή φίλους κατά τη διάρκεια των εορτών. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ωστόσο να συναντηθούν έως και πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο 23 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου έχει ασφαλώς ακυρωθεί.

Οι πολιτικές και υγειονομικές αρχές απευθύνουν ακόμη έκκληση να μην πραγματοποιηθούν «μη απαραίτητα» ταξίδια στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ενώ όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό θα πρέπει να μείνει σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα ή πενθήμερη, εφόσον υποβληθεί σε τεστ το αποτέλεσμα του οποίου είναι αρνητικό. Παρά τις αυστηρές παραινέσεις πάντως, ανέφερε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μονάχου, αναμένονται περίπου 200.000 επιβάτες την περίοδο μεταξύ 18ης Δεκεμβρίου και 10ης Ιανουαρίου, με προορισμούς κυρίως τη νότια Γερμανία, αλλά και χώρες του εξωτερικού. Βέβαια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετούσε περίπου 120.000 επιβάτες την ημέρα.

Οι εκκλησίες θα μπορούν κατά τις ημέρες των εορτών να λειτουργήσουν, μόνο ωστόσο στον βαθμό που είναι εφικτό να τηρείται η ελάχιστη απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των πιστών και πάντα με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, επιβάλλονται ήδη επιπλέον μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Στη Βαυαρία, όπου η πανδημία βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, ο περιορισμός επιβάλλεται τις ώρες 21:00-05:00 και το πρόστιμο για την παραβίασή του ξεκινάει από τα 500 ευρώ.

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει ανασταλεί η πώληση βεγγαλικών. Αν και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, πολλοί Γερμανοί έσπευσαν να τα προμηθευτούν από τη γειτονική Πολωνία.

Χθες, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της αγοράς, σε πολλές περιοχές της Γερμανίας σχηματίστηκαν ουρές στα καταστήματα από καταναλωτές οι οποίοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον διευθυντή του γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφαν Γεντ, η κατάσταση στο τέλος του έτους «θα αποδειχθεί φιάσκο για πολλούς επιχειρηματίες». Συνολικά εκτιμάται ότι ο τζίρος στη λιανική θα συρρικνωθεί αυτή την περίοδο κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Την ίδια ώρα, η εταιρεία κούριερ των Γερμανικών Ταχυδρομείων (DHL) αναμένει αύξηση του αριθμού των πακέτων που θα παραδοθούν κατά 20% σε σχέση με το 2019.

Χθες η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της (CDU), έκανε λόγο για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες που έρχονται, ενώ δήλωσε «ανήσυχη» για την κατάσταση, καλώντας τους πολίτες να μη ζητούν εξαιρέσεις από τους περιορισμούς που τίθενται σήμερα σε ισχύ, καθώς «έτσι θα χρειαστεί να μείνουμε περισσότερο σε lockdown». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα της η αυξημένη κίνηση στην αγορά των τελευταίων ημερών να μην οδηγήσει για μια ακόμα φορά σε έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Την «υπομονή» των πολιτών ζήτησε εκ νέου χθες το βράδυ ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι «αν χάσουμε τώρα την υπομονή μας, ο ιός θα μας ελέγχει για πολύ ακόμη». Δήλωσε πάντως ότι η προσωπική του ελπίδα πηγάζει από την κοινή λογική και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι περισσότεροι πολίτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ελβετία: Κορυφαίος ειδικός εισηγείται αυστηρή καραντίνα

Ο κορυφαίος ειδικός που συμβουλεύει την ελβετική κυβέρνηση για την πανδημία του κορωνοϊού, την κάλεσε την Τρίτη να επιβάλει άμεση και αυστηρή καραντίνα για τον περιορισμό του ποσοστού της διασποράς, απηχώντας τις εκκλήσεις άλλων επιστημόνων, αξιωματούχων και ιατρών.

«Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε πολύ σκληρά μέτρα, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μάρτιν Άκερμαν, ο οποίος ηγείται του ανεξάρτητου επιστημονικού συμβουλευτικού σώματος για τον COVID-19, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Ο Άκερμαν ζήτησε το κλείσιμο των εστιατορίων και των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη καθώς και αυστηρούς κανόνες εργασίας από το σπίτι. «Φοβόμαστε ότι θα δούμε πιο στενές επαφές κατά τη διάρκεια των διακοπών στο τέλος του έτους», δήλωσε. «(Έχουμε) μια κακή κατάσταση και έναν υψηλό κίνδυνο αυτή να επιδεινωθεί».

Σε αντίθεση με τις γειτονικές της χώρες, η Ελβετία έχει αποφύγει μέχρι τώρα να επιβάλει άλλη καραντίνα, επιμένοντας κυρίως στις συστάσεις και δίνοντας εντολή για κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των καταστημάτων στις 7 το βράδυ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά.

Όμως, με έναν αριθμό αναπαραγωγής που είναι στο 1,13 σηματοδοτώντας την εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, η κυβέρνηση τελεί υπό αυξανόμενη πίεση να ανακοινώσει περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στην επόμενη επίσημη ενημέρωσή της προς τα ΜΜΕ την Παρασκευή.

Η Ελβετία κατέγραψε 4.271 μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες και 103 θανάτους. Αυτόν τον μήνα, περισσότερες από 55.000 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν και 962 άτομα πέθαναν από τον COVID-19 στη χώρα των 8,5 εκατομμύριων κατοίκων.

Ο Πάτρικ Μάτις, υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων στις ελβετικές υγειονομικές αρχές και τη διεθνή συνεργασία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ελβετία διαχειρίστηκε το δεύτερο κύμα του ιού λιγότερο καλά σε σχέση με τους γείτονές της. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στάσιμος ή παρουσιάζει αύξηση σε πολλές άλλες χώρες, όμως άλλες χώρες έλαβαν πιο εκτεταμένα μέτρα. «Εάν δεν επιλέξουμε παρόμοιο δρόμο, θα συνεχίσουμε να ξεχωρίζουμε με αρνητικό τρόπο», τόνισε.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα