Οι χώρες που μπορούν δεν θα ανοίξουν φέτος τα σύνορα τους

Έτσι εξελίσσεται σήμερα η πανδημία.

Parallaxi
οι-χώρες-που-μπορούν-δεν-θα-ανοίξουν-φέ-714980
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Νέα Ζηλανδία: Τα σύνορα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας θα παραμείνουν κλειστά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως, όμως η χώρα θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες για μετακινήσεις από και προς τη γειτονική Αυστραλία και άλλες χώρες του Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ίσως εγκρίνουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19 ήδη από την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η Άρντερν, καθώς αυξάνεται η πίεση για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, αφού στη χώρα εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη μετάδοση στην κοινότητα εδώ και μήνες. “Με δεδομένους τους κινδύνους στον κόσμο γύρω μας και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου αναμένουμε ότι τα σύνορά μας θα επηρεαστούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους”, επεσήμανε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια οι αρχές θα πρέπει είναι βέβαιες είτε ότι οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους, κάτι που δεν είναι ακόμη γνωστό, ή να έχει εμβολιαστεί επαρκές μέρος του πληθυσμού ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία με ασφάλεια. Και τα δύο ενδεχόμενα θα χρειαστούν χρόνο, εξήγησε η Άρντερν. “Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη δημιουργία ταξιδιωτικής φούσκας με την Αυστραλία και τις χώρες του Ειρηνικού, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι απλώς πολύ επικίνδυνος για την υγεία και την οικονομία μας ώστε να αναλάβουμε το ρίσκο σε αυτό το στάδιο”, υπογράμμισε.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της covid-19 στην κοινότητα εντοπίστηκε σε μια γυναίκα που επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία στις 30 Δεκεμβρίου και η οποία βρέθηκε θετική στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού αφού ολοκλήρωσε καραντίνα δύο εβδομάδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις αρχές της Αυστραλίας να αναστείλουν την ταξιδιωτική φούσκα με τη Νέα Ζηλανδία για 72 ώρες. Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της covid-19 η Άρντερν δήλωσε ότι η ρυθμιστική υπηρεσία φαρμάκων της Νέας Ζηλανδίας, η Medsafe, εξετάζει αυτό των Pfizer/BioNTech προκειμένου να του δοθεί άδεια. Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που επισπευστεί η άφιξή τους. “Σημειώνουμε γρήγορη πρόοδο προς τον εμβολιασμό των Νεοζηλανδών κατά του ιού, όμως είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά”, υπογράμμισε η Άρντερν.

“Το πιο σημαντικό είναι πότε θα ολοκληρώσουμε και όχι πότε θα ξεκινήσουμε” την εκστρατεία εμβολιασμού, σχολίασε ο υπουργός αντιμετώπισης της covid-19 Κρις Χίπκινς. “Ελπίζουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τον γενικό πληθυσμό στα μέσα του έτους”, πρόσθεσε. Ένα αυστηρό lockdown και η απομονωμένη γεωγραφική θέση της Νέας Ζηλανδίας βοήθησαν τη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων να εξαλείψει ουσιαστικά την covid-19 στο έδαφός της. Στη χώρα έχουν καταγραφεί μόνο 1.927 κρούσματα μέχρι στιγμής, όμως καθώς η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στη Νέα Ζηλανδία έχοντας μολυνθεί, ακόμη και από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, εγείροντας ανησυχία στις αρχές ότι η covid-19 ίσως εξαπλωθεί ξανά στην κοινότητα.

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ με αφορμή την καθυστέρηση στα εμβόλια της AstraZeneca

Οι δηλώσεις ακολούθησαν τη διαμάχη που προκάλεσε η ανακοίνωση από την AstraZeneca για παράδοση μειωμένης κατά 60% ποσότητας εμβολίων προς την ΕΕ τους πρώτους μήνες λόγω προβλημάτων σε ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής σύμφωνα με το ΣΚΑΙ

Αντιδράσεις από Βρετανούς πολιτικούς έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της κοινοτικής Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου περί σύστασης μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ προς τρίτες χώρες.

Οι δηλώσεις ακολούθησαν τη διαμάχη που προκάλεσε η ανακοίνωση από την AstraZeneca για παράδοση μειωμένης κατά 60% ποσότητας εμβολίων προς την ΕΕ τους πρώτους μήνες λόγω προβλημάτων σε ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής.

Στο Λονδίνο οι δηλώσεις έχουν εκληφθεί από ορισμένους βουλευτές ως προειδοποίηση προς τη Βρετανία για επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις στις χώρες-μέλη.

Βρετανικά δημοσιεύματα σχολιάζουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ποσότητες εμβολίων της AstraZeneca που προορίζονταν για την ΕΕ έχουν σταλεί στη Βρετανία λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση του σκευάσματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αν και στα αρχικά στάδια η Βρετανία είχε προμηθευθεί εμβόλια της AstraZeneca από εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου της εταιρείας που προορίζονται για τη Βρετανία παρασκευάζονται πλέον σε εγκαταστάσεις επί βρετανικού εδάφους, στις κομητείες Όξφορντσιρ και Στάφορντσιρ.

Αντιθέτως, πιθανά εμπόδια στην εξαγωγή εμβολίων της Pfizer θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα και καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας, καθώς η χώρα εισάγει το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας από μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο.

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, αναπληρωτής πρόεδρος της ευρωσκεπτικιστής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG, δήλωσε στην Telegraph ότι η ΕΕ έχει προφανώς προβλήματα στην εξασφάλιση εμβολίων και συμπεριφέρεται με τρόπο «παιδιάστικο» και «κακεντρεχή» θέλοντας να δημιουργήσει προβλήματα στη Βρετανία.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ σχολίασε ότι ενδεχόμενη μονομερής δράση από την ΕΕ που θα εμπόδιζε την παράδοση εμβολίων για τα οποία η Βρετανία έχει πληρώσει θα δηλητηρίαζε την οικονομική σχέση των δύο πλευρών και θα συνιστούσε «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιστημών Γκρεγκ Κλαρκ προειδοποίησε ότι δεν είναι τώρα ώρα για πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αλυσίδα προμήθειας των εμβολίων.

Η Βρετανία, όπως και η ΕΕ, θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της Pfizer λόγω των προαναγγελθέντων εργασιών αναβάθμισης σε εργοστάσιο της εταιρείας.

Η καθυστέρηση στην παράδοση εμβολίων στην ΕΕ που ανήγγειλε η AstraZeneca, ωστόσο, θεωρείται ότι δε θα έχει αντίκτυπο στις παραδόσεις στη Βρετανία. Πάντως η εταιρεία έχει ήδη εδώ και εβδομάδες μεταθέσει από τα τέλη Ιανουαρίου στα μέσα Φεβρουαρίου το στόχο παράδοσης 2 εκατομμυρίων δόσεων την εβδομάδα στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ, η καθυστέρηση στις παραδόσεις από την AstraZeneca προς την ΕΕ οφείλονται σε μια παρτίδα εμβολίων που παρουσίασε πρόβλημα και στην αναζήτηση πρώτων υλών για την επιτάχυνση της παραγωγής του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, η AstraZeneca απέρριψε ως «απολύτως λανθασμένα» γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει διαπιστώσει πως το εμβόλιο της εταιρείας είναι μόνο κατά 8% αποτελεσματικό στην προστασία των πολιτών άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, ο οργανισμός ίσως απορρίψει ως εκ τούτου τη χρήση του σκευάσματος για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

627 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.816 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 627 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 217.664 νεκρούς επί συνόλου 8.871.393 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού διαγνώστηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήδη συναντά μεγάλες δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει συνήθως με σκεπτικισμό την Κίνα — όταν δεν δείχνει απροκάλυπτη εχθρότητα απέναντί της —, ευχαρίστησε χθες το Πεκίνο διότι ενέκρινε άμεσα την εξαγωγή ποσότητας της δραστικής ουσίας του εμβολίου της Sinovac Biotech, που παράγει στη Βραζιλία το ινστιτούτο Butantan (Σάο Πάολο).

Η ποσότητα της δραστικής ουσίας «ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βραζιλία και θα φθάσει τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μέσω Twitter. Κατά το ινστιτούτο Butantan, επαρκεί για την παραγωγή περίπου 8,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac.

Εν μέσω προβλημάτων, καθυστερήσεων και ασαφειών ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε χθες τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του υπουργού Υγείας, η οποία θα αφορά τον τρόπο που ο στρατηγός Εντουάρντο Παζουέλο χειρίστηκε την κατάσταση στη Μανάους.

Το σύστημα υγείας στη Μανάους, στη βόρεια πολιτεία Αμαζόνας, έχει πρακτικά καταρρεύσει. Τα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκομεία εξαντλήθηκαν, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα αποθέματα να στείλει αεροπορικώς στην πόλη καθώς άνθρωποι πέθαιναν στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ασφυξία.

Εκεί εξάλλου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού με χαρακτηριστικά παρόμοια αυτών που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική.

Κούβα: Καταμετρήθηκαν 567 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ενημέρωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι τρεις ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 197 νεκρούς επί συνόλου 21.828 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Τα 25 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Η Αβάνα, η πρωτεύουσα της χώρας, συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας. Έχει καταγράψει 2.452 μολύνσεις μέσα σε 15 ημέρες, πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα σε όλη τη νήσο.

Η Κούβα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να αναχαιτίσει το δεύτερο. Τον Ιανουάριο, μετρά 51 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας χαρακτηρίζουν πλέον επικίνδυνη την κατάσταση, εν μέσω της συνέχισης της ανόδου των κρουσμάτων τον Ιανουάριο, που είναι τα περισσότερα σε 11 μήνες, όπως και του αριθμού των θανάτων.

Πλησιάζουν τους 18.000 οι νεκροί στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.068 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 66 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.999 νεκρούς επί συνόλου 703.178 μολύνσεων από τον Μάρτιο, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στην επικράτειά της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 26.475. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 1.272 ασθενείς, οι 1.078 διασωληνωμένοι και 92 σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεκάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκε να διακομιστούν από εστίες της πανδημίας στον βορρά και στον νότο στην κεντρική μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ σε μικρότερες πόλεις.

Καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, εν μέσω της θερινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο (Δεκέμβριος-Μάρτιος).

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια χαλαρώνει τους περιορισμούς σε ορισμένες δραστηριότητες

Η Καλιφόρνια χαλάρωσε τη Δευτέρα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει σε ορισμένες δραστηριότητες, λόγω της πανδημίας, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και των κομμωτηρίων, χάρη στη μικρή βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Έχοντας αναδειχθεί, εδώ και 2 μήνες, σε μία από τις κυριότερες εστίες του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νεκροτομεία να έχουν κατακλυστεί, η Πολιτεία επέβαλε στις 3 Δεκεμβρίου μέτρα με τα οποία απαγόρευε τις συναθροίσεις και τις μη αναγκαίες δραστηριότητες.

Παρά το γεγονός ότι μετρά περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα, ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τις αρχές Δεκεμβρίου, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια Τόμας Άραγκον εκτιμά ότι η κατάσταση εξελίσσεται πλέον ευνοϊκά.

“Η Καλιφόρνια άρχισε να εξέρχεται αργά από την πιο επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας που είχαμε γνωρίσει έως σήμερα”, κρίνει από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μαρκ Γκέιλι, σε ένα δελτίο Τύπου.

“Πριν από 7 εβδομάδες, τα νοσοκομεία μας και οι υγειονομικοί μας της πρώτης γραμμής βρίσκονταν σε σημείο κατάρρευσης, όμως οι Καλιφορνέζοι άκουσαν το μήνυμά μας και έμειναν στα σπίτια τους όσο ήταν δυνατόν. Η έκρηξη που ακολούθησε τις διακοπές του Δεκεμβρίου δεν κατέβαλε το σύστημα υγείας μας όσο φοβόμασταν”, συμπλήρωσε.

Η απόφαση των Αρχών να άρουν την “τοπική καραντίνα”, που απαγόρευε θεωρητικά τις συναθροίσεις παρουσία μελών διαφορετικών νοικοκυριών, όπως τις μετακινήσεις και τις “μη αναγκαίες” υπηρεσίες (αισθητική, κομμωτήρια κ.α) βασίστηκε στις προβλέψεις για το ποσοστό διαθεσιμότητας κλινών στις ΜΕΘ.

Αν και αυτό το ποσοστό κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 0% στη νότια Καλιφόρνια, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές, η μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων επιτρέπει να υπολογίζει κανείς σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο, της τάξης του 15%, σε 4 εβδομάδες.

Η άρση των μέτρων σε πολιτειακό επίπεδο δεν σηματοδοτεί το τέλος των απαγορεύσεων, με τις υγειονομικές αρχές να μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο, εφόσον το δικαιολογεί η κατάσταση. Η λειτουργία των μπαρ, της εστίασης σε κλειστούς χώρους και οι αθλητικοί αγώνες απαγορεύονται, για παράδειγμα, στις περισσότερες κομητείες της Καλιφόρνια.

Παρατείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις ΗΠΑ με εντολή Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στους περισσότερους ξένους πολίτες οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Νότια Αφρική.

Με την εντολή αυτή επιβάλλεται επίσης εκ νέου η απαγόρευση εισόδου, που επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη, για σχεδόν όλους τους ξένους πολίτες οι οποίοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και 26 χώρες της Ευρώπης που έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους και επιτρέπουν τα ταξίδια. Την περασμένη εβδομάδα ο απερχόμενος, τότε, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί στις 26 Ιανουαρίου. Ωστόσο το επιτελείο του Μπάιντεν τόνισε ότι αυτή η προεδρική απόφαση θα ακυρωνόταν αμέσως μετά την ορκωμοσία του Δημοκρατικού προέδρου.

«Με την πανδημία να επιδεινώνεται και τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές (του κορωνοϊού) να εξαπλώνονται, δεν είναι τώρα η ώρα να άρουμε τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι πρόκειται να υπογράψει αργότερα μια άλλη εντολή, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα αεροσκάφη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους επιβάτες ηλικίας άνω των 2 ετών.

Ένας θάνατος και 82 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για έναν νέο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 και την επιβεβαίωση 82 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 124 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα 69 από τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες — το υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — αυξήθηκε σε 57, από 45 την προηγουμένη.

Η ηπειρωτική Κίνα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρότερο και πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τον επόμενο μήνα εορτάζεται το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.885 ασθενείς με τον COVID-19 (+35 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 110 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+1).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.197 μολύνσεων.

Ταϊλάνδη: Ρεκόρ 959 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 959 κρούσματα του SARS-CoV-2 στο βασίλειο, αριθμός άνευ προηγουμένου, καθώς οι αρχές αύξησαν τα τεστ στην επαρχία Σαμούτ Σαχόν, εστία νέου ξεσπάσματος.

Τα νέα κρούσματα αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 14.646. Δεν υπέκυψε κανένας ασθενής με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να παραμένει αμετάβλητος στους 75 νεκρούς, ανέφερε η επιτροπή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το προηγούμενο ρεκόρ (745 κρούσματα) καταγράφηκε την 7η Ιανουαρίου.Τα 914 από τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Σαμούτ Σαχόν (κεντρική Ταϊλάνδη), επαρχία όπου εντοπίστηκε εστία σε αγορά θαλασσινών τον περασμένο μήνα.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα στη Σαμούτ Σαχόν θεωρείται πως οφείλονται στα μαζικά τεστ που οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως θα διεξάγουν για μία εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για μετανάστες εργαζόμενους.

Η Ταϊλάνδη καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους απολογισμούς της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ασία. Ωστόσο τα κρούσματα υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε έξι εβδομάδες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα