Οι ειδικοί αποφασίζουν για το mini lockdown στη Θεσσαλονίκη
Υπό πίεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας - Τι δείχνουν τα στοιχεία για κρούσματα σε παιδιά.
Συναγερμό έχει σημάνει στους ειδικούς η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, μετά και τα 435 κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη.
Έτσι, οι επιδημιολόγοι θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν εάν η πόλη μπει στο «κόκκινο» και επιβληθεί mini lockdown.
Ανησυχία υπάρχει και για τη Λάρισα, στην οποία καταγράφηκαν 183 νέες μολύνσεις την Τρίτη, αλλά και η Ξάνθη με 122.
Αυτό που βαραίνει ιδιαίτερα στην ζυγαριά σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι ότι στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα με κορονοϊό, στο σύνολο της χώρας.
Πλεύρης και Γκάγκα μια εβδομάδα πριν κατά την επίσκεψη τους στη Θεσσαλονίκη είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Όταν μιλάμε για απαγορευτικό, στην φάση αυτή, εννοούμε σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, απαγόρευση της κυκλοφορίας από 1 έως 6 το πρωί και απαγόρευση της μουσικής στα αντίστοιχα κέντρα διασκέδασης.
Η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της πόλης είναι συνεχής και προβληματίζει τους αρμόδιους. Ενδεικτικά, το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν 218 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 69 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ποσοστό κάλυψης των κλινών covid στις ΜΕΘ είναι μεγάλο και έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Ήδη έχουν δεσμευτεί όπως στο σφοδρό περσινό επιδημικό κύμα γενικές κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας, γεννώντας προβληματισμό για την κάλυψη που θα απαιτηθεί ενώ προχωρά η επιδημία προς τους επόμενους, δύσκολους μήνες.
Περίπου 10.000 παιδιά θετικά στον κορονοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων
Η λειτουργία των σχολείων αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για την εξάπλωση της επιδημίας στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Όπως έχει επισημάνει στη διάρκεια των εβδομαδιαίων ενημερώσεων η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς με covid-19.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν καθαρά τη δυναμική της επιδημίας στους ανηλίκους μετά το άνοιγμα των σχολείων. Από το πρώτο κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορονοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.
Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις ημέρες που ακολούθησαν. Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει μια σχετική σταθεροποίηση στη διασπορά του ιού μεταξύ των ανηλίκων, με τη σημαντική διαφορά στα επιδημιολογικά στοιχεία να εντοπίζεται τις δύο τελευταίες Τρίτες του μήνα.
Συγκεκριμένα, τόσο την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας (21/9) όσο και χθες, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19
Με βάση ό,τι εκτυλίχθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια των επιδημικών κυμάτων, στη βόρεια Ελλάδα αναφορικά με τις νοσηλείες παιδιών, «ξεδιπλώνουν» με προσοχή οι αρμόδιοι το σχέδιο νοσηλείας των ανηλίκων με covid-19 για το επόμενο διάστημα.
Η αποκλειστική νοσηλεία παιδιών με covid-19 από όλη τη Μακεδονία σε παιδιατρικές κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που ήταν μονόδρομος στα προηγούμενα επιδημικά κύματα, πλέον δεν θα ακολουθηθεί. Τα δεδομένα της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά και ο μεγάλος αριθμός των νέων μολύνσεων στους ανηλίκους ουσιαστικά επιβάλουν αναδρομολόγηση στο υπουργείο Υγείας: οι αυξημένες νοσηλείες παιδιών που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα διοχετευθούν σε περισσότερα νοσοκομεία και όχι σε ένα ή δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Από σήμερα η διάθεση self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία
Από σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται τέσσερα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο επόμενων εβδομάδων (4-17/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει, ότι:
·το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
·ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
·βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
·οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
·η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Το υπουργείο συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / cnn.gr / protothema.gr