Οι φόβοι για μέρες Νοεμβρίου και τα δύο σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων

Μπαράζ συσκέψεων σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Parallaxi
οι-φόβοι-για-μέρες-νοεμβρίου-και-τα-δύο-281078
Parallaxi

Με την Αττική να “μοιράζεται” πλέον με τη Θεσσαλονίκη τα αρνητικά πρωτεία σε ημερήσια κρούσματα, σε νέες εισαγωγές και σε διασωληνωμένους, και με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ύψιστη κινητοποίηση για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των ασθενών, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιδημία.

Στην Αττική προστίθεται και το Θριάσιο εξ ολοκλήρου στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid – ήταν νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού – μαζί με το Σωτηρία, το Σισμανόγλειο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Αμαλία Φλέμινγκ, την Παμμακάριστο, την Αγία Βαρβάρα. Και παράλληλα, δρομολογείται η προετοιμασία και άλλου νοσοκομείου που θα υποδέχεται ασθενείς με λοίμωξη Covid – κατά πληροφορίες, το Γεννηματάς, που είχε επιλεχθεί, βγαίνει από τα σχέδια λόγω της νέας ενδονοσοκομειακής συρροής που εντοπίστηκε. Πλέον εξετάζεται άλλο νοσοκομείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μεσαίας δυναμικότητας.

Το… μπαράζ συσκέψεων που έχουν συγκληθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου, για τη διαχείριση των ασθενών και τις εφεδρείες του συστήματος υγειας, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, μέσα σε λίγους μήνες μετά το σφοδρό κύμα του περασμένου Νοεμβρίου, στη βόρεια Ελλάδα.

Άλλες 576 εισαγωγές καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου 16.300 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, στο 11,3%, σχεδόν τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας του ECDC, που είναι 4%.

Σε αντίθεση με τον μειωμένο χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 διατήρηθηκαν πάνω από 550 όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες – υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έσπασε και το “φράγμα” των 600 ημερήσιων εισαγωγών τρεις φορές.

Συγκεκριμένα έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες βράδυ στους 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι 759. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 75 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων στο λεκανοπέδιο.

Στην Αττική ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει, όπως μαρτυρούν τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφηκαν χθες. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς ήταν μέχρι χθες το βράδυ 2.509, με τους 392 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές που έγιναν από το βράδυ της περασμένης Κυριακής μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ήταν αυξημένες κατά 99 σε σύγκριση με εκείνες που καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο 24ωρο, διαλύοντας τις ελπίδες για μια σταθεροποίηση της ροής των ασθενών με σοβαρή νόσηση προς τα νοσοκομεία.

Το 50% των νοσηλευομένων στη Μακεδονία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Συνεχής άνοδος νέων εισαγωγών καταγράφεται και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου πλέον νοσηλεύονται 1.332 ασθενείς. Οι 181 είναι διασωληνωμένοι.

Σχεδόν το 50% των ασθενών των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες βράδυ οι νοσηλευόμενοι στα εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα έφταναν τους 700, με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου αλλά και την Euromedica, να νοσηλεύουν τους περισσότερους.

Άλλοι 105 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, με τις εισαγωγές να συνεχίζονται και να πιέζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι κρίσιμες συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη

Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Κωτσιόπουλο και τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Παπαευσταθίου, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και της Διευθύντριας του Παραρτήματος ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος, κυρίας Τζίνας Λεπτοκαρίδου.

Στη συνέχεια, οι κκ. Κοντοζαμανης, Κωτσιόπουλος και Παπαευσταθίου θα επισκεφθούν το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης “Μαμάτσειο”. Το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Ιπποκράτειο – Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της διαχείρισης της εφημερίας του.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα δύο σενάρια Σαρηγιάννη

Μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα από την αρχή της πανδημίας, με την κορύφωσή της να εκτιμάται για τις 18 του μήνα, όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, αφού σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό, εκτιμά μιλώντας στο ethnos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης δεν πρόκειται να επιτευχθεί στη χώρα μας πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, ωστόσο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη και η διασπορά του ιού θα βρίσκει τείχη, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να γίνει γύρω στο τέλος του Ιουνίου, εκτιμά ο ίδιος. Από τότε και στο εξής και μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο μπορεί να μην πάμε σε μία ιδιαίτερη χαλάρωση, αφού θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε αποστάσεις, ωστόσο δε θα βρισκόμαστε με το «πιστόλι στον κρόταφο», κάτι που συμβαίνει σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, στο καλό σενάριο, με την προϋπόθεση δηλαδή ότι γίνεται σωστά η διαχείριση των εβδομαδιαίων self test και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, στο τέλος του Απριλίου -αφού έχει περάσει το πικ της πανδημίας στα μέσα του μήνα- ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.400. Στις 15 Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός τους κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα πέσει στα 1.300 κι τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Το καλό σενάριο προβλέπει επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 825 και θα συνεχιστεί η μείωσή τους.

Το κακό σενάριο προβλέπει ότι δε γίνεται σωστή διαχείριση των self test, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους και έχουν ανοίξει νωρίτερα, απ’ ό,τι πρέπει, κι άλλες δραστηριότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, αμέσως μετά το Πάσχα θα φτάσουμε ακόμα και τα 9.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στο κακό σενάριο στις 15 Ιουνίου τα κρούσματα θα βρίσκονται στα 5.150 και στο τέλος του μήνα στα 3.500.

Τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα

Από τα τέλη Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από 18 έως 59, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το σχέδιο «Ελευθερία». Μάλιστα, όπως τόνισε, θα έχουμε καλύψει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εντός του Ιουνίου, με βάση και τις συμφωνίες της χώρας μας για προμήθειες των εμβολίων.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε εκτενώς και για την πορεία των εμβολιασμών και το χρονοδιάγραμμα. Οπως σχολίασε, μέχρι το τέλος του Απρίλη στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όσοι είναι άνω των 60 ετών. Στη συνέχεια, εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πολιτών που έχουν νοσήματα αυξημένου κινδύνου και έπειτα θα ανοίξει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

«Σε εκείνη τη φάση θα δούμε μήπως υπάρξει προτεραιοποίηση σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους και κατέληξε πως «ο εμβολιασμός σώζει ζωές» αναφερόμενος σε στοιχεία θανάτων ηλικιωμένων 80 έως 89 από την αρχή της χρονιάς. Όπως είπε σημειώθηκαν 1.039 θάνατοι αυτής της ηλικιακής ομάδας με τους 925 να είναι ανεμβολίαστοι και μόλις 86 να έχουν λάβει έστω και τη μία δόση των εμβολίων.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα