Top

Οι περιοχές με υψηλό δείκτη θετικότητας και αυτές που φλερτάρουν με περιοριστικά μέτρα

Έρχεται η υπογραφή της νέας ΚΥΑ - Με δύο τεστ την εβδομάδα και δικά τους έξοδα, οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Parallaxi
οι-περιοχές-με-υψηλό-δείκτη-θετικότητ-748562
Parallaxi

Στους 226 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορoνοϊό, αύξηση +66% σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες πριν (135).

Ο επιδημιολογικός δείκτης θα διατηρήσει τις αυξητικές τάσεις του, δεδομένων των νέων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 που υπερδιπλασιάστηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, από τις 100 τότε στις 246 χθες.

Η πίεση στο σύστημα υγείας της Αττικής ακόμα είναι ελεγχόμενη -δέχτηκε το περασμένο 24ωρο τους μισούς σχεδόν νέους ασθενείς- με το «Σωτηρία» να έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος με 200 ασθενείς σε απλές κλίνες και 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τον Ευαγγελισμό να ακολουθεί με 82 και 21 αντίστοιχα. Στις επόμενες 10-12 ημέρες θα φανεί και το αποτύπωμα σε επίπεδο νοσηλειών από τα 949 νέα κρούσματα (Κέντρο 247, Πειραιάς 142, Ανατολική Αττική 129).

Αντιθέτως, τα νοσοκομεία της Κρήτης δείχνουν να δοκιμάζονται ήδη. Σύμφωνα με στοιχεία για το περασμένο 24ωρο, 182 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της μεγαλονήσου (157 σε απλές κλίνες Covid-19 και 25 σε ΜΕΘ με τους 18 διασωληνωμένους) και την πλειοψηφία στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων· στο ΠΑΓΝΗ 60, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο 39 και 50 στο Νοσοκομείο Χανίων.

Η μεγάλη διασπορά στο νησί προμηνύει δύσκολες ημέρες για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η Κρήτη σημειώνει πλέον περισσότερα από 4.000 κρούσματα κορoνοϊού σε 11 ημέρες, με τα μισά σχεδόν από τα 468 νέα να εντοπίζονται στο Ηράκλειο (240) και έπειτα 60 στο Ρέθυμνο, 30 στο Λασίθι και 138 στα Χανιά.

Πού καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας

Τα κρούσματα του Αυγούστου αγγίζουν ήδη τα 30.641 μετά τα 3.475 σημερινά -κατόπιν 88.069 ελέγχων- και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt βρέθηκε ξανά σε ανοδική πορεία. Από τις 14 Ιουλίου οπότε υπολογιζόταν στο 1.38, μειώθηκε στο 1.05 την περασμένη εβδομάδα για να σκαρφαλώσει στο 1,09 σήμερα και με μεγάλη διακύμανση (0.88 – 1.37) , γεγονός που μαρτυρά την έντονη παρουσία του ιού σε ορισμένες περιοχές, ιδίως τους τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου 2021 τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφηκαν σε Νάξο (5,32%) και Πάρο (4,64%), με τη Μύκονο (3,25%) να ακολουθεί Χίο (3,74%), Ρόδο (3,57%) και Χανιά (3,51%). Πρόκειται για νησιωτικές περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση σε καθημερινή βάση, όπως φαίνεται και από τη σημερινή διασπορά με 24, 16, 46, 23, 99 και 138 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Στο νησί των ανέμων μάλιστα, το ιικό φορτίο μεταφράζεται σε 453,92 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι αριθμοί νέων λοιμώξεων παραπέμπουν στις μελανές ημέρες του Μαρτίου και την κορύφωση της επιδημίας, με τη διαφορά ότι τότε διενεργούνταν σημαντικά λιγότεροι έλεγχοι. Αν κάτι ανησυχεί, είναι οι ανοδικές τάσεις σκληρών δεικτών όπως οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.

Πάνω από 2% το ποσοστό θετικότητας σε πέντε ηπειρωτικές περιοχές

Αν και η επιδημία δείχνει να προτιμά τα νησιά, όπως φαίνεται και από τα ποσοστά θετικότητας σε Άνδρο (2,32%), Ηράκλειο (2,43%), Κάλυμνο (2,53%), Λέσβο (2,37%), Τήνο (2,85%), περιφερειακή ενότητα (ΠΕ) Νήσων (2,85%) και Ρέθυμνο (2,75%), πέντε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας παρουσιάζουν εξίσου υψηλό ποσοστό θετικότητας, στις οποίες σημειώνεται επιπρόσθετα σημαντική διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, πρόκειται για τις ΠΕ Αχαΐας (2,21%), Βοιωτίας (2,13%), Κορινθίας (2,12%), Λακωνίας (2,35%) και Πρέβεζας (2,75%), στις οποίες εντοπίζονται 127, 38, 57, 26 και 25 νέες λοιμώξεις κορoνοϊού αντίστοιχα.

Τέλος, πέραν των περιοχών της Αττικής, της Κρήτης και της Αχαΐας, τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων ανιχνεύεται και στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, στα 284.

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με νέα μέτρα

Τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί ραγδαία και πολλά νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ το Ηράκλειο από χθες, Τετάρτη, έχει τεθεί σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ακόμη περιοχές «φλερτάρουν» με έκτακτα μέτρα, λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι η Ρόδος, η Νάξος, η Ευρυτανία και η Πιερία.

Οι αποφάσεις για το αν θα επιβληθεί «μίνι» lockdown στις συγκεκριμένες τέσσερις περιοχές αναμένεται να ληφθούν αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στο Ηράκλειο από χθες, αλλά και σε Χανιά και Ζάκυνθο, που τέθηκαν σε καθεστώς τοπικού lockdown από τις 5 Αυγούστου, είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Με δύο τεστ την εβδομάδα και δικά τους έξοδα, οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Όλα είναι έτοιμα προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο με το οποίο οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να προσέρχονται στις εργασίες τους από τον Σεπτέμβριο.

Με ορίζοντα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και ευρύτερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον κορονοϊό την εβδομάδα, τα οποία θα πρέπει να είναι μοριακά ή rapid. Αντίστοιχα το ίδιο πλαίσιο θα ισχύει και για τους καθηγητές, οι οποίοι θα μπορούν να διδάσκουν μόνον εφόσον επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Σημειώνεται πως η διενέργεια των τεστ είναι ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να το πληρώνουν δίχως κρατική συνδρομή. Σημειώνεται ότι οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:

Τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα