Η οξεία φάση της πανδημίας θα τερματιστεί φέτος, εάν εμβολιαστεί το 70%

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
η-οξεία-φάση-της-πανδημίας-θα-τερματισ-882151
Parallaxi

Η «οξεία φάση» της πανδημίας της Covid-19 θα τερματιστεί φέτος, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική. «Είναι στο χέρι μας (…) Είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος επισκέφθηκε τα εργαστήρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας Afrigen που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν. Εκεί παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για την Covid-19 στην Αφρική. Το εμβόλιο αυτό, που βασίστηκε στον γενετικό κώδικα του νέου κορωνοϊού, τον οποίο παραχώρησε η εταιρεία Moderna, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πάρει άδεια χρήσης το 2024.

Ο Τέντρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι φτηνότερο και προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου. Το σχέδιο της Afrigen στηρίζεται από τον ΠΟΥ και τον διεθνή μηχανισμό Covax για την ίση πρόσβαση στα εμβόλια.

Μόνο το 11% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Η ήπειρος θα πρέπει να εξαπλασιάσει το ποσοστό αυτό ώστε να φτάσει τον στόχο του 70% μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.

  • ΠΟΥ: Προσθέτει το φάρμακο «tocilizumab» της Roche για την αρθρίτιδα στη λίστα φαρμάκων κατά της Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε το πρώτο του μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab (τοσιλιζουμάμπη) στη λεγόμενη λίστα προεπιλογής, έναν επίσημο κατάλογο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για προμήθεια από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΠΟΥ συνέστησε το φάρμακο, που παρασκευάζεται από την Roche και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, μόνο για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή ή κρίσιμη μορφή νόσησης με Covid-19.

  • Ιταλία: Τέλος από σήμερα η υποχρεωτική μάσκα στους ανοιχτούς χώρους και επαναλειτουργία των ντισκοτέκ

Η Ιταλία πραγματοποίησε σήμερα ένα βήμα προς μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα στη μάχη εναντίον της Covid, με τον τερματισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την επαναλειτουργία των νυχτερινών κλαμπ.

Από σήμερα σε όλη την ιταλική επικράτεια η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους υπαίθριους χώρους, όμως πρέπει πάντα να έχει κανείς μία πρόχειρη για να μπορεί να την φοράει σε περιπτώσεις συναθροίσεων ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

«Είναι κάτι καλό, αν είναι καλό για τον τουρισμό και συνεχίσουμε να προσέχουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την εγγύτητα, με την επαφή, μπορεί να είναι λίγο πρόωρο. Εγώ συμβουλεύω, ακόμη κι αν δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να την φοράμε, να την έχουμε πάντα στην τσέπη για την περίπτωση που θα πλησιάσουμε άλλα πρόσωπα», δήλωσε στο AFPTV ένας ισπανός τουρίστας σε δρόμο της Ρώμης, ο Χοσέ Ινάσιο Σαντιάγο.

Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους παραμένει υποχρεωτική προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οι ντισκοτέκ μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν από σήμερα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς: για να μπει κάποιος σ’ αυτές θα πρέπει να έχει στην κατοχή του υγειονομικό πάσο, πράγμα που σημαίνει πως δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ, ενώ η χωρητικότητα περιορίζεται στο 75% της κανονικής για τα υπαίθρια νυκτερινά κέντρα και στο 50% γι’ αυτά που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ιταλία επέτρεψε να εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από το 91% του πληθυσμού άνω των 12 ετών και πάνω από το 35% των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ιταλία είχε περισσότερους από 150.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, πριν από δύο χρόνια.

Κορονοϊός – Τουρκία: Άνδρας νοσεί εδώ και 14 μήνες – Έχει… 78 θετικά τεστ

  • Γερμανία: Η πανδημία και η ουκρανική κρίση τα βασικά θέματα της πρώτης ομιλίας του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Bundesrat

Η διαχείριση της πανδημίας και η ουκρανική κρίση ήταν τα βασικά θέματα της πρώτης ομιλίας του Όλαφ Σολτς ως Καγκελάριου σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Ενόψει της διάσκεψής του με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι τα επιστημονικά στοιχεία επιτρέπουν «ένα πρώτο βήμα προς το άνοιγμα», ενώ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στο Κίεβο (14 Φεβρουαρίου) και στη Μόσχα (15 Φεβρουαρίου), επανέλαβε ότι, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία «θα υποστεί σοβαρές συνέπειες».

«Οι επιστημονικές προβλέψεις δείχνουν ότι επίκειται η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, γεγονός το οποίο επιτρέπει ένα πρώτο βήμα προς το άνοιγμα και μπορούμε επίσης να εξετάσουμε την προοπτική περαιτέρω βημάτων για την άνοιξη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς από το βήμα της Bundesrat, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε πάντως ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι για την περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σημαντικά εκ νέου», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εκατομμύρια ηλικιωμένων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αλλά «πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται». Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο Καγκελάριος τάχθηκε και πάλι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης από το φθινόπωρο.

Μιλώντας για την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Όλαφ Σολτς τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιμένει σοβαρές συνέπειες, εάν επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση θα είχε πολύ υψηλό κόστος και για την ίδια», δήλωσε ο Καγκελάριος και επανέλαβε ότι «έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην Ευρώπη και αυτό περιλαμβάνει και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για διάλογο». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σολτς στις προσπάθειες του Σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) να προωθήσει μια διπλωματική λύση. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως επισήμανε, αναδείχθηκε και πάλι η σημασία των διατλαντικών σχέσεων και ασφαλώς η σημασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλλία: Χαλαρώνουν οι κανονισμοί για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Η Γαλλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου απαιτείται για την είσοδο σε αυτούς εμβολιαστικό πάσο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές για τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για τους κλειστούς χώρους όπου δεν απαιτείται το εμβολιαστικό πάσο.

Ο νέος κανονισμός, που τίθεται σε ισχύ από τις 28 Φεβρουαρίου, συμβαδίζει με μια σύσταση του συμβουλίου υγείας και ακολουθεί την μείωση του ρυθμού μόλυνσης που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ για την COVID πριν συναντηθεί με τον Πούτιν από τον φόβο κλοπής DNA

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ ανίχνευσης της COVID-19 όταν έφθασε για να δει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, ώστε η Ρωσία να μην αποκτήσει DNA του Μακρόν, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του περιβάλλοντος του Μακρόν.

Ως αποτέλεσμα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη στη διάρκεια των μακρών συνομιλιών τους για την ουκρανική κρίση στη Μόσχα.

Φωτογραφίες δείχνουν τους δύο ηγέτες να κάθονται στις δύο άκρες ενός τραπεζιού τόσο μεγάλου μήκους που προκάλεσε σατιρικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από διπλωμάτες, ότι ο Πούτιν μπορεί να το χρησιμοποίησε για να στείλει ένα μήνυμα.

Όμως δύο πηγές που έχουν γνώση του πρωτοκόλλου υγείας του Γάλλου προέδρου, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters πως στον Μακρόν δόθηκε η επιλογή είτε να δεχθεί να του κάνουν τεστ PCR οι ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να έρθει κοντά στον Πούτιν είτε να αρνηθεί και να χρειαστεί να συμμορφωθεί με πιο σχολαστική τήρηση της κοινωνικής αποαστασιοποίησης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε πως δεν θα υπήρχε χειραψία και [θα υπήρχε] εκείνο το μακρύ τραπέζι. Αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε να πάρουν το DNA του προέδρου», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη στις ανησυχίες ασφαλείας αν ο Γάλλος ηγέτης υποβαλόταν σε τεστ από Ρώσους γιατρούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως ο Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ και είπε πως η Ρωσία δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχε απόσταση έξι μέτρων από τον Πούτιν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ηγέτη του Κρεμλίνου.

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι σε αυτό, δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο στις συνομιλίες», είπε.

Δεύτερη πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν είπε πως αντ’ αυτού ο Μακρόν υποβλήθηκε σε γαλλικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση και τεστ αντιγόνου που του έκανε ο δικός του γιατρός όταν έφθασε στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν πως ο Πούτιν έπρεπε να παραμείνει σε αυστηρή υγειονομική ‘φούσκα’» δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Το γραφείο του Μακρόν είπε πως το ρωσικό υγειονομικό πρωτόκολλο «δεν μας φάνηκε να είναι αποδεκτό ή συμβατό με τους ημερολογιακούς μας περιορισμούς», αναφερόμενο στο χρονικό διάστημα που θα απαιτείτο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ειδικά περί κλοπής DNA, το γραφείο του Μακρόν απάντησε: «Ο πρόεδρος έχει γιατρούς που καθορίζουν μαζί του τους κανόνες που είναι αποδεκτοί ή όχι σε ό,τι αφορά το δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο».

Χθες, Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης δέχθηκε τον πρόεδρο του Καζακστάν Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία και κάθισαν ο ένας κοντά στον άλλο – τους χώριζε μόνο ένα μικρό τραπεζάκι του σαλονιού.

Γαλλία: Οι αντιεμβολιαστές με το “Κονβόι της Ελευθερίας” περικυκλώνουν το Παρίσι

  • ΗΠΑ: Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν 3.000 ανεμβολίαστοι δημοτικοί υπάλληλοι στη Νέα Υόρκη

Περίπου 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων πολλοί αστυνομικοί και πυροσβέστες, κινδυνεύουν να χάσουν από σήμερα τη δουλειά τους, εφόσον δεν συμμορφωθούν με την εντολή να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των εργαζομένων στον δήμο.

«Δεν τους απολύουμε εμείς. Εκείνοι παραιτούνται», είπε ο Δημοκρατικός δήμαρχος Έρικ Άνταμς, προειδοποιώντας τους για άλλη μια φορά ότι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. «Είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να εμβολιαστούν εφόσον εργάζονται για τον δήμο (…) πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που είχαν τεθεί» πριν να αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντά του, πρόσθεσε ο δήμαρχος που διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, την 1η Ιανουαρίου.

Το μέτρο αφορά εκείνους τους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε αργία –δηλαδή δεν καταβάλλεται ο μισθός τους– και είχαν περιθώριο μέχρι σήμερα να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα, περίπου το 95% των 370.000 εργαζομένων του δήμου έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Από την πλευρά τους, εκείνοι που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό οργανώνουν για σήμερα μια νέα διαδήλωση μπροστά στο Δημαρχείο.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ήταν μια από τις πρώτες στις ΗΠΑ που από το περασμένο καλοκαίρι έλαβε μέτρα για να πιέσει τους δημοτικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορούσε αρχικά τους εκπαιδευτικούς και, από την 1η Νοεμβρίου, τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες.

Όπως και με τη χρήση μάσκας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ. Ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες μάλιστα ανέλαβαν νομοθετική πρωτοβουλία για να απαγορεύσουν την υποχρεωτικότητα. Η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ταυτόχρονα μήπως πάρουν έκταση και στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις των φορτηγατζήδων από τον γειτονικό Καναδά, που έχουν παραλύσει την Οτάβα εδώ και δύο εβδομάδες.

  • Αυστραλία: Θα χρειάζεται η αναμνηστική δόση για να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι
  • Χονγκ Κονγκ: Τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων επιβαρύνουν το νοσοκομειακό σύστημα – Η Κίνα δεσμεύεται να βοηθήσει

Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού και η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει πλήρως την πόλη καθώς οι τοπικές αρχές αγωνίζονται για να ελέγξουν την πανδημία.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της τοπικής κυβέρνησης Τζον Λι, η υπουργός Υγείας Σοφία Τσαν και ο επικεφαλής ασφαλείας Κρις Τανγκ θα συναντηθούν με κινέζους αξιωματούχους στη γειτονική Σεντζέν αύριο Σάββατο για να συζητήσουν για υποστηρικτικά μέτρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ώρα που η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που επιδιώκει το Χονγκ Κονγκ έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας και τις εγκαταστάσεις καραντίνας.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε σήμερα σε τουλάχιστον 1.325, ανακοίνωσαν οι αρχές υγείας.

«Το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο, έχει ειλικρινά φθάσει πέραν των δυνατοτήτων του», λέει η Τσουάνγκ Σουκ-κουάν, μια υψηλόβαθμη αξιωματούχος υγείας.

Η ίδια είπε ότι επιπλέον υπάρχουν και τουλάχιστον 1.500 αρχικά θετικά κρούσματα.

Οι νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με covid έχουν ήδη φθάσει στο 90% της πληρότητας, όπως προκύπτει από δεδομένα των νοσοκομειακών αρχών της πόλης, ενώ οι εγκαταστάσεις απομόνωσης επίσης πλησιάζουν στα όριά τους.

Η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας διενέργειας των διαγνωστικών τεστ στην πρώην βρετανική αποικία και θα εγκαταστήσει και άλλους χώρους καραντίνας, έγραψε η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη πηγή του Πεκίνου.

Το Πεκίνο προετοιμάζεται να στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στον ιατρονοσηλευτικό τομέα και εκατομμύρια συσκευασίες για διαγνωστικά τεστ στο Χονγκ Κονγκ με την ημερήσια ικανότητα εξέτασης για κορονοϊό να αναμένεται να αυξηθεί από 100.000 σε 300.000 τεστ.

Το Χονγκ Κονγκ καταγράφει δεκαπλάσια κρούσματα από την 1η Φεβρουαρίου και ειδικοί του τομέα υγείας προειδοποιούν ότι η πόλη πιθανόν να καταγράφει καθημερινά 28.000 νέα κρούσματα μέχρι το τέλος Μαρτίου με τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους να αποτελούν μια κατηγορία που προκαλεί ανησυχία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα