Top

Οκτακόσιες χιλιάδες κρούσματα σε 24 ώρες

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
οκτακόσιες-χιλιάδες-κρούσματα-σε-24-ώρε-747921
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Έκκληση κυβερνήσεων προς τον Μπάιντεν για τα εμβόλια και την πνευματική ιδιοκτησία

Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν χθες Τετάρτη έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η εξαίρεση αυτή θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές, εξήγησαν σε κοινή επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο η οποία κοινοποιήθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χθες.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», επιχειρηματολόγησε ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Στην επιστολή απευθύνεται η έκκληση στον κ. Μπάιντεν να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και των θεραπειών για τη νόσο που προκαλεί, την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες και τις υπογράφουσες το κείμενο είναι ο Φρανσουά Ολάντ, η Μέρι Ρόμπινσον, ο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ – αντίστοιχα οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Λιβερίας – και η Έλεν Κλαρκ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People’s Vaccine Alliance («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί.

Κούβα: Ένδεκα νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 11 ασθενείς με την COVID-19 – για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο – με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει μέχρι εδώ τους 487 νεκρούς, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 959 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 89.404 από τον Μάρτιο του 2020.

Τα 527 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης στις 358,5 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, στο υψηλότερο επίπεδο στη χώρα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι επιβάλλει ολοένα αυστηρότερα μέτρα.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Χιλή: Σχεδόν 5.500 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 5.497 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 30 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 24.548 νεκρούς επί συνόλου 1.094.267 μολύνσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις, επισήμανε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 8% σε εθνική κλίμακα τις τελευταίες επτά ημέρες καθώς και μόλις οι τρεις από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν μείωσή τους.

Η Χιλή πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας παρότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού της, με κάπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους.

Το νέο κύμα εκδηλώθηκε μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τους μήνες του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου και την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων με τα μαθήματα να παραδίδονται διά ζώσης τον Μάρτιο.

Για να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα πάνω από το 80% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο.

Αργεντινή: Ανέρρωσε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοινώθηκε χθες πως ανέρρωσε, περίπου δύο εβδομάδες αφότου αποκαλύφθηκε πως διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, αν και δεν αντιμετώπισε παρά ήπια συμπτώματα και συνέχισε να εργάζεται ενόσω παρέμενε σε απομόνωση, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία της προεδρίας.

Ο κ. Φερνάντες, 62 ετών, είχε λάβει στην αρχή τις χρονιάς και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό Sputnik V. Διαγνώστηκε πως μολύνθηκε καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας· η Αργεντινή κατέγραψε ρεκόρ 27.001 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 προχθές Τρίτη.

Η ιατρική υπηρεσία της προεδρίας της Αργεντινής διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι η υγεία του κ. Φερνάντες είναι καλή, η εξέλιξή του είναι ευνοϊκή, είναι ασυμπτωματικός και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του από σήμερα.

«Την Πέμπτη 15η (Απριλίου) θα επανέλθει στις κανονικές του δραστηριότητες» και θα «συνεχίσει να υποβάλλεται στις συνηθισμένες ιατρικές εξετάσεις», κατά την ανακοίνωση.

Η Αργεντινή έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 58.174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.579.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Βραζιλία: Πάνω από 3.400 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 3.459 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 73.513 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 361.884 νεκρούς επί συνόλου 13.673.507 μολύνσεων, η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, ελλείψει συνεκτικής πολιτικής και περιοριστικών μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εξαιτίας της παραλλαγής P1 καθώς και της αργής προόδου της εκστρατείας εμβολιασμού, που σκοντάφτει σε πολλά προβλήματα.

Μεξικό: 518 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 5.113 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 518 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 210.812 νεκρούς επί συνόλου 2.291.246 μολύνσεων.

Ωστόσο ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας – είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη του περασμένου μήνα, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται.

Iσημερινός: Σχεδόν 3.000 κρούσματα και 37 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.950 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 350.539 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 37 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει επισήμως τους 12.458 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι τουλάχιστον 4.930 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Η χώρα, που είναι αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας, επιβεβαίωσε εξάλλου χθες το πρώτο κρούσμα του επιλεγόμενου P1, του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία. Φορέας είναι ασθενής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε νοσοκομείο στη Λόχα.

Ο νέος υπουργός Υγείας του Ισημερινού, ο Καμίλο Σαλίνας, σημειωσε χθες ότι διενεργείται έρευνα για το πώς μολύνθηκε με το P1 ο ασθενής, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Η Μόσχα ανακοινώνει την έναρξη της παραγωγής του εμβολίου της Sputnik V στη Σερβία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της παραγωγής του κύριου εμβολίου της κατά της Covid-19 στη Σερβία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παρασκευάσει το Sputnik V μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

“Η Σερβία έγινε η πρώτη χώρα της νότιας Ευρώπης που θα παράγει το Sputnik V”, επισημαίνει η ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεών (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Ρωσικού Ταμείου διευκρίνισε ότι επί του παρόντος μόνο η Ρωσία και η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας, παράγουν το εμβόλιο στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Καινοτομίας Νενάντ Ποπόβιτς ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η παραγωγή στη Σερβία θα αρχίσει στις 20 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου αύριο, Πέμπτη, όπου προγραμματίζεται η παραγωγή.

Η Σερβία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά παραμένει κοντά στη Ρωσία στο διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου την εκστρατεία εμβολιασμού με το Sputnik V.

“Το εύρος του εμβολιασμού θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την έναρξη τοπικής παραγωγής”, δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ανακοίνωση της Μόσχας για το Sputnik V αρχικά επικρίθηκε στη Δύση ως πρόωρη.

Όμως, η αξιοπιστία του προϊόντος τεκμηριώθηκε τους μήνες που ακολούθησαν και το εμβόλιο έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε 60 χώρες.

Καθώς δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες και επιθυμώντας να διαθέσει κατά προτεραιότητα την παραγωγή του στον ρωσικό πληθυσμό, η Μόσχα έχει παραδώσει ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο μειωμένες ποσότητες στο εξωτερικό.

Εμβόλια για τον νέο κορονοϊό: Το Μαλάουι θα καταστρέψει 16.000 ληγμένες δόσεις

Πάνω από 16.000 δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό της AstraZeneca έχουν πλέον περάσει την ημερομηνία λήξης τους και θα καταστραφούν από τις αρχές στο Μαλάουι, τη μικρή φτωχή χώρα στο νότιο τμήμα της Αφρικής όπου έφθασαν πριν από τρεις εβδομάδες, έκανε γνωστό χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας. Από την παρτίδα 102.000 δόσεων που έστειλε στη χώρα η Αφρικανική Ένωση, περίπου 16.400 δεν αξιοποιήθηκαν και πλέον έληξαν προχθές Τρίτη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας του Μαλάουι, ο Τσαρλς Μουανσάμπο.

Από το σύνολο 530.000 δόσεων που παρέλαβε η χώρα μέσω του προγράμματος COVAX, από την κυβέρνηση της Ινδίας και από την Αφρικανική Ένωση – όλες του εμβολίου της AstraZeneca – έχει αξιοποιηθεί ως εδώ το 46%, διευκρίνισε. «Έχουμε χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα εμβόλια που έστειλε η Αφρικανική Ένωση. Την Τρίτη, την ημερομηνία λήξης τους, δεν απέμεναν παρά μόλις 16.400 δόσεις που δεν είχαν αξιοποιηθεί, που τώρα θα καταστραφούν και θα πεταχτούν», δήλωσε. Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης, τον Μάρτιο, οι αρχές του Μαλάουι έχουν εμβολιάσει μόλις 300.000 από τα 11 εκατομμύρια πολίτες που είχαν θέσει στόχο, με άλλα λόγια το 60% του πληθυσμού, «ώστε να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι», σύμφωνα με τον υπουργό.

Σ’ ένα εστιατόριο της πρωτεύουσας Λιλόνγκουε, ένας τριαντάρης, ο Τσιπιλίρο Τσιλιντζάλα, δεν μοιάζει πολύ πρόθυμος να εμβολιαστεί. «Θα πάρω τον χρόνο μου, κυκλοφορούν πολλές παράξενες ιστορίες. Θέλω να δω πώς θα αντιδράσουν οι οργανισμοί των πρώτων που εμβολιάστηκαν προτού πάω», θα εκμυστηρευτεί. Για τον κοινωνιολόγο Ίνοσεντ Κόμουα, η απροθυμία και η απάθεια πολλών πολιτών έναντι της εκστρατείας ανοσοποίησης πιθανόν συνδέονται με τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση. «Στο Μαλάουι, πολλοί ενήλικοι είναι καθηλωμένοι στη φάση που ακόμα το σκέφτονται, χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να αποφασίσουν», κρίνει. «Δυστυχώς η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας δεν έχουν κάνει καμιά μεγάλη προσπάθεια για να αντικρούσουν τις ψευδείς ειδήσεις και τις φήμες, ειδικά γύρω απο την AstraZeneca στην Ευρώπη», προσθέτει.

Ο ανοσολόγος Γκάμα Μπαντάουε φοβάται ότι η καθυστέρηση της ανοσοποίησης θα έχει πολύ βαριές συνέπειες αν χτυπήσει νέο κύμα της πανδημίας, που εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί στα μέσα της χρονιάς. «Αναμένουμε έξαρση τις έξι ως οκτώ επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία πραγματικά θα ευχόμαστε να είχαμε στ’ αλήθεια μπορέσει να αξιοποιήσουμε τα εμβόλια αυτά», προειδοποιεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα