Top

Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητα μας – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Η αύξηση κρουσμάτων προκαλεί συναγερμό στην κυβέρνηση που σκέφτεται μεταξύ άλλων την επαναφορά χρήσης μάσκας - Τι ισχύει για διασκέδαση και ταξίδια με πλοίο, αεροπλάνο.

Parallaxi
όλα-όσα-αλλάζουν-στην-καθημερινότητα-771765
Parallaxi

Αλλαγές στην καθημερινότητά μας φέρνουν τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, τα οποία αυξάνουν και την πίεση στους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα τα μέτρα θα αφορούν τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν γι όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και στην ψυχαγωγία.

Από σήμερα λοιπόν, όσοι πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού), για να ταξιδέψουν στα νησιά θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR και rapid test, ενώ το self test για τις μετακινήσεις θα ισχύει μόνο για τους ανήλικους άνω των 12 ετών. Παράλληλα οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να πραγματοποιούν και τεστ κορονοϊού για να έχουν πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας κάτι που δεν θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ανοίγουν οι «κλειστοί» κινηματογράφοι

Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα κλειστά σινεμά (χειμερινά) με πληρότητα 50%. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να μπουν ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ενώ και όσοι έχουν νοσήσει μπαίνουν με πιστοποιητικό νόσησης.

Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι για να παρακολουθήσουν μία προβολή ταινίας σε ένα «χειμερινό» σινεμά θα πρέπει να προσκομίσουν είτε μοριακό τεστ 72 ωρών είτε rapid test 48 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Κέντρα διασκέδασης

Όσον αφορά στην ψυχαγωγία ανοικτα είναι μόνο τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή αλλά αυστηρά με πληρότητα 25% και με μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να διασκεδάσουν δείχνοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ενώ όσοι δεν έχουν νοσήσει από Covid-19 χρειάζονται πιστοποιητικό νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν μαζί τους rapid test που να έχει γίνει έως 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Μεγάλες αλλαγές στις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα

Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τα ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο γίνονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test. Από όσους έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου (εφόσον αυτό δεν είναι μονοδοσικό), αλλά και από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση, απαιτείται επίσης τεστ. Οι ανήλικοι 12 – 18 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou. Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

Έχουν νοσήσει και επιδεικνύουν σχετικό πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) γίνεται δεκτό οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μετακινούνται ελεύθερα.

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Αθλητισμός

Στις αθλητικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Εάν είναι ανεμβολίαστοι χρειάζεται να έχουν αρνητικό self test 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr

Σε συναγερμό κυβέρνηση και αρχές για αύξηση κρουσμάτων στα νησιά – Τι μέτρα εξετάζονται

Επί ποδός είναι οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και οι υγειονομικές αρχές με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και μάλιστα σε δημοφιλείς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Οι ηλικίες αυτές, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Στόχος να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που παρατηρείται ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν οι Δήμαρχοι του πολίτες να εμβολιασθούν.

Από τη Τρίτη 6 Ιουλίου ξεκινά επισήμως από την Κρήτη το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, μία διαδικασία που θα γίνει με ταχείς ρυθμούς και θα αφορά συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας αλλά και ψυχικά πάσχοντες.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκινούν σε όλη τη χώρα με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, ενώ θα προηγηθεί συνεννόηση με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Στο νέο εγχείρημα προηγούνται οι κάτοικοι των νησιών αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών, που έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση. Ήδη οι Δήμοι απομακρυσμένων περιοχών έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα ονόματα όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία και να γίνει ο υπολογισμός των απαιτούμενων δόσεων.

Στο μεταξύ όμως αναμένεται και το κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα θέλουν να συμμετάσχουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, είτε πηγαίνοντας στα σπίτια των συμπολιτών μας είτε ακόμη και στα ιατρεία τους όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό και το ραντεβού τους. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ 20 ευρώ όταν θα πηγαίνουν στο σπίτι των πολιτών και με 3 ευρώ όταν οι πολίτες θα πηγαίνουν στο ιατρείο τους.

Τα μέτρα

Πάντως δεν είναι τυχαία η προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση του ενδιαφέροντος, γεγονός όμως που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό, ειδικά εάν συνεχισθεί η αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά.

Γι αυτό και η κυβέρνηση, όπως λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr έχει ήδη αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει εάν συνεχισθεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα, ενώ έτοιμη είναι και η λίστα με τα νησιά και τις περιοχές που έχουν υψηλό ιικό φορτίο το οποίο μπορεί αν συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.

Στις περιπτώσεις αυτές θα ανακοινωθούν μέτρα που μεταξύ άλλων θα είναι όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr:

Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λ.π. Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες) Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Ωστόσο η κυβέρνηση προς ώρας θέλει να αποφύγει την εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, καθώς μία τέτοια κίνηση θα πλήξει καίρια των τουρισμό αλλά και τη φήμη της χώρας εν μέσω θέρους. Γι αυτό και επιχειρεί να ενεργοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μήπως μέχρι τον Αύγουστο δημιουργηθούν νησιωτικές περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και περιοριστεί ο κίνδυνος.

«Οι αριθμοί της αγωνίας» που κατέγραψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Την κινητικότητα της επιδημίας μέσα από τέσσερα κρίσιμα στοιχεία καθώς και τέσσερις τρόπους για να περιοριστεί η κινητικότητα αυτή, κατέγραψε χθες σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Καθότι πολλοί με ρωτάνε πώς βλέπω την κινητικότητα της επιδημίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας: 1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα 2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα 3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα 4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα” έγραψε ο ειδικός, παραθέτοντας τους αριθμούς που πυροδοτούν την ανησυχία στο μέγιστο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε και τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση του 4ου κύματος που είναι προ των πυλών: α) Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση) β) Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση) γ) Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα δ) Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα