Όλο και πιο αυστηρά μέτρα για ανεμβολίαστους στον κόσμο
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Ρεμδεσιβίρη – Μελέτη: Βοηθάει όντως κατά της COVID «το φάρμακο του Τραμπ;»
Τα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη DisCoVeRy για την αξιολόγηση της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19
Η αντι-ιική ικανότητα της ρεμδεσιβίρης έναντι του SARS-CoV-2 παραμένει σχετικά αμφιλεγόμενη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής μελέτης DisCoVeRy που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3, πολυκεντρική, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 48 κέντρα στην Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο).
Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 και στοιχεία πνευμονίας με υποξυγοναιμία ή ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν την κλασική υποστηρικτική θεραπεία μόνο είτε σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη ή με λοπιναβίρη-ριτοναβίρη ή λοπιναβίρη-ριτοναβίρη και ιντερφερόνη βήτα 1α ή υδροξυχλωροκίνη. Η ρεμδεσιβίρη χορηγήθηκε ως ενδοφλέβια έγχυση στα 200mg την ημέρα 1 και ακολούθως στα 100mg την ημέρα για τις επόμενες 9 ημέρες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η κλινική κατάσταση των ασθενών την 15η ημέρα νοσηλείας και η ασφάλεια των συνδυασμών. Μεταξύ 22 Μαρτίου 2020 και 21 Ιανουαρίου 2021, 857 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη.
Η ανάλυση βασίστηκε σε 414 ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη μαζί με την υποστηρικτική αγωγή και σε 418 που έλαβαν μόνο υποστηρικτική αγωγή. Την 15η ημέρα νοσηλείας η κατανομή των ασθενών ανά κατηγορία κλινικής κατάστασης ήταν ως εξής: (1) μη νοσηλευόμενοι, χωρίς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες – 61 (15%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 73 (17%) στην ομάδα ελέγχου, (2) μη νοσηλευόμενοι, με περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες – 129 (31%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 132 (32%) στην ομάδα ελέγχου, (3) νοσηλευόμενοι, χωρίς ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο – 50 (12%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 29 (7%) στην ομάδα ελέγχου, (4) νοσηλευόμενοι, με ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο – 76 (18%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 67 (16%) στην ομάδα ελέγχου, (5) νοσηλευόμενοι, που λάμβαναν μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό ή οξυγόνο με ρινική κάνουλα υψηλής ροής – 15 (4%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 14 (3%) στην ομάδα ελέγχου, (6) νοσηλευόμενοι, υπό επεμβατικό μηχανικό αερισμό ή οξυγόνωση μέσω εξωσωματικής μεμβράνης (ECMO) – 62 (15%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 79 (19%) στην ομάδα ελέγχου, (7) θάνατος – 21 (5%) στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 24 (6%) στην ομάδα ελέγχου.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων (με ή χωρίς ρεμδεσιβίρη) δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών στις δύο ομάδες ασθενών (33% στην ομάδα της ρεμδεσιβίρης έναντι 31% στην ομάδα ελέγχου). Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη, μόνο ένας θάνατος σε έδαφος ηπατονεφρικού συνδρόμου συσχετίστηκε με το φάρμακο.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δεν ανέδειξε κλινικό όφελος από την προσθήκη της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον 7 ημέρες και είχαν ανάγκη από υποστήριξη με οξυγόνο.
Η Νέα Υόρκη ζητά αποδεικτικά εμβολιασμού ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε χθες ότι δεν μπορεί να ζητήσει από παγκόσμιους ηγέτες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε χθες ότι δεν μπορεί να ζητήσει από παγκόσμιους ηγέτες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, καθώς αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης δηλώνουν ότι πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της νόσου πρέπει να απαιτούνται για τον οποιοδήποτε εισέρχεται στην αίθουσα της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ.
Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και υπουργοί Εξωτερικών – συνοδευόμενοι από αμέτρητο αριθμό διπλωματών – αναμένεται να βρεθούν στην Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, για την ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ορισμένοι ηγέτες δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στην έδρα του ΟΗΕ και θα στείλουν βιντεοσκοπημένες ομιλίες.
Αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης ανέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη ότι σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης, οι άνθρωποι «που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ για να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικά εμβολιασμού για να έχουν πρόσβαση στην αίθουσα».
Αλλά ο Γκουτέρες δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters: «Εμείς, ως Γενική Γραμματεία, δεν μπορούμε να πούμε σε έναν αρχηγό κράτους ότι εάν δεν είναι εμβολιασμένος δεν μπορεί να εισέλθει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών».
Η έκταση και τα κτίρια της έδρας του ΟΗΕ στο Μανχάταν αποτελούν διεθνές έδαφος και δεν υπόκεινται στους νόμους των ΗΠΑ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν πρωτύτερα δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν τις τοπικές και εθνικές οδηγίες σε ό,τι αφορά την πανδημία.
«Συζητήσαμε με τον δήμο διαφορετικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός θα είναι εμβολιασμένοι και το γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έθεσε στη διάθεσή μας δυνατότητες εμβολιασμού. Έτσι, οι άνθρωποι που θα έρθουν θα μπορούν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το πόσοι διπλωμάτες που θα ταξιδέψουν για να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση ενδέχεται να είναι ανοσοποιημένοι, απεικονίζει «πόσο δραματική είναι σήμερα η ανισότητα αναφορικά με τους εμβολιασμούς». Ωστόσο, τόνισε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των αντιπροσωπειών που θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη θα είναι εμβολιασμένοι.
Από τις 5,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, μόλις το 2% έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους στην Αφρική, σύμφωνα με δεδομένα του Reuters.
Ο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός μεταξύ δισεκατομμυρίων μη εμβολιασμένων ανθρώπων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πιο επικίνδυνων παραλλαγών του ιού. Ο ίδιος πιέζει για ένα παγκόσμιο σχέδιο με στόχο τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε χθες ότι η πόλη θα παράσχει την επόμενη εβδομάδα τεστ για την Covid-19 και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε ένα χώρο έξω από την έδρα του ΟΗΕ.
Ο ντε Μπλάζιο επαίνεσε τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αμπντούλα Σαχίντ που είπε με επιστολή του στους συναδέλφους του στον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει σθεναρά την επίδειξη αποδεικτικού εμβολιασμού και ότι θα συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα για την εφαρμογή αυτής της απαίτησης «το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια ανέφερε χθες ότι η Μόσχα αντιτίθεται στο να απαιτείται από τον οποιονδήποτε να πρέπει να επιδείξει αποδεικτικό εμβολιασμού για να εισέλθει στη Γενική Συνέλευση, χαρακτηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο κάνει διακρίσεις.
Σε επιστολή προς τους συναδέλφους του ΟΗΕ, ο Νεμπένζια ζήτησε τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα Πέμπτη με αντικείμενο συζήτησης το θέμα αυτό. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν θα προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.
Αξιωματούχοι της Πόλης της Νέας Υόρκης ανέφεραν στα Ηνωμένα Έθνη ότι η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τον περασμένο μήνα προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να στείλουν βιντεοσκοπημένες ομιλίες αντί να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να αποτρέψει η συγκέντρωση να μετατραπεί σε μια «εκδήλωση υπερμετάδοσης» του ιού.
Πέρυσι, καμία χώρα δεν έστειλε αντιπροσωπείες στη Νέα Υόρκη και οι παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν αντ΄αυτού βιντεοσκοπημένες ομιλίες.
Σχεδόν 13.000 νέα περιστατικά κορωνοϊού στη Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.925 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.114.856, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 68 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.837 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ινδία: Στα 30.570 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα
Η Ινδία ανέφερε σήμερα 30.570 νέα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Παράλληλα, καταγράφηκαν 431 νέοι θάνατοι από την COVID-19 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 έφτασε στα 33,35 εκατομμύρια κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να φτάνει στους 443.928 θανάτους.
Πλησιάζουν τους 270.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 897 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 13.217 περιστατικά του SARS-CoV-2.
Με 269.912 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά Covid έχουν φθάσει τα 3.542.189, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
800 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 800 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 14.780 περιστατικά του SARS-CoV-2.
Με 588.597 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 21 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων μέχρι στιγμής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ/ΣΚΑΙ