Top

Ανακοίνωσε την επίταξη το υπουργείο Υγείας – Τα νοσοκομεία πέρασαν το κόκκινο

Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία - Στον «πάγο» μπαίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Parallaxi
ανακοίνωσε-την-επίταξη-το-υπουργείο-υ-738038
Parallaxi

Με τη χθεσινοβραδινή εικόνα του Ευαγγελισμού με τα ασθενοφόρα να κάνουν ουρά πλέον να θυμίζει Μπέργκαμο ένα χρόνο πριν η κατάσταση της Αθήνας είναι πια χιλιοστά πριν την κατάρρευση.

Την επιστράτευση γιατρών προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία – 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες

Σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού – Νοσοκομείο covid και ο «Ερυθρός Σταυρός» – Ανησυχία από την άρνηση εργαζομένων στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν

Για τη «μητέρα των μαχών» προετοιμάζεται το σύστημα υγείας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιεί με πυρετώδεις ρυθμούς το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την υγειονομική διαχείριση της επιδημίας. Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι – λόγω άρνησης εμβολιασμού και όχι λόγω έλλειψης εμβολίων- υγειονομικοί εργαζόμενοι λειτουργούν ως Δούρειος ίππος για την περαιτέρω «εισβολή» του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους νοσηλευόμενους και παράλληλα στερώντας το σύστημα υγείας από πολύτιμο αυτήν την περίοδο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900 – σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χθες το βράδυ- και οι διασωληνωμένοι τους 674 στην επικράτεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές και εξαντλώντας τις εφεδρείες.

Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική – η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του τρίτου κύματος- και άλλοι 378 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά κι εκτός αυτών.

Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 προκαλούν ήδη αφόρητη πίεση στο σύστημα. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία. Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον “Ευαγγελισμό” – διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος πριν από το τέλος Μαρτίου, προδιαγράφοντας έναν δραματικό Απρίλιο για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική – αριθμός που προκαλεί τρόμο, θέτοντας ταυτόχρονα σε «κόκκινο συναγερμό» τις υγειονομικές αρχές.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία αλλά και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους. Γνωρίζουν πως το κύμα των ασθενών που φτάνει αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα της νόσου, έχει μολυνθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ποσοστό 10-15% όσων μολύνονται, εκδηλώνουν σοβαρή νόσο covid-19 και χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ενώ το 5-7% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Στις αρχές Μαρτίου τα κρούσματα ημερησίως ήταν σε υψηλό αριθμό, αλλά δεν είχε «σπάσει» το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Με δεδομένο λοιπόν πως χρειάζονται περίπου 10-12 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος covid-19, οι αρμόδιοι αναμένουν – και προετοιμάζονται για αυτό- το επόμενο δυνατό κύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία προς το τέλος Μαρτίου.

«Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο, και πάλι το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες» είπε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συστράτευση δυνάμεων στη μάχη κατά του κορονοϊού

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου, αναδιαμορφώνεται διαρκώς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις δραματικά αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία – σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «όλη η Ελλάδα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ».

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αττική, όπου μαίνεται η επιδημία, τα επόμενα 24ωρα μετατρέπεται ακόμη ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, μετά το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο», σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, «Ερυθρός Σταυρός» -τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης. Και τη θέση του στις τακτικές εφημερίες καταλαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «251», το οποίο πλέον θα νοσηλεύει περιστατικά non covid-19, στις 220 κλίνες που διαθέτει.

Παρότι προ 10ημέρου είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο κορονοϊού το «Σισμανόγλειο», δυναμικότητας 300 κλινών, με το «Ερρίκος Ντυνάν» να το αναπληρώνει στις εφημερίες για non covid περιστατικά, η ένταση της επιδημίας είναι τέτοια ώστε κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του υγειονομικού μετώπου στην Αττική.

Αυτήν την εβδομάδα η γραμμή άμυνας του ΕΣΥ έναντι του κορονοϊού θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με τις δυνάμεις των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 450 κλίνες για non covid -19 περιστατικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid-19, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Οι περισσότερες κλίνες, 300, παραχωρούνται από το Hellenic HealthCare Group (HHG) και αφορούν στα νοσοκομεία «Υγεία», Metropolitan Hospital, «Μητέρα» και Metropolitan General, ενώ έχει προηγηθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση του «Λητώ». Η κάλυψη των κλινών θα γίνει σε συνεργασία και με συντονισμό από το ΕΚΑΒ, ενώ η διακομιδή θα διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις από το στόλο ασθενοφόρων του Ομίλου HHG.

Άλλες 100 κλίνες διαθέτει το «ΙΑΣΩ ΑΕ Group» και 50 ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος έχει ήδη παραχωρήσει το Ιατρικό Περιστερίου.

Σε ό,τι αφορά τις 100 κλίνες Covid-19 παραχωρούνται από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών (60) και από τον Όμιλο Βιοϊατρική (40).

Πλέον, και μετά τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συνολικά 1.410 κλίνες ΜΕΘ (σε δημόσιες, ιδιωτικές και στρατιωτικές δομές) διατίθενται πανελλαδικά για ασθενείς με λοίμωξη covid-19 αλλά και για όσους χρήζουν νοσηλείας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας. Στην Αττική που αποτελεί τη βασική εστία του τρίτου επιδημικού κύματος οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 67%, από 229 σε 381, ενώ οι απλές κλίνες κατά 85%, από 1.600 σε 2.961, χάρη στη δυναμική μορφή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Σε ετοιμότητα ακόμη και για το χειρότερο σενάριο

Ωστόσο, οι εφεδρείες δεν είναι ανεξάντλητες. Όπως ανέφερε, την περασμένη Παρασκευή κατά την ενημέρωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, «δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας».

Οι επόμενες επιλογές που δίνει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη 110 πολυδύναμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική και η παράδοση στα νοσοκομεία 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου (high flow oxygen therapy).

Σε ό,τι αφορά τις πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ, πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια με μηχανήματα που υποστηρίζουν όλες τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης και απλούς θαλάμους νοσηλείας των νοσοκομείων. Ενδεικτικά, το «Σισμανόγλειο» έχει ενισχυθεί με 10 τέτοιες πολυδύναμες κλίνες.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτό το επιδημικό κύμα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό είναι οι 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, που προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΙΦΕΤ, και οι οποίες αποτρέπουν την επιδείνωση και μειώνουν τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Η ύστατη επιλογή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης επιδημίας στην Αττική είναι η ανάπτυξη νοσοκομείων «εκστρατείας» σε στάδια και μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, όπως πχ το ΟΑΚΑ. Το ίδιο σενάριο είχε εξεταστεί και τον περασμένο Νοέμβριο για τη βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τις υγειονομικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη που είχαν δεχθεί χιλιάδες ασθενείς. Το «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο ήταν ένας από τους χώρους που είχε κριθεί κατάλληλος για να μετατραπεί σε νοσοκομείο «εκστρατείας».

Αρνούνται τον εμβολιασμό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ

Ενώ το υπουργείο βρίσκεται σε μια αδιάκοπη δραματική προσπάθεια να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, η άρνηση μεγάλου ποσοστού του νοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστεί έναντι του κορoνοϊού, υπονομεύει τη μάχη του ΕΣΥ, και μάλιστα εκ των έσω, για τη διαχείριση της επιδημίας. Αναφερόμενος στο θέμα την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή τη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορoνοιού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε απογοητευτική την ανταπόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού στον εμβολιασμό «καθώς μόλις το 51% έχει εμβολιασθεί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γιατρών είναι 71%».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ, το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί, δεν ξεπερνά το 20% στα δημόσια νοσοκομεία – αντίθετα στα ιδιωτικά νοσοκομεία αγγίζει το 50%. Το ποσοστό του 51% που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφορά στον μέσο όρο του εμβολιασμένου υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ πλην του ιατρικού.

Με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που ανταποκρίθηκε θετικά εξαρχής και με μαζικότητα στον εμβολιασμό, το νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό (μαίες, τραυματιοφορείς, πληρώματα ΕΚΑΒ) «αντιστέκεται» αμφισβητώντας την αξία του εμβολιασμού και παραβλέποντας τις ανθρώπινες απώλειες στον κλάδο τους αλλά και τους νοσούντες συναδέλφους τους. Το βασικότερο, όμως, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι ότι «ξεχνούν την ηθική τους υποχρέωση έναντι των πολιτών που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε άλλες δομές στη χώρα».

Νοσοκομεία στην Αττική που μετρούν μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων εργαζομένων, κυρίως νοσηλευτών, γεγονός που μεταφράζεται σε λοιμώξεις covid-19 και σε αναρρωτικές άδειες, είναι «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», «Θριάσιο», «Αττικόν» και «Μεταξά». Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια νοσούν περίπου 200 εργαζόμενοι. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα ήταν οι πρώτοι που μπορούσαν να θωρακιστούν έναντι του κορoνοϊού.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο

Επιθετική ανακοίνωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με αφορμή την επιστράτευση Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με την επερχόμενη επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα κάνει λόγο «για αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν από τη στάση του υπουργείου Υγείας», ενώ στην ανακοίνωση γίνεται έντονη κριτική στον, υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια «αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ» αναφέρεται, θέτοντας ωστόσο όρους, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΠΙΣ: «Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Τι ισχύει από σήμερα

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης αλλά και ο αρχαιολογικοί χώροι

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης άκρων (μανικιούρ – πεντικιούρ) αλλά και των αρχαιολογικών χώρων, είναι οι βασικές αλλαγές που ισχύουν στα μέτρα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου εν μέσω lockdown. Το άνοιγμα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων έρχεται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των πολιτών που έχουν κουραστεί έπειτα από έναν χρόνο κορονοϊού, αλλά και σε μία περίοδο που τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη και οι διασωληνωμένοι καταγράφουν καθημερινά αρνητικά ρεκόρ.

Φυσικά η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων θα πραγματοποιηθεί τηρουμένων όλων των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων (μάσκες, αποστάσεις κλπ). Η μετακίνηση σε κομμωτήρια πραγματοποιείται με αποστολή του κωδικού 6 με SMS στο 13033 ακόμα και για διαδημοτική μετακίνηση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Από Δευτέρα, 22 Μαρτίου, στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων και περιποίησης άκρων. Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6» σημείωσε το υπουργείο.

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανοίγουν τι πύλες τους οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα με το κανονικό μη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Οπως ανακοινώθηκε, οι αρχαιολογικοί χώροι θα υποδέχονται στην είσοδο έως 3 επισκέπτες ανά παρέα, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ώστε να μην δημιουργείται συγχρωτισμός. Φυσικοί οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Η μετάβαση στους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται με αποστολή 6 στο 13033, ωστόσο δεν επιτρέπεται η χρήση οχήματος αλλά μόνο η μετακίνηση σε αυτούς με τα πόδια ή με ποδήλατο. Σημειώνεται ότι κλειστά παραμένουν τα μουσεία.

Ανοίγουν πάρκα και παιδικές χαρές

Παράλληλα από το πρωί της Δευτέρας ανοίγουν και πάλι τα δημόσια πάρκα και οι παιδικές χαρές με επίσκεψη έως τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Σημειώνεται πως και για την επίσκεψη σε αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 και η μετακίνηση να γίνεται είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο.

Οι αλλαγές στα μέτρα του lockdown

Αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνονται τα εξής:

Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων (μανικιούρ – πεντικιούρ) από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021. Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέλεση λειτουργίας στις εκκλησίες με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Επιτρέπεται το ψάρεμα -ερασιτεχνική αλιεία- για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 με sms στο 13033. Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στα σχολεία Υπενθυμίζεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη την επικράτεια στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Από το μέτρο ωστόσο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος σε πλήρη ισχύ παραμένει ο περιορισμός στις μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια -κάτι που ισχύει και για την ενιαία πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί σε όλη την επικράτεια.

Τι θα γίνει με τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και τους κωδικούς «2» και «6» Παρά το γεγονός ωστόσο ότι ενεργοποιήθηκε η «βαλβίδα εκτόνωσης», οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033.

Ο λόγος είναι, όπως είπαν, ότι το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει μέχρι στιγμής να αποδίδει, οπότε και παρατάθηκε. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο. Eξαίρεση όπως προαναφέρθηκε η μετακίνηση εκτός δήμου για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με κωδικό 6 και sms στο 13033.

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό SMS 2, δεν αλλάζει κάτι στην ισχύ του. Οπότε, αυτό το μήνυμα θα στέλνουν οι πολίτες που θέλουν να πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ, κ.λπ.

Βατόπουλος σε ΣΚΑΪ: Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα- Τί είπε για σχολεία

Για τα self test ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».

Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.

Πάει πίσω το λιανεμπόριο;

Καθημερινά, τα ρεκόρ στους διασωληνωμένους και τους θανάτους ξεπερνούν το ένα το άλλο ενώ προβληματισμός υπάρχει και με τις μεταλλάξεις γι’ αυτό και κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου φαίνεται να παγώνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα για την άρση του lockdown πηγαίνουν, όπως όλα δείχνουν, ένα βήμα πίσω.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν συνεχιστούν τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα κορονοϊού, διασωληνωμένους και δεν υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία το λιανεμπόριο να ανοίξει από την 5η Απριλίου. Ερώτημα, παραμένει, τι θα γίνει και με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, δηλαδή εάν οι περιορισμοί με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 θα πάνε για τις 29 Μαρτίου ή όχι.

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, πάντως, είναι να εμβολιαστεί αρκετός αριθμός πολιτών για να ανοίξει και η εστίαση. Η μεγάλη διάθεση στον εμβολιασμό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, όταν και η χώρα μας αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, κάτι που θα αποκλιμακώσει τα περιοριστικά μέτρα. Στην κυβέρνηση, θέλουν, μέχρι το Πάσχα να μπορέσει να ανοίξει η μετακίνηση από νομό σε νομό για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε στο χωριό μας και να ανοίξει και ο τουρισμός.

Ο σχεδιασμός είναι η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία σχεδιάζεται και το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting.

Πηγές: Πρώτο Θέμα/ ethnos/skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα